:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агенти на властта ще се запрескачат във фирмите

След НСБОП и контраразузнаването, и данъчната полиция ще има право да внедрява шпиони в търговските дружества. Само да не тръгнат да се разработват помежду си
С разрешение на прокуратурата бъдещата агенция за фискални разследвания ще може да внедрява тайни агенти в проверявани фирми.

Това е записано в приетия от правителството и предложен за гласуване в парламента закон за създаването на въпросната агенция, по-популярна като данъчна полиция.

Дотук всичко изглежда добре и нормално. Има обаче едно тънко обстоятелство, което прави картината леко абсурдна. И то е, че според действащият закон за МВР Национална служба "Сигурност" (НСС) и Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) също имат право да внедряват агенти във фирмите. Разрешението се дава от вътрешния министър или от съответните директори на служби.

Което ще рече, че в една компания могат да се съберат едновременно агенти и на НСБОП, и на НСС, и на данъчната полиция



без изобщо да знаят един за друг



Защото внедряването се прави с различни санкции, при висока степен на секретност. И не е изключено по някое време от много тайнственост да започнат да се разработват помежду си.

Защо това е напълно вероятно? НСБОП по закон има правомощия и задължение освен противодействие на корупцията, терора, наркотиците, незаконния хазарт, рекета, и разкриването и предотвратяването на престъпления в паричната, кредитната, финансовата, данъчната и осигурителната системи. Тоест задълженията й се припокриват в известна степен с тези на данъчната полиция. Или иначе срещата на агенти на двете служби в една фирма изобщо не е изключена. В същото търговско дружество



безпроблемно може да се окаже и съответният шпионин на НСС



Особено ако става дума за представителство на чужда фирма, или на българска, работеща с чужбина. Защото според закона за МВР контраразунаването може да внедрява агенти в тях ако има "опасност за икономическата и финансовата сигурност, свързана с участие на чужди служби или организации (разбирай и фирми)". При такава разтеглива постановка и като се има предвид, че нерядко големите данъчни престъпления и прането на пари се вършат с помощта на чужди организации, то и агентът на НСС е налице.

Чисто хипотетично съществува възможността в същото търговско образувание да се окаже и извънщатен сътрудник на икономическата полиция.

Единственото успокоение донякъде е обстоятелството, че според една наредба на вътрешния министър служители на НСС и НСБОП могат да работят на прикритие в цялата държавна администрация (не могат само в парламента, президентството, министерство на отбраната, самите специални служби и политическите партии) и във фирми, в които има повече от 50 на сто държавно или общинско участие. Е, естествено тук на помощ идва възможността за набирането, вербуването или вкарването във фирмите на т.нар. извънщатни служители или сътрудници. Които са си пак шпиони, но наречени по-друг начин.

И какво ще се окаже в един момент? Че от много тайнственост и от многопосочни властови желания и амбиции



една фирма може да се осъмне почти само с внедрени агенти



и нещатни сътрудници на различни служби и ведомства. И никой няма да знае за другия. В крайна сметка може да се окаже, че от много легенди и прикрития, те ще вземат да донасят един за друг и да се разработват взаимно.

И сега има слухове за абсурдни случаи, при които се бавят разработки и разследвания, защото изведнъж сред заподозрените се оказва някой извънщатен сътрудник. Има и подозрения, че сред проверяваните в момента за данъчни и финансови престъпления лица, има хора на службите - ползвани за информатори при тежки криминални деяния като взривове, убийства, търговия с дрога, хора и др.подобни.

Съществува и още един сериозен проблем. И той е обстоятелството, че независимо, че МВР има вече от сравнително дълго време възможността да внедрява агенти и в групировки, и във фирми, и в държавната администрация, състоянието на престъпността и корупцията не се е подобрило кой знае колко. Изобщо да не говорим за възможностите за различни злоупотреби с получена вътрешнофирмена информация. На държавата трябва да се вярва. Но какво се получава в крайна сметка: агенти много - резултати никакви.
15
926
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
26 Март 2004 22:09
Както се казва, "новото е просто добре забравено старо"...
Ето, например, какво се случило едно време...


Течала подготовката за историческия X конгрес на Българската Комунистическа Партия. Всички трудещи се обсъждали Проектотезисите на новия Конгрес и с ентусиазъм се включвали в предконгресното съревнование, бележейки нови трудови успехи...


(Абе, общо взето като сега преди влизането в НАТО, ама по-организирано - тоталитарна система все пак, не некъв си там цар).


Българската Телевизия също решила да откликне със свой принос за голямото събитие: било взето решение да се направи директно предаване от откриването на Конгреса. За пръв път!


Внесли специално за целта най-добрата техника от Запад, ушили специални облекла на екипите и на говорителите... Всичко добре, но когато настъпил Денят, внезапно техниката за директното предаване отказала... Ни вопъл, ни стон...


Членовете на екипа стояли като треснати, но сред общото объркване внезапно помощник-главният оператор Васко бръкнал в пазвата си, извадил една червена карта и казал строго: "Другари! Предвид на настъпилата извънредна ситуация съм принуден да поема ръководството в свои ръце. Аз съм майор Василев от Специалния отдел към Българска телевизия".


Още не отзвучал строгият тон на майор Василев, и ето - единият от асистент-режисьорите бръкнал, извадил и той една червена карта, но с черна черта по диагонал и казал още по-строго: "Другари! Нека спазваме реда. Подполковник Николов съм, от Вътрешното, всички са задължени да се поставят под мое разпореждане".


Още не млъкнал той, и едната от скриптерките, Минка Минета, разбутала колегите си, излязла напред, оправяйки сутиена и полата си, и с необичаен за нея сериозен и тържествен тон казала: "Другари, извънредното положение изисква извънредни мерки. Тук има пръст врагът, и ние ще го смажем. Поемам ръководството на бойната група и оттук нататък ще поставям задачите аз. При неподчинение ще се разстрелваме на място. Държавна Сигурност съм, полковник Ненкова".


Единият от осветителите, които до този момент я опипвали около мишпулта, побледнял и започнал да се поти, докато колегата му, осветителят Пешо, делово вдигнал ципа на дънките си, стегнал си колана, и излязъл напред...


"Колеги, каквото имаше да си приказваме - поприказвахме си, нали така... Сега, значи, да пристъпим към работа. Съм назначен за ръководител на извънредната ситуация и поемам ръководството на същата незабавно."


"Ама... такова... а от кой отдел си... сте, искам да кажа, другарю... " - запелтечила Минка.


"Алексеенко, Алексеенко ми е името. Как от кой отдел? КГБ, отделът за Балканите, разбира се. И хайде стига вече с приказките, достатъчно приказвахме" - заключил той и поел ръководството.


Групата се заела с работа. Предаването така и не могло да бъде осъществено. Вместо това била излъчена най-дългата музикална пауза до този момент в историята на телевизията - пет пъти едно след друго бил излъчен пълният цикъл на "Годишните времена" на Вивалди.


Тази музикална пауза влязла в историята на телевизията като "Петилетката на Вивалди"...


26 Март 2004 22:38
Смешници, играят си детски игрички, но с много сериозни физиономии. Кой идиот ще им сътрудничи? Кой работодател няма да им излови "къртиците и какво ще го спре да ги изрита със скандал? Шумен и публичен. Нещастници!
26 Март 2004 22:58
Драги ми Падащ от Марс,

в интерес на истината се налага да внеса някои корекции към твоята иначе забавна сказка. А именно:

Въпросната фабула е очевидно нереалистична, по простата причина, че в условията на социалистическата демокрация имаше строго разпределение на труда, задълженията и отговорностите.
Зададеше ли се конгрес сценарият внимателно беше проиграван и действаше безотказно. Изключено беше да настъпи подобен конфуз, защото действаше принципа на единоначалието и съответната субординация. Всичките екипи бяха внимателно предварително проучвани и съответно обезпечени. Така че нямаше случайни хора и всеки знаеше за какво по-точно отговаря.
Също така беше невъзможно да липса синхрон при назначаването на служители на прикритие, независимо от наличието на офицери по режима във всяка ведомство. Знаеше се точно кой за какъв контингент отговаря. Включително например за представителствата в чужбина беше определено къде са офицерите на РУМНО и къде на ПГУ. Вътрешните ведомства се обслужваха по стопанска линия (стопанска милиция и по линия на ДС). Дори когато се установяха факти за стопански престъпления от особено големи размери се считаше вече, че става въпрос за държавната сигурност и делото за разработка се изземваше от офицера по ДС. Което ще рече, че кражбите и золумите на генералните директори не се разследваха от милицията, а от ДС.
Освен това имаше единен оперативен отчет, така че подобни парадокси, каквито реално сега се програмират не можеха да стават. Това обаче не пречеше на участниците в иначе добре синхронизираната държавна машина да се разработват най-вече един друг и да си пишат взаимни доноси. Какво да се прави - грешки на растежа или може би по-точно - растеж на грешките!
Предполагам това за сега да ти стига. Да си жив и здрав, драго ми беше да се срещнем!
27 Март 2004 02:10
Смешно нали. Кой кого.........?!? Накрая се оказва, че всички са в далаверата, само народа да духа супата..........
27 Март 2004 09:36
Господи, колко мъка има по тази земя, господи!
Защо бе хора се приемате толкова насериозно!
27 Март 2004 09:56
Излиза че е имало нужда от структури на ДС >Ш Е Г У В А М СЕ.
27 Март 2004 10:01
А, ако и сега има внедрени агенти, тогава що няма задържани мафиоти и престъпници или така наречените "бизнесмени"?
27 Март 2004 10:29
САМО ДА НЕ СТАНАТ АГЕНТИТЕ "ДВОИНИ", ДА БЪДАТ ВЕРБУВАНИ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ОТ "ВРАГА", ЩОТО СЕ ОКАЗВА ЧЕ БАЯ БАРЕТИ ОТ НСБОП СА В ДАЛАВЕРИТЕ НА "БИЗНЕСМЕНИТЕ"
27 Март 2004 10:53
maloumnici
27 Март 2004 11:09
Агенти на властта ще се запрескачат във фирмите

След НСБОП и контраразузнаването, и данъчната полиция ще има право да внедрява шпиони в търговските дружества. Само да не тръгнат да се разработват помежду си
Нищо ново под слънцето - те и сега са си там и се внедряват сами, без никой да ги праща. После защо ни управлявали ченгета?!
27 Март 2004 14:18
Ще сехарчат излишни пари .Така няма да пипнат никого.Ако аз искам да крада данъци досъп до данните няма да има никой.И преди имаше шпиони в предприятията и всички знаеха кои са те, пазехме се от тях взаимно
28 Март 2004 04:58
Е каква ще е разликата от времето на комунистите? Пак ще се дебнем всички един-друг(по системата "всеки срещу всеки". Само дето ни вземаха безплатното учение и безплатната медицинска помощ. Ние сме си овце. Отново ни стрижат, само дето смениха ножчето и сложиха нула номер...
Имам и един такъв въпрос: службите ще имат ли досиета на сътрудниците си? Щото отново може да дойде време за отваряне на досиета на сътрудниците на съответните служби...
28 Март 2004 09:38
Ми кво ша стане, ако фирмата е свързана с отбраната и МО?
И ВКР ще внедрят агент и ...
Shop_en ако мислиш, че до сега е имало разлика дълбоко се лъжеш.
Комсомолците направиха партийки и за това ни е ялов политическият елит.
28 Март 2004 10:00
Смятам, че при подобна схема на "внедряване" ще е справедливо съответните служби да поемат изплащането както на заплатата, така и на социалните осигуровки на съответния "агент". Което, разбира се, ще доведе самата идея до пълен абсурд, защото ще "изведе" агента на светло.


Но идеята е абсурдна и без друго - защото назначаването на човек в една фирма става (или би следвало да става) на базата на неговата квалификация - и ако тя липсва, човекът просто не бива назначен. Какви агенти, каква данъчна полиция?


Реалната цел на описваното абсурдно по начина на организирането му мероприятие е, както изглежда, друга. Тя се корени в следния текст:

"според една наредба на вътрешния министър служители на НСС и НСБОП могат да работят на прикритие в цялата държавна администрация (не могат само в парламента, президентството, министерство на отбраната, самите специални служби и политическите партии) и във фирми, в които има повече от 50 на сто държавно или общинско участие."
От този текст става (според мен) ясно, че става дума не за "следене" на нещата във фирми, а за доста прозрачен опит да се създадат легални условия за назначаване на "наши" хора на специално създадени за целта синекурни длъжности. Време беше и това да се случи, защото местата в управителни съвети и бордове понамаляха, а кандидатите за лесно лапане продължават да се роят противно на всякакви демографски сривове, намалени раждаемости и повишени смъртности...
28 Март 2004 11:15
Ха-ха-ха........ И на никого ли не мина през ума, че големите мошеници, перачи на пари и пр. са разни фирми-бушони с по 2-3 служители (я ги има, я ги няма)! Та в тая фирма някой ще назначи отбор разведки? Дрън-дрън ....
По ми се чини, че чиновниците са решили да излюпат още две-три структури (със съответния щат) с бомбастични наименования.
Известният виц за Гарабет-шпионина тогава ще звучи горе-долу така:
- Фирма "Рога". Добър дееен.
- Добър ден. Търся господин Петлешков.
- А, Петльо-шпионина, ли? Той работи във фирма "Копита". Тел .....[/
b]
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД