:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,312,982
Активни 152
Страници 584
За един ден 1,302,066
Интервю

Живко Георгиев: Премиерът не успя да защити интереса на НДСВ

Симеон спечели битка, но не подобри шансовете си за края на войната. Големите печеливши са БСП, ДПС и ДСБ, смята социологът
Снимка: Велислав Николов
- Г-н Георгиев, с промените в кабинета слага ли се край на политическата криза?

- Кризата свърши в един-единствен смисъл - не изглежда вероятно това крехко ново управляващо мнозинство да се разпадне до изборите. Промените означават, че поне до края на мандата на този парламент мнозинството ще бъде в един отбор, а парламентът и правителството ще изкарат мандата си. Но тези промени не решават всички онези противоречия между коалиционните партньори, които се очертаха и в пика на кризата. Едва ли някоя от страните е изцяло доволна. Всеки получи по нещо, но никой не получи максимума. Може би ДПС е в най-голяма степен удовлетворено от промените.

- Значи Ахмед Доган е големият печеливш?

- В някакъв смисъл ДПС най печели. Но и опозицията печели от това, което се случи в понеделник.

- Какво?

- Това, че тези смени не бяха особено печеливши за участниците в коалицията от гледна точка на перспективата на предстоящите избори. Мнозинството илюстрира с примери духа и буквата на споразумението, което НДСВ, ДПС и Новото време сключиха. Но след тези промени правителството няма да бъде по-убедително за широката публика. Критиките срещу него няма да бъдат отслабени. Опозиционните сили фокусираха най-силната си критика по отношение на министри, които запазиха позициите си в правителството. Като Валентин Церовски, Николай Свинаров, дори като Милен Велчев.

Промените в правителството не извеждат на светло някаква нова управленска политика. Не лансираха и убедителни личности. Почти навсякъде персоналните решения нямат потенциал да повишат доверието в правителството. Такъв тип ефект изобщо не очаквам след тези рокади. Сигурен съм, че няма да се регистрира ръст на доверие в правителството, в парламента.

- Значи премиерът успя да балансира между коалиционните партньори и групите в НДСВ, но не успя да задоволи обществото?

- Тези рокади решително не са адресирани към широката публика. И нямат за цел да решават проблемите с доверието към правителството. Те бяха изцяло продукт на сделка между новите коалиционни партньори. Да, премиерът успя да намери някакъв баланс между коалиционните партньори и групите в НДСВ. Но не виждам да е защитен интересът на НДСВ.

- В смисъл?

- Говоря за средно и дългосрочния интерес на НДСВ. От тези рокади НДСВ нищо не спечели. То продължава да се държи като един нехомогенен субект и да излъчва сигнали, че е сбор от групови интереси, а не същинска партия. На пръв поглед изглежда, че всички групи и лобита в НДСВ получават по нещо в резултат на промените. Но съвсем скоро те ще разсъждават върху тезата, че всяка една нещо загуби, а не толкова, че спечели.

- И това ще даде възможност за нови битки между лобитата?

- Подозирам, че това ще внесе допълнително напрежение вътре в НДСВ. Както и, че ще се активират груповите интереси, които все по-открито ще работят за себе си. Още повече, че наближават избори. Очаквам следващият тур от напрежение да е точно около формирането на листи в НДСВ. След тези рокади все по-малко вероятна ми изглежда лансираната идея за съвместни листи между НДСВ, ДПС и Новото време. По-логичен изход е всеки сам да играе на изборите. Това няма да е особено нежелано за ДПС. Но изправя Новото време пред по-сериозни проблеми. Трудноосъществим ми изглежда вариантът общи листи с НДСВ.

- А и се твърди, че Лидия Шулева, като шеф на предизборния щаб, ще има роля при реденето на листите. Тя едва ли ще се зарадва да слага в листите хора, които помогнаха да напусне кабинета?

- Не мисля, че ще има чак такава роля. Председател на предизборния щаб в една масова партия, каквато е БСП, наистина е много важна роля. Но в една електорална, откровено лидерска партия, каквато е НДСВ, това едва ли ще е така. Не вярвам да има чак такава власт ръководителят на предизборния щаб.

- Значи не приемате тезата, че премиерът дава блестящ старт на политическата кариера на Шулева? Дори някои анализатори твърдят, че тя е спечелила от смяната.

- Не вярвам в подобна теза. Не мисля, че тази смяна е някаква голяма печалба. Разбира се, в символен план това е жест към Шулева. Тя безспорно беше една от силните фигури в това правителство. Постът ръководител на предизборния щаб е важна функция, но не мисля, че НДСВ е тази партия, която би допуснала прекалено голяма власт на шефа на предизборния щаб. Особено при такава значима роля на премиера и силни позиции на няколко групи по интереси в НДСВ. От Лидия Шулева наистина би могъл да зависи размахът, мащабът, чисто мениджърските аспекти на предизборната кампания. Но се съмнявам, че в персоналните решения тя ще има особено решаваща роля. Ролята й ще е такава, каквато ще е поне на 10 други ключови фигури в НДСВ.

НДСВ все още не се е формирало като политическа партия. А е един сбор от едни силни групи, които осъзнават общия си интерес. Не виждам кой мисли за общия интерес, който се нарича НДСВ. Дори в момент на криза ясно си пролича, че няма единна визия за бъдещето на формацията.

- Все по-зависим ли става Симеон от групите в НДСВ и от коалиционните партньори?

- Тези промени, а и сключването на самото споразумение, демонстрираха реалната зависимост на премиера от по-малките коалиционни партньори. Той успя да спечели тази битка, но това не подобрява шансовете му да спечели войната, каквато ще са предстоящите парламентарни избори. Начинът, по който се случи кризата, по който тя завърши, показва, че до голяма степен НДСВ бе принудено от обстоятелствата да действа ад хок, това е логиката на стратегията за оцеляване. Но стратегията за оцеляване не е печеливша в една по-далечна перспектива. Тя външно демонстрира белези на слабост, от които никой не печели. Особено ако амбицията е печелене на избори. В политиката да изглеждаш слаб не е печеливша стратегия.

- Лично Симеон как излиза от кризата?

- Премиерът нито спечели, нито загуби. Симеон не прикри, че това са промени, които самият той не желае. Предполагам, че всеки би прочел зад начина, по който бяха обявени промените, че те са необходимото зло и са резултат от натиск. Този тип дистанцираност от промените, които предлагаш, оставят шанс за позитивно възприятие у част от електората на НДСВ. Това е тази част, която навярно ще запази лоялността си към НДСВ и ще преглътне осъществените промени, въпреки че не е убедена в тяхната смисленост. Но тази дистанцираност не е много продуктивна по отношение на потенциалния електорат на НДСВ - онези, които са по-скоро разочаровани, но са оставили в избора си вратичка към НДСВ. Това излъчване на слабост, на склонност към компромиси ограничава шансовете на НДСВ да работи за този електорат, на който трябва да разчита, ако иска да се представи достойно на изборите.

Като цяло електоратът на НДСВ не е особено щастлив от кризата. Тъй като нищо оптимистично като послание не произтече. Тази криза в най-добрия случай съобщава, че НДСВ има шансове да запази влиянието си на основна политическа сила в следващия парламент, но в условията на още по-тежки компромиси и безпринципни договорености. А това няма как да мотивира хората да гласуват. И няма да е така лесен, чист и ентусиазиран вотът на онези, които ще изберат бюлетината на НДСВ.

- А добре ли е за Новото време това, че един от лидерите му става министър за 4 месеца?

- Новото време много трудно ще помисли за себе си като спечелило, но пък не е и загубило. То излиза частично спечелило поради простия факт, че успя да демонстрира своята значимост в рамките на коалиционното споразумение. Тоест - отпада хипотезата, че Новото време е било изиграно. Друг е въпросът, че няма да има особено голяма печалба от този ход. Новото време ще трябва да решава какво да прави със себе си в предизборната борба. Ще трябва да се самоопределя не само как ще се явява на избори, но и зад каква кауза застава - зад тази на промяната, която частично беше яхнало, или напълно ще застане зад идеята за статуквото. Ще ми е интересно как ще построят посланията си в предизборната борба. Неяснотите са прекалено много. Те не са малко и пред НДСВ и СДС. От цялата тази криза единствените, които са наясно със себе си, са БСП, ДПС и ДСБ. Всички останали са в безкрайно сложна ситуация. Всички останали са доста трудноразличими.

- Тоест БСП, ДПС и ДСБ са големите печеливши от кризата?

- Да. Те са и единствените, които разчитат на твърд електорат. На всички останали им предстои да разберат имат ли такъв и колко е той.

- Казахте, че Симеон може да не спечели войната. Това означава ли, че сегашната криза затруднява съставянето на десноцентристко правителство около НДСВ след изборите?

- Следващият парламент ще бъде много по-нестабилен от сегашния. Възможните коалиции изглеждат така: широка десноцентристка, където евентуално ще се окажат НДСВ, ДПС, СДС, ССД, ВМРО и БЗНС на Анастасия Мозер. Навярно в парламента ще влезе и ДСБ. Но няма никакви основания да допуснем, че Костов би участвал в такава конфигурация. Това не е неговата игра. Едно такова правителство може да формира мнозинство зад себе си само ако ДСБ не влезе в парламента, или БСП се представи изненадващо слабо. Но това би било едно нестабилно правителство поради наличието на прекалено много частни интереси. Почти абсурдно и екзотично ми изглежда другата лансирана коалиция БСП+НДСВ. Нестабилността от този парламент беше прогонена в следващия.
10
1144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
22 Февруари 2005 23:35
А кои каза, че премиерат е дошал да защитава интересите на НДСВ, по-точно е обратното.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:16:00

23 Февруари 2005 03:21
Защо се опитват политолозите и другите хуманитари да изкарат Симеон, че едва ли не че се жертва за "негласувалият му" народ! Ми Симеон, е същият народен артист, като бащата (дупетат) на Пъпеша-Цонев! И в репотажа от "нямси къде" (това да е произнася кога е на вън си му е навик), пак въздишаше тежко, само дето не колабира при споменаването на това, че му се е наложило да прави промени в правителството! Ама така се вживяваше в ролята на министър председател, че чак ми дожаля за него (колко е отруден за моето и Вашето благо). Стига толкова демагогия, даже е обидно да получаваме такава доза демагогия от човек без висше образование и винаги когато е по-далеч от нашата, "на една ръка разтояние", обич!
23 Февруари 2005 04:37
Една воина се пе4ели с последователни победи.Тази битка беше спе4елена от Симеон, не савсем убедително, но трябва да се има предвид , 4е когато всички са против теб, трудно могеш да излезеш абсолютен победител.Имаше йертви.Видяхме 4е имаше една обединена опозитзя около "всички против Симеон", от която никои нищо не спе4ели.Нито опозитзя нито управляващи.Но истината е 4е последните не загубиха.А вшаност затова беше цялата данданя.Премиера не спе4ели, но се защити.И това му беше победата.А другите си загубиха времето, вместо да се занимават с предизборна кампаня, си мислеха 4е го правят.Те не спс4елиха.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:16:12

23 Февруари 2005 04:50
>>>><<<<
Заро, в нещо не си прав, не мое да искаш демагогия само от висшисти.
слънчо
>>>><<<<
23 Февруари 2005 05:20
ЛАТИНОПЕДАЛИ СМОТАНИ - това е българският форум!...
23 Февруари 2005 06:21
Невероятно слабо и цинично изпълнение на циркова трупа "Величие-ДПС-комуняги". Шулева ще реди листите, които Доган ще диктува. Царя ли - цар няма в конспекта.
23 Февруари 2005 07:54
[б]Баи Тодаре[/б], а бе ти да не си обсессиве-цомпулсиве? Какво ти пречи балгарскиъат ми с латински шрифт. Ако го сравниш дори сас собствените си писаниъа, наверно ще намериш много по-малко грешки. Караи, щом ти помага... аз клетва сам давал срещу пациенти рака да не вдигам.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:16:31

23 Февруари 2005 09:47
Най-стабилна в бъдещия парламент ще бъде конфигурацията БСП-ДСБ. Казвам го абсолютно сериозно. И е редно тези два политически субекта да имат предвид такова развитие, колкото и "шокиращо" на пръв поглед да изглежда. Целта го заслужава. А целта е да не се допусне аморфната маса НДСВ-ДПС-СДС-ССД-ВМРО и други такива да загробят България.
23 Февруари 2005 11:36
Живко Георгиев: Премиерът не успя да защити интереса на НДСВ

Пардон молим ви ти се!НДСВ е създадено, да обслужва интересите на ДъртияКОзел, а не обратното!
23 Февруари 2005 20:53
Здравеите,
чудесен анализ на ситуацията, стремежа на партиите и движенията управляващи България, дори и краткосрочен поглед в близкото бъдеще не липсва (съвсем реален, струва ми се). Една съвсем реална преценка, към която не може да се добави кои знае колко.
Бих казал, Болезнено реална и до болка позната.
Целият разговор се върти около политическата криза. Кои е губещ, кои печелещ, а кои пък наи-печелещ от всички партии. Печалби. Групи, лобита, групови интереси. И опираме* сякаш до наи-важния въпрос тук:
Кои ще Спечели Изборите?
А правилният въпрос е:
Защо/за какво/за кого да ги спечели изборите?
(Затрупаните от снега го знаят отговора)
.
*едни опират пешкиря, а други - други неща.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД