:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Най

Прокурор Евгения Томова е отличникът на варненските обвинители

Младата дамата е открила баланса между личния и професионалния живот - омъжила се е за колега
Около час след полунощ на 17 юли 2004 г. в курорта "Св. св. Константин и Елена" двама младежи извършват една от най-налудничавите кражби, регистрирани по варненското Черноморие. На пияна глава, както ще установи полицията на следващия ден, 21-годишният Диян и с една година по-младият от него Алдин се качват на увеселителното влакче, паркирано пред хотел "Чайка". Подкарват любимата на туристите атракция по алеите на комплекса. В ранните часове влакчето е намерено на началната спирка на автобус 8 близо до центъра на курорта. Разбито и с изкъртени вратички.

Обвинението срещу Диян и Алдин е в ръцете на млада и симпатична дама - Евгения Томова, която се оказва прокурор с особено здрава ръка. А иначе тя е била преназначена за прокурор преди малко повече от две седмици. На 30 юни м. г. Висшият съдебен съвет е приел предложението за преназначаванато на младишия прокурор Томова за прокурор във Варненската районна прокуратура. Шест месеца по-късно дамата се оказва обвинителят с най-много "отхвърлена работа" в институцията за цялата минала година.

------

КАРЕ

През 2004 г. Районната прокуратура във Варна е внесла в съда 905 обвинителни акта за 1 163 престъпления, от които са причинени щети на обща стойност 1 802 961 лева, показва статистиката, обнародвана в края на 2004 година. Общо 124 от предадените на съд лица са били опасни рецидивисти, а непълнолетните извършители са 107.

И през миналата година е най-голям броят на актовете за извършени кражби - 442, измамите са 43, заканите с убийство - 11, изнудванията - 6, и една принуда. През годината на съд са предадени и двама мъже, обвинени в изготвяне, разпространение и държане на детска порнография.

С най-добри показатели, според статистиката на наказателно-съдебният надзор при Варненската районна прокуратура (ВРП) е прокурор Евгения Томова, която е внесла в съда 80 обвинителни акта (двойно повече от средното за района). Между тях - срещу продавач-консултант за изнасилване в заложна къща в центъра на града, за апартаментна измама, за измамливо предлагане за продажба на общинска земя, за противозаконното отнемане на влакче в КК "Св. св. Константин и Елена" и др. Показателите за качество на актовете на този прокурор са също сред най-добрите за разглежданата година.

-------

Преди повече от година време около името на Евгения Томова отново се разшумя във варненското публично пространство, при това по повод, предизвикал само положителни коментари. Тогава се разбра, че двама обвинители от Варненската районна прокуратура са направили крачката отвъд чисто колегиалните отношения. Оженили се. За тези дни Евгения Томова разказва лаконично, но с много широка усмивка.

"Съпругът ми - Владислав Томов, е прокурор във ВРП. Тук се запознахме и на 9 октомври 2003 г. се оженихме" - това са всички думи, събрали предисторията на семейството. Двамата прокурори и вечерно време, когато се приберат от работа, продължават да обсъждат случаите, с които са се сблъскали през деня, признава Евгения.

"Може би това не е много правилно, защото трябва да отделяме семейството от професионалния живот, но... няма как. И двамата сме прокурори и това ангажира разговорите ни, нормално е. Сякаш



работата си продължава и вкъщи"



От 2 години и половина е прокурор тук, пак тук си е изкарала и стажа, разказва Томова. Завършила е право в Техническия университет във Варна. Тъй като си била у дома, през петте години обучение не е усетила кой знае какво от студентския живот. "Студентският живот го усещат само тези, които следват далеч от дома и от родителите си, за мен той беше чисто и просто продължение на училището", обяснява Евгения.

Никой от преподавателите й не е демонстрирал специално отношение към нея, нито е предизвикал някакъв по-специален интерес към област от правото, към която да се насочи. Евгения Томова признава, че до идването й на стаж в районната прокуратура не е мислила дори върху това дали иска категорично да работи като обвинител, съдия или адвокат.

"Успешна и доста трудна година", така "отличникът" на ВРП определя изминалата 2004-а. По думите й тя е била много натоварена и за всички нейни колеги в прокуратурата. Особено през летния сезон, когато идват много туристи,



престъпленията се увеличават многократно



"Почнах работа точно в такова време. През юли 2002 г. - още тогава усетих колко е трудно", казва Томова. И добавя, че оценява високо екипа, с който работи. "Винаги се намира кой да ти помогне. Просто колективът е такъв. Има колеги с повече стаж, които можеш да попиташ за мнение. Никой няма да ти откаже".

"В голямата си част Варненската районна прокуратура се занимава с кражби и много от извършителите на престъпленията са или необразовани хора, или непълнолетни. Аз съм в този надзор - малолетни и непълнолетни. Може би това е най-тъжното - че от много малки децата се насочват към печелене на пари по незаконен начин, за да ги изхарчат най-често за развлечения. Голям процент от извършителите са наркомани, които извършват крадат и грабят, за да си набавят накротици - дори и в минимални количества. Те извършват грабежа, продават предмета, която са отнели, за някаква минимална сума, купуват си дневната доза и още на следващия ден започват пак... Имаме



много малолетни извършители



на противообществени деяния и това е най-страшното. Можем единствено да ги пращаме в местните комисии за налагане на възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни", споделя с болка Томова. Извън невръстните извършители прокурорката има и дела, които са предизвикали любопитството на медиите. Заради необичайно престъпление или необичаен извършител. "Съвсем скоро например ще внеса обвинителния акт за измамник, който се е представял за прокурор, а е извършил и редица други престъпления", разказва Томова.

А иначе всички дни си приличат. Тежки едноседмични дежурства с полицията, което означава, че всяко престъпление, извършено на територията на Варна и подсъдно на районната прокуратура, бива докладвано на дежурния прокурор, стига се евентуално до бързо производство или пък минава по общия ред. "Целта е делото да бъде внесено в съда в най-кратки срокове", обяснява Евгения Томова, прокурорът с най-много дела във Варненската районна прокуратура за 2004 година.

Колегите я ценят

Слави Андонов, прокурор, който казва, че изразява мнението на повечето колеги:

- Евгения Томова сравнително отскоро е прокурор, но това, което със сигурност мога да кажа, е, че твърде бързо навлезе в работата. Имам поглед върху нещата, много е точна - и като човек, и като професионалист. Затова за мен не е никак чудно, че в един момент се оказа сред най-натоварените колеги в районната прокуратура. Работи в срок, а това е качество, което понякога не се удава на колеги с повече от 10 години прокурорски стаж. Не на последно място - много е мила.
3003
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД