:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фондът за лечение на деца поема транспорта до чужбина

Даренията от граждани и фирми все още са оскъдни
Макар че няма да покрива цялата сума по лечението, правителственият фонд за болни деца ще осигурява транспорта до чуждите клиники. Ще се плащат двупосочни самолетни билети на детето и един придружител до града, където е избраната клиника, съобщиха от здравно министерство.

От Обществения съвет на фонда оповестиха вчера критериите, по които ще решават колко пари ще отпускат на болни деца. Утре съветът ще разгледа и първите 7 молби, съобщи БТА. Фондът покрива между 50% и 90% от разходите. Изключения се правят само за крайно бедни семейства. Близо 50-60 деца годишно се нуждаят от лечение в чужбина.

Фондът ще отпуска пари за всеки конкретен случай според финансовото си състояние, броя на постъпилите молби, стойността и сроковете на лечението, предложените цени от чуждите клиники и сумата, с която родителите могат да участват. При нужда от удължаване на срока на лечение и съответно на допълнителни пари, Общественият съвет може да отпусне още средства.

Фондът ще превежда отпуснатите пари директно по сметка на избраната болница или чрез лицензирани здравноосигурителни и застрахователни компании.

Структурата ще уведомява с писма родителите и лечебното заведение за размера на отпуснатите средства. Парите ще се осигуряват не по-късно от 10 работни дни, след като здравният министър парафира решението на Обществения съвет. До 14 работни дни ще се уведомяват родителите, ще се уточнява дали са събрали сумата, която ще доплащат и кога избраната клиника може да приеме детето. Парите от фонда ще се превеждат в деня на постъпването на детето в болницата.

Молбите към фонда се подават чрез деловодството на МЗ. Към тях се прилагат и положително становище от Комисията за лечение в чужбина, и нейното предложение за клиника.



БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

До вчера дарителите на фонда бяха едва 15. Общо са събрани 504 483 лв. 500 000 лв. от тях обаче бяха предоставени от партия НДСВ. Парламентът гласува данъчни облекчения за фирми и граждани, които даряват, но от решението още няма ефект. Фондът стартира дейността си с 5 млн. лв. от държавния бюджет.

Дарителската сметка на фонда в Българска народна банка е:

Българска народна банка - Централно управление

Банков код: 6619661-1

Банкова сметка: 3000128907

БИН: 730201000-1

Даренията не се внасят в брой в БНБ, а се превеждат от търговските банки.
563
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД