:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,433
Активни 115
Страници 3,379
За един ден 1,302,066
Писмо от "Баучер 23"

Книжарниците по "Царя"

Като подминеш Военния клуб и пресечеш "Раковски", там - преди Руската църква имаше двуетажно кафене, в което се събираха художници, писатели, журналисти. След войната и бомбите американците го възстановиха и го превърнаха в книжарница.

Сега там има трева и пейки. Има и претенция да се построи бизнесцентър. Претенцията ми звучи като евреина в "Картини от една изложба", където Мусоргски повтаря една и съща нота точно 10 пъти.

Руската църква щеше да е помпозна, ако бе голяма, но са я проектирали да е кукленска, сгушена зад двуетажното кафене, което стана американска книжарница. Без нея църквичката стои оголена, но още по-лошо ще е да я затулят заради някакъв си бизнес център.

Като казах "заради някакъв си", сетих се за френската книжарница. Тя беше срещу църквицата, на ъгъла на "Бенковски" и "Царя". Там ходехме с Клиничния. Викахме му Клиничния, понеже взеха за поликлиника къщата на баща му. Във френската книжарница намерихме стар превод на "Декамерон" и "Песента на просяците" от поета Жан Ришпен. Зарадвахме се - ура, порно!

Клиничния преведе песента и тя стана хит сред тогавашните уличници:

"Защо разравят гроба на баща ми,/ защо му изхвърлят кокалите?/ Канал копаят там/ без никакъв срам/ ЗАРАДИ НЯКЯКЪВ СИ тузовски кенеф./ Ай сиктир..."

Но баща ми беше истински мъж - продължаваше песента. - Фантом ще стане той,/ кенефа ще срути/ и няма да им дава да серат. /Тогаз ще видят те какво е запек,/ рициново ще пият всеки ден" и т.н.

Във френската книжарница не можеше да киснеш много дълго, а в американската салонът на кафенето беше станал читалня и там можеше да прекараш часове с тогавашните списания Look, Life, Saturday Evening Post, Colliers. Можеше и да си отмъкнеш някой стар брой - "ноу кеш, джъст кери". Имаше и романи - от Натаниел Хоторн до Уилки Колинз - джобни, ама истински джобни - да ги четеш в полеви условия: здраво подшити, широки, но къси, за да влизат в горния войнишки джоб. И в нашите джобове влизаха, когато не ни гледаха.

Който ходеше в американската книжарница или носеше дреха с нещо напомняща за тогавашен zoot suit (кюнци-панталони и предълго сако с широки рамене), или "бомбе", беше "суинг". Нищо че суингът е музика, а борсалиното не е бомбе. Ние бяхме суинги според хората с петолъчки на каскетите, които заприиждаха от селата и ни изселваха, за да се настанят в жилищата ни. Те станаха закваската на нова класа, която роди червената буржоазия, чиито потомци са новите капиталисти.

В американските списания тогава прочетох обява на CARE (Co-operative for American Remittances to Europe):

"Вие, които се сражавахте по четирите краища на света, и вие, които останахте у дома и давахте 10% от вашите приходи за военни бонове, а алуминиевите си тенджери - за военната промишленост; искате ли да помогнете на някого в Европа? Пратете ни името, адреса му и чек за десет долара."

Не зная дали планът Маршал беше безкористна помощ или подстъп към доларовото господство. Зная, че CARE бе доброжелателността и щедростта на средния американец. Писах им и получих колет - шоколад, кондензирано мляко, одеяла - без десен, едноцветни, светли от едната страна, тъмни от другата, че да можеш от тях да си ушиеш топла дреха по приложените кройки - мъжки, дамски и детски; конци и копчета - всичко, което беше измислила американската практичност.

Вие ми кажете какво ще стане със световната щедрост след цунами 2005. Аз ще ви кажа какво стана с тогавашната щедрост. С помощите се зае UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration). Като закриха френския колеж, Клиничния и аз отидохме в българско училище. В голямото междучасие - масов спринт с канчета, всички хукваха да са първи на опашката за филия типов хляб с пастет и канче мляко с какао. В класната стая оставахме: Клиничния, аз, Галин Малакчиев, който после стана забележителен скулптор, но тогава беше само син на уволнен кавалерийски офицер, който се състезавал в Берлинската олимпиада и се сражавал в Унгария, и още двамина. Ние петимата не получавахме закуска, понеже не бяхме в ДСНМ (демократичен съюз на народната младеж, после преименуван в ДКМС), а съюзът беше получател на помощта - мляко на прах, какао и пастет в дебелостенни варелчета с надпис UNRRA.

Един ден тримата гимназиални активисти от ДСНМ (тричленката) се опуйчиха пъпчиви, с циреи. Те си забърквали цяла тенджера какао, лапали шоколад и получили такъв запек, че в поликлиниката не могли да ги оправят. Учителите ни се чудеха защо избухваме в безпричинен смях, защо пеем песента, която Клиничния преведе.

Няколко години след това, подгонен като френски шпионин, Клиничния се самоуби.
117
3025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
117
 Видими 
22 Февруари 2005 22:21
Днес звучи като Виктор Пасков.
22 Февруари 2005 22:45
Бруталйка...
22 Февруари 2005 23:01
Who CAREs?

Но церковь не трожьте.
22 Февруари 2005 23:08
Днес Джимо се е опитал да позаглади конфуза от недотам сполучливите си писания през предишните седмици, като в елегичен тон ни напомня за културните поражения, нанесени от комунизма.
Особено са добри параграфите, споменаващи щедростта, отзивчивостта и човеколюбието на средния американец, нещо, с което се сблъскваме всеки ден тук, в град НЙ, и нещо, за което сме имали много поводи да говорим с Нели тук във форума, вкл. приключенията на Нели в пощата, моите приключения в метрото, ет сетера.
22 Февруари 2005 23:27
Фичо с трите точки, ти да не си ял само тоблерони навремето
22 Февруари 2005 23:28
УРОК ТРИДЕСЕТ И ТРЕТИ

Всичко е проявено спрямо отсътствието. Всяка склонност отклонява. Възприемай края за начало, учи се от вечността. Външно бъди на ниво, вътрешно бъди по-високо. Работи от разстояние. Учители няма, има посредници. Работи единствено заради свободата. Мъдростта -това е състояние, парадоксът – това е свободно състояние. Животът е само форма на съществуването, предназначена за превъзпитание. Парадоксът е еталонът за качество. Хвалбата отнема, мълчанието запазва, спомнянето обучава, парадоксът намеква, животът принуждава...всичко отвлича и не оправдава нито надеждите, нито теб.
22 Февруари 2005 23:29
"Не знам дали планът Маршал не беше подстъп към доларовото господство", казваш. Какъв "подстъп", бе бат Джимо - през 1945 г. САЩ имаше над 50% от световния БВП и промишлено производство, Европа беше в развалини от Атлантика до Волга, Япония - също, макар не толкова. Извън тях нямаше сериозни икономически сили (освен две-три страни от Британската империя и една-две латиноамерикански като Аржентина). Две трети от света беше бедни колонии.
*
В момента САЩ има по-малко от 30% от световния БВП. Т.е. "доларовото господство" през 1945 беше далече по-силно, отколкото сега. С помощта си за възстановяването на Европа, вкл. с поощряването си на евроитеграцията, с американския чадър на НАТО, с който сне от плещите на стария континент разходите и отговорността за отбраната му от СССР, с възстановяването на Япония, с МВФ и СБ, с либерализацията на световната търговия САЩ всъщност с всяка година след 1945 губеше процентно тежестта си в световната икономика.
*
С плана Маршал и Бретън-Уудс САЩ, тогава още начело с екипа, който направи Ню Дийла, искаше да отнеме всяка възможност (1) Германия да започне нова агресивна война в Европа и (2) Европа да падне под Сталиновия сапог (същото искаше и в Япония). Това беше стратегическа далновидност (и геополитическа сметка, разбира се), но и, както казваш, благородство, щедрост, каквато сегашния консервативен кабинет не прояви към Ирак (за Индонезия 2004 не говоря, по-добре прочети статията за операцията на американския флот в по-предишния Ню Йоркер, интересна е). И вяра в ролята на държавата в икономическото възстановяване, каквато западът не демонстрира в Източна Европа и Русия през 1989 и сл. - в нашия регион дойде само финансова помощ от МВФ и икономико-либерална словесност. Едва членството в ЕС ще изпълни в нашия регион ролята на американските мерки след ВСВ в Западна Европа, и то с по-бавни темпове.
*
За отношението на обикновените американци към помощта за Европа през 1945 си прав. Дано почитателите ти най-сетне го запомнят и запишат в тефтерчетата. По-важно е, отколкото за пъпчивите комсомолци. Тия, които наливат масло в огъня на антиамериканизма (идеологията на реванша) правят вятър на наследниците на пъпчивите лапачи на какао.
22 Февруари 2005 23:31
Има две неподлежащи на самнение неща в статиъата на Димитри: а те са че нарочно или поради глупостта на някои "комунисти" властта до послдено се сражаваше с класовиъа враг в лицето на интелигенциъата и то дотам, че да накара някои псевдоинтелигенти да приемат идеъата; и щедростта на средниъа американец.
*
Твардениъата на някои форумци за това, че Димитри замазвал конфуз от предишни статии са резултат единствено от конфуза в собствените им глави. Димитри е живял и постигнал достатачно за да му пука за мнението на когото и да било.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:15:34

22 Февруари 2005 23:38
Спомените са тих пристан на подредено време без изненади. Размисъл за сбъднати мечти или отговори за несъстоялите. И коварни въпроси към удобната логика- защо е трябвало? Нямаше лимони, само ако си боледувал от жълтеница. Истински шоколад пък от съборите със сърбите. И емисията "Трите гонга" и радио "Люксенберг" и много още...Знам късно е за многото изпуснати влакове. Но нали за Канети всеки човек е център на света, а той света е ценен защото е пълен с такива центрове
22 Февруари 2005 23:43
Извинявам се на всички, че това, което ще напиша няма нищо общо с темата. Отдавна не съм чела вестника, няма да чета и тази статия поради липса на време. Но бих искала да разгледате внимателно този сайт и да го покажете на ваши познати лекари.
http://www.help-monica.org/bg/home.php
22 Февруари 2005 23:44
Емигранте, Фичо де не е отблъскващ, не е Фичо.
А някой сладур, който прави невероятни пародии на Фичо и винаги го чета по няколко пъти и с кеф.
23 Февруари 2005 00:02
Колеги, малко доуточнение към по-горната ми забележка за плана "Маршал".
Парите предвиждали закупуване на стоки само и единствено от САЩ, докарани през океана от американски кораби.
*
Най-доволни от войната били гигантските американски корпорации. Чарлз Уилсън, президент на Дженерал Илектрик, предложил на президента Труман "постоянен съюз между големия бизнес и военните и установяването на "перманентна военна икономика". От 1940 до 1944 корпоративните печалби скочили с почти 50%.
*
Самият Дийн Ачисън, държавен секретар при Труман, казал в реч:
"Тези мерки за възстановяване и развитие са само отчасти продиктувани от хуманитарни подбуди. Вашият Конгрес възложи и вашето Правителство провежда политика на възстановяване и развитие днес най-вече като инструмент на националния ни интерес.

23 Февруари 2005 00:06
Димитри не може да заглади единствено, това което е под шапката ти, щото си е гладко и лъскаво, даже!
Който каже нещо против САЩ, значи се отклонил от правия път. А ако каже нещо хубаво - значи заглажда. Трети път - няма. Горният не е чувал за обективни хора дето истината и чистотата на душата им е по-важно от всякакви политически близалки и въртене на задните си части (както го правите вие със съпругата си постоянно)
Само ми прекъсна мисълта с глупотевините си!
Димитри, ето това е мръсната реалност и отговор на въпроса - защо след диктктура Чили се оправи, Гърция се оправи, Португалия се оправи - а ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК НЕ МОЖЕ. Ами защото - "Те станаха закваската на нова класа, която роди червената буржоазия, чиито потомци са новите капиталисти. " Ей заради това.
Потомците на комунягите са бурени със забелелителна устойчивост (с малки изключения, да не кривя душата си, познавам и свестни хора, но те са толкова малко, че практически може да се пренебрегне факта) и именно за това стана този ти преход - с убийства, гадости приватизации и така нататък.
А комунитсите които не успяха да проъжлжат с грабенето, заявиха, че тов аго правили мръсните капи.талисти. А всъщност причината за българското нещастие са единствено и само комунитсите -от сутринта на девети септември до тази нощ - други няма и няма да има скоро. Ще наблюдавате разновидности и мутанти още дълго време.
Ето присъдата на времето за тази безбожна орда:
След известно време Клиничния, беше обвинен за френски шпионин и се самоуби - точка. Един от десетките хиляди.
Жертвите им продължават и до днес!

23 Февруари 2005 00:07
А в южните щати още не пущали негрите на предните седалки.
23 Февруари 2005 00:16

Още през 1999-та в едно изказване пред комисията по международните отношения в Камарата на представителите се изтъква:...Трябва открито да признаем, че целта на ЕС да създаде единна външна политика и отбрана, е мотивирано от нейното желание за еманципация, а в някои случаи-от открити антиамерикански намерения”.
Американската шизофрения продължи и по-късно:още при първата си визита в Европа през 2001, Ръмсвелд се отнесе с презрение към европейските намерения. На въпрос, дали бъдещите европейски военни сили ще подкрепят НАТО, той отговаря:...Не виждам с какво могат да го подкрепят”.

В същност САЩ искат от Европа да отделя повече средства за своята отбрана, като същевременно казват, че европейците не трябва да очакват да получат повече влияние или самостоятелност в Алианса, въпреки, че усилията на ЕС вървят в тази посока.

Най-добрият начин за САЩ да отравят отношенията си с Европа, която се намира в подем, е да иска от европейците да бъдат по-независими, а същевременно се сърдят и изразяват недоверие, когато европейците се оплакват, че са рекетирани. Вероятно е така, защото Вашингтон си присвоява правото да предупреждава своите съюзници, че би могъл(както и го прави) да се ориентира към друга, по-селективна форма на интернационализъм.
23 Февруари 2005 00:20
Ей Фичка, неме предизвиквай.Ще ти го кажа някой ден.
23 Февруари 2005 00:20
, , В момента САЩ има по-малко от 30% от световния БВП"
Както е казано.Разбира се , по-малко , но около 30% от световния БВП.
Чичо Фичо-отблъсващ-а спри ги тия лъжи .
23 Февруари 2005 00:24
Клиничния са самоуби, Джимо стана идеологически работник на БТА и БТ. А "антикомунистът" антибиотик ругае повече от всичко на света Америка, която отърва западна Европа (и Гърция) от комунистите. В България комунистите се делят на два вида - комунисти и антикомунисти.

Редактирано от - Чичо Фичо, на 23/2/2005 г/ 03:06:23

23 Февруари 2005 00:37
>>>>><<<<<
Бачо Джимо,
като оставим настрана евроинтеграцията например,
точният поетичен превод беше:
.
Защо разравяш гроба на баща ми
и костите му хвърляш кат ненужна смет,
канал копаеш там
без нито капка срам
за никакакъв си тузовски кенеф.
...
Баща ми беше борческа натура
и лесно няма да ти се даде
гъзът ти ще лъщи
от запек ще пращи
но няма да ти дава да сереш...

....
и това вие го изкопахте...
.
слънчо
>>>>> <<<<
23 Февруари 2005 01:41
Слънчо, душко, напълни ми душата, благодаря
23 Февруари 2005 01:43
И на Димитри благодаря, тоя път не се е омотал в изреченията си
23 Февруари 2005 01:49
Отбласкващии, "В България комунистите се делят на два вида - комунисти и антикомунисти." Това пишеш не за прав пат. И, вярваш или не - ми харесва. Имам обаче няколко корекции - парво - не само в БГ, второ комунистите-комунисти и преди 9-ти и след 9-ти, та и след 10-ти заслужават уважение, вапреки, че никога не са имали думата и през цялото време си бяха и си остават истинските вечни дисиденти (доколкото това понятие саществува), комунистите-антикомунисти през описаните три периода живяха или живуркаха (в зависимост от соцялниъа си статус), правят го още по-успешно днес. В известен смисал всички в БГ бяха или са комунисти-комунисти и комунисти-антикомунисти. Трето, за целиъа период обаче е характерно изчезването на парвата и бурното размножение на втората група.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:17:08

23 Февруари 2005 02:07
Мите бе!
Што на занимаваш с глупости бе, а?аз да не съм пенсионер кат тебе бе, от де това свободно време, а и римляните са казали:МИНАЛОТО Е ШЕПА ПЕПЕЛ, ама ви отива повече да го бяхте казали вие Комунягите
23 Февруари 2005 02:18
Струва ми се, че Д.И. ще има по-малко от обичайното одобрение тук. Все си мисля, че доста от "феновете" всъщност харесват не точно Д.И., не стила му или нещо друго, ами просто търсят някаква (въображаема) подкрепа на своите си политически идеи. И нали при него може да се прочете нещо за имперската Америка, нещо за Русия - ами ето, наш е! Сега обаче ще има малко объркване. Затова пък другите ще го припознаят за "наш". А то, изобщо не е важно на кого е, друго е важно, но иди убеждавай. Както и да е, сега ми хареса. А за песничката - и през ум не ми е минавало, че може да е преводна, винаги съм я мислел за роден градски фолклор. Така де, може ли такава простотия да не е българска, а вносна! За незапознатите препоръчвам изпълнението на Черно Фередже. Може и да има незначителни отклонения от оригиналния текст, но звучи напълно автентично.
23 Февруари 2005 02:41
>>>>><<<<<<
ИЗВИНЕНИЕ
От времето, когато е направен този превод е изминала малка вечост и съм позабравил изглежда, та по-верния превод е:
..
Защо разравяш гроба на баща ми
и костите му хвърляш кат ненужна смет,
канал копаеш там
без нито капка срам
за никакакъв си тузовски кенеф.
...
Баща ми беше борческа натура
и лесно няма да ти се даде
духът му ще витай
в кенефа ще се тай
и няма да ти дава да сереш..
..
Тогава ти ще видиш що е запек
и по кило рициново ще гълташ ти
гъзът ти ще лъщи
от запек ще пращи
но няма да ти дава да сереш...


....
извинявам се на Бот за повторението на благите думи, но кво да праиш - чувещина!...
..
слънчо

.>>>>>
Не знаех това за Клиничния, лека му пръст, дано Архимана му издейства нещо там горе, щото иначе църквата ни не ги признавала такива...
>>>>> <<<<
23 Февруари 2005 03:16
Слънчо, чувал съм го и аз от баща ми
*
Мето от интернето, ти на беларуски източници ли мина веке?
23 Февруари 2005 04:38
ТУЙ, днешно есенце на Димитри, ми мирише на "КЕНЕФНА мемоарна ЕСЕНЦИЯ" ?!
Слабо! МНОГО слабо, Димитри?!? Кабровски щеше да го напише същото много ПО-СИЛНО и много по -"миризливо" в КЕНЕФНАТА му част!!!
Този път пушката/ти/ НЕ гръмна и до самия край на 3-то действие/чети Станиславски/! ВСУЕ !!!
23 Февруари 2005 05:18
Днес Димитри е в истинска форма! [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/тхуп.ги ф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/тхуп.ги ф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/тхуп.ги ф[/имг]
23 Февруари 2005 05:20
Ние бяхме суинги според хората с петолъчки на каскетите, които заприиждаха от селата и ни изселваха, за да се настанят в жилищата ни. Те станаха закваската на нова класа, която роди червената буржоазия, чиито потомци са новите капиталисти.


Джимо,

Редактирано от - Магистър на 23/2/2005 г/ 13:38:29

23 Февруари 2005 05:39
Рядко съм харесвал Димитри. И този път НЕ. Е, всеки влак си има пътници........
23 Февруари 2005 05:50
Джимо май днес прекърши форумните комуняги сНие бяхме суинги според хората с петолъчки на каскетите, които заприиждаха от селата и ни изселваха, за да се настанят в жилищата ни. Те станаха закваската на нова класа, която роди червената буржоазия, чиито потомци са новите капиталисти.
23 Февруари 2005 06:01
Не комуняги, запетайке, партийци! (С ГЛАВНИ БУКВИ)
23 Февруари 2005 06:12
Джимо , те го и кафето ако е същото за което говориш !
(снимка: натиснете тук)
23 Февруари 2005 06:20
Не "партийци" - по времето, за което пише Джимо (1944-47, до подписването на мирния договор), имало много партии. А тъкмо "комунисти".
23 Февруари 2005 06:50
Тцъ - партийци са си. Или както са им викали в началото на 20-ти век, партизани - демек членове и привърженици на управляващата партия, стремящи се единствено към някакви облаги. Справки Алеко и Чудомир, да речем.
23 Февруари 2005 06:51

Не чичо, името на човека е Red Grams и е от Минесота(сенатор-републиканец) . Ама ти не му обръщай внимание-може да е роден в Беларус.
23 Февруари 2005 07:15
Я, днес писаното е добро!
Наистина, другарите ще
бъдат объркани и може
би гневни. Да им се напомня,
че техните дядовци са
селяндури по професия и
призвание, изместили
предишната интелигенция
със силови методи -- няма
да им хареса това
23 Февруари 2005 07:25
По всичко личи, че и на ДИ комунизмът е попречил на жизнената му реализация. Е след като падна комунизмът, видяхме посредствената му реализация с партньора му суинг Тома Томов. Томов беше баш от тия с червените петолъчки на каскета. Баща му беше шеф на Белене. Така е, пролетариата раждаше суинги!
ДИ, какъв суинг си бил ти бе, какви пет лева. Ти си *****. (Да поясня, в случая ентропия е тази част от енергията, която не върши работа! Споко Дон!)
Нещастен, разкаял се ***** се ти! Виж старата Бочарова лисица се продаде по-изгодно и до ден днешен, нищо че е напълно изкуфял продължава да воюва с комунистическите вятърни мелници.
А бе какво да ви разправям – *****!

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:19:46

23 Февруари 2005 07:26
Партиици, комуняги, партизани - все таъа. Комунисти-антикомунисти са болшиството тук и Ниела и Фич са баш баирактарите. Струва ли си обаче да припомням старата приказка за крадеца дето вика дражте ми... шлифера.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:20:10

23 Февруари 2005 07:34
Струва си Old Emigrant! Да не се забравя, че днешните демократи-атлантици са вчерашните комсомолци, дето знаеха само с лактите напред и да минават през труповете на колегите си!
23 Февруари 2005 07:39
, , Ние бяхме суинги според хората с петолъчки на каскетите, които заприиждаха от селата и ни изселваха, за да се настанят в жилищата ни. Те станаха закваската на нова класа, която роди червената буржоазия, чиито потомци са новите капиталисти.”
Истинско и вярно твърдение.
ЗАКВАСКАТА-това е ключовата дума.Днес закваски дал господ.
А днес .Какъв е моделЯ.Защо никой не ще да каже кой са собственици в България.
Или по малко са ЧЛЕНОВЕТЕ И ОРГАНИТЕ.Айде бе.И , , селяндурите” /с извинение на истинските селяни / не са на власт.
А днес интелигенцията-доколко се покрива с ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ.
А днес ако утопично си помислим , че закона действа- колко трябва да бъдат в затворите и кои трябва да бъдат в затворите.
А днес геноцида на цял народ с какво се родее и за какво плаче.
..............................
Раздаването на сухо мляко- по училищата на децата е доказателство.
Времената се менят.Кретените си остават кретени.
23 Февруари 2005 07:58
Така си е хунвеибин-е. Лошото за Бг е, че докато дори хунвеибините се очовечиха, в нашата мила татковина продалжават да царуват посредствените, мошениците и дупедавците.

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:20:35

23 Февруари 2005 08:00
Мдааа, Стария Емигрант, добре го е казал. За мен истинския комунист не олицетворява грабителство. Напротив! Седерастите - тези бивши успяли и неуспяли партийци бяха и са най-наглата и бездарна сбита паплач, достигнала върховете на властта къде без избори (чрез палежи, митинги и протести), къде с избори (мазнейки се на Симеон да ги вкара в неговата листа), за която крадненето си бе и е приоритет. Червената буржоазия не са потомците на тия с каскетите и червените петолъчи, а на онези които се писаха за такива по-късно. Познавах някои стари комунисти, които бяха хора на място, хора, които сякаш днес са наизчезване. Израсли в градовете, учили и възпитали се по царско време. Тия люде, макар и да бяха скромни, винаги ходеха спретнати (сори, Джимо, но и с бомбета); тия хора не бяха заграбили нищо, защото са били идеалисти - честни до мозъка на костите си. Комунягата, който те е изгонил от жилището е бил толкова комунист, колкото Лайнофф някога е бил антикомунист.


Западна Европа е това, което е в момента благодарение на комунистите загивали по барикадите, на протестите и в затворите в името на по-добър живот (сега му викат капитализъм с човешко лице). А и благодарение на нас - Източна Европа. В този смисъл (ако това ще ви успокои) ние победихме!
23 Февруари 2005 08:17
Севлиевски , Нина Чилова-са ярки доказателства за ИНТЕЛИГЕНЦИЯ и ИНТЕЛИГЕНТНИ . Предвождани от Цар , Доган и Кошлуков.

Политическата класа е доказателство.СВОЛАЧ.

99, 99% от днешната олигархия си е чиста селяндурщина.
99, 99% от днешните , , демократи" са си чиста селяндурщина със цветна боя в главите.Хора нямащи лична идентичност.
Отново се извинявам на селяните-истинските селяни.
Миналото вече нищо не обяснява.
23 Февруари 2005 08:41
За споменатото в първото изречение кафене миналата или по-миналата година в този форум се изписаха сума ти спомени и мемоаристика ...
Да-а, добри времена бяха тогава. И правителството беше стабилно ...
23 Февруари 2005 08:50
Тия с канчетата пак напълниха форума и тракат, тракат, да вземат мюждето, ама нейсе, пъпките им излизат на други места па не се виждат...Хареса им песничката, ама в главата дрънчи, " По Царя и по търговска, даже по Леге, се разхождам аз самичък и ..." А малко по късно от лицейските години на Димитри, в търговската гимназия у Варна ни разпраха панталоните, щото били тесни и като нямах други, майка ми заши едно триъгълно парче плат на разпраното и станаха"Чарлстон" , тия селяни с червените петолъчки още не бяха уврели, че и широките крачоли могат да бъдат "упадачни", зер руснаците носеха панталони с крачоли сорак пят...Та спомени, меморис, а срещу тази градинка до руската кукленска църква откриха книжарница Ленин, колчем отидех в София командировка, доста киснех там и все нещо намирах различно, сега не знам дали изобщо има там книжарница. Щото у Варна всички големи книжарници, по центъра станаха банки,"бутици" и продават, дъвки, семки и бонбонки, но най-паче турски панталонки за еднократна употреба.А какви опашки ставаха по нижарниците, не ти е работа. Ей, пуснали Декамерон, кой той бе, но щом се редят значи ще е нещо ценно. Преборваш се за декамерона или за Един ден на Иван Денисович , и с петъчния брой на Народна Култура, ама така сложен, в битълз сакото та да се виждат големите букви КУЛТ и ...кацваш пред клуба на ЖСК Спартак, на пиацата пред Мусала и бистриш политиката, с кой крак Босната ритнал Чоко или Манолов, как съборил Диев... Дележа на сини и червени беше хе... от време оно. Там беше дискусионния политически форум на Варна. Меморис, меморис...
23 Февруари 2005 09:08
Антибиотик, Глей сега
Единственият начин да се отървем от тези комунисти, дето станаха капиталисти е да дойдат други комунисти и да им вземат това де са накрали. Паунов май каза как ще стане това. Ще се прегледат следприватизационните задължения по приватизационните договори. Те до един не са изпълнени.
Mежду другото Kaily работи по въпроса.
Kaily запиши ме и мен. Johannes_Marx@hotmail.com
------------------------------------
Фичо, отблъскващ според други по-правдоподобни данни САЩ сега произвеждат 12% от световния продукт, а консумират 40% от него.
---------------------------------
Доларите по плана Маршал се оказаха инфлационни. Затова Шарл дьо Гол си поиска златото срещу тях и Франция и САЩ се скараха. Все си мисля, че САЩ имаха пръст във майската революция в Париж през 1968г., която свали дьо Гол. те чрез тогавшния им стратегически съюзник Китай подбутнаха маоистите и студентите. СССР и Френската комунистическа партия и работниците свързани с нея съвсем не се намесиха.
-----------------------------------------
Все пак тези долари даже и инфлационни свършиха добра работа. Те бяха закваската, около която Западна Европа с много труд можа да просперира. Тогава, обаче имаше специфична ситуация: Европа в частност пък и света след войната бяха гладни за стоки, каквито и да са те. Така, че като заквашиш производството и вложиш труда си нещата тръгват по-експоненциален закон. Пазарът гълта каквато и да е стока, само да я произведеш.
Ситуацията в момента съвсем не е такава. Пазарът на стоки е препълнен и изключително претенциозен. Той е блокиран от висококачествени стоки. Единственият начин да пробиеш са ниските цени- далекоизточния и китайския модел. Така, че всяка аналогия със следвоенното възстановяване няма нясто.
----------------------------------------- ------
Трябва да се отбележи, че СССР и другите Източно европейски страни без тези доларови инжекции не само възстановиха, но и изключително бързо повишиха своя икономически потенциал. СССР е бил напълно разрушен от войната. Хубаво е дас прочетете "Руски дневник" на Джон Стайнбек.
До началото на 80-те соц.-общоността беше изключително динамична и всяваше страхове с икономическия си бум в Запада. Общо взето се потдържаше едно нарастване от 10%. Аз съм чел статии на западни икономисти, че СССР през 90-те години ше надмине Запада.
Повечето ЗАПЪРТЪЦИ във Форума са родени значително по-късно и не знаят това.
Кризата в соц. страните настъпи през 80-те години, следствие на това, че бяха спрени реформите (плана Косигин) от застаряващото правителство на Брежнев. В същото време в Китай, където бяха проведени реформите на Дън Сяо Пинг икономиката се развива с бурни темпове.
Най-сбъркани се оказаха либерално-монетаристичните реформи след 1989г.[/quote]
23 Февруари 2005 09:56
Четивото ме разбута до дъно. Благодаря ти, приятелю!
Минавам за млад човек, но всъщност съм млад само по дух. Истината е, че живея между два свята, днес съм в този, вечер съм в оня, другия, на сенките и миналото. Дано никога не разберете колко е истински оня, другия, всъщност, това няма да убегне никому. Лошото е, че се преплитат постоянно и когато съм с отворени очи и има моменти, когато вече не зная къде съм.

И само дъжд почуква по стъклата.
И само дъжд прогонва тишината.
И само дъжд като сълзи се стича.
А кой сълзи, а кой сълзи обича?
23 Февруари 2005 10:13
аз пак сам чел речите на другаря хрушчов които казваше че в 1974 година саветският саюз ще задмине саединените щати по всички икономически показатели, а в 2000та година комунизмат ще е победил по цялото земно калбо. интересно защо не стана така ?!
23 Февруари 2005 10:38
Да... Да разровиш миналото и изхвърлиш кокалите на дедите, за да направиш кенеф - паметник на лакомията... Наистина доста сполучлива метафора за славното ни социалистическо минало... Но не ги хвана и не ги хваща запек г-н Иванов, ядяха и осираха близкото ни минало, ядат и осират тъжното ни настояще, дрънчат с канчетата и искат още и още и още... И да разчиташ, че миналото може да затъкне алчните им усти и производителни задници е твърде идеалистично. Виж, освестеният българин от по-далечното бъдеще по-може. Но пък от друга страна "освестен българин"??? Пак идеализъм...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД