:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

В помощ на избирателя при търсене на партия и обратно

Снимка: Велислав Николов
Нали са европейски, всички български партии са и в тежка идентификационна криза. Под това се разбира невъзможност или трудност при политическо представяне на осъзнато волево единство за осъществяване на цели чрез действителен потенциал в обществото, а при липса на такъв - за създаването му. Симптом на кризата не е толкова устойчиво намаляващият брой гласуващи на всякакви избори, колкото настойчивите усилия да се рекламира "Каква партия сме?", без ясно да се определи "Чия партия сме?". Това не означава, че българските партии са ничии - просто признаването на интересите не е много-много за пред хора. Има доста основания за това, но две са решаващи за политическата идентификация.



Външното основание засяга обществото,



което се мержелее като благоденстваща демокрация. То се отличава с нетрайна и повлияна от медиите социална структура за бързо удовлетворявано потребление, представяно за жизнена норма на всеки човек. Отпадащите от нормата изчезват от публичността. Ако намират място в нея, то е в ексцесивните прояви на бедност, криминализация, терористични действия и лицемерна предпразнична благотворителност. Политическата организация на подобно общество не допуска партийно представителство на крайностите. Затова те стигат най-много до спонтанни движения - антиглобалисти, националисти, разни малцинства и др., докато партиите пребивават в прилежна нормалност.



Вътрешното основание



продължава наедрялата по време на социализма тенденция за универсално политическо представителство на истината и отслабналата привлекателност на класовите ориентири още в Живковата конституция. Неговата идеология се изразява в дълга за партийно представяне на "истинския гражданин" (в Некрасови обертонове дори при русофобите) и лоялност към "действителни национални интереси". Тях ги осъществява държавната власт като върховен политически субект. Властта в държавата е същината на всеки партиен живот, който пази кълновете на партията-държава дори под благовидните изигравания на експертна безпристрастност. Тя блокира всеки опит за протест с най-дългата българска дума - непротивоконституционствувателствувайте.

Работата е там, че устройството на българската държава след Освобождението от 1878 г. постоянно е под



ограничен суверенитет, представян за исторически избор.



Със сигурност негероичното съгласие с външни решения запазва по-скоро позициите на политическите елити, отколкото разнообразието на обществените интереси. В интересуващото ни отношение може да се каже, че политическото (а то се отнася до националното, културното, образователното, медийното и пр.) моделиране на държавността в актове на "Велики сили" налага подчиняване и в партийните самоопределения, особено когато имат за крайна цел държавната власт. Оттук и манията за външно одобрение на вътрешни намерения.

Естествено, България не е единствен случай. Уникална за третата българска държава обаче е чевръстата смяна на държавно-политическата цел след всяко пренареждане на силовите констелации в света. Тази смяна е плътен белег за конюнктурност и опортюнизъм. Наложени като норма в държавата, те отличават партиите и техните дейци. Не броим ли дипломатическото двуличие, това е едно от редките съвпадения между нашето и чужди "обществени" мнения за характера на политическия живот у нас. Затова смислено може да се говори не за системни дефекти на различните формации, а за



политически опортюнизъм.



Донякъде това може да се обясни и с национален манталитет.

Всички български партии се опитват да съчетаят и разрешат противоречията, идващи от усета за тая подчиненост на конюнктурата и нуждата от обществена оправданост. Тъй като те се легитимират чрез все историческите си и морални избори на модели за подражание, то лесно се пренебрегва питането за жизнените интереси на различни обществени групи, чиито изразители би трябвало да бъдат.

Това уеднаквява програмния и организационния строеж на всички партии или коалиции. Без изключение те отиват към йерархия, построена от идентификационни и личностни реалности. Тя все повече се откъсва от представата за полис - съграждане от съграждани в различни области - и се затваря в процедурата на формалната бюрокрация - уеднаквявяне на подходи за всяка област. Те се изразяват в следната формула, която може да бъде



добър ориентир при избори:



а) Отъждествяване с историческа линия на прогрес, която б) е онагледена в съответна реал-политическа сила (обикновено държава, съюз или интернационално обединение) и в) е представена у нас най-добре чрез въпросната партия, г) имаща място във вътрешно-политическия живот както д) благодарение на верния си идеологически избор, така и е) на подкрепата на граждани, ж) водени от конкретна личност, която а, б, в, г, д, е, ж и така до безкрайност.
3
1329
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Юни 2004 04:58
Добре Денков,
но следващия път пиши с по кратки изречения.
Видях голям зор да не забрявя началото на някой изречения, докато стигна до края им.
19 Юни 2004 07:49
умно и хитровато, но може по-кратко и ясно
19 Юни 2004 15:48
Много по-добре дългите изречения на Денков, отколкото късите на този с "Гнева и страха за ЕС" в съседната колона, не знам защо Сега не се преориентира по-трайно в този смисъл
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД