:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,416,811
Активни 73
Страници 7,678
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Партиотизъм и патриотизъм

Ако отворим речниците, ще видим, че родолюбието и патриотизмът са нещо хубаво, национализмът и сепаратизмът - нещо опасно, а нацизмът - то е политическа чума, фашизъм и позор.

Което си го знаем и без речници.

В живия живот нещата са по-сложни. В живия живот чуждият патриотизъм, ако ни се завира под носа, е явление дразнещо и вулгарно. Когато пък е за наша сметка, става откровен национализъм. А феномен като "наш национализъм" отсъства сред цивилизованите среди; изобщо това съчетание - "наш национализъм", в официалната пропаганда и педагогика звучи оксиморонно, глупост някаква, нонсенс. Из речи, читанки, статии и шоута всяко, дори най-дебелашко упражнение на родолюбиви теми минава под знака на бодрия патриотизъм.Словесната обич към татковинатае любима риторика за всички, обсебени от политически амбиции и желание за публично присъствие. Пресметнете само името "България", или "Румъния", или "Турция", или "Гърция", или "Сърбия", или "Албания" колко пъти се срещат в листите с предизборните партии и коалиции на Балканския полуостров. С другите ще ни е по-трудно, затова можем да почнем с нас си. Ако не ви се брои, ще ви помогна - "България" и "български" се среща на 16 места в имената на 22-та субекта от Избори 2005.

Всички я искат Българията свободна, силна, напред и процъфтяваща. И свързват, разбира се, реализацията на тези хубавини със своето присъствие във властта. (Между другото, името и прилагателното липсват в "Движение за права и свободи" и "Атака".)

Ще кажете, че е нормално. Почти ще се съглася. Само дето и "норма" е хлъзливо понятие, много изменчиво през векове и географии. Било е норма да се напада съседното племе, за да се избият мъжете и отнемат жените и добитъка му. Било е норма да се събират момчета за еничари, да се работи ангария, да се живее някъде само при наличие на съответното жителство (това доскоро).

Вече не е норма.

Самюел Джонсън, английски писател и публицист от XVIII век, е автор на стъписващ афоризъм:"Патриотизмът е последното убежище на негодника."(Patriotism is the last refuge of a scoundrel). Някои приписват тая стряскаща формула на Бенджамен Франклин, мнозина погрешно смятат, че е мисъл на Лев Толстой. (Патриотизм - последнее прибежище негодяя). Истината е, че Толстой е обичал и цитирал често сентенцията. И чрез огромния си авторитет я прави световноизвестна. При Джонсън мисълта е в следния контекст: Патриотизмът е нещо добро. Но негодникът си е негодник, като няма къде другаде, той се затулва зад патриотизма и продължава да негодничи.

Толстой акцентира другаде. Според неговите тълкувания тъкмо патриотизмът е извънредно привлекателна идея за негодника. Патриотизмът му ляга на сърцето, защото е броня за собствената личностова несъстоятелност. И щит, зад който не му търсят сметка за лъжите, кражбите, властолюбието. Осигурява му нещо като морален имунитет, артикулиран така - "отечествен интерес".

Всъщност всеки собствен патриотизъм е за нечия чужда сметка, твърди писателят. Иначе не би и съществувало това понятие.

За такива изводи всеки член на дадена общност веднага и лесно може да бъде затрупан от своите с епитети - в мек вариант - "космополит",в по-твърд: "отродител", "майкопродавец" и т.н.Но автора на "Война и мир" някак няма как да приклещиш с подобни квалификации.

Е, накъде ни тикаш с Толстой и Джонсън, да се откажем от български род и име ли? - сякаш чувам.

Не. Тикам към следния размисъл. Излиза, че разликата между патриотизма и национализма е главно в главата на субекта, който квалифицира. Тоест патриотът, видян оттук, става националист, видян оттам. Героят и комитата става терорист, а борбата за национална независимост става сепаратизъм. Както и обратното.

Според гледната точка и победителя.

Неуловимо и светкавично патриотизмът е склонен да мутира в други много опасни изми. Нещо повече, притежава могъщ индукционен заряд. Патриотизмите се разпалват един от друг като суха слама, докато рухне сдържащият покрив на разума. Реакцията е верижна, мисля, че и в ядрената бомба става така. Тогава в новини и публицистика почват да преобладават други думи -"национализъм", "агресия", "война"...Процесът се ускорява с катализатора на страха - от действителни и мними опасности. Най-силно се мобилизира и настръхва застрашеният етнос. Който усеща отвън, отвътре и отстрани не благия и просветен хуманизъм, а напора на силен и арогантен чужд "патриотизъм". Примери за това днес и всякога колкото щеш. В такава ситуация възможностите за морална диференциация в сферата на родолюбието стават оскъдни. Хората лесно се делят - на патриоти, страхливци и предатели. Горе-долу дотук.

Говоря това, за да кажа - дълг на мъдрия човек е да не разпалва агресивния патриотизъм - то винаги е за нечия чужда сметка. И има бумерангов ефект.

Говоря ги и по друга причина. Ако, не дай Боже, враг ти захапе земята, тогава идва време и за най-мъдрия да стане редник при своите.

По примера на един Т.С. Елиът, който през 1944 г., през войната, пише стихотворение по поръчка на английското Министерство на отбраната:...за да кажем на минали и бъдещи поколения

от нашата кръв и език, че

вече заехме местата си, изпълнявайки заповед.Не че това движение подхожда на Елиът, или че съответства на философията и манталитета на това, което смятаме за мъдрост. Но в строя тези неща отиват на заден план.
61
2102
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
12 Юли 2005 02:12
Приятелю с чужденеца Самюел - по наше му Самуел - евреин
Сложи си неговото за тебе велико творение под възглавницата ти и след това седни на компютера ако то имаш напиши в Google търсачката на български, ако и това имаш " ДУЛО" и се поразчети от тук оттам по страниците на писанията, ако пък искаш иди и в други страници
И после се хвани за перодръжката та пиши врели прекипели и що не вземеш да емигриреш малко някъде
Така ще отрезнееш и друго ще запееш
за всеки случай [http://www.kanatangra.wallst.ru/contents .htm]
12 Юли 2005 02:35
/:/ "...А феномен като "наш национализъм" отсъства сред цивилизованите среди; изобщо това съчетание - "наш национализъм", в официалната пропаганда и педагогика звучи оксиморонно, глупост някаква, нонсенс. "
......................................... ......................................... ............................
АМА, и аз това повтарям от сума време тук: НЯМА и НЕ може да има български/"наш/ Национализъм в България!!! А ако някой "докаже", че такъв, все пак, ИМА- това НЕ е УКОРИМ Национализъм, а е ПАТРИОТИЗЪМ /на човек, който си е стъпил и живее на родната си земя и сред собствеиния си Народ/Нация/ !!!
ДА, "Български Национализъм" може да има, но САМО у българите в Сърбия, например, ако те считат България за държава-"Майка" и копнеят териториите, където сега живеят/т.нар. "Западни Покрайнини" да бъдат територия/а, значи, и юрисдикция !/ на държавата България!
НО Турски Национализъм може да има у българските граждани от турски произход в България, ако те считат Турция за тяхна държава-"Майка" и копнеят/ако?!/ да бъдат под юрисдикцията на Турция!!!
ВЯРНО е, че и Национализмът и Патриотизмът водят началото си от времената, когато Войните са били начин и форма на съществуване на националните държави! Дай, Боже, да дойде време, когато ХУМАНИЗМЪТ- а НЕ Национализмът и Патриотизмът!- ще стане единствен начин и форма на съществуване на държавите!
12 Юли 2005 09:17
Авторът не прави разлика между патрйотизъм, нацйонализъм и шовинизъм.
Твърдението, че негодника злоупотребява с патрйотизма е почти банално. Един негодник злоупотребява с каквото му носи най-голяма изгода. Може да злоупотреби с Бога, с морала и с всичко.

За съжаление авторът нищо не е казал.

А че такива фнафарони като Волен ще направят на посмешище национализма е повече от очевидно.
12 Юли 2005 09:49
Браво на Ламбовски, най-после някой да го каже директно: всички патриоти са негодници. Само че защо не е развил темата за предателите?
Какви са те - може би това са тези от някоя от властите? Изглежда тези които грабят и мамят са патриотите защото те със сигорност са негодници!
12 Юли 2005 09:52
Ламбовски, къде напъха в речника и Лев Толстой и нашенските негодници. Остава да ни кажеш, че е написал "Война и мир" , като апотеоз на интернационалната любов между хората и величиено на "хуманиста" Наполеон...Повдига ми се когато някои наши доморасли месии некой реши да ги родее с титани на мисълта...
12 Юли 2005 10:07
Когато става дума за Пидеров, за него твърдението , че патриотизмът е последното убежище на негодника е абсолютно вярно.
12 Юли 2005 10:12
Игра на думи - без коментар !

Но ако искате БЪЛГАРСКА дума то тя е РОДОЛЮБИЕ - любя РОДА си[b]


А думата [b]РОД
господа е нещо много определено ЧАК ФИЗИОЛОГИЧНО. Колкото и да бягате от хромозомите си ТОВА Е ... във всяка ваша клетка са ... няма бягане ... но душите си на кой сте ги дали на заем, даже не сте се усетили как е станало ?? В замяна НЕ сте получили нищо съществено - Фауст поне е търсил ПОЗНАНИЕ ... а вие какво търсите ? Познание със сигурност НЕ.
12 Юли 2005 10:17
Отговор на "автора" от поета Иван Йончев "Какво са ..":


- Какво са, о татко, в небето звездите,
що греят тъй дивно на модрия свод?
- На мъртвите те са, о сине, очите -
на всички, умрели за своя народ.
***
- Какво са, о татко, в полето цветята,
що никнат тъй нежно под летния зной?
- На мъртвите те са, о сине, сърцата -
на всички, които умират във бой.
***
- Зефирите, татко, какво са - лъките,
що лъхват тъй чудно и милват весден?
- На мъртвите те са, о сине, душите -
Бродящи да найдат дома си рожден.
***
- А слънцето, татко, какво е тогава,
туй слънце, що грее над родния кът?
То сине невръстен, онази е слава,
що всеки безсмъртен оставя след смърт...
12 Юли 2005 10:35
Dakiec,
Авторът много ясно е загатнал, че нашият патриотизъм, когато е насочен срещу циганите, турците и евреите губи от своята възвишеност.
Издигайки патриотарски лозунги, атакаджиите имат за цел да разпалят най низките страсти сред своите привърженици, за да имат тяхната подкрепа при постигането на антиглобалистките си цели - излизане от НАТО и предотвратяване на членството в ЕС.
Жалко беше да се види по време на панахидата на убития професор малко момиченце с тениска с надпис "България на три морета" да обяснява колко лоши са циганите.
12 Юли 2005 10:58
Пък Толстой умрял на път за България ....
12 Юли 2005 11:07
АТАКА са Популисти !!! - за Тази колонка [/b]
Мнението е редактирано поради

- излишни тагове

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:23:12

12 Юли 2005 11:09
*****


Мнението е редактирано поради
- употреба на големи букви (постоянно включен клавиш CAPS LOCK)
- излишни тагове

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:21:42

12 Юли 2005 11:15
Sir_Lanselot аз мога да чета и отлично разбирам това което автора НЕ Е загатнал а ЯСНО е написал. Но авторът прави преди всичко ЧЕРНА ПРОПАГАНДА защото използва КЛЕВЕТИ и ИНСИНУАЦИИ. Всички тези платени пропагандатори ги слушаме от години даже десетилетия - нищо ново. Само погледни снимките на Хитлер и Глупостите и Лъжите в статията на Волгин - ...??!!
Но тази пропаганда е за слабограмотни хора, старци и самотни жени - за другите НЕ хваща Измислете НЕЩО друго че ще ви спрат парите.

А истината е че никой не иска да избива циганите - НАПРОТИВ с Европейските Икономически механизми които ТЕ СА ПРИЛОЖИЛИ ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНИ ще се урегулира проблема. М/ду другото вие надали сте живели с цигани, спали с тях, вие не защитавате Техните интереси. Аз съм имал възможност да бъда сред цигани , заедно да ям с тях и заедно да спя с тях. Циганите ще ги има тук ДОКАТО ТУК ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ , в момента когато тук дойдат Англичани или Германци циганите ще бъдат намалени на 1/4 за 10-20 години само ... това е истината. Някои от циганите ОТЛИЧНО го разбират особено работещите в Западната Част на континента.
12 Юли 2005 11:24
Всъщност всеки собствен патриотизъм е за нечия чужда сметка


Разликата между повишения патриотизъм и повишеното чувство за собственост не е много голяма.
12 Юли 2005 11:40
Dakiec,
Израсъл съм с цигани. Откак ги погна глада, при тях започнаха да сработват механизми за биологично оцеляване и мнозина започнаха да вършат глупости.
Те се оказаха неподготвени да намерят мястото си в новия , непознат за тях свят, когато държавата изобщо не се грижи за тях и изпаднаха в безтегловност. Това е една голяма трагедия за циганите.
Който не е гладувал, няма да може да си обясни виденията на Чарли Чаплин от "Треска за злато".
12 Юли 2005 11:47
http://ataka.e-bg.net/
Заповядайте в новият неофициален форум на Атака.
12 Юли 2005 12:09
Абе Бойко, защо даваш пример с Джаксън - това е все едно да дадеш пример с Брехт - и двамата евреи и на двамата Англия и Германия, заедно с техните интереси са им на оная работа.
За тях остава философията и афоризмите - днес така им удобно - утре иначе - хора без родина и идея, с изключение на идеята , че са евоеи а другите гои и не разбират от истинска ценностна система, а говорят за патриотизъм...
Прости хора - а виж евреите ееее умници - всичко им до колене - където отидат все тяхно и гена им обикаля ли обикаля много преди местните жители...
Това е.. Пищи още, ама мисли ...
12 Юли 2005 12:14
Dakiec,
Павилно. Тази пропаганда не влияе на психопати. Какъвто е Пидеров.
12 Юли 2005 12:14
"а нацизмът - то е политическа чума, фашизъм и позор."
Aло автора, я си оправи малко понятията. Нацизмът ли е фашизъм или фашизмът нацизъм. Аз доколкото знам първо се е появил фашизма, а нацизма се разглежда като негова производна. Все пак не може да се пишат глупости.
12 Юли 2005 12:28
Петров,
Нацизмът наистина е събирателно понятие - политическа чума, фашизъм и позор.
12 Юли 2005 12:30
"Атака" е ГНЕВЪТ на измамените и ограбените български Граждани!!!
"Атака" е СТРАХЪТ за измамниците и ограбителите на българските Граждани!!!
"Атака" е СЪДЪТ за демоКРЯКИТЕ и ДемоКРЯКцията им, които "изнасилиха", опозориха и унижиха огромна част от българските Граждани!
"Атака" е това, от което измамените, ограбените, "изнасилените", опозорените и унижените българските Граждани, имаха НУЖДА, след 15 години ДемоОСРАция в България ! КАЗАХ!
12 Юли 2005 12:37
Много е интересен контраста между това, което червеното "Сега" публикува и помитащият ционистката статия отзвук във Форума. Кого се мъчат да манипулират чифутските шамани в ерата на Интернет?! Бабичките нямат компютри, а червените капиталисти не им пука от такива теми. После се чудят как така се появи "Атака" и защо я подкрепят предимно грамотните и прогресивни хора на нацията...
12 Юли 2005 12:48
До бот.
Уважаеми бот. Форумът на в-к Сега не е фашистко сборище. Моля да вземете мерки срещу хората, които употребяват думата чифути.
12 Юли 2005 13:07
Sir_Lanselot думата "чифут" се употребява за да означи хора определящи себе си като "евреи" но генетично/родово принадлежащи на потомците на поюдейчените ХАЗАРИ. Такива са огромната част от "евреите" в източна Европа.
Изследвания генетични и антропологични на западноевропейски и американски учени има последно дори от края на 90'те години ( 1997-1999 ). Тези "евреи" генетично са и близо до нас Българите но със друго самосъзнание а понякога и вероизповедание ( юдеизъм ). Реално погледнато по "чистите" евреи до библейските са "шпанолите / сафардик евреите " - представител на последните е например Соломон Паси. Те и на външен вид са АБСОЛЮТНО РАЗЛИЧНИ от "хазар-юдеите".
Так че по същество самата дума НЕ носи обида. Ако някой я товари с обиден смисъл то това си е негова интерпретация на думата ...
12 Юли 2005 13:14
Съре, ти да не си болен? Я почети малко тук - няма да ти е излишно ... Натиснете тук
12 Юли 2005 13:18
А ето малко в прав текст - пак от там:
... Обстоятелството, че евреите са първата, а вероятно и единствената немюсюлманска общност, поставила се доброволно под османско поданство, сам по себе си е достатъчен, за да настрои зле към пришелците християнската ...

Чети, Съре, чети ...
12 Юли 2005 13:30
Бе не се ли усещате, че говорите за евреите в най-добрия случай като за домашни любимци?

Думата "чифут", какъвто и смисъл да е имала преди, сега е натоварена с отрицателно отношение и в наши дни се употребява специално, за да покаже отрицателно отношение, за да обиди. Точно както в руския думите "жид" и "жидовка".Редактирано от - Simplified Solutions на 12/7/2005 г/ 13:32:49

12 Юли 2005 13:53
Simplified Solutions много "емоции", много "руменина", много "жупел" - what about Simplified Emotions?

А термините са си термини и трябва да се използват правилно и без емоции.
А домашни НЕ са, ЛЮБИМЦИ пък не знам в коя страна са. Надявам се живеещите от тях около 1200 ( по преброяването 2001 ) в България да са Почтени и Лоялни български граждани както и другите етноси живеещи тук. Така изисква ЗАКОНЪТ. А пред законът всички сме равни.
12 Юли 2005 14:11
Дакиец,
Ти тези ги разправяй на баба ми.
12 Юли 2005 14:14
Съре, чифут, чифутин в речника на чуждите думи се споменава, като турска дума от еврейски произход, така, че бота няма място тука. То и немската дума гешефт в България има съмнително значение, но си е сделка. Просто не търси под вола теле...Всеки народ си има черни оФци..., но все пак Юда нема как да го направиш българин.
12 Юли 2005 14:15
Dakiec,
Баш пък атакаджия да ме поучава - не мога да си представя. Все едно "професор" Вуйков да ми дава акъл.
12 Юли 2005 14:19
Милчо,
Поне ти не ме карай да мисля, че съм попаднал на партийно събрание на Атака - терминологията е характерна.
12 Юли 2005 14:24
SS, не се давай на уличния лексикон, бре ...
Имам един приятел, Ериф, помак - над 80 ... Пастир, на 1900 м над морето живее сам, непрекъснато ... Та - галеното му обръщение към животинките е: "метил такъв" и "чифутка ниедна" ... :-))
12 Юли 2005 14:28
То и думата гявур (както е правилно да се изписва и произнася ) е термин, който означава невярващ, християнин, атеист, а също така твърд, упорит, решителен (за борба, съпротива ), даже жесток и инат.
Но за нас е обида.Горещо препоръчвам да избягвате коментар на ник и заключения, основани на предположения. Един емотикон не стига.
Трикратно "много" е твърде много за същия този единствен емотикон.


Прочее, защо не опитате да наречете чифут някой Ваш познат български евреин и да проследите реакцията?

Редактирано от - Simplified Solutions на 12/7/2005 г/ 14:32:30

12 Юли 2005 14:40
SS, ето напр. защо:
... И султану, като идяше след мене и псуваше мя, чактиса пищол узадя ми, ала не фати огън, после пак чактиса и фати огън, ала или мя не сполучи, или на мене не фарли, почто беше пиян. И като излязохме на пут, рече на человека свой:

- Стой!

И ний станахме. Тогива запрегна пушка своя насрещу мене близо и рече ми:

- Гявур, скоро сеги прииди на веру нашу, почто ето той час хочеш да поидеш от той свят!

И аз какво да сторя? От смертний страх изсохнаха ми устата и не можах да продумам. Токмо толкова му рекох:

- А, ефенди, хич вяра сас пушка бива ли? Ама хочеш да убиеш едного попа, от свето похвала ли хочеш да приемнеш? ...

Не се престаравай, а ... :-)

12 Юли 2005 14:40
Ама това наистина ми хареса:
"После се чудят как така се появи "Атака" и защо я подкрепят предимно грамотните и прогресивни хора на нацията..."
12 Юли 2005 14:59
Старши, само потвърждаваш това, което съм написала.Кру, създават си митология. Що комплексар се радва.

Редактирано от - Simplified Solutions на 12/7/2005 г/ 15:00:50

12 Юли 2005 15:04
Симпли,
Наистина иронията на Круела де Вил е убийствена.
12 Юли 2005 15:07
Съре, пепел ти на устата, с тази черна прокоба, че виж се сбъднала, цела България сега гледа, как българската "демократична" джурналистика се разправя с един свой Юда, дръзнал за една седмица да обедини толко народ, а те 15 години само дращят и кво, пълни гуши...
12 Юли 2005 15:11
... омръзна ми ... скука ... хади - чаУ
12 Юли 2005 15:13
Милчо,
Никой не е гарантиран да го сполети психопатия, па дори бил и той журналист от в-к "Демокрация", а после и в други вестници и телевизии.
От всеки фюрер не става.
12 Юли 2005 15:22
Удивително разумно писание от Ламбовски!
Старши, твоята етническа толерантност е ноторно известна , защо хапеш SS ?
Симпли, не знам ще ни стигне ли отреденото ни време да обясняваме на иначе уж мислещи хора каква опасна отживелица са тези "-изми". Светът стана достъпен за всеки способен, а за останалите ... виж Толстой по-горе.
12 Юли 2005 15:26
Fool,
12 Юли 2005 15:31
ДОБРИТЕ български управляващи и политици ще отидат в Рая!
А ЛОШИТЕ-където си пожелаят!!!
12 Юли 2005 15:51
За съжаление, такива статии предизвикват предимно реакцията на отрепки с манталитет на осмокласници от селско училище, иженарицаеми -патротари-атакисти.
А инак са доста добри, но темата е прекалено обговаряна. Сигурно пет години я дъвчем и сме я разглеждали къде-по задълбочено. Вижте Натиснете тук
Тук надлежно е обяснено що е патриотизъм и как от зор интернационалисти, комунистите и ние станахме патриоти.
Били сме наричани майцепродавци сигур хиляда пъти, когато цитирахме източници от най-различно естество, от които ставаше ясно очевидното-патриотарството е комплексарство.
Единствената файда лично за мен от Бойковото четиво е закованото авторство на сентенцията, приписвано на най-различни други автори.
Всичко вече отдавна е казано, а в сия статия Бойко не туря ни една йота повече, но може да с е каже, че е нещо като позакъсняло, отдавна закъсняло обобщение.
Последното интересно мнение по темата, което съм научил е това Натиснете тук
Г-н Бойко с охота изповядваше антивоенната реторика на т.н г-да патриотари-популисти и за мен е новост разграничаването на двете понятия, което ми навява тъжни размишления. По-точно, искрено се забавлявам, четейки левите пера и г-ца Дърева как громят това, което доскоро хвалеха.
Комплексарството е начин на мислене, то е константна величина. Константата-(единица) се образува от промяната на произведението на отделните му компоненти-нисък интелект, ниска или нереално висока самооценка, недоверие, непромяна на възгледите, самозатваряне в собствен свят и ред други. Неговите корени са в понятието интегризъм, което означава поставяне на духа в оковите на вътрешните затвори.
Такъв човек не познава понятието отговорност и той трудно взема правилни решения, оставяйки ги на клишето, масата, вожда и т.н.
Десетки хиляди кандидатстват МИО, защото бащите им навремето знаеха, че е за т.н номенклатурен елит. Преди това така кандидатстваха право, днес хита е макроикономика, с надеждата отрочетата да станат Костовчета или Виденовчета. Това е съвсем произволен пример.
Много тънка, почти никаква е разликата в лявата пропацифисктата антииракска реторика и патриотарството(комлексарство)-корените им са едни и същи. Затова лявото се родее с комплексарството. То е невярен, измислен поглед с който възприемаме действителността, начин да променим непроменимото, за да го пригодим по нашия аршин, скривайки собствената си непригодност за него.
Комплексарщината и популизмът по отношението на Ирак можеха да бъдат разгледани подробно още тогава.
Няма такъв вариант като малце бременна. Ляв интелектуалец, пацифист и патриотар, неудачник- атакист са неща с една и съща пъпна връв.
За връвта сме обяснявали подробно-тя е в сентенцията, че "когато нещо измъчва човек, така че да не може да изпълнява своите функции, даже когато има болки в червата... той незабавно се заема с реформиране на света" (Торо)
Ако това беше направено тогава, сега нямаше да се налага да се обяснява що за тъпотия е да гласуваш за "Атака"
А колко малко беше нужно- пак Торо казва "Няма никакво значение колко малко може да изглежда началото.”


Редактирано от - Наум на 12/7/2005 г/ 20:55:35

12 Юли 2005 17:38
Не особено смислена статия. Пореден изтъркан опит да бъде придаден негативен смисъл на патриотизма и родолюбието.

Господа демократи,
Голямата ваша грешка беше през 1990-та, когато позволихте разделението на българите да стане на "патриоти - БСП" и "космополити - СДС". Когато на митингите позволихте на комунистите да застанат под трикольора, а вие гордо размахвахте сини кърпични.
Това беше може би най-голямата спънка по пътя на обединението на България за освобождаването на страната от соцнаследството. Най-глупавото и вредно разделяне на народа, отхвърляне на голяма част от креативните българи.
Жалко, че вече 15 години не можете да го разберете и продължавате тъпо и упорито да унижавате националното достойнство на българина, отричайки правото му да уважава рода и страната си.

Без родолюбие и патриотизъм е невъзможна "силна България". Във или вън от НАТО и Европейския съюз. Без Иван Костов е възможна
12 Юли 2005 18:36
Ще направим онова, което нашата група би счела да се счете за доброто на България, въпреки че нищо не е сигурно преди да му дойде времето.
гулемият националист есеса.
Аз не съм чула некой да споменава на сека фтора дума българите и България, освен есеса.
12 Юли 2005 18:54
ФУНДАМЕНТАЛНАТА грешка на всички КРИТИЦИ на Коалиция "Атака" е, че търсят и "НАМИРАТ" в "Атака" измислена от самите търсачи-критици ИДЕОЛОГИЯ/И/ !!! Изглежда, днешните български "демократи" и "НЕдемократи" НЕ могат да си представят ПАТРИОТИЧНО Сдружение на хора, но БЕЗ това сдружаване да става под шапката на някаква Идеология и на някакви ИДЕОЛОЗИ !? Нима, при бедствие, кората трябва да се сдружават по идеологически групички! ? А е ясно, че 15-годишното управление на ДОСЕГАШНИТЕ е истинско Социално и Битово Бедствие за Мнозинството от българския Народ! Който отрича това- той е ОБРЕМЕНЕН с Идеология!
"Атака" НЯМА своя Идеология! "Атака" НЕ е КЛАСОВА партия/коалиция/-НЯМА такова нещо в Коалиция "Атака" ! "Атака" НЕ представлява политическите интереси нито на Богатите, нито на Бедните, нито на Средните! "Атака" представлява единствено и само ГНЕВЪТ на измамените, окрадените и обезверените от ДемоКРЯКцията и демоКРЯКИТЕ в България ДНЕС!!!
"Атака" НЕ е нито"крайно Лява", нито "крайно Дясна!
"Атака" е КРАЙНО НЕОБХОДИМА!!!
КАЗАХ!
12 Юли 2005 19:00
Нито преди, още повече пък - след употребата, няма замисляне над понятието и принципите на патриотизма, от етнографското до политическото, но, голямо НО, в различни по "оседналост" народи, или групи хора... Външните въздействия ако не пораждат, или не се предхождат от устойчива на конкуренцията конюктура изравняват мястото на раждане с емоцията на другите географии. Така погледнато, урбанизацията е първата силна и ефективна противоотрова за патриотизма в етногафската му част. Остават необезвредени онези патриотизми, които тикат границите на съзнанието в територии.

За моралната част има по-добри от мен. От всички партии .

Сигурно е, че циганите могат да бъдат лишени от патриотизъм като българите или евреите. Дребният въпрос е .....??, кой и как, големият - защо? А попътните - какво прави религията в патриотизма?, патриоти ли са псувачите по партиен признак...??

Редактирано от - Vodolei на 12/7/2005 г/ 19:02:57

12 Юли 2005 19:21
Науме,

прочетох есето ти след ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД