:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,405,635
Активни 158
Страници 2,620
За един ден 1,302,066
Интервю

Клиентелизмът в ДПС ражда социално недоволство

Партийно свързани лица участват в комисиите за конкурсите в Министерски съвет, казва бившият секретар на етническия съвет Михаил Иванов
Снимка: "Ссега"
Михаил Иванов е завършил физика в Софийския университет. От 1969 г. е на работа в Института за ядрени изследвания, където се върна преди дни. Бил е съветник по етническите въпроси на президента Желев. През 2001-а е назначен за секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към МС. След като през декември 2004-а МС преобразува съвета, той оглави един от двата отдела в новосъздадената Дирекция по етнически и демографски въпроси.

От 4 юли е отново на работа в Института за ядрени изследвания.- Г-н Иванов, вие загубихте конкурса за директор по етническите и демографски въпроси в МС. Съгласен ли сте с оценката на комисията?

- За мен този въпрос не е личен, тъй като става дума за това как се назначават държавните служители у нас. Неудовлетворен съм от цялата процедура. Нека започнем от наредбата за конкурсите на държавните служители, която е от януари 2004-а. Вътре има много озадачаващи неща. За разлика от всички конкурси по линия на ЕС, където т.нар. CV се взема предвид с най-голямо тегло, тук биографията на човека, неговият професионален опит въобще не се включват в оценката. В конкретния случай нещата се свеждаха до представяне на концепция, без да е ясно какви са изискванията към нея. На защитата й не чух нито един въпрос по нея. Още от самото начало малко грубичко ми беше казано от председателя на комисията Севдалин Мавров: "Виж какво, ние знаем, че ти знаеш повече от нас". Значи те изпитваха човек, който знае повече от тях. Не се водеше нито стенограма, нито поне записки. Сега, ако попитате комисията какво съм отговарял и какво не, членовете й ще разчитат само на своите спомени.

- Какъв беше съставът на тази комисия?

- Това е голям проблем. Комисията е създадена в противоречие на наредбата. Всеки член трябва да декларира, че няма връзки с кандидатите. А каква по-голяма връзка от партийната. 5-мата членове на комисията бяха Севдалин Мавров, служител от звеното за човешки ресурси в МС и трима души от ДПС, които са активни политически. Бяха положени специални усилия ДПС да има мнозинство в комисията. Нямам нищо против моята конкурентка, не я познавам и на пръв поглед ми е симпатична, но тя е съпруга на Людмил Георгиев, който е шеф на аналитичното звено на ДПС, един от най-близките хора до Ахмед Доган. На мен директно ми се казваше, че това е кандидатът на ДПС.

- Преди време вие също бяхте лансиран от ДПС, защо изгубихте доверието на Ахмед Доган?

- Чувал съм го това и от други хора. Не съм лансиран от ДПС. Покани ме Неждет Моллов. Аз съм един от авторите заедно с Лютви Местан на раздела за малцинствата в платформата на ДПС на предишните избори. Въобще не съм си помислял сега да се обаждам в ДПС да поискам гръб.

- Защо?

- Защото смятам, че това би било крайно нередно. В такива случаи изхождам от принципа, че трябва да има състезание и по-добрият да го спечели. Още през март подадох оставка като секретар на Националния съвет в новата дирекция по етнически и демографски въпроси. Направих го в знак на несъгласие със стила на работа на министър Филиз Хюсменова. Не бях съгласен с това, че назначава некомпетентни хора и отстранява добри професионалисти. Първото ново назначение в ромския отдел на дирекцията беше на нейната бивша PR-ка, която ни учеше как да прилагаме към ромските жени в България опита за работа с афганистанските жени. Нещо, което потресе млади ромки от неправителствения сектор, които имат висше образование и знаят английски много добре. В същото време беше отстранено младо момиче от турски произход, с изключителна ерудиция и административни качества. Впоследствие г-жа Хюсменова назначи и своята племенница. Като изключим тези две назначения, окомплектоването на новата дирекция се забави повече от половин година. Бавеше се конкурсът за директор. Нямаше кой да работи и при тази ситуация бях настойчиво помолен от г-жа Хюсменова да остана в нейния политически кабинет. Трябваше да се довърши работата по сборника за демографското развитие на България и да се стабилизира положението по ФАР. След като разбрах оценката на комисията, от 4 юли окончателно напуснах Министерския съвет.

- Като човек от кухнята може ли да кажете защо работата на новата дирекция буксува почти половин година?

- Имаше огромна съпротива от страна на влиятелни среди в администрацията такава дирекция въобще да няма. След огромни усилия тя беше създадена през декември миналата година. След това по неизвестни причини назначаването на директора, откъдето трябваше да се започне, се забави с месеци.

От страна на кабинета на Хюсменова имаше усилия да се ускори изборът на нов директор. Разговорите се водеха с главния секретар на МС Севдалин Мавров. Министър-председателят също настояваше да се бърза.

- Защо висшата администрация беше против новата дирекция?

- Защото проблемите на етническите малцинства и на етническите отношения у нас продължават да бъдат неразбирани и подценявани, и това се съчетава с недостатъчна политическа воля за тяхното решаване.

- Какво пропусна България от това забавяне?

- Последствията са много сериозни. Европейската делегация видя, че в това звено няма капацитет и шефът й господин Куркулас изпрати писмо до Филиз Хюсменова, че спира процедурата по ФАР-2003, която е за усвояването на около 5 млн. евро. Положихме нечовешки усилия да доказваме, че капацитет има, защото става дума за социално значими неща - да се купят 2-3 мобилни флуорографа, 5 подвижни медицински кабинета... Би било жалко този проект да бъде съсипан. Щраусова логика е да се смята, че това, което става у нас, не се вижда. Рискът да загубим парите все още е в сила.

По ФАР сме защитили проекти за 45 млн. евро, които да се усвояват от 2004-а до 2009-а. 6 млн. евро от тях в момента се реализират, а 39 млн. чакат зелена светлина от Брюксел. Става дума за огромна отговорност, за много търгове, както и за противоречиви интереси.

- Какъв беше мотивът ви да се кандидатирате за шеф на новата дирекция?

- Когато приех поканата на бившия министър Неждет Моллов, ме привлече предизвикателството да участвам в реализацията на това, за което съм говорил като експерт. Заложих много в замислянето на новата дирекция. Амбицията ми беше да предам за 2-3 години щафетата на по-младите от мен.

- Какво е общото между малцинствата и ядрените изследвания?

- Това е въпрос, който Севдалин Мавров ми зададе по време на изпита. Физиката е начин на мислене, тя не е набор от факти. В много случаи хората на точните науки могат със своя начин на мислене да повлияят положително. Освен това физиката е и гражданска отговорност. Физиците бяхме активни по време на Пражката пролет 1968-ма, в навечерието на демократичните промени.

- Има ли връзка според вас между поведението на ДПС и влизането на "Атака" в парламента?

- Работил съм много активно с ДПС, в много свои изказвания категорично съм оценявал техните заслуги в демократичния преход. ДПС има огромен принос да не бъде нарушен гражданският мир у нас. Приятел съм с много обикновени членове и ръководители на движението. В същото време съм силно разтревожен от проявите на клиентелизъм и авторитаризъм. Как може ръководителят на ДПС да си позволи да каже по телевизията пред целия български народ, че той лобира в търгове за фирми, по системата на усмивката и намигването?! После от така наречените толерирани фирми се създава обръч около партията, а после този обръч дава пари да се построи една невероятно скъпа резиденция. И това се казва с олимпийско достолепие. В същото време на съвсем дребно амбулантно ниво се отклоняват пари от съвсем ограничената сума от 165 000 лева, предназначена за инициативите на малцинствените организации, за да се прави предизборна кампания на Филиз Хюсменова. Така например бяха отклонени 2500 лева за агитационна диплянка. Похарчиха се и около 14 000 лв. от парите за ромската декада, без участие на ромската комисия, на която през последните месеци бях председател. Апелирам към ДПС, към моите приятели и съмишленици в него, да си дадат ясна сметка, че нараства недоволство срещу движението, което в същината си има социален характер. Деструктивно и опасно за обществото е, че това основателно социално недоволство се трансформира с активното участие на някои представители на "Атака" в етническа нетърпимост срещу турците в България. А обикновените турци също са потърпевши. Създава се опасност нарастващата етническа нетърпимост да предизвика в турската общност ответни защитни механизми. Така след първите години на прехода ние отново сме застрашени от повишаване на етническото напрежение у нас.
11
1430
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Юли 2005 01:06
Михаил Иванов е завършил физика в Софийския университет. От 1969 г. е на работа в Института за ядрени изследвания, където се върна преди дни. Бил е съветник по етническите въпроси на президента Желев.

В България стана практика никога да не управняваш професията си , а да се занивамаш с точно противоположна дейност.Кога ядрен физик без 1 ред професионално прочетена и заучена българска история стана съветник по етническите въпрос?
Ако знаете този демагог колко злини е причинил в измисления т.н. "еднически модел" и какво участие има в приемане на вредната за България "Европейската рамкова конвенция за малцинствата", която до сега не е приета от 90 % от държавите в Европа, между тях Франция и Германия и т.н.? Прочетох му само името -познато.Интервюто не прочетох...

12 Юли 2005 01:15
Севдалин Мавров - ударник, стахановец, глав.сек. на Министерския съвет.
Със съществен принос в одържавяване на Националната здравноосигурителна каса. Той пък да не би да е имал наебходимото образование за да бъде избиран за член на Управителния съвет на НЗОК.
Всичко е една парлама. Затова за такива трябва една главна административна
метла.
12 Юли 2005 10:04
Напразно похабано място за интервю. Четем за смешния плач в личен план на някой си.
12 Юли 2005 10:18
Михаил Иванов има исъществен принос за забавяне развитието на държавната политика спрямо българските общности в чужбина. Дори имаше безумната идея те да се забравят за сметка на малцинствата тук. Хак му е сега. Нож в гърба му забиха тези, на които слугинстваше толкова време.
12 Юли 2005 12:42
Ей тоя плужек бих го пекъл на бавен огън, а не да му давам трибуна да бръщолеви! Греховете му като турски ибрикчия край нямат, казва ви го човек който има информация от първа ръка. Бесен съм, нямам думи! Срам за България!
12 Юли 2005 13:09
"...да предизвика в турската общност съответните защитни мехадизми" Ами че то ДПС-то си е една терористична структура, спомнете си как възникна и на кои паметници се кланят. Сега остава да почнат да се въоръжават, не че са спрели. Какво пък, то се е видяло, че нещо което е придобито без да се пролее кръв, не струва пукната пара. Нито независимосттта ни след 1945 г. беше независимост, нито демокрацията ни след 1990 и 1997 г. е демокрация, нито и нацията ни ще стане истинска нация, ако не премери отново сили с враговете си.
12 Юли 2005 15:11
http://www.oshte.info/004/000105/07/1207/0 1.htm
ни разказва какво прави Ахмед Ага в поверения му спахилък-Дулово/Силистренско. Там частно радио е заглушено предизборно, за да не пречи с агитация сред раята. Така ще продължава, докато Ахмед управлява-най-много национал-социалиста Сидеров да го замести.
От трън та на глог.
12 Юли 2005 17:50
Ами то крушката си имала опашка. За да бъде назначена съпругата на Людмил Георгиев, вече известен ибрикчия-справка-вестник "Дневник"- в знак на благодарност към жалките опити на Л.Георгиев/при това преподавател в Алма Матер, боже мили, и това доживяхме, безродници да учат нашите деца/ да представи Догановата партия и доганчетата като света вода ненапита и по-българи от самите българи, "пазещи и защитаващи етническия мир", е, на това баба ми казваше "гьонсурат".
12 Юли 2005 18:02
Този е един от най-отвратните човечета в схемите на Соросовото "Отворено общество", изключително зловреден оп отношение на България. Пикачу е казал какво трябва да се прпави с такива твари
Уффф! Омърсяваш само като му гледаш на тоя мутрата и му четеш гадориите!
12 Юли 2005 20:51
Ах, как боли! Този ефенди се кланяше на ДПС барабар с Зелката Желев.В зората на разграбването-известна като" преход", същия този "репресиран" обясняваще как в Родопите традиционно, с векове, живеели местни, с ислямско самосъзнание
и традиции.Га че, "Време разделно" е част от повърхностните сапунки, с които промиват мозъците на тъпия американец / че вече и българските, комай Големият брат е това/. Част от драмата на обществото ни е и в това, че подобни ибрекчии шетат все още из върховете на държавата.Те раждата ежечасно и ежедневно "АТАКА". "АТАКА" били луди, ченгета и т.н. Да, такива са за лоените олигарси и крадливата 15 годишна политическа върхушка, реститути, синчета на БКП величия, Кирякстефчовци и подобни . Сега да слуша Азис!
12 Юли 2005 21:43
Щом като ядрени физици оправят етническите модели, що не доди да ме обръсне некой доктор по Философия. Откога мечтаем........ Неприятна статия. Да бехте пуснали нещо друго. Два три вица да речем....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД