:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Най-накрая присадиха черен дроб и у нас

След 3 години подготовка в четвъртък бе направена първата чернодробна трансплантация у нас. Операцията продължи близо 15 часа. Органът е присаден на 7-месечната Памела след експлантация на част от черния дроб на 24-годишния й баща. Двамата са добре, момиченцето е в стабилно състояние, казаха лекарите вчера следобед. Критичният период обаче е около седмица. Операцията е била животоспасяваща за детето, което се е родило с липса на жлъчни канали.

Трансплантацията бе извършена от екип на Правителствена болница с помощта на немски специалист. Разходите са поети от държавата и са към 45-50 000 евро, което е двойно по-малко в сравнение с чужбина.

У нас има готовност за присаждане на черен дроб, но не се знае дали това ще стане след месец или след година, заяви националният консултант по трансплантации проф. Петър Панчев. Необходимо е да се намери подходящ донор, допълни той. Според Панчев чернодробната трансплантация у нас се бавеше главно заради неподходящи донори и липса на кураж.

Освен Правителствена болница готовност за присаждане на черен дроб имат още Александровска болница, ИСУЛ и МБАЛ "Св. Екатерина". В момента от такава манипулация се нуждаят към 100 души у нас. 3 деца от началото на годината са починали, защото не им е направена чернодробна трансплантация.

В момента проблем продължава да бъде трупното донорство, коментираха още специалисти. От началото на годината човек трябва изрично да декларира пред личния си лекар, че е съгласен да дари органите си след смъртта си. Иначе се търси съгласието на близките, които в такъв момент често отказват, казаха още лекари.
6
485
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Ноември 2004 02:45
А аз си мислех, че на Памела и присаждат цици.
Егати името, ***** родителите и интелектуалния им багаж, горкото дете!

Редактирано от - bot на 21/11/2004 г/ 14:00:00

20 Ноември 2004 12:15
Горскио, мойто момче, ти си тежко болен. Не ме питай от какво - на толкоз простотия никаква трансплантация не може да помогне.
Моли се, човече, моли се ти някога да не си в подобно положение. Нещастник!
Успех на новия център. И късмет на всички, които Съдбата е наказала да имат нужда от него!
20 Ноември 2004 12:26
Новината е хубава и говори добре за оперативната техника на екипа и анестезиолозите. Тя обаче е частен случай и няма връзка с проблемите на здравеопазването. Освен това трудното при трансплантациите е не толкова операцията , а предварителната организация , проблема за донорството . Важен е и крайния резултат - преживяемостта. Всичко това изисква МНОГО пари. Има много повече сектори в медицината ни с КРЕЩЯЩА нужда от финансиране. Което засяга здравето на хиляди българи , не на единици.В близко време за такива операции в България ще продължава да се говори като за събития. Другаде те са рутина.
20 Ноември 2004 22:19
Крайно време беше! Технически чернодробната трансплантация е най-трудна. Дори, тук при нас тази опеарция, която е ежедневие, нашите колеги е правят за 3 та дори 4 часа. Но проблемите са други. Такива, каквито ги описва колегата Мухта...идиотски. И все пак успех! Надявам се скоро чисто наш екип да извърши тази операция. Познавам много свестни чернодробни хирурзи в България като проф. Румен Гайдарски, които могат да извършват без проблеми този вид трансплантации. На слука!
20 Ноември 2004 23:04
Успех на екипа!
Дано спаси и други деца!
21 Ноември 2004 11:03
Muktadasaxkoburgidiotski, Chicho Dr.
Наистина, в България отдавна има хирурзи, готови технически да извършат операцията. Странични и основно организационни фактори бяха причината да се забави толкова много тази трансплатнация. Дай Боже това да е само началото. И прав е Муктада за финансирането.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД