:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,499,363
Активни 91
Страници 3,706
За един ден 1,302,066
Диалози

Люба Ризова: От футбол, политика и телевизионни новини всички разбират

Нищо в bTV не се гледа предварително от ръководството или от някой извън творческия екип, казва шефката на новините и актуалните предавания в разговор с читателите на "Сега"
Здравейте, г-жо Ризова! Имам няколко, може би, неудобни въпроси, на които се надявам да отговорите, но ви уверявам, че не ги задавам с негативно отношение. И така:

1. Как ще коментирате следния цитат от статията "Водещи на новини, говорители или Бог знае какви" от последния брой на "Медиа свят": "Ани Салич от bTV участва в реклами, без може би да знае, че това е забранено в чл.79 от Закона за радиото и телевизията и в чл.13, т.4 от Европейската конвенция за трансгранична телевизия [...] Сега си спомням, че в bTV, наред с така наречените човешки новини, се опитаха да събудят репортерската кръв на водещите, пращайки свободния екип да прави репортажи, за да трупа журналистически авторитет. Не знам къде е причината, може би във възможностите на самите водещи-репортери, но тяхната дейност извън информационните емисии не можа да сложи отпечатък върху новинарските им прояви"?

2. Наскоро Георги Коритаров обяви, че е напуснал bTV, защото императивно му е наложено да се съобразява с редакционната политика и да иска разрешение за каненето на гости от вас и продуцентите на "Тази сутрин". Има ли натиск към него и към останалите работещи в новините?

3. Между bTV, БНТ и "Нова телевизия" открито се води война. Част от нея ли е особено засиленият интерес към договора на БНТ с "Видео Интернешънъл", проявен в повечето ви предавания? И той означава ли, че наистина Красимир Гергов е със силни позиции в телевизията?

4. Напоследък се говори, че в определени дни в София новините на "Нова телевизия" изпреварват вашите по рейтинг. Притеснявате ли се?

5. Новините на кои други български телевизии ви допадат най- много?

6. Как ще коментирате следния цитат (съжалявам, може да не е точен, цитирам по памет): "Днес почина Йордан Радичков, а сега вижте по-важните новини!" Смятате ли, че репортажът, който беше подреден в началото на новините, бе по-важен от кончината на големия български писател?

7. Не мислите ли, че инерцията вече е завладяла новините на Би Ти Ви?

С уважение: Захари ЗахариевГ-н Захариев, няма неудобни въпроси и дори се радвам, че ми ги задавате. От съдържанието им и от факта, че явно редовно четете специализираното списание "Медиа свят", съдя, че сте колега журналист и задълбочено следите т.нар. медийна критика. За мене беше изключително голяма изненада, че авторът на въпросната статия, който е преподавател по журналистика в Нов български университет и e главен редактор на списанието, е пренебрегнал основното правило в журналистиката - в никакъв случай не се твърди нещо, което не е проверено от самия журналист и за което няма доказателства. А такова е твърдението му, че Ани Салич наред с воденето на новини била участвала и в реклами. Това е абсолютно невярно. Въпросният преподавател и гл.редактор на списанието, освен че е нарушил основни професионални правила, попада и под ударите на законовите текстове за клевета и обида. Нито един журналист, който работи в новините и актуалните предавания на bTV, не е участвал и няма да участва в търговски реклами. Не само защото законът повелява това, а защото това е в разрез със световните професионални норми. Нещо повече - специално на водещите на новините в нашата телевизия е забранено да участват дори като конферансиета на светски събирания, които имат рекламен или търговски характер. А по въпроса дали колегите ми водещи на новини са се изявили достатъчно ярко като телевизионни журналисти, си позволявам да ви припомня, че: Венелин Петков взе голямата награда за телевизионна журналистика на последния телевизионен фестивал с международно участие в "Албена" за филма си "Един войник - една армия". Ани Салич има специална авторска рубрика за една от най-големите ни болки като общество - сираците. Рубриката й се радва на изключителна популярност и доверие, което между другото е признато и в един от зададените ми по-долу въпроси. На това изградено доверие в Ани като журналист се дължеше и фактът, че тя беше лично потърсена от един млад баща, който обвиняваше лекари, че неправомерно му искат пари за раждането на детето му. Гена Трайкова направи няколко документални филма за рубриката "Репортерите" (надявам се да сте сред зрителите й), като последните бяха за най-големия масов гроб в Босна - "Шепот от гроба", и за насилието над жени, поругали според местни обичаи честта на семействата си, който се казва "Чест, която убива". Г-н Захариев, сигурна съм, че много сте изпуснали, ако не сте гледали тези филми. И накрая да ви разкрия, че авторът на статията и преподавател по журналистика много настояваше неговите студенти да идват на стаж именно в нашата телевизия, да се учат на добра журналистика от нашите новини и актуални предавания. И ние ги приехме и се потрудихме да им предадем от нашия опит, за което преподавателят-автор на статията на "Медиа свят" лично ми благодари по телефона... Смятам по-нататъшният коментар за излишен.

2. След като конгресът на САЩ спря финансирането на радио "Свободна Европа" за няколко държави, сред които и България, ние предложихме самостоятелен договор на Георги Коритаров. Знаете, "Блиц" беше копродукция на bTV и РСЕ. През това време Коритаров продължаваше да бъде служител на "Свободна Европа" и взимаше заплатата си оттам. bTV даваше ефира си за журналистическите и творческите изяви на Георги Коритаров, а и доста по-голямата си аудитория. Надявам се, сте съгласен, че е различно едно нещо да бъде казано и показано по bTV и съвсем друго по радио "Свободна Европа". Договорът между двете медии беше подписан за 1 година. Коритаров само технически информираше дежурния продуцент кого вече е поканил, за да може да бъде изготвен общият телевизионен анонос на предаването, в който от вечерта се съобщава кой ще участва като гост сутринта и по какви теми. Така че аз бях изключително неприятно изненадана да прочета като негово изказване, че в телевизията имало списъци със забранени имена и му се оказвал политически натиск. Как си представяте, че медиа, в която някой упражнява цензура и какъвто и да било натиск, ще допусне в ефира си продукция като "Блиц"? Ами как тогава цяла година всеки делничен ден съществуваше "Блиц"??? Или приемаме, че през цялата тази година Коритаров неотклонно е следвал и се е подчинявал на някакъв списък, поддавал се е на натиска и изведнъж е решил да не се подчинява повече. Всъщност това, което направи Георги Коритаров с невярното си твърдение, е, че обиди и незаслужено хвърли петно върху всички журналисти, които работят тук. Най-отговорно заявявам, че в тази телевизия е недопустим какъвто и да е политически натиск, тъй като не се влияем от субсидии от държавата, а зависим единствено от доверието на аудиторията. Само накрая ще допълня, че всъщност с Коритаров се разминахме във финансовата част на предложения му от bTV договор. Никога не бих си позволила да коментирам сумата, която колегата Коритаров поиска.

3. bTV не участва във войни, а отразява действителността такава, каквато е, както постъпват и всички независими медии в България. Темата за тайно подписания договор между обществената БНТ и руската фирма "Видео Интернешънъл" не слиза вече седмици и от вестникарските страници. Причината е, че е застрашен интересът на обществото. БНТ не е търговска фирма, а всички ние - гражданите, плащаме от данъците си, за да я има, и затова трябва да знаем кой и от чие име решава съдбата й. Докато няма решение за приватизация на държавната телевизия, смятам, ще се съгласите, че и вие, и аз трябва да знаем кой какви ангажименти поема от името на обществената медиа и за чия сметка. Защото БНТ се издържа от нас и е на всички нас независимо дали работим в телевизия, във фабрика или в банка. И тя не може да има обвързващ монополен договор с каквато и да била частна фирма, още по-малко чужда. Така би трябвало да бъде, ако сме се запътили към ЕС, а не към други съюзи. Отново да припомня, въпреки че беше писано вече - подобен договор "Видео Интернешънъл" извън Русия е подписала само с държавните телевизии на бившите съветски републики Украйна и Беларус.

А иначе bTV никога не е коментирала и не е занимавала зрителите си с търговски или каквито и да било теми, свързани с друга частна медиа.

И на последната част от този въпрос: Никой външен на bTV човек няма и не може да има позиции вътре в нея. И изобщо подмятането на най-различни имена и фактори, които се свързват без никакви доказателства по всякакъв произволен начин, си е български специалитет. Не е зле да се простим с вкарването в шаблони от сорта: "Една жена каза..." и всякакви подобни синтезирани от житейския опит поговорки и устойчиви словосъчетания.

4. "Говори се, че..." е отново в стила "една жена каза". Не, не е вярно изобщо. В такива случаи цифрите са по-изразителни от думите - прилагам изследване. ТАБЛИЦА 1

5. На телевизия "Европа". Професионално им се възхищавам, че с малко хора и ограничени средства постигат успехи в амбициозната си задача за новинарска телевизия.

6. Общото между футбола, политиката и телевизионните новини е, че всички разбират от тях. Позволете ми все пак малко теория: Новината - телевизионна, радио или вестникарска, се съдържа обикновено в едно изречение. И именно това изречение е сложено в началото на емисията като най-важно. А това, че репортажът може да се излъчи по-късно в емисията, е въпрос на продуцентско, творческо решение. Тъй като вие претендирате да сте много наясно с журналистическата теория, ви предлагам да помислите върху похвата: кажи важната новина в началото, която ще развълнува, но и ще натъжи в случая всички, и ги остави да свикнат с нея и да очакват репортажа. Както виждате, ви предложих да се почувствате съпричастен със съвременните тенденции на телевизионното новинарско продуцентство и режисура.

7. Г-н Захариев, отново ви благодаря за въпроса. Съдържанието му издава вече утвърдения навик на зрителите да гледат нашите новини. Напоследък забелязвам, че новините и на други телевизии се стремят да приличат на bTV-новините. Няма нищо лошо в образците и стандартите, а новините са едно от най-консервативните неща в една телевизия. Те създават усещането за постоянство и доверие. Иначе съм абсолютно съгласна, че никой не е застрахован от инерция. А тя се появява там, където няма конкуренция.

Здравейте! Искам да ви попитам как намирате рубриката на Ани Салич "Имало едно време". Рейтингът е особено висок, както забелязах, но всъщност има ли смисъл от нея? Децата в тези домове имат нужда от храна, дрехи и човешко отношение, което май тези репортажи не могат да им дадат. Имам чувството, че Салич, ей така, със сълзливия си глас разказва ли, разказва и... нищо друго не се случва.

Гергана Благоева, СофияУважаема г-жо Благоева, сама казвате, че рубриката много се гледа. Радвам се, че и вие сте сред зрителите й. Репортажите не могат да нахранят и да напоят никого. За съжаление. Те обаче събуждат съвестта на обществото и би трябвало да предизвикат действието на институциите и инстанциите, когато има проблем. Надявам се, че и вие сте сред хората, които се тревожат за тези невинни същества, оставени на безотрадната си съдба - да бъдат голи, боси и гладни несретници без дом и ласка. За по-малко от година, откакто съществува тази рубрика, Ани успя да намери родители за дете с увреждания. Дете от малцинствата беше харесано по телевизията и осиновено от българско семейство. Други 10 деца, отново показани в "Имало едно време", са вече в процедура на осиновяване. Самотна майка се престраши да роди детето си и да го отглежда сама. Може би за вас това няма смисъл, но животът на тези деца придоби нов смисъл и те ще имат бъдеще.Здравейте, г-жо Ризова! Благодаря на любимия ми вестник, че ми дава възможност да ви задам въпрос. А той е: гледа ли някой от ръководството "Шоуто на Слави", преди то да бъде излъчено? Минава ли сценарият през цензура? И заради какво бихте го спрели? И кажете най-после нещо конкретно за новото шоу на Слави, иначе трябва да се доверим на жълтите издания.

С уважение: Мариела, по мейлаНито едно предаване в телевизията не се гледа предварително от никого от ръководството, нито пък някой извън творческия екип гледа сценарий на предаване, което и да е то. Това се отнася и за "Шоуто на Слави". Предаване в bTV може да бъде спряно само ако е нарушило българските закони или грубо е погазило професионалните норми и етика.

bTV няма практика да обявява в работен вариант подробности за нови проекти. "Когато му дойде времето", ще разберете.Привет от Варна! Г-жо Ризова, интересно ми е защо не взехте шоуто "Господари на ефира"? Доколкото ми е известно продуцентите му са искали да върви при вас. Какво не им харесахте на Василев и Кръстев?

Поздрав: Златин, ж.к. "Чайка"Някой от зададените ми въпроси, както и този, са от компетенцията на други колеги в телевизията. Аз отговарям за новините и актуалните предавания. "Господари на ефира" е от т.нар. външни предавания. Причината да не бъде при нас е, че продуцентите му са настоявали да бъде в програмата ни всеки делничен ден, което според нас би изчерпило и изхабило бързо този формат.Уважаема г-жо Ризова, бих искал да ви попитам какъв е критерия за избиране на журналисти в подопечния ви ресор и ако професионализмът е един от тях, какво правят при вас особи като Н. Бареков и М. Векилска. Само не се опитвайте да ни убеждавате в професионализма им, ще загубите и нашето време.

Костадин Чавдаров, по мейлаУважаеми г-н Чавдаров, критерият за подбора не е само един. Всички журналисти, с които тръгна телевизията, бяха избрани с конкурс и след това бяха обучавани от американски професори по телевизионна журналистика. Много от тях специализираха и в чужбина. Всеки новопостъпил също преминава специални курсове на обучение. Всеки ден дори и до днес получавам молби от колеги, които биха желали да работят в bTV. Колкото и нескромно и самохвално да ви прозвучи, да работиш в bTV е престижно. Така че ние имаме шанса да каним на работа при нас добри професионалисти. А това, че вие не харесва някой от водещите, е ваше право и най-прекрасното нещо на демокрацията - да имаш право на истински избор. Все пак ви благодаря за мнението. За мен то е също толкова ценно и важно, както и това на отявлените фенове на Николай и Марияна. Впрочем най-точният отговор отново са цифрите, мерещи зрителския интерес, който за седмицата от 2 до 7 февруари е:...... ТАБЛИЦА 2Г-жо Ризова, вие бихте ли пуснали предаване като на Ник Щайн? Интересува ме какъв е принципът на програмната селекция при вас, какъв стил се опитвате да наложите във вашата телевизия? И в тази връзка, още веднъж се питам - толкова ли е "вредно" да се дава гласност на различни гледни точки и мнения, защо махнахте Маргарита Михнева? Хората имат нужда и от такива журналисти.

Даниела Димитрова, СофияОтчасти вече отговорих и на тези въпроси - за принципите на работата и подбора на предаванията. bTV не смята, че има нужда от такова предаване.

По въпроса за Маргарита Михнева вече много се изписа и изговори и то още преди повече от година.

С всяко свое предаване независимо дали е вътрешна или външна продукция bTV не само дава различните гледни точки и мнения, но и съзнателно ги търси. Не бива да се бъркат обаче мнението и гледната точка на гост в предаването и неверните твърдения и подмяната на факти, изказани от журналиста - водещ на дадената програма. Това опорочава професията на журналиста и bTV не може да си го позволи.Уважаема г-жо Ризова, доколкото знам, семейството ви е живяло известно време в Германия. Как гледате на случващото се у нас по време на този твърде дълъг преход? Ще успеем ли да се променим за добро, да вземем положителното от Европа, да се култивираме? И какво на всяка цена трябва да запазим в бита и ценностите си? За вас чуждопоклонничеството положителна или отрицателна черта е? Вие изпитвате ли носталгия по отминалото време?

Станимира Петкова, СофияУважаема г-жо Петкова много приятен, личен и философски въпрос сте ми задали. Благодаря ви! Човек отдалече може по-хладнокръвно да оцени нашата действителност с нейните плюсове и минуси. Например за мене беше и продължава да е изненадващо, че средностатистическият германец и от двете страни на бившата желязна завеса продължава да не е особено щастлив. Той също като нас се преживява като жертва на прехода и също като нас страда, че този преход не е достатъчно бърз и безболезнен. И там преходът изхабява авторитети. Като на управлявалия 16 години Хелмут Кол. И независимо (или именно защото) че той обедини Германия, сънародниците му гласуваха срещу него. Любопитен е и фактът, че най-известните политици в дясното пространство са от бедната бивша Източна Германия.

За мене като българка обаче добрата новина е промененият начин, по който ни приемат на Запад. Според анализи, правени с цел проучване на нови пазари, ние българите сме си извоювали име на нация с най-европейски манталитет сред останалите балкански държави. И още - най-бързо се адаптираме, имаме търпимост и толерантност към чужденците, но не сме чуждопоклонници. Е, поне другите твърдят това за нас. Дано и ние да повярваме, че не сме лоши хора.
 
Шефката в действие - сред множеството журналисти проправя път на кандидат-президентите след дискусията в bTV през есента на 2001-а, когато в ефир Петър Стоянов извади доклад на спецслужбите срещу Богомил Бонев. Според социолозите в резултат на това синият президент загуби изборите.
 
Люба със сина си Калоян пред бънджи скок.
4
1382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
13 Февруари 2004 22:21
Най-отговорно заявявам, че в тази телевизия е недопустим какъвто и да е политически натиск, тъй като не се влияем от субсидии от държавата, а зависим единствено от доверието на аудиторията.

А случайно не зависите ли и от рекламодателите си, особено от т. нар. "големи"? Щото зрителите, каквото и доверие да ви имат, не формират издръжката и печалбата ви. А който плаща рекламата, той поръчва и предаванията (видно и от договора на "Видео интернешънъл" с БНТ, при това те са само посредник).
14 Февруари 2004 14:08
Браво Люба!Браво Ризова!Толкова лъжи на куп никой журналист не е казвал.Защо миличка си се захванала с рекламния договор на една национална телевизия, а не прегледаш картончетата на журналистите в собствената си медия?Да не би и ти да имаш такова като на Коритаров?Гордеете ли се с това, че предоставихте ефирно време за агенти на бившата ДС да манипулират аудиторията Ви?И не е ли редно преди да гледате в друга градина да изриете лайната от своята?То както е тръгнало ще излезе, че и вие в ЬТВ сте заченати от татовата ДС и приказките за Мърдок ще се окажат пълна лъжа.Има и една народна мъдрост, която Люба Ризова трябва да запомни в условията на свободната конкуренция - , , Има хуй на врабче, ама има хуй и на магаре"!!!Така че врабчето Люба най-добре е да си трае!!!
15 Февруари 2004 12:02
От думите на Ризова излиза, че бТВ се интересува от БНТ като данъкоплатец, а не като конкурент за рекламно време. Трудно би било на който и да било човек на земята да ме убеди в това.
А иначе ми е много трудно да интерпретирам изречението, че всички разбират от футбол, политика и телевизионни новини.
15 Февруари 2004 14:55
Честно казано, не съм очарован от отговорите на госпожа Ризова.
1. Какви са тези рейтинги, които тя показва, след като на тях има данни за късните новини, когато хората гледат Шоуто на Слави и е естествено да са по-гледани от тези на Нова тв? Да покаже за централната емисия!
2. Ани Салич УЧАСТВА в рекламите за Българската Коледа. Благотворителност, ще кажете- тогава защо от ръководството на БТВ забраниха в последния момент (13.05 в събота, пише го в страницата им) на екипа на Сблъсък да прави тема "Автореклама ли е благотворителността по Коледа?", нали няма цензура?
3. Кой от водещите на новини (освен Венелин Петков) прави истински журналистически материали и разследвания? Това на Ани Салич са просто някакви разказчета, а Гена Трайкова и Юксел Кадриев пък съвсем не ги приемам за истински журналисти. Те са ГОВОРИТЕЛИ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД