:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Равенството на половете било проблем за България

Снимка : Красимир Юскеселиев
"България е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която няма изграден национален механизъм за равнопоставеност на половете." Това обяви вицепрезидентът по правата на човека на Социалистическия интернационал на жените Надя Радева. Тя припомни, че парламентът все още не е приел закон за равните възможности, няма и комисия в НС, която да се занимава с тези въпроси, не е приет и законът срещу домашното насилие.

Вчера се проведе дискусия за равнопоставеността на половете в духа на целите на ООН за развитие през хилядолетието и предизвикателствата пред българската левица.

Марлене Хаас, която е генерален секретар на Социнтерна на жените, съобщи на форума, че в повече от 65 партии, членове на организацията, е въведен квотният принцип за представителство на нежния пол. "В повечето случаи се изисква жените да бъдат 30 на сто, но например в холандската лейбъристка партия квотата е 50 на сто", посочи тя.

Националната женска мрежа за паритет и солидарност вече е направила предложение в устава на БСП да залегне квотният принцип, съобщи Нора Ананиева. "Предлагаме и да има министерство по проблемите на жените, децата и семейството, да бъде избрана дама за заместник-омбудсман със специален фокус върху равнопоставеността на жените и правата на децата", добави тя. Мрежата е настояла и в следващия парламент да се създаде специализирана парламентарна комисия по проблема.
37
575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
07 Февруари 2005 21:19
...

Редактирано от - Vox_Dei на 18/7/2007 г/ 22:57:44

07 Февруари 2005 22:25
Мале, само като те видя Норке Ананиева и ми се повръща. Всичко започва да ми става мъгла и гнус, като се сетя кога седя у Министерсио стол каква гнус беше. Къде те извадиха комунистите ей, дъртата.
07 Февруари 2005 23:04
Vox_Dei

Какво значение има пола
07 Февруари 2005 23:37
Аз съм "за" на жените да им се забрани със закон да осъществяват някои дейности: да готвят, да мият чинии...
08 Февруари 2005 01:31
За васне знам, ама за мен има значение пола ..
08 Февруари 2005 03:33
Точно така! Всички мъже веднъж месечно да бъдат изпращани в мензис!
08 Февруари 2005 08:10
Социалистическия интернационал ...
А бе тия простотии не отмоинаха ли отдавна ? ...
08 Февруари 2005 08:24
Как да няма равнопоставеност. В България има повече "бизнес-дами" отколкото на Wall str. и City, взети заедно.
08 Февруари 2005 08:44
Точно квотите довеждат дискриминацията. Сега са на равни начала - конкурират се жени и мъже, печелят по-добрите. Подкрепям всяка кадърна жена, но с квота ще гледаме точно най-бездарните пикли на отговорни постове. Това го не щем.
08 Февруари 2005 10:11
otvrat, Нашите бизнес-дами изначално нямат нищо общо с Wall Street, но за съжаление твърде много общи неща делят с дамите от Околовръстната Street!
08 Февруари 2005 10:18
Ненормални кухи лейки.

Никаде не сам се чувствала по-добре поставена като зена в професионален план отколкото в България.

Сега в една уз "западна" държава усещам колко са по-назад жените.
Изобщо глупости.
08 Февруари 2005 10:33
otvrat, Dedovec
08 Февруари 2005 10:41
Всичката Мара втасала, та квоти. В бившите соц. страни, правата на жените, дълго майчинство със запазване на работното място, безплатно здравеопазване за децата са отдавнашна норма. В това отношение зап. Европа е много по-назад. Тепърва се гради някакво законодателство което ограничава дискриминацията върху младите жени в детеродна възраст.
08 Февруари 2005 11:24
Квотата по принцип се въвежда, когато има неравни възможности за участие в нещо - например властта я държи едно племе и не допуска другото племе до нея. В България няма такова ограничение - нещата са на еднаква база и за жените и за мъжете, да не кажа, че жените са по-облагодеталствани заради пола си. Останалото е въпрос на възможности и желание.
За България квотния принцип няма смисъл, след квоти за жените, може да поискат и квоти за младежите, и квоти за пенсионерите, после квоти за циганите, квоти за висшистите, квоти за тези с средно образование и каква ли не друга квотна глупост. Защо не въведат квоти за представителство в НС на база получавани доходи? Примерно 90% от българите са с доходи по ниски от 150 лева, занчи те трябва да имат депутатска квота от 90% в НС.
08 Февруари 2005 11:28
XYZxyz
08 Февруари 2005 11:44
Aranita,
За това, че като зена ти е най-гот в България, трябва да благодариш на нас, мъзете, че сме тъпи и се отделихме от корена си. Майтап, бе, Уили.
08 Февруари 2005 11:51
До 1944 в нашето търговско законодателство е имало една много интересна правна фигура. Тя се е наричала "Омъжена жена-търговец". Собственичката на този вид "фирма" е можела да извършва всякакви правни действия, но те (договорите) са били невалидни ако под нейния подпис е нямало подпис на мъжа й. Тоест санкция. Що не го върнат?
08 Февруари 2005 12:20
Честно казано идеята да се избутат жените напред ми се нрави доста.
Ама Партията на жените на Веселка препика основно и тая светла идея.
Изобщо-тва демокрация, женска партия, несимволично подобрение, развитие на бизнеса, благоденствие-сички термини са вече удавени в зловонна пикня, та човек и къде да бръкне, все ще се омаже.
Чудя се дали да не направим една Партия на суверена.
Тая думичка суверен нещо много ги е страх от нея, та само нея май не са препикавали помиярите.
08 Февруари 2005 12:35
Съгласен съм, че жените имат по-малки права! Би трябвало да имат право да се пенсионират не по-рано от мъжете, т.е. на всяка под 65 години спирот моминтално пенсията! Да ходят на задължителна военна служба!
08 Февруари 2005 13:12
Квотен принцип на членовете в партиите!? Ами ако има повече желаещи жени от разрешената квота - ще ги ограничите ли? Или ще промените квотата?
Има известна дискриминация към майките с малки деца. Разболее се детето, майката вземе болничен и работодателя ( частник ) я гони от работа. Но тук проблема не е в законите. Просто не се спазват. В крайна сметка страда цялото семейство - майката, бащата и децата. Иначе дискриминация към жените не мисля че има. Поне сред българите. Ако тя говори за циганите - там вече не знам. Да каже къде я видя дискриминацията. Нямало министерство на жените. Ами няма защото жените са министри в нормалните министерства, а не в женските.
Да ме извиняват другите жени, ама на тези двете горе много им хлопат дъските.
Как ме ядосаха само! Сякаш живеем в Авганистан.
Абе да ги питам аз тях, за да няма дискриминация на туй женско министерство дето го предлагат може ли министъра да бъде мъж?
08 Февруари 2005 14:04
Кво да кажа, приятели, ами пълна простотия...Не, грешка!Не е простотия(99, нямам предвид теб, нали знаеш?; -)), ами опит на някакви стари бунища, дето за нищо иначе не стават, да докопат някое кокалче...
08 Февруари 2005 14:07
Чорбароеб, прав си, макар и да си говедце.
08 Февруари 2005 14:14
По мои скромни наблюдения от написаното в тоа форум на 6 що-горе разсъждаващи мъже се пада по една що-годе мислеща жена. Поради което, вместо да се прилага квотен принцип, що не вземат просто да подбират хората според разума, интелекта, знанията и другите им качества, ми се правят на интересни?
08 Февруари 2005 14:39
хм, да ни турнат квоти за раждане само, че ако % от бебетата трябва да ги раждат мъже ... кво ша праим...
08 Февруари 2005 15:05
ХА! Това е идея!
С политика има право да се занимава, само който е родил поне едно дете.
И никво деление на полове.
...дали можем да го прокараме в тикварника? ...
08 Февруари 2005 15:09
По-добре да е некой, що е родил поне една умна мисла. по тоа критерий ша са класира целио форум, освен трима-четирима. Обаче Норчето Ананиева нема шанс
08 Февруари 2005 15:28
Стана ми скучничко да списувам във форума, та от известно време само попрочитам. Но сега се стреснах. Надежда Радева /не Надя/ била някакъв "вице" на женски интернационал. Съществото може да се е самоназначило, провъзгласило, но ще повярвам, че е оторизирано да се изказва, само ако ако се намерят пет души да свидетелствуват под клетва, че същото е жена, а не околовръстен обслужващ вирусоносителен елемент. Е те заради такива, организациите на жените биват възприемани с недоверие.
08 Февруари 2005 15:30
Май ще се наложи да дефинираме що е жена.
08 Февруари 2005 15:38
>>>><<<<
Бонго, Мунчо,
и тримата с Кайли сте мислещи. Намислихте ли като как да се докара до практика идеята на Параграфа за КОНСЕНСОКРАТИЯ?! Това е една от най свежите идеи родена от форумци, нищо че Параграфа не е от квотата на жените.
Забравих да питам, абе ще има ли квота за педераси, да речем? Наплив ще има.

слънчо
>>>><<<<
08 Февруари 2005 15:44
Консенсократията на дело, Слънчо, бе изпрактикувана още на първия конгрес на БКП (КПСС и други подобни организации), Напоследък бе въведена в практиката на щатския сенат. Явно е много действена система при определени известни на всички ни обстоятелства.
08 Февруари 2005 16:04
Равенство между половете трябва да има в двете посоки. Не може да има министерство за правата на жените, най-малкото защото е упомената думата жени и тук вече не говорим за равенство а за преференции. Също така квота от "минимум 50%" също казва за преференции а не за равенство, защото не може да бъде по-малко от 50%, но може да бъде повече.
08 Февруари 2005 16:25
Бе кво равенство между половете, бе? То е същото като равенство между хората. Нема такова жувотну. Всеки се ражда с различни талани и възможности. И всеки, който се опитва да намекне за някакво равенство, е просто насилник. Глюпав, при това.
08 Февруари 2005 19:26
аха! ясно! "България е единствената страна в Централна и Източна Европа..." но явно не е единствената в западна европа!!! какво са ми се разхленчили тогава? нашия стремеж не е изтока а запада! ай сиктир та отатък!
и в библията пише черно на бяло: "...и тогава човека имаше жена!" ))))))))))
но ако наистина някоя си нора или който и да е там пледира за министерство на жената детето и дрън дрън... лично ще ги съдя за смачканите ми права и дискриминация на полов признак! тогава ще има игНОРА Олеленаниева
08 Февруари 2005 21:37
Точно така . Мъжете от край време сме онеправдани.
08 Февруари 2005 21:55
Възможно ли е една жена да каже умна мисъл ?
Да, ако изречението започва с Мъжът ми каза...
08 Февруари 2005 22:35
А трябва! Трябва най-сетне и унас да се изгради равноправие! На какво прилича това сега?! А-а-а-а.
08 Февруари 2005 22:36
qsno kio provali socializma, e takiva kato taq pa4avra otlqvo.
deto vse po bratski iskat da delqt, ama toq pyt po ravno, ili po skoro na vseki mu zaslujenoto.
na ami sega (4-ti komentar) iskam samo da kaja.
to 4ovek ako 4aka dne6nite jenite da sgotvqt i da izmiqt 4iniite, sega da sym se spominal ot glad i edinstvenata pri4ina da nqma kup4ina 4inii v mivkata e 4e e nqmalo s kakvo da se nacapat.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД