:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Домакините разчитат на печалба 1,15 млрд.евро

Домакините на европейското първенство очакват печалба от най-малко 1,15 млрд. евро. Това показват проучванията на португалските медии, въпреки че все още шампионатът не е започнал. Основният приход - 796 млн., ще бъде от туристи. Според предварителните очаквания, зададени в официалните разчети на УЕФА, всеки запалянко ще харчи средно 70 евро на ден за квартира и храна.

Пак според европейската футболна централа около 12 000 българи ще посетят Португалия по време на финалите. Засега обаче техният брой е далеч по-малък - едва около 8000 са билети за 3-те срещи, което означава, че реално 1/3 от тази цифра бъде бройката на нашите сънародници.

Оптимизмът на домакините обаче донякъде бе помрачен, след като се разбра, че 6 от стадионите, на които ще се играяг мачове, струват близо 2 пъти повече от предвидените в бюджета суми. Съоръженията в Брага, Лейриа, Гимараеш, Фаро, Коимбра и Алверка, са излези на организаторите около 290 млн. евро, което е със 107% по-скъпо от очакваното.

Голямата разлика идва от подценяване на разходите за строежа и трудното осъществяване на контрол и надзор от страна на градските управи. Огромното харчене на пари доведе до изпадане в дългове на градовете-домакини. Така например Брага и Лейриа ще бъдат сериозно ограничени от страна на разходи в следващите 20 г.

Заради проблема със стадионите правителството в Португалия се съгласи да плати 25% от сумата за тяхното построяване. Предвидени са също субсидии за ремонта на съоръженията. Засега обаче държавата даде пари за 13% от разходите на въпросните 6 стадиона, което доведе до бързо изразходване на фондовете и натрупване на дългове. С най-големи разходи е Брага, град със 70 000 жители. Стадионът е с капацитет 30 000 места, като погълна 83,9 млн. евро или 180% повече от предвидените пари. Именно в Брага българските национали играят с Дания на 18 юни. Градът е известен с факта, че в него се намират голяма част от уневирситетите на Португалия. В Брага се надяват, благодарение на европейското, да бъдат постигнати сериозни печалби, с които да бъде оправена инфраструктурата на града.
1
831
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Май 2004 13:27
За сведение на редакцията: В Брага има само един университет - Universidade do Minho. Коимбра е градът с един от най-старите университети в Европа - от 13-14 век. А иначе, както в повечето европейски страни, най-голям брой университети има в столицата - Лисабон.



Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД