:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,361
Активни 120
Страници 3,307
За един ден 1,302,066
Репортаж

Кръстопътят на българските студенти в Бремен

БГ-колония плува в свои води в английската програма на германски университет
Снимка: Милко Кръстев
Иска ти се да учиш някъде в Западна Европа, да видиш хора и места, настървен си за впечатления и знания. Знаеш, че с малко усилия можеш да минеш приемните изпити от типа SAT, TOEFL, IELTS, TCF и пр. Знаеш също обаче, че колкото и интригуващ университет или специалност да намериш, абсурд е вашите да съберат пари за живеене, камо ли за семестриални такси. Накрая се отказваш от академичните си въжделения. Този сюжет е доста разпространен у нас (а вероятно и в други източноевропейски страни), и за много млади хора образованието на Запад е просто една шантава и нереализуема мечта.

Ако не се отчаяш преждевременно обаче, ще откриеш, че и за тази палатка си има ключ. Някои частни колежи и университети в Западна Европа отпускат заеми за студентите, които не могат да си плащат обучението.

Такъв грант предлага и един млад, но доста амбициозен частен университет в северозападна Германия - Международният университет на Бремен. Годишната такса за бакалавър е 15 000 евро и стипендията я покрива. Само че остават разходите за общежитие и храна. Те са минимум 500 евро, ако живееш нормално, не охолно, но и не съвсем свит. Така твърди Милко Кръстев от Силистра, който миналата година е завършил компютърни науки в IUB. Изчисленият в сайта на университета месечен бюджет го потвърждава. Та, именно заради тези разходи е заемът. Той се връща на равни вноски в продължение на 6 години след края на обучението (ако продължиш за по-висока степен, университетът те изчаква).

Когато влязох в IUB през 2001, българите там бяхме 13-14, а в целия университет учехме около 150 души. Колкото в момента е само българската група, казва той. Останалите около 650 са от целия свят.

Вариантът студентът да завърши,да духне от Германия и да не си плаща заемае взет предвид, обяснява Милко. В такъв случай си проваляш по-нататъшното образование в кой да е чужд университет. Навсякъде приемат с академична справка, която IUB няма да ти издаде, ако не си плащаш. Университетът пък муха го ухапала - при откриването му през 99-а общината му е дала 250 млн. евро в пари и имущество. Освен това има спонсори - фондацията "Круп" (която с благотворителност изкупва вината на фамилията от световната война), компанията ЕОН (която купи нашите северозападни електроразпределителни дружества) и мн.др.

Приемът става със SAТ и TOEFL, работният език е английски - на него се преподава, говори го и администрацията на общежитията.

За бакалавър в IUB се учи три години. По принцип си е четири, но почти всички си ускоряват курса, за да спестят по една година и 15 хиляди евро, казва Милко. Имаше и един немец, Кай, който за две години завърши три специалности. Никъде не мърдаше,само учеше и ходеше по партитата да прави снимки,като онзи смахнатия от "Американски прелести", разказва българинът.

За да завършиш една специалност, трябва да събереш 120 кредита. По 3 кредита средно за предмет, това прави 40-ина предмета общо, т.е. - по 7 предмета на семестър, обяснява Страцимир Недялков, който учи трета година Geo-astro в IUB.

Е, случва се да изпуснеш някой и да ти се съберат и по 12 - 13. Задължителни присъствия няма, изключая немския. Работата е там, че изпитите са едва седмица след приключването на занятията, за разлика от тукашните сесии, така че добре е да си ходил. Въпросната специалност Geo-astro e комбинация от различни науки за земята и космоса. Последната година от обучението е специализация, тя може да бъде геология, океанография, астрофизика и пр.

Както в повечето български ВУЗ-ове, преди дипломирането си всеки студент трябва да има 2 месеца практика. Тук тя преминава във "field trip"-ове (образователни екскурзии). Можеш да си направиш практиката къде ли не, казва Милко. "Един преподавател влиза веднъж на лекция и казва:"Кой иска да ходи в Австралия?",разказва той. Малко по-късно отива в Сидни. "Два месеца обаче бяха твърде малко, на практика не свърших нищо съществено. Един приятел океанограф пък обикаля цял месец на кораб, оборудван с изследователска апаратура, до Аляска и из целия север. През цялото време седял в някаква кабина с монитор, показващ разни диаграми, нищо не разбирал и ядял чипс", продължава Милко.

По океанография, казва Страцимир, ходим на Тексел, холандски остров в Северно море, където има изследователска база на Кралския институт на Холандия. Тръгваме от Бремерхафен, второто по големина немско пристанище. Оттам отплават и чудовищните автовози, които побират по 15 000 коли за задокеанските автомобилни пазари на Германия. Геолозите пък ходят в Южна Африка да разглеждат старите диамантени мини, астрофизиците - в обсерватория на Крит.

В университета има много лабораторни практики. Лабовете са перфектно оборудвани и там се правят реални проучвания, обяснява Страцимир. Наскоро една норвежка петролна компания например поръчала на IUB да направи робот, който да върви по морското дъно и да праща данни оттам. "Трябваше им, понеже когато нефтът от плитко находище се изпомпи, дъното понякога хлътва и освобождава газови джобове, вредни за въздуха". Университетът печели доста от такива проекти, а понякога плаща и на студентите, които участват.

Ако успееш да вдигнеш глава от бумагите, в университета ще видиш и доста места за разпускане, казва Милко. Освен спортните зали, стадионът и залата с музикални инструменти, има и едно хале, в което се правят партита с диджей. "Наскородвама приятели поканиха "Уикеда" и те свириха тукПреди три години пък няколко момчета от Унгария откриха студентски бар. Той си действа и сега без да плаща данъци, без лиценз и хигиенни инспекции, ей така, на магия. За преподавателските партита пък си има отделна сграда".

Ако пък ти писне в кампуса, казва Милко, можеш да се разходиш до центъра на Бремен, до Хамбург, който е на 120 км, до Хановер. "Ходихме на концерт на "Рейдиохед" в Берлин, били сме в Мюнхен, Фрайбург, в Холандия".

Купони се правят и в общежитията. Проблемът е, че ако бумтиш след полунощ, те записват и те пращат на Студентския съд. Той съществува, откакто един непалски студент се напил, почнал да буйства и случайно блъснал една преподавателка. Изгонили го и измислили съда за такива провинения. В него си има обвинение, ти се защитаваш в присъствието на съдебни заседатели.

300 евро месечно са си доста пари (толкова се падат при връщането на заема), тъй че едва ли ще се върна в България, като завърша, казва Страцимир. Или ще продължа за магистър, или ще почна работа. Със специалност като тази той може да работи като асистент в лаборатория. Много от българите, дипломирали се тук обаче, не работят по професията си. Всичко става, някои работят като сервитьори, чистачи и пр. неквалифицирани неща.

Когато бяхме в Хамбург и мръзнехме на гарата за обратния влак, един приятел се изрепчи на някакъв непознат на български. Онзи се засмя и му отвърна на български, и след това ни покани всичките 13 души у тях. Там българските студенти са поне 4-5 хиляди, казва Милко, още толкова са в Мюнхен, има и в Берлин, и къде ли не. Наскоро "Дойче веле" съобщи, че най-многобройните чужденци в германските университети са българите, около 10 хиляди. Истина е сигурно, че сме най-много, смята Милко, само че май сме много повече, поне 20-30 хиляди.

-----------

ПРАВИЛА НА ПОВЕДЕНИЕ

Милко: Първата година всеки студент попълва декларация с какъв човек иска да живее. Имаш осем графи. Най-отгоре пишеш регион на света, с чийто представител предпочиташ да живееш. Страцимир прилежно си попълнил и осемте и на последно място сложил Африка. Настанили го с един негър, два пъти колкото него. Това все пак е международен университет и расовата дискриминация не върви, пък била тя и неволна.

Дискриминацията на сексуално различните в университета също е заклеймена. Тук хомосексуалните колеги са "активисти", защитават открито и организирано правата си. Обидиш ли гей, отиваш веднага на Студентски съд.

Един преподавател учредил празник на толерантността, Glamour day. На 29 октомври всяка година момчета от университета се обличат в женски дрехи, за да го отбележат.
 
Студентският бар на IUB си е досущ като реклама на бира.
 
Българските момичета забавляват колегите си с нашенски хора в двора на кампуса. Всяка година в университета се организира International Day, на който студентите представят страните си с истории, фолклорни танци и манджи.
 
Борислава от София, нагиздена за Хелоуин, танцува с хомосексуалния си съквартирант Карл от Филипините. В тукашните общежития обаче всеки един си има собствена стая. Не се налага да се учиш да не чуваш или да си внушаваш, че си безшумен - две иначе полезни умения за живота в японските хартиени домове от миналото и в днешния софийски Студентски град.
51
3285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
22 Февруари 2005 23:42
Не желаъа да ставам досаден, но ще ви кажа че твардението "Знаеш, че с малко усилия можеш да минеш приемните изпити от типа САТ, ТОЕФЛ, ИЕЛТС, ТЦФ и пр." е напално неверно. Тези изпити са (в момента) е фабрика за пари и отдавна (ако изобщо някога са били) са престанали да бадат мярка за познаниъа по чужд език.
*
Редакциъата пак се е опуснала под последната снимка (признавам не дочетох текста): как може да имаш саквартирант при това разнополов, че и хомосексуалист, след като всеки студент си има своя собствена стаъа в общежитието на цивилизована и дисциплинирана Деутшланд?

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:17:18

22 Февруари 2005 23:52
Само за "емигранта" - тестовете Тоефл (английски за чужденци) и Сат са си много хубави и никак не са лесни за чужденците, а Сат (основният приемен изпит за университета) не е лесен и за американските деца. Чакаме да се въведе нещо такова и в България. Аз съм държал два пъти Тоефл - в България (на хартия) и Америка (компютърен), и Гмат (в Америка на хартия). Синът ми държа Сат пробно всяка година от седми клас насетне и беше 4 поредни години в програмата на Джонс Хопкинс - CTY. Последно го взе миналото лято с 1560 от 1600. С кумеца (вж. снимките в темата ми) направихме една от първите в София фирми за обучение по Тоефл и др. тестове - през есента на 1990 - "пратихме" десетки български студенти да учат на запад.
*
Стятията е хубава, поздравления.
23 Февруари 2005 00:09
Хехе, живеят си всеки в стаята, но кухнята, банята и т. н. са общи. На туй му викат WG, много е популярно сред студентите в Германия, и не само сред студентите. По тази причина спокойно можеш да имаш обратен филипински съквартирант.
23 Февруари 2005 00:15
Само за "отбласкващиъа Фичо сас запетаиката" - Фич, аз никога не сам правил фирми- ще добавиъа само, че фее-тата, които се сабират за допускане до тези изпити далеч надхварлят разбираниъата ми за нон профит деиност, никого не сам пратил на запад (освен себе си), и говориъа сащо от собствен опит. В кратце - тези изпити са гнусно комерсялизирани и провеждани (не говориъа за качество на матеряла, а за провеждането им) с цел ъавяващиъа да се ъави поне два пати. Все пак в интерес на истината и за мое щастие не ми се е налагало да полагам каквито и да било [у]езикови [/у]изпити, личниъа ми опит се изчерпва с патилата на мои близки и приъатели, санародници.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:18:03

23 Февруари 2005 01:53
Личи си, че не си ги взимал По мое време (1991) таксата за хартиен Тоефл беше 37 долара (и в САЩ, и в България), което за САЩ е нещо като 3.70 лв. в България сега. Регистрирането сега става онлайн, за две минути, с кредитна карта (ние в София през 1991 чакахме километрични опашки от зори и носехме кеш в левове по курса на деня).
*
Ако беше държал изпита, щеше да видиш, че изпитната машина е огромна, работят в нея много хора в цял свят, наемат се помещения, осигурява се достъп на инвалиди с колички и дясно осветление за леворъките и т.н., съгласно американския закон, печатат се материали (брошурата е бая дебелшка), правят се аудиозаписи. Да не говорим за формуляри, пощенски, рекламни разходи и т.н. Фирмата, която е създала Сат и право всички изпити, Educational Testing Service, e частна not-for-profit организация, неотдавна поделението й, което се занимава с тестовете, Капстар, беше купено от Thomson Prometric.
*
Таксите за курсовете са друго нещо - те се правят от частни фирми "фор профит", водещата сред тях е Каплан. Цените обаче са конкурентни и достъпни за почти всички деца, които ги искат сериозно. Каплан предлага безплатен повторен курс на всички, които пропаднат на първия тест. Това се отнася и за средношколските тестове. И те, както Сат, имат английски (разбиране на четиво, граматика, речник) и смятане. Тоефл има разбиране на говорима реч, разбиране на четиво, граматически упражнения и често и кратко съчинение на дадена тема.
*
Тестовата система е на светлинни години по обективност, справедливост, некорумпираност, прозрачност и предвидимост от българската изпитна система за езикови гимназии и университет, каквато я помня (бях приет в езикова г-я в 1976 и в СУ в 1981). Всяко нормално развито американско дете, които иска да учи и има поне елементарни условия, може да се подготви и да знае колко са възможностите му, т.е. в какъв колеж може да влезе. Пробни тестове правят всяка седмица на курсовете, правят и безплатни в училище, колежите съобщават минималния резултат на приетите предишната година и средния резултат на приетите за някакъв период. По тоя среден резултат се подреждат самите университети, както и по процента на приетите кандидати.
23 Февруари 2005 02:08
За последно тук

"Както в повечето български ВУЗ-ове, преди дипломирането си всеки студент трябва да има 2 месеца практика. Тук тя преминава във "фиелд трип"-ове (образователни екскурзии). Можеш да си направиш практиката къде ли не, казва Милко. "Един преподавател влиза веднъж на лекция и казва:

"Кой иска да ходи в Австралия?",

разказва той. Малко по-късно отива в Сидни. "Два месеца обаче бяха твърде малко, на практика не свърших нищо съществено. Един приятел океанограф пък обикаля цял месец на кораб, оборудван с изследователска апаратура, до Аляска и из целия север. През цялото време седял в някаква кабина с монитор, показващ разни диаграми, нищо не разбирал и ядял чипс", продължава Милко."
*
Ето този пасаж показва ъасно три неща - парво за смисала от бачелер-ака, за глупостта балгарска 150 БГ студенти по спецялността астро-гео или т.н. пална глупост, и оползотворяването на фиелд трип-а.
*
Астро-гео на ниво бачелер е просто несериозно, а на ниво Мастерс или ПхД би се концентрирало до нещо много по-практично и имащо шанс за емплоъмент. Цхии ще го клатят (с извинение) тиъа 150 астро-гео випускници след като се варнат в БГ и как ще си варнат заема си остава пална загадка за мен. С тази спецялност в БГ биха могли да станат от философи до оперни пев(и)ци. Вапросат е кому било нужно стоят все ето время в Германии? Големиъат шанс да изкараш два месеца на научно-изследователски кораб остава обаче по балгарски напално неоползотворен - гледаики в монитор без да разбира за какво става дума, при това гризкаики чипс - и си остава напално проблем на гризкащиъа. За два месеца "колегата океанограф" можеше поне да се ражоди из кораба и да разбере с какво се занимават тези, за които дяграмите са понятни.
Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:19:58

23 Февруари 2005 02:12
Верно е, че тойфела е прекалено лесен и не дава добра представа за владенето на езика. Аз го взех с добър резултат (280/300) без ник'ва подготовка когато отидох да уча на Запад, а там имаше едни китайци, които също го бяха взели с над изискваните 240 точки и не можеше човек да обмени една дума с тях. По важното е, че не можеха и да пишат та трябваше да ходят на интензивни курсове за да могат въобще да участват в програмата. Сат-а също е лесен, там проблемът е само времето, трябва човек много добре да си организира времето, също да има по-богат речник. Много мои съученици се справиха отлично само със знанията си от английската гимназия в провинциален град. Задачките са елемантарни за всеки, който е следвал добрата българска традиция да се занимава със занимателна математика (задачки - закачки . За американците не знам, но ако западно-европейските кандидат студенти трябва да решават приемните задачи по математика в СУ надали ще има и десет процента да хванат тройка. Верно е също обаче че после там се учи по-систематично и резултатите са по-добри..
23 Февруари 2005 02:27
Фич, пак изпадна в типичната ти обстоъателственост. За информациъата благодариъа, може и да баде полезна някому. Моите спомени от 1993 обаче са други - УС $200 фее - не знам дали е бил Каплан или някои друг, едва ли обаче е цена достапна за момче (момиче) - типичниъа случаи е латиноамериканец преживяващ като емплоъее на МацДоналдс или Бургер Кинг или детето на работник от Пенсилваниъа, напр. Давам горните примери като типични за балгарче попаднало по някакав начин у Америчка и решило да се образова, а не за синчето (дашетричката ти(ми)). Сащото това фее бе написано с дебели черни букви на апплицатион пацкаге-а. За провеждането на тези изпити могат да се напишат творби а ла Илф и Петров (няма да ставам по-обстоятелствен от теб, освен ако някои не се поинтересува). За другото не спориъа, нито правиъа сравнениъа. Тези изпити биха могли да бадат безплатни или поне частично спонсорирани от университета кам които се кандидатствува. Да се провеждат обаче изпити от частни фирми орта-будала, еи-така за едната тапиъа си е пално мародерство.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:20:21

23 Февруари 2005 03:34
ИСъс специалност като тази той може да работи като асистент в лаборатория. Много от българите, дипломирали се тук обаче, не работят по професията си. Всичко става, някои работят като сервитьори, чистачи и пр. неквалифицирани неща.

Да разбирам ли, че образованието им не струва? То много хвалби как някой ядел чипс на Аляска, а друг се почесвал из Сидни ...
23 Февруари 2005 05:15
Абе я да ви дам и аз един съвет: зарежете тия глупости с Wohngemeinschaft-ите ами завършете набързо физика, химия, биология или, в краен случай, математика в BG и заминавайте в Германия на докторантура. Ще ви глътнат като топъл хляб и ще ви плащат около 2000 евро на месец. Купона си организирате сами
23 Февруари 2005 05:17
Дърт Латински *****...такива не четеме, та ако ще свиня у джамия а се качи...

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:20:59

23 Февруари 2005 07:38
Схопски, така да беше казал по-отрано, а то аз пак се чудиъа отде се пракна и тоиъа Тодар да резили името Зхивково. Ми не чети бе, кои те кара, рупаи у кочината. Наздраве! [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_лаугх инг.гиф[/имг]
*
Между другото, асистент в лабораториъа, на балгарски значи лаборант. За да бадеш лаборант, не е нужно да имаш Бачелор дегрее - хигх счоол е повече от достатачен. А работата на лаборанта нито е платена, нито е нормирана. Цхесто се налага да се бачка сабота, неделиъа, че и нощно време - щом експеримента го изисква. На фона на пословичната стиснатост на западните университети (по-спецялно частните), като лабораторъ асистант обикновено работят пост-градуате студентс, т.е., тези с Бачелор опитващи се да направиъат Мастерс и (или) ПхД. Така си покриват част от разноските.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:21:58

23 Февруари 2005 07:44
На 29 октомври всяка година момчета от университета се обличат в женски дрехи...
Майчице!
23 Февруари 2005 08:01
Българските момичета забавляват колегите си с нашенски хора в двора на кампуса.
--А ве4ерно време с други работи...

23 Февруари 2005 08:30
[б]анацепхал[/б]-е, ЕУ 2000 пари ли са за днешно време по Еуропата? Вапреки, че каквото сам видял в Цанада, едва ли някаде го има. Схте оставиъа обаче темата на някои патил - стипендянт на канадски университет. Един бивш мои колега работеше в Сицк Цхилдрен Хоспитал в Торонто като пост-доцторал ассоцяте. Бяха му дали Цан $30, 000 на година и си мислеше, че е хванал господ за... и това на фона на няколко годишно бачкане в Меморял Университъ оф Неwфоундланд след като преди това работеше в МА, Софиъа и имаше от комунистическо време ПхД от УС университет. Завалиъата нямал кола и му се налагало да ходи всеки ден по десет мили между близкиъа град кадето живеел и университета, а температурите там са... полярни. Ако ви кажа, че 90% от пост-доцторал концентрационни лагерници там са руснаци, китаици и отчасти балгари, смятаите, че сам представил нещата в оптимистична светлина. И това не са захаросаните урбан легендс на Милко...

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:22:32

23 Февруари 2005 08:48
Енчев, какви са тия "грантове", фийлд-трипове", "кампуси", и прочие бълвоч? Що превръщаш репортажа си в порнография.

Запознах се с две български студентки от същия университет, които бяха дошли не на "фийлд-трип", а на тридневна "конференция" в Yale University. Интересното беше, че цялата им делегация май бе само петима души, което особено ме зарадва (40% ). Обаче не бяха купонджийки. Не знам какво им правят на нашите в Немско, но или много ги сдухват или те самите се сдухват покрай сдуханите дойчовци. Бил съм в Германия и на български купони съм бил, но освен поркането и жените друг чар терените нямат. То не беше чалга, не беше простотия! Виж това с диджеите не го видях, но го вярвам и знам, че е 100 пъти по-добре, защото на тези купони идват много международни студенти. Знам го от опит и затова репортажа не е някаква новост.

Междудругото, на същата конференция в градчето Ново Убежище, една от вечерите в едно от мазетата на общежитията имаше турско-гръцко "парти" (за да не плашат нормалните хора - бяха го кръстили "средиземноморно парти". Много добра музика, качествен алкохол, обаче жените бяха сек. Две-три едри туркини цомбалани и 2-3 дебелогъзи гъркини, 10-на що-годе международни и останалото коч до коч. Да ти ебем и "средиземноморското парти". Само 29 октомври за тия.

Фичоу, Тоефл-а го взех 96-та, без да си давам парите на мошеници като вас. Проблемът бе в организацията на самия изпит. 50 човека в зала се мъчат да чуят барем за какво говори педераста от касетката, защото "организаторите" осигурили някакво умряло на всичкото отгоре с развалени колони ЖеВеЦе от Виетнамската война. Изкарах 621. Толкова за Тоефл-а. САТ-а, го взех с над 1300 без да съм учил и като предния ден порках за именния ден на един авер. Толкова за САТ-а. По-късно разбрах и за корупцията у нас на тези изпити. Който не е поискал в България, не е размазал тия смешни тестове.
23 Февруари 2005 09:18
Фичо

"Ако беше държал изпита, щеше да видиш, че изпитната машина е огромна, работят в нея много хора в цял свят, наемат се помещения, осигурява се достъп на инвалиди с колички и дясно осветление за леворъките и т.н., съгласно американския закон, печатат се материали (брошурата е бая дебелшка), правят се аудиозаписи. Да не говорим за формуляри, пощенски, рекламни разходи и т.н. Фирмата, която е създала Сат и право всички изпити, Едуцатионал Тестинг Сервице, е частна нот-фор-профит организация, неотдавна поделението й, което се занимава с тестовете, Капстар, беше купено от Тхомсон Прометриц."

Кракра

"Проблемът бе в организацията на самия изпит. 50 човека в зала се мъчат да чуят барем за какво говори педераста от касетката, защото "организаторите" осигурили някакво умряло на всичкото отгоре с развалени колони ЖеВеЦе от Виетнамската война."

Кракра, благодариъа за това, че ми спести обяснениъата с Фичо, Нияла и техниъат кумец. Точно това, което си писал ми разказа един боливиец вав Wашингтон, Д.Ц. по приблизително сащото време. Предавам ъас няколко думи. Докато няколко стотин кандидата трапнат друг пат не видели пред едно от училищата в Д.Ц., някакав Фичов колега се ъавява неизвестно от каде с няколко листа с имена в рака и повежда част от стадото, кои чул-чул, кои недочул - wхо царес? кам помещенията с достъп на инвалиди с колички и дясно осветление за леворъките, рабираи училищниъа гимнастически салон кадето са наредени маси. На наи-предна позициъа е магниета от Виетнамската воина, наверно автентичен руски трофеи отнет от загинал виетконговец. Схтастливците, разбираи тези, които са си направили труда да подпитат за изпита и не разчитат на сврахестетвен слух се втурват кам парвите маси, инвалидите с и без колички запалват остатака от салона с единствената надежда да се осланят на собстевната си интуициъа. Фичовиъа колега извряква нещо и пуска саскащата машина, вестхаеста нищо повече от нови УС $200 за повторното ъавяване. По сащиъа начин изпита е прекратен. В резултат кои сдал, сдал - кои не сдал... Та местниъат Пилатус на ТОЕФЛ-овиъа привате бизнес граби безмилостно листове, даваики на всички недоразбрали да огреъат, че шоw-то е сваршило и мистер Йацксон хас алреадъ лефт тхе буилдинг. Та работят, момчетата не си поплюват Фичо.
*
Кракра, каво се чудиш след като си в Ъале би трябвало да ти е ъасно, че на университети, като Бременскиъа в УСА им викат Мики Маус (сорръ фор тхе инцоррецт спеллинг).


Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:24:01

23 Февруари 2005 09:46
Изпитът беше в "Биологическия" и всеки си теглеше листче с номер на седалката. Имах късмет и бях на един от пъривте редове, но определено ми бе трудно да разбирам английския заради качеството на звука. Вкъщи все още ползвувам касетофон-уредба купена 1992 г. Да бяха казали - да я бях донесъл. Кретени. Абсурдът бе, че никой от по-задните редове не се възмути, нито възропота. На излизане им казах, че касетофона им бе скапан, но не бях толкова печен тогава, че да си поискам парите обратно. Отидох в едно от кафетата на Попа на среща и съвсем забравих, че съм държал прословутия ТОЕФЛ. Толкова за ТОЕФЛ-а.

А сега за корупцията при САТ-а. Него държах в някаква стая и беше доста по-нормалено от гледна точка на организацията изпит. При мен със сигурност нямаше парашутисти, но съм чувал всякакви истории от познати за подправяне на отговорите, напускане на стаята от квестора и т.н. Тогава бях наивен и се учудвах много на такива работи. Правили са се и сега съм сигурен, че се правят. Абе, само в Китай каква порнография са тези изпити. И не само тези, а и онези за магистратурата. То не бяха скандали, не бе чудо. Фичоу да си свали розовите очила.

Не съм в Yale за съжаление - нямам богат татко от Тексас. Макар, че моежеше да съм там със заеми и финансова помощ, но друга пътека хванах.

Редактирано от - Кракра на 23/2/2005 г/ 09:51:18

23 Февруари 2005 11:15
[qуоте]Страцимир прилежно си попълнил и осемте и на последно място сложил Африка. Настанили го с един негър, два пъти колкото него. [/qуоте]

Еи, типично българска работа! Поне 90% от българите са расисти, но от един интелигентен човек, каквито се предполага са студента Страцимир и автора на статяата, се очква поне да могат да го прикрият! Така и в БГ не се научиха, че в самата дума "негър" се съдиржа голяма доза расизъм.
Има и други пасажи по които просто не ми се коментира.
Като цяло ми прави впечатление, че половината от материала се занимава с това къде какви партита се организират. Или къде "нашите" са ходили на екскурзийки. За качеството на обучението, за това какви постижения имат предподавателите нито дума.
И тия младежи немски научиха ли поне?
Ах, вече да го е срам човек като български студент в Германия да се самоопредели, до там стигнахме вече.
23 Февруари 2005 11:20
Ебати тъпия репортаж!Само за сведение, в Германия ВСЕ ОЩЕ обучението в държавните университети е почти безплатно, така че никой няма нужда от подобни измислени ВУЗ-ове.А иначе да му пикая и на тъпия купон в такива университети, със 150 българи и още 500 сдуханяци от незнамкъдеси.За тестовете не зная, никога не ми се е налагало да ги държа, но знам, че хора дето на английски само знаят да мучат, ги покриват без проблеми.Фичле, ма ти си бил не само отблъскващ, ами и мошеник, а?Кракра
23 Февруари 2005 11:32
Абе ти не знаеш, ама да се изкажеш....
23 Февруари 2005 11:51
Ае и на мене нещо ми се позагуби смисъла на статията, гео-астро, педали, партита, много българи имало там, ми значи ше трябва да е хубав университет. Аз нещо обаче си падам традиционалист, и си мисля че за университета най добре говори качеството на образованието което дава, в частност измерено с наетите директно след университета студенти в индустрията съответстваща на спецялноста която са учили. Е, светът се променя ежедневно.

И все пак, както казват някои, провери си калкулатора, обучението в Германия е БЕЗПЛАТНО, или със символични такси. Е, който иска да плаща, никой не трябва да му пречи и да му чупи хатъра. Та като стана дума за сметки - 3 години по 15 000 са 45 000 EUR, не мисля че се връщат по 300 ЕУР на месец за 6 години, шото банката ше е на загуба почти с половината сума.

Кракра
23 Февруари 2005 11:53
Не ми е хрумвало, че и в Германия - страна с ортодоксална висококачествена образователна система - може да има Мики Маус "университети"

23 Февруари 2005 12:33
Може, може. Виждал съм Макдоналдс вклинен в средновековна крепостна порта (там където едно време е почвал града) точно в Германия. А под стария часовник светещо М се цикли денонощно. Сетете се кой е града.

В интерес на истината милена-габриела ме подсети, че тия две мацки не знаеха бъкел немски. Странно ми беше. Да са в Германия и да не го научат, а аз горкия никога няма да имам възможност като тяхната. Ако ме четат - много поздрави, ама си бехте джофри . И веднага кат хиени ме разпитаха за какво става дума в Yale и по другите университети. Викам им: "тази работа така не става!" и поглеждам в издутите им ... пазарски чанти - "безплатно е само сиренцето в капана на мишката".

А статията спокойно може да се нарече - "Мики Маус при бременските музиканти".
23 Февруари 2005 12:40
Бата мата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23 Февруари 2005 12:44
Сред филипинците май има доста кушита и ефдета. Имали са (а може и още да имат) доста странни ритуали за чествуването на пълнолетието. Малките момчета изпивали едни пълни чаши ... ама не били с мляко.
23 Февруари 2005 13:36
Теб Мето сигур още доста работи не са ти хрумвали, ама за сметка на това си бързичък в оценките. От къде ти хрумна че IUB е "мики-маус" университет? От статията? Материалът не е лош макар и да набляга на "купона". Щото за образованието се пише много по-трудно.
В държавните "безплатни" университети студентите ходят по партита не по-малко отколкото в бременския частен. Преди година и нещо една група от нашия университет се премести в IUB. Една от най-качествените естествено, много над средното ниво за Германия и в никакъв случай невписваща се в "мики-маусовски" рамки, освен разбира се ако си имал предвид не качествени, а количествени такива.
23 Февруари 2005 16:10
Форумци,

Образователната система в Германия е много йестока и понякога несправедлива-спартанска система.Какво разбирам под това: Факт е 4е приемът в немски университет е стотици пъти по-лесен отколкото в БГ.За пове4ето специалности е необходим само тест по немски език(алтернативен на TOEFL) и диплома за средно образвание.До тук добре.Само 4е ревностните привърйеници на БГ приемните изипити да си мъл4ат, за да не отварям темата каква машина за пари е това, пред която TOEFL "мафята" е като песъ4инка. Но обратно към немската образователна система...След приемът запо4ва съ6тинското селектиране.Университетите си имат квоти.Т.Е. определен брой студенти могат да завършат.Но как става подборът...Оценява се на принципа на на статисти4еското нормално разпределение(поне за клю4овите предмети от дадена специалност).Представете си графиката за оценка на IQ, според която примерно 2-3% от населението имат IQ над 160 , 5-10% над 140 и наи много имат примерно м/у 90 и 110(най-4естия ресултат).по този на4ин се из4исляват и вероятности:примерно вероятността 4оwек да стане висок 220см е дале4 по малка от тази за 180см...Надявам се добихте представа.По този на4ин се оценяват студентите на всеки един отделен изпит!Или с други думи:всеки един изпит е един вид конкурсен изпит, или - трябwа да бъдеш по- добър от другите.И в зависимост от квотите за отделните изпити определеня броя студенти полу4ават оценка слаб.Във ВУЗ-а в които аз у4а има изпити на които късат поне 50%.А в мюнхенскя Университет Лудвиг Максимилян в спецялностите фармаця и макро и микроикономика на някои изпити късат по 70% от студентите.Аз съм в 5 семестър и в момента близо 50% от тези, с които запо4нахме да у4им ги няма ве4е...Това е рискът на всеки един студент в дърявен университет.Аз ли4но не мога да си представя 4е съ6тото се слу4ва в 4астните университети при полойение 4е пла6та6 толкова много пари.Но предимството на един малък 4астен университет е безспорно по-добрата база, скъпо платени специалисти, които дърявен ВУЗ не мойе да си позволи и по4ти 100%-овата гаранця 4е 6те завършиш.Не съм 4увал за това УНИ в Бремен, но съм убеден 4е интернационалността и възмойността да пътуваш с кораб заедно с морски изследователи или да практикуваш в Австраля, пък било то и пред някакъв монитор, обогатяват студентите като ли4ност и могат да видят не6та, които не могат да нау4ат в никой университет , което е не по-малко вайно от теорети4ните познания.А това 4е някои не си намират работа по специалността е просто естественият подбор на пазара, които не е толкова голям за океанографи.
А по Темата докторант и 2000 евро в Германя, който го е казал не се е информирал!!!Дават най-много 800Евро месе4но и то не във всеки Бундесланд!Познавам ли4но докторанти-в Баваря например не дават нито цент на 4уйденци извън ЕС!!!
23 Февруари 2005 16:48
Като студент във въпросния университет мога да кажа само че цялата статия е повече от преувеличена. Но не се и учудвам като се има предвид че Милко е давал интервюто. само да поясня някои неща. SAT, SAT subject test не са чак толкова лесни. За TOEFL въпроса е друг, всеки който е учил поне малко английски може да се справи успешно. Сега за университета, повечето информация може да се намери на web-site-a, но ето някои по-важни факти:

-Университета е създаден по модел на Rice University (Houston, Texas).

-studentrofessor ratio = 9:1 , което може да се сравнява с top 10-20 университети те в USA. Повечето от професорите са млади между 30-40 год., идват от Германия, но са завършили са в престижни унижерситети в Щатите, държат по няколко патента и имат сравнително голям брой публикации. Някои от тях са участвали в ръководството на известни немски фирми и корпорации.
-като цяло в университета има повече от чудесни условия за развитие и за изследователска дейност във всички сега популярни специалности (life sciences, engineering, computer science, mathematics). Може да се каже, че е предимно наблегнато на научните специалности. За специалности като икономика, финанси, политика, социология този университет не е най-подходящото място.

-трудно е да се направи някаква статистика относно броя на заетите в индустрията завършили студенти поради факта че за сега само 120 човека (един випуск е завършил). Половината от завършилите имаха възможност да продължат обучението си в университети като Cornel, Rice, Columbia, Oxford, Cambridge, John Hopkins, Heidelberg, University of Boston, University of Chicago, etc. Някои правят стаж (6-12 месеца) с известни немски фирми като VW, Luerssen, etc., други са се върнали в родните си страни и работят там. Просто е глупаво изказването, че с Бакалавърска степен може да се работи само като лаборант. Ако човек си потърси работа със такава степен някаде извън Германия има повече от 90% шанс да си намери работа. Единствения проблем да работи в Германия с Бакалавър е, че тази степен все още не е така позната на немските работодали (които предпочитат/знаят предимно немската степен Diplom).

-Трудно е да се сравнява със други университети поради късата му история, но да се надяваме че след около 30-40 год ще изпревари някои от университетите в Ivy League.

-обучението трябва да бъде завършено за 3 год, което означава че има по- натоварена учебна програма в сравнение с обикновените немски, щатски или бг университети. Това допринася за липсата на свободно време, което разни други студенти имат, да се размотават из форуми и да пишат глупости. Въпреки всичко повечето от нас знаят немски на прилично ниво.

Не бих искал да коментирам по нататък, а само ще кажа че в статията информацията за field trips, internships, student bar and scholarships е направо смешна! Коментарите под снимките са под всякаква критика.Kaто цяло статията е доста далеч от истината за университета.

чао,
KK
23 Февруари 2005 17:03
Ку-ку, Тоефл не е "прекалено лесен", ако живееш в България, и като го наричаш "тойфел" - американците казват "тоуфъл" - също не доказваш, че си го издържал блестящо. Предполагам, ще се запотиш и от теста за осмокласници за срециализираните средни училища в Ню Йорк. Видели сме доста български "гении", "преуспяващи" в "лесните" американски школа
23 Февруари 2005 17:28
chickencomes2,
Респект!Каза не6та, които аз забравих да спомена, особено за свободното време!През семестъра съм зает поне 8-9 4аса дневно, 7 дни в седмицата по един или друг на4ин със следването си.Или правиш проект, или пишеш семинарна / домашна работа , или правиш практика.А като имаш малко свободно време работиш.И имайки предвид спецялистите, които преподават и контактите, които се създават и възмойностите за стаж, мисля 4е един такъв Бакалавър е с по-голяма стойност от магистратура в БГ!!!Имам само един въпрос към теб, в слу4аи 4е се вклю4иш пак...Надявам се не ви късат така както нас...просто искам потвърйдение за предполойението си в предния постинг!
23 Февруари 2005 17:59
Браво, браво, талантливи българчета!Учете се, деца за ваша и на майка България слава в тези така престижни МакДоналдс университети.Ние, завършилите старомодните университети от европейски тип, естествено само можем да ви завиждаме на огромните възможности, феноменалното обучениие и знания, високия ценз и най-вече на фантастичните купони, каквиото ние всекидневните академични мишки не можем и да си представим, още по-малко в двора на "кампуса".Не знам после кво ще прайте с тия "дипломи", ама предполагам че с тях спокойно можете да станете например министри на културата и туризма или на енергетиката в БГ.Дупе да е яко!

Редактирано от - Антилопов на 23/2/2005 г/ 18:09:44

23 Февруари 2005 18:10
Забравих да спомена, че трябва да работиш през седмицата, но това се предполага като се има предвид че не учиш в бг. Аз лично не познавам бг студенти в чужбина които да се издържат от мама и тати.
За късането... определено не е по начина по който го обясняваш. Но ако те скъсат по един предмет винаги може да се опиташ да го вземеш след една година или пък да си смениш специалността когато поискаш (нещо трудно в немски университет с ограничени бройки). Може и да се каже, че винаги ти дават втори шанс, освен ако не оплескаш нещата наистина сериозно, което се е случвало дори в нашия университет. Но все пак има и по сериозни критерии на подбор на студентите. Не се гледат само SAT i TOEFL, но и каква личност си и какво можеш да допринесеш. Ако не успееш да завършиш със випуска с който си почнал ще трябва да продължиш да плащаш таксата докато завършиш или докато се откажеш. Но това е нормално явление за всеки университет- учиш докато си вземеш всички изпити и изпълниш всички изисквания. Хубавото на този университет е че може/трябва да завършиш за 3 години, а ако си по-умен/работлив дори и за по-малко. Нещо което не мисля че е възможно в СУ, УНСС и немските унита. За материалната база си прав, доста по добра е от тази в държавните немски унита, или поне тези около Бремен. В последното съм имал възможност да се убедя сам, а и да го чуя от преподаватели в немски унита.

23 Февруари 2005 18:53
Абе Оракле, това е въпрос на критерии, на тебе може да ти харесва, на мене - не.
Що те стряска Мики Маус? Че това е все пак висока оценка за туй заведение. Ето, приемните изпити са разните там TCF, ТОЕFL, SАТ – върховни постижения в областта на състезателните тестове Освен това, ако си пич, може и да завършиш три спецuaлности за две години, включително и космическата "Гео-астро"! Три бакалавърски степени за две години! Това бие дори и постижението на нащо СУ, което едно време произвеждаше бакалаври по математика за три години (викаха им бройлери) и философски доктори по пеперудени науки, некои от които ни забавляват и в този форум.
23 Февруари 2005 18:57
Печатна грешка: нашето, не "нащо", кирилизаторът сигурно е правен във въпросния университет


Ползвайте KREDOR (Режим на клавиатурата) :-) Отгоре над текстовото поле за даване на мнение е

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 19:05:33

23 Февруари 2005 19:11
Въпрос на критерии, да. Просто се опитах да ти обясня че IBU едва ли е най-лошият университет в Германия. За сравнение със СУ пък изобщо не може да става дума. Половината от курсовете които съм учил в СУ бяха пълна пародия. Какво ти половината... ама хайде да не се отклоняваме от темата.
Специалност "гео-астро" или както и да беше там не е нещо на което можеш да се смееш без да имаш допълнителна информация, само като си чул името. В СУ също съм учил първите три години специалност с доста неопределено название, след туй се разделяше на шест специализации. Бих казал че това е много разумно решение - студентите учат основни предмети и междувременно имат време да се ориентират какво точно искат да специализират, как да продължат обучението и бъдещата си кариера.
Тия приказки за n-те специалности взети за две години вервам са някакъв фолклор, дочут от автора на статията на някой купон или в студентския бар.
Въобще много чувство си вложил в постинга си. Просто не виждам на какво основание...
23 Февруари 2005 19:19
Мето от интернето, доктората ми (по философия) беше в БАН, дипломата е издадена от ВАК (не СУ), имам (МВА) диплома и от американски университет. Кажи сега ти де се дипломира и по каква специалност, если не военная тайна?
23 Февруари 2005 19:43
Оракле, къде ги виде чувствата бе, човек? Коментирам прочетеното както е написано, не си съчинявам (фолклорни) обяснения за написаното, както правиш ти.
Чиче, хванал си ме в настроение, затова ще ти отговоря. За първи и последен път, щото форумът не е място за публикуване на лични работи.
Завършил съм и имам дипломи и степени (вкл. докторски) от българска гимназия, чехословашки университет, британски университет и щатски университет. Ценя всички еднакво. Този отговор може и да не е достатъчен за колекцията ти от досиета, но повече от това не мога да ти помогна

23 Февруари 2005 19:59
Чичо Фичо, в България е известен като тойфел, ако бях решил да се правя на американец щях да го напиша по американски, с латиница най-малкотo
23 Февруари 2005 20:10
Мето от интернето, извинявай, батка, ама не ти вярвам за "дипломите". Не ти личат на портретността някак си.
*
Ку-ку, така е известен само сред хората, които няма да могат да го издържат
23 Февруари 2005 21:17
Като един от 120-те човека, завършили първия випуск на въпросния университет, съм доста учуден и леко обиден от начина, по който автора е представил IUB, а някои от коментарите под статията не искам и да коментирам. Ако искате да получите малко обективна и истинска информация за въпросния университет, моля ви погледнете страницата му : http://www.iu-bremen.de. Ако се съмнявате в качествата на предподаването, преподавателите и високото ниво на преподаване, проверете CV-то на произволно избран преподавател, предполагам това би ви ориентирало за какво място става дума. Имал съм възможността да уча и в Българив (СУ) и в държавен немски университет, където карах един семестър от магистратурата си ( да , никой от завършилите не мие чинии), IUB е значително по-добро място за обученив във всяко едно отношение. ( което си има и съответната цена разбира се). Моля ви не пишете глупости без да знаете за какво става дума, погледнете сайта поне, информирайте се.
23 Февруари 2005 21:28
Orakle, v zashtita na Meto shte dobaviya, che terminat "miki maus" be spomenat za parvi pat ot men pod tazi statiya. Shte ti otgovoria i na vse oshte nezadadeniya vapros kakvo mi dava pravo da go klasificiram kato takav. Prikazkite na vipusknika Milko (mnogo podhodiashti za pred magurata, ako si nayasno za kakvo stava duma), fakta, che posredstveni studenti zavarshvat edinstveno posredstveni universiteti, obratnoto makar i vazmozhno e meko kazano netipichno, svetovnata neizvestnost na tozi "universitet", kakto i nachina na provezhdane na nai-vazhnata chast ot obuchenieto, a imenno praktikata.
*
milena-gabarela ili kakvato se vodish. Ne barzai da govorish za rasizam predi da si vidiala obratnata strana na medala. Mnozinstvoto cherni sa mnogo po-golemi rasisti, ot obiknoveniya red neck v USA.
23 Февруари 2005 22:03
Емигранте, не всеки има твоя житейски опит с афроамериканците (както и с типичните red necks), но не мисля те се които трябва да взимаме за пример за да падаме до ниво на което да си говорим един на друг или един за друг с "niger".
23 Февруари 2005 22:29
Емигранта, как да ти вярва човек, че разбираш кой университет какъв бил, кат не ти стига толкоз време вече да натиснеш едно голямо червено копче на екрана си и да пишеш разбрано? Ти си като "доктора" от "щатския" университет, дето лепи от беларуските сайтове "новини" за Америка. Разбирам, че за Мето и тебе самия факт, че пишете на компютър, значи доста, но...[/i]
23 Февруари 2005 22:36
Иииий бе Чичо Фичо
Да знаеш как искаме с поп Кочо да си отживеем в Америка.
Чичо Фичо, какво е да си истински американец като теб?
24 Февруари 2005 10:05
М., моля за извинение, ако коментарите ми са те засегнали. Надявам се, разбираш, че те се основават на това, което се твърди в публикацията.
Оld Emigrant, преди да направя първия си коментар не бях чел никой от другите. В ОК "Мики Маус" наричат университети със слаба репутация, или бивши провинцuaлни политехники, преименували се в "университет", за да звучат по-престижно. Не съм чувал за такъв снобизъм на континента.
Чиче, нема нужда, не се притеснявай. В момент на слабост, припомняйки си как ти и Нйелиту сте ме разсмивали понякога, ти дадох кратък, но верен отговор. Това дали му верваш си е твой проблем. Аз пък, съдейки по форумните ти приноси, напълно ти вервам за твоите факултети
24 Февруари 2005 15:22
Мислq че абсолютно wсички от wас имате СТРАХОТНО ГРЕШНА ПРЕДСТАWА за сwета около wас... тук wсички студенти получихме линк-а кум тази статиq w маилинг листите си и обещахме да не пишем коментари по темата защото wсичко което е написано е написано с глаwата наопаки и наполоwина wqрно... не знам дали е от данните на студентите (и чесно казано много ме сумнqwа) но както и да е...
Пурwо>> wсеки които се чуwстwа че е голqм гении да ходи да wземе ТОЕФЛ, САТ, САТ ИИ, ГРЕ, ГМАТ, ИЕЛТС, ЦАМБРИДГЕ ... само да знае да не се хwали много щото тук wсички сме ги минали... така че по wупроса за тqх поwече нqма да коментирам... Ако си мислите че ако изкарате 1600 на САТ и ще доидете тук и ще си щракате с прусти то по-добре забраwете за тоwа мqсто. Тук се учи по поwече от 40 часа на седмица ...
Wторо>> За услоwиqта тук Искам да кая че такиwа услоwиq w БУЛГАРЯ никога ама никога нqма да wидим... имам Интернет които не мойе да се сраwнqwа с никакуw булгарски, имам wирелесс w стаqта си, имаме цоммон роом сус страхотни услоwиq за wсички студенти и wсеки един от трите колея е страхотен а тези ГЛУПОСТИ за WГ-то дето нqкои ги каза просто са пулна простотиq защото нqма нищо общо с наще апартаменти...
Трето>> Обучението тук е нqкакси 100000 пути по-хубаwо от Булгаря и самиq университет се готwи да стане номер 1 w сwета по услоwиq, цампус и wоркинг цондитионс и цуттинг едге течнологъ, професорите ни са преподаwали w Харвард, работили са w компании като Сиеменс, Инфинеон, заwуршили са Цамбридге, Охфорд и wсички ама абсолютно wсички знаqт за какwо стаwа wупрос. Университета мойе би е номер едно w Еwропа (а е осноwан едwа преди 4 години) и тук след като заwуршиш ако имаш достатучно хубаwо ЦВ и wорк пройецтс зад гурба си мойеш да си намериш работа w Инфинеон, мойеш да wлезеш w Сиемесн, Инфосъс, Т-Мобиле, и т.н. Мойеш да кандидатwаш за Харвард, Принцетон, Ъале, Станфорд и наwсqкуде с голqм успех...
Тоwа w Булгаря НИКОГА нqма да го wидим ама НИКОГА...
Когато питам приqтелите си от Булгаря какwо wзеха w краq на семестура те ми казаха тоwа което го бqх учил 2рата седмица...
Така че wместо да спорите за глупаwи неща и wсушност да не знаете какwо стаwа изwун Булгаря не остаwаите с погрешни предстаwи молq wи... Wлезте w Wеб Сите-а на ЮБ и прочетете да wидите за какwа огромна и мощна организациq стаwа wупрос. Ако имате нqкакwи коментари пишете...

Редактирано от - bot на 24/2/2005 г/ 15:29:17

24 Февруари 2005 15:36
Суйелqwам за праwописа но мислех че ще излезе на латиница...
25 Февруари 2005 01:10
[б]Мето[/б] - би било глупаво да спорим за това, кои парви употребил термина "мики маус" за ЮБ или както там се води. Фактат, че и двамата без да сме чели постингите си сме употребили сащиъа термин говори достатачно за този университет дето бил Н1 в Европа и щял да става Н1 в света (аццординг то ЦъМакер).
*
[б]Цхичо Фичо сас запетаика[/б], не те карам да ми ваирваш, че разбирам от западни университети. Аз не сам заваршвил нито един от тях (взел сам курсове, които намерих за полезни), просто дипломите ми от комунистически източни такива, както и някои публикации ми бяха достатачни. Още една малка разлика между мен и теб е че сам преподавал в някои от тях (преди да се убедиъа, че има много по-интересни места кадето човек може да заварши кариерата си). Всащност, ти докога ще се занимаваш сас салес маркетинг или както го наричаш? За опита (?) ти набран в УСА разбрахме от теб и не само от теб (!), за опита ти в БГ ни осветли под тази статиъа. Искрено, с твоето ЦВ спокоино би могал да намериш място в някоъа фондациъа, пак ще се занимаваш с булл...ш...ит, но поне децата ти няма да се срамуват от теб. А да водиъа дискусиъа за причините за това дали използувам латиница и защо не кирилица смятам за загуба на време.
*
[б]милена-габарела[/б] - не си спомням да сам употребил думата "нигер" някаде в постингите си. Както и да е, да наречеш предпочитаниъата на някого (още повече че офицялно му е дадена вазможност да избира (?! -виж текста) да не баде разквартируван с някого - "расизам" намирам наи-малкото за глупаво. По-скоро става вапрос за упражняване на правото на "Цултурал (ин)цомпатибилитъ".
*
[б]ЦъМакер[/б], не слушаи приказките на местната университетска администрациъа, нито на своите преподаватели. Колкото и да ти се иска, опитат и традициите натрупани в течение на стотици години в даден университет не се зачеркват толкова лесно. Доказателство е и това, че (по твои думи) всичките ти преподаватели са заваршили световноизвестни университети и никои от тях не е заваршил ЮБ (това дори не е вазможно по понятни причини сварзани с продалжителността на саществуването му). Как би могал да сравниш един университет обучаващ палната гама науки, с нещо опитващо се да пробие в областта на "астро-гео"? И един вапрос на краъа: "Верно ли е, че ти стига да заваршиш и да имаш интересен проект за да започнеш работа в престижна фирма на Запад?" "Да си чувал нещо за работна виза?"Редактирано от - bot на 25/2/2005 г/ 04:26:32

25 Февруари 2005 04:13
Хора, искам да ви кажа само едно: не искам да спорим по темата какво е ИУБ, защо е и т.н. Искам да постигнем някакъв консенсус по темата и да я оставим, защото е много лошо някой да не знае за какво става въпрос и да съди кой е крив, кой е прав.
За ИУБ искам само да кажа :
че не нещо извънземно и вдъхва навсякъде респект и веднага влизаш в която си искаш фирма след като завършиш ИУБ.
За специалностите не искам да говоря много но бих желал само да кажа:
понеже някой бе споменал че Гео-Астро не отговаря много много на авторитеността на ИУБ, бих желал да попитам а как ви се струва:
клониране (Био Информатика и Био-Кемикал Енжинееринг)
Роботика, програмиране на роботи, писане на алгоритми, анализиране на изкуствен интелект, работа с микроелектроника, Уайърлес технологии, Органични лазери (Електрикал Енжинееринг и Компютър Сайнс) (съжелявам, че ги пиша на БГ по такъв начин но имам проблем със браузъра)

Това всичко се извършва тук и макар и да ви се струва нереално то е истина и аз познавам хора които живеят на моя етаж (българи и чужденци) които се занимават с това. Аз тепърва навлизам в това защото аз не съм последна година и за мен има още време, но това също ще стане действителност.

Та по въпроса... не искам да кажа, че като завършиш ИУБ трябва да си тупнеш дипломата в някоя фирма и да очакваш половин милион на година... съвсем не е така
ИУБ просто е стъпка към професионалното ти израстване и изгражда зад теб много проекти, бази данни, изследвания и т.н. които ти се пишат в резюмето и просто фирмата ще види, че ти се занимавал със сериозни неща докато в БГ такива работи няма... нека признаем ... не че искам да кажа нещо лошо за България, напротив аз обичам България колкото всички вие уважаеми хора, но просто знам, че в родината ми няма място за мен за да мога да работя аз това което искам, което ми доставя удоволствие, и знам че съм способен да правя. Много бих искал нещата да се променят и да имам шанс да работя тези неща които искам да работя на запад - да искам да работя тези неща в България, но там просто ги няма....
Нека оставим настрана този проблем... това се дължи на много фактори и по въпроса от мен нищо няма да чуете... исках просто да представя компромисен вариант и обещавам да не пиша излишни работи във форума да защитавам ИУБ само защото уча там или нещо подобно... не
просто наистина не е хубаво да говориш за нещо което не знаеш, а относно статията по-горе съжалявам, че трябва да го кажа но има доста неверни неща там...
Толкова по този въпрос от мен... хора разберете ни, ние не сме смахнати гении и този които е взел 2 специалности там за не знам си колко си време 100% е учил поне 2 години в друг университет и си е прехвърлил кредитите... но няма да коментирам...
Не очаквам да ми повярвате... всеки от вас си има собствено мнение и аз не мога да ви спра да изказвате мненията си, защото това е ваше право, но просто искам да знаете, че аз вярвам в своите убеждения и именно тях се опитвам да защитя... Часът в момента е 3:20 сутринта и това писане във форума мисля, че трябваше да е последното нещо, за което трябва да мисля, но уви...
Пожелавам на всички лека седмица и мисля, че повече няма да пиша излишно мнението си тук.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД