:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БЗНС - начин на употреба

Земеделските партии се интересуват на последно място от съдбата на агропроизводителите и бъдещата им тежка адаптация към ЕС
Снимка: Борислав Николов
БЗНС? Кое от всичките? Докато БСП се готви да управлява, другата столетна емблема, БЗНС, не успява да се помири със себе си. С наближаването на парламентарните избори идеята за обединение на разните аграрни формации пак е на дневен ред. Но проблемът е другаде. Едва ли механичният сбор от няколко пренебрежими величини ще сътвори изборна сензация. Истината е, че земеделските съюзи са все по-малко земеделски.

Оранжевият байрак отдавна е символ без съдържание. По вина на байрактарите! А четата впрочем си остава немалобройна и очаква някой да й посочи пътя. Влизането в Европейския съюз само ще изостри проблемите на българските земеделци. Достатъчно е да видим влиянието на аграрната партия в Полша или алтерглобалисткия синдикат на Жозе Бове във Франция, например. Уви, харизмата на Мозер, Пинчев и сие е далеч от предизвикателството.

Създаден през 1900 г. след серия от селски бунтове срещу въвеждането на натуралния десятък, днес, един век по-късно БЗНС (във всичките му опаковки, без изключение)



блести със своя анахронизъм и неадекватност



Иронията е кодирана дори в партийната лексика. Организационното понятие "земеделска дружба" звучи карикатурно при пословичните междуособици на лидерите на всички нива. А "постоянното присъствие" отдавна е шеговита формула с широка гражданственост.

По-лошото е, че то е и метафора на участта на БЗНС почти през цялото му едновековно битие, с редки изключения.

Критичната маса на избирателите земеделци всякога е била ухажвана от другите партии. Присъствието на БЗНС е синоним на народовластие, с което всяка коалиция би желала да се накипри. И толкоз! БЗНС е изборна аритметика и демократично лого. Идеологията е смътна, пък и никой май няма намерение да я отчита. Така е отколе.

След спорното, но забележимо управление на Стамболийски, марката БЗНС е обект на злоупотреби отвътре и отвън. Тя е желаното "постоянно присъствие" във всяка коалиция. И колкото по-дискретно е присъствието, толкова по-добре. Почти всяка амбициозна партия успява да си намери троянски кон в някога могъщия земеделски съюз, за да откачи вагон с поддръжници и да го прикачи зад собствения си локомотив.

През 1934г. "звенарите" привличат никому неизвестния земеделски деятел Никола Захариев, за да легитимират преврата.

През 1943-44г. комунистите подлъгват БЗНС в Отечествения фронт, за да го задушат в "братските" си обятия. В първите следвоенни години неколцина дребни души зарязват великия Никола Петков, за да оформят новото "постоянно" присъствие или по-право миманса на БКП. И така чак до разделната 1989г.



През 90-те БЗНС пропусна да се възроди.



Автентичните земеделски дейци като Милан Дренчев, Йосиф Петров и Ценко Барев не се вписваха в сценария на прехода и скоро бяха изолирани. Всеки от мастодонтите си отгледа ерзаци: БСП прегърна Шиваров, а СДС - Георги Петров.

Постоянното присъствие на БЗНС в коалиционните абревиатури бе продължено от г-жа Мозер и компания при управлението на кабинета Костов. Лидерката на най-голямата земеделска формация доказа антикомунистическите си убеждения, но проспа земеделските тежнения в един ключов за тях момент: разграбване, евроквоти, прекупвачески рекет и прочее. Залисани в междуособици БЗНС-лидерите харизаха на ДПС функцията да отстоява правата на някои земеделски съсловия.

Употребата на БЗНС придоби комичен оттенък с коалицията "баба-дядо и внуче" на местните избори, в рамките на която амбициозният Любен Дилов се прегърна със земеделската лидерка и се добра до фотьойл в Столичния общински съвет. Поредно доказателство, че зад Мозер стоят повече градски реститути нежели автентични земеделци.

Към днешна дата българските агропроизводители



едва ли припознават г-жа Мозер за свой говорител



в парламента. Дамата обаче е сред най-ухажваните. Искат я Софиянски и Каракачанов. Наобикаля я и Костов. Засега тя се любува на звездния си миг. Никоя от двете конфигурации обаче не гарантира, че постоянното присъствие на БЗНС ще продължи и в следващия парламент. А тъкмо там гласът на селото трябва да се чува. Предстои болезнената му адаптация към Европа. Междувременно г-жа Мозер продължава да се сражава с призраците на комунизма. Преди време земеделската прима сподели, че мечтае за деня, когато "натовски танк ще събори паметника на Тодор Живков в Правец." She has a dream...!
9
2775
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
26 Януари 2005 00:34
She has a dream...!
26 Януари 2005 09:29
Тоя куркундел знае ли какво е това мотика?
26 Януари 2005 09:38
Да, едва ли има и 10% от членската маса на БЗНС-то, която да знае "как се сади пиперо". Та затова не е чудно, че Сиси боата изобщо не се интересува от проблемите на земеделието.
26 Януари 2005 09:43
Добре списано. Можеше само да се добави, че тази партия отдавна трябваше да изчезне от политическия небосклон. Просто е изчерпана от съдържание, защото от създаването си е политическа пачавра.
26 Януари 2005 11:13
"Великият" Никола Петков е бил зам. министър-председател на Царство България след 10 септември 1944 г., т.е. той е един от пряко отговорните за избиването на 30 000 българи от елита на нацията през периода 1944-45. Това, че и него го обесиха комунистите накрая, няма как да промени огромната му (съ)вина.
Историята трябва да се помни.
26 Януари 2005 11:27
Мишо, помним историята. Беше пожертван и Трайчо Костов. Да не говорим преди това какво беше направил Сталин. Желанието за власт е страшно нещо.
26 Януари 2005 12:25
Ооооо - я стига простотий. К'во е то БЗНС - файтон мошеници
26 Януари 2005 12:43
Тя бабата го употреби за да си избърше гъзето.
26 Януари 2005 14:49
Обществото няма полза от малки , слаби партии сателити. От това имат полза по-големите партии за да нямат конкуренция. За това в България има толкова партии. Това е рзпиляване на политически и обществен ресурс. От това се облагодетелства политическата олигархия. Едва ли има наивници да мислят , че някоя партия мисли за избирателите си, но поне за спечелването им тарябва да направи някакво усилие. Вече понахитряхме и затова трябва да се използват по- византийски методи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД