:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,128,320
Активни 152
Страници 33,047
За един ден 1,302,066
Откровено

Култът към глупостта

Масовият човек иска да знае кои са абсолютните приятели и кои са абсолютните врагове. Всичко останало му изглежда прекалено усукано и неясно
Снимка: архив "Сега"
Точно това е философията, която стои в основата на всички тоталитарни практики. Ако се абстрахираме от социалните, политическите и икономическите им различия, ще видим, че тъкмо възхвалата на посредствеността обединява националсоциализма, фашизма и комунизма. Разбира се, нито Ленин, нито Мусолини, нито Хитлер са били тъпи. Само че те много добре са осъзнавали, че за да събереш масова подкрепа, трябва да заложиш тъкмо на най-елементарните човешки страсти. Ако тоталитарните практици и теоретици се бяха опитали да развиват сложни философски конструкции, ако се бяха впуснали в "многовалентни парадигмални дискурси", никога нямаше да привлекат на своя страна масите.Масите нямат желание да слушат философииТе искат простички отговори и простички действия.

Масовият човек иска всичко да му е ясно. Той иска да знае кои са абсолютните приятели и кои са абсолютните врагове. Всичко останало му изглежда прекалено усукано и неясно. А когато види ясните граници между тоталното добро и тоталното зло, той се успокоява и почва да диша по-леко, защото разбира. Това е и най-добрият начин за повдигане на самочувствието му. Всъщност успехите на тоталитарните лидери се коренят именно в това - те повдигат самочувствието на своите последователи, освобождават ги от съмненията и неяснотите.

Другият широко рекламиран постулат във всяка тоталитарна практика е схващането, че всички са равни и взаимозаменяеми. Фразата на Ленин, че всяка "готвачка може да управлява държавата", изобщо не е анекдот, това е философия. А тази философия прокламира нещо много просто, насочено отново към масовия човек - няма значение какви са способностите ти, няма значение колко си подготвен, ти си също толкова ценен, колко и ония с няколкото професорски титли и векове култура зад себе си.

Е, как няма да обикнат масите подобна философия! Още повече че тя не остава само в книгите, ами се реализира на практика. С някои пренебрежимо малки изключения в тоталитарните общества на най-голям успех се радваха тъкмо посредствените и елементарните хора. Достатъчно е да погледнем ставащото в България през времето на социализЪма, за да се убедим във верността на това наблюдение. Социализмът, както и нацизмътне изискваха от хората мислене, те искаха вяраА понеже е много по-лесно да вярваш, отколкото да мислиш, мнозинството от населението беше доволно. Приемайки постулатите на тоталитарните идеологии, хората не само бяха щастливи заради факта, че разбират какво се случва в света. Те знаеха, че могат да достигнат до неподозирани "професионални висоти" благодарение на публично декларираната вяра, а не заради способностите си.

Кой знае защо, ние си мислехме, че премахвайки тоталитаризма като практика, ще се освободим и от това основно човешко желание - всичко да е пределно ясно и да просперира благодарение на сляпата вяра. Само че това желание не изчезва, то просто се спотайва зад лустрото на "политическата коректност" и изчаква удобния момент, за да се прояви. А такъв момент неизбежно настъпва. Защото хората много лесно се уморяват. Уморяват се от отговорността за собствената съдба, от необходимостта постоянно да се развиват и самички да търсят отговори на сложните въпроси. Дълбоко в себе си те искат да има яснота - да знаяткой е виновен за неуспехите им и кой може да ги "оправи"След като има търсене, предлагането няма как да не се появи. А за да има успех сред "купувачите", това предлагане трябва да бъде елементарно. Хитлер спечели душите на сънародниците си с тезата за "германската изключителност" и с "еврейския заговор". Ленин и Сталин плениха въображението на руснаците с лозунга, че всички са равни и еднакво способни. Разбира се, че масите ще тръгнат след подобни лозунги! Да, звучи елементарно. Да, звучи глупаво. Но именно благодарение на това звучене тоталитарните идеи имаха такава огромна популярност.

И независимо от факта, че ние, българите, обичаме да се хвалим с огромната си интелигентност, социализмът и тук пусна здрави корени. У нас този строй се крепеше не на съветските щикове и страха от ДС, а на любовта ни към равенството и желанието да имаме простички отговори на всички въпроси. Днешната носталгия по времената на "народната република" се дължи не само на спомените за евтината луканка и пълния хладилник, а и на стремежа ни някой да обясни простичко какво се случва. Защото 15-годишните обяснения на политици, социолози и политолози изглеждаха прекалено сложни. Масата българи копнееха за прости обяснения, жадуваха за някой, който да им каже: "Вие не сте виновни за бедите си, вие сте велики и неповторими, виновни са ония, другите." Кои са другите ли? Е, как кои! Продажните политици, безсърдечните бизнесмени, циганите, турците и евреите.

Разбира се, за да се допълни картинката на българското величие, задължително трябва да има и още един компонент - мощния външен враг. Защотоза какво величие можем да говорим, ако си нямаме такъв враг!За Хитлер това беше "световното еврейство", за Сталин - "световния империализъм", а за нашенските им последователи това са "гнусните международни институции", доминирани естествено от евреи и гадни плутократи. Тези отвратителни личности в съюз с родните предатели съсипали прекрасното ни земеделие, чудното ни здравеопазване, неповторимото ни образование. Благодарение на техните чудовищни конспирации България е в такова окаяно положение. Елементарно ли ви звучи? Естествено, че звучи така. Само че е просто и ясно. И всички го разбират.

И масовият българин е щастлив. Той най-после е разбрал! Той изобщо не е виновен. Отговорността за неговите проблеми не пада върху собственото му безхаберие, а върху Джордж Сорос, Алън Грийнспан и Джордж Буш. Тези мерзки личности заедно с платените си слуги в България са си поставили за свръхзадача съсипването на православието и българщината. Умират от яд тези гадове при вида на българската изключителност и затова копнеят да ни изтрият от лицето на земята. Ето защо основната задача на всеки български патриот е да се противопостави на надвисналата над родината смъртна опасност. Долу отродителите, долу чуждестранните инвеститори, долу НАТО! Ние си можем и сами, защото сме носители на хилядолетна история и култура. А, и още нещо - да не сте посмели да ни пипнете земята и реакторите, защото те са нашата гордост!

Не мога да отрека, чеподобни лозунги звучат примамливоДаже се учудвам, че в тяхна подкрепа гласуваха само някакви си 300 000 българи. Споко! Не се отчайвайте! Патриотизмът български крепне не с дни, а с часове, крепне и желанието за елементарни обяснения, така че на следващите избори гласувалите за "национално отговорните формации" ще бъдат много повече.
 
Една част от българите копнееше за прости обяснения, жадуваше за някой, който да й каже: "Вие не сте виновни за бедите си, вие сте велики и неповторими, виновни са ония, другите."
 
Петър Волгин
151
1116
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
151
 Видими 
12 Юли 2005 00:43
Бравоска Волгин!
Мислиш и дори на фотографията ти личи - нагласил си се почти по Огюст Роден.
Паднал си неволно в залебежителен силогизъм:
Голяма премиса: "Всичко гениално е просто"
Малка премиса: "Волгин дава просто обяснение за простите очаквания на прост-аците относно загадките на света"
Извод: "Волгин е гениален"
12 Юли 2005 00:50
Боже, нещо сбърках.

Аз си мислех че Волгин ще пише за системата на промивне на мозъци на Холивуд, пък то било за това, за което ни промива мозъците и самия Холивуд: абсолютното добро и абсолютното зло.
12 Юли 2005 00:54
Все пак да добавя, че както многократно съм заявявал: най-големият проблем на България са българите и ние никога няма да се оправим, докато не се засрамим от простотиите си.
Ама ей на Волен сега яхна българските простотии и ще докаже наистина на народа, че положението му е неспасяемо.
12 Юли 2005 01:02
Идеята на Ленин е, че комунизмът предоставя възможности за всестранно развитие на личността, така че сутрин жената да сготви вкъщи, а следобеда си да посвети на държавни дела. При комунизма всяка готвачка трябва да може да управлява държавата по две причини - първо, защото държавата ще бъде сведена до минимум за сметка на общественото самоуправление, и второ, защото дори готвачката ще получи достатъчно добро образование, за да се занимава в свободното си време с политика.


(снимка: натиснете тук)
12 Юли 2005 01:20
Всички българи са европейци.
Жак Ширак е европеец.
Следователно Жак Ширак е българин.
12 Юли 2005 01:22
Взех да се чудя, до кога ще му публикуват простотиите на това малко човече? - Вижда толкова, колкото са му казали да напише!
...Атака...Хитлер...
Чак сам се отрича! Не може всеки да управлява! - ами значи трябва да има Богоизбрани, които да ни управляват?!
С този отнесен поглед....
12 Юли 2005 01:37
Волгин е прав, колкото и да не им харесва на някой форумци. Атака си е чиста проба фашистка организация. И момента е идеално избран. Канализира се, породената от завист и гняв омраза. Нищо де, то реакцията ще предизвика контрареакция. И ще стане весело. И накрая ще го отнесе Волен, който съвсем няма да е толкова волен. Ще го използуват и изхвърлят на бунището. О бедний наши предводителю...
12 Юли 2005 01:39
Oтново точно попадение на г-н Волгин. Наистина на освобождаването от отговорност на хората за собствената им съдба се дължи успеха на тоталитарните идеологии. Отблъскващият цинизъм и агресивността на "Атака" крият сериозна опасност за бъдещето, ако не бъдат разобличени пред обществото в проповядване на фалшиви ценности.
Проблемът е, че самият П. Волгин преди време подхранваше истериите срещу най-смисления български политик, който се опитваше да обясни на хората, че нещата не са толкова прости и трябва сами да поемат отговорност за бъдещето си.
12 Юли 2005 01:42
На мен таз кухарка ми харесва повече. Прилича на леля Клоу от "Чичо Томовата колиба", а кръпчето на главата й е като по сегашната черна мода. Имам чувството, че аха, и ще ми заговори. На английски.
12 Юли 2005 01:54
Волгин,
Прави впечатление, че досега никой не пожела да разчепка най-болната тема - защо у нас нямаше ни Лех Валенса ни даже Дупчек. Само агенти на ДС - сега върлни националисти и селски тарикати.

Това, разбира се не е съвсем по тази тема - само някакво смътно начало.
12 Юли 2005 01:55
"Отблъскващ цинизъм" и "агресивност" са характерни за хора, които поради естеството на своята работа трябва да получат реални резултати и не могат да се оправдават че "още не му е дошло времето". Отблъскващо цинични и агресивни са например хирурзите, оперативните служители на НСО и много други, от които се очакват бързи резултати, а не празни приказки. Така че ако "Атака" е отблъскващо цинична и агресивна, то това е обнадеждаващ признак.
12 Юли 2005 02:13
ТЪПО МЕНТЕ,
БРАВО за това, че се постнал автентичния текст на Ленин за Готвачката!!! Ной-добрият начин да бъдат ДЕманипулирани МАНИПУЛАЦИИТЕ е, като се представят Доказателства, или ЛОГИЧНИ Обяснения, които да/ще/ контрастират на прилагателните, междуметията и "кухите фрази" на Манипулаторите!!!
............................
В ОСНОВАТА на Хитлеровия ФАШИЗЪМ е идеята, че ГЕРМАНСКАТА Нация е "богоизбрана" да управлява Света , а всички останали Нации трябва да имат само "слугински функции" или да бъдат унищожени! Т.е., Хитлеровият Фашизъм е РАСИЗЪМ- законови ПРИВИЛЕГИИ за представителите на една Раса /или Етнос/, и законово ОТНЕМАНЕ на Права на представителите на една Раса/Етнос/.
***Коалиция "Атака" НЕ проповядва ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ /"божественост/ на представителите на българския Етнос в България и изключително право той да управлява Света и България!
***Коалиция "Атака" НЕ предвижда "слугински функции" или унищожаване на представителите на другите НЕбългарски Етноси в България!
***Коалиция "Атака" НЕ предвижда законови ПРИВИЛЕГИИ за предсдтавителите на кой да е Етос в България, включително и за представителите на българския Етнос!
***Коалиция "Атака" НЕ предвижда законово ОТНЕМАНЕ на Права на представители на кой да е етнос в България- с изключение на Правата-ПРИВИЛЕГИИ, ако такива вече са дадени!
С-Л-Е-Д-О-В-А-Т-Е-Л-Н-О, Коалиция "Атака" НЯМО НИЩО ОБЩО с Фашистката Идея, Идеология и Практика!!!
Н-А-П-Р-О-Т-И-В!!!
***Коалиция "Атака"e ПРОТИВ всякакви Привилегии за български граждани , основани на техния етнически произход!
***Коалиция "Атака" е за РАВНИ ПРАВА на всички български граждани- без значение на техния етнически произход!
А това са принципи, които лежат в основата НЕ на Фашизма, а на Демокрацията и Европеизма!
ЗНАЧИ, Коалиция "Атака" е НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНАТА и НАЙ-ЕВРОПЕЙСКАТА ПАРТИЯ/коалиция/ в България ДНЕС! КАЗАХ /и доказах/ !!!
12 Юли 2005 02:15
Срещал съм доста критика на тезите на П. Волгин, но тук специално, основно съм съгласен с изводите му. Не намирам нещо, толкова изопачено - без да се смятат подробностите и изразните средства.
"У нас този строй се крепеше не [толкова] на съветските щикове и страха от ДС, а на любовта ни към равенството и желанието да имаме простички отговори на всички въпроси."
-- Заставам на това определение (с поправката), особено отнасящо се за късния Соц. До 60-та година важеше това за съветските щикове и ДС, милиция + доносници! После хората свикнаха с новия си, а за някои и единствен живот, и до ден днешен; един голям процент от тях - не могат да отвикнат.
След една възраст, човек губи способноста си да се променя радикално. Няма нищо страшно в това, след като се осъзнае че е естествено! Основната вина на Народа е в Простотията на интелигенцията му.
Значи, една голяма част от образованите хора, също НЕ МОГАТ да се променят и да възприемат нови идеи; като същевременно се оттърсят от старите и при това, принудително им наложени! ~Там е бедата!! Но ако погледнем трезво и това явление е нормално: все едно християнин да стане турчин или обратното? Много рядко и то с големи трагедии. Много си ни е добър народа! Защо трябва да искаме невъзможни неща от него??
Човекът си остава с идеите, които е приел на младини. Brigum Yang!
= bring them yang. >>{ ето това трябва да се изучава от разумните хора}
12 Юли 2005 02:15
Не е толкова сложно Петре!
Повечето диктатури са резултат от терористично мафйотски акции при безразлично бедно население!Пример Русия!
След това идват лъжи, пропаганда, марксизъм, ленинизъм....
С фашистка Германия е малко по сложно!Германия беше далеч наи развитата страна в света и германският народ при свободни избори избра Хитлер!
Но това е друга тема...
12 Юли 2005 02:27
Кажи си го Петре, че БГ е населена от полуидиоти
та да си дойдем на думата и това е така защото
това за луканките е пулна глупост -
"спомените за евтината луканка и пълния хладилник"

Неща да ти разправям майна колко луканки
купува една инженерска заплата в САЩ и то фашиски
луканки от тез по $6 на 1/4 lb.
А пък ако взема да пълня не хладилник ами гараж нема
ми стигна
12 Юли 2005 02:33
Атака е сюрмашко балканско копие на руско-съветския фашизъм (реваншизъм) на Жириновски, Проханов, Дугин, Стерлигов, Лимонов... без тяхната харизма и без интелектуалната традиция на модерното руско черносотничество, към което освен големия математик Шафаревич донякъде не остана непричастен даже и големия Солженицин (книгата 200 лет вместе). Руските фашисти се възхищават на "Адольфа Алоизиевича Гитлера". Психологическите механизми на победата на НСДАП в 1933 и явлението Атака 2005 са напълно идентични. Това е хубаво да се повтори около 1300 пъти от всички страни, докато всичките параграфи го проумеят.
12 Юли 2005 02:36
Бе какво му става на вестника, да не са им направили днес магия, като в оня филм, дето Джим Кери не можеше да лъже? (Имам предвид и предишната статия)
Ама П.Волгин и сега е пресолил манджата и ако продължава така, ще почна инстинктивно да защитавам т.н. маси, т.е и себе си. Така де, не стига, че сме такива (ние си знаем какви, ама не си признаваме), а сега взели и във вестниците да ни пишат.
Хе-хе, майтапя се бе, браво на П.Волгин.
12 Юли 2005 02:37
Авторът и тои се изказа от името на някои българи и за българите въобще. Остава само да ни убведи, че и тои е българин.
12 Юли 2005 09:23
Това че Волгин, и изобщо, хора като него, които се смятат за много умни, и от тази си позиция си позволяват да критикуват останалите като глупаци и кръгли идиоти, само защото не са на тяхното мнение, е много характерно за комплексирания балкански (и български) полуинтелигент. Жалко, аз имах по високо мнение за Волгин, явно съм се заблуждавал.
12 Юли 2005 09:35
Benedict, така както не всеки може да шофира, да готви, да оперира или да програмира, така и не всеки може да управлява - фирма или държава. Трябват способности, подготовка и опит. Ако смятаме, че Господ дава способностите, може да ги наричаш и "богоизбрани".
12 Юли 2005 09:59
Здрасти Пепи
Обичам те Любими мой
Къде се изгуби, защо не ми звъннеш довечера
Колеги Форумци, ако някой му има телефона с или без жица нека му каже че само малко да си ОТЛЕПИ долната част на ушите си, щото и по мерикшънските шумящи като бира сипвана от високо филми всичките актьори са с подобни , започващи от долната им челюст залепени по бузите им УШИ
А пък и все са евреи а наш Пепи 6 даже и ВОЛГИН се кръстил
Май от ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ
Плюеше царя, ние го образовахме в предаванията и си плащахме телефонните ни обаждания, а пък той все неприхващаше и ВИКА Язе съм телмометъл на общественото вълнение
Е Как така Пепчо ВолгиНОВ не усети нищо за АТАКА?!
Е съга що да те образоваме още ТИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ и нафта от теб няма да излезе ( за Форумците - вижте статията от ДУМА )
България САУДИЯ и КУВЕЙТИЯ ама що и оня дето я е писал не се пресели да кладенецо та и той аванта я за кола я за отопление
Мене това не ме грее щото и ЯЗЕ и Суходолци имаме бензинови коли, а пък те с нафта не чинат
Та и за това Суходолци иска БОКЛУЦИ ЗА БЕНЗИН а не за нафта
А ти Пепчо ако не си евреин то тогава още по-лошо ти си масон, еничар- бъргарин
И що ще правиш ако ти съпрат кранчето към радиото и те оставят на самообразоване
Егати и поличбата те чака
12 Юли 2005 10:05
България САУДИЯ и КУВЕЙТИЯ ама що и оня дето я е писал не се пресели да кладенецо та и той аванта я за кола я за отопление
Мене това не ме грее щото и ЯЗЕ и Суходолци имаме бензинови коли, а пък те с нафта не чинат
Та и за това Суходолци иска БОКЛУЦИ ЗА БЕНЗИН а не за нафта
А ти Пепчо ако не си евреин то тогава още по-лошо ти си масон, еничар- бъргарин
И що ще правиш ако ти съпрат кранчето към радиото и те оставят на самообразоване
Егати и поличбата те чака

12 Юли 2005 10:05
Защо никой не иска да разбере, че и сега с нас се работи по описания от автора начин. Мозъците ни се промиват непрекъснато от малоумни реклами и US филми серийно производство. Имаме си и враг на "цивилизованото общество"- световният тероризъм.
Кажете ми сега, каква е разликата между тоталитарното и т. нар. "демократично" общество. Малко хора искат да го проумеят. По лесно е да гледаш реклами по телевизията.
12 Юли 2005 10:07
Г-н Волгин, очевидно Вие не сте и не на-вече не искате да сте "готвачка", независимо, че всяка събота по ефира на националното ни радио ни предлагате вашия "тюрлю гювеч и имам баялдъ". Нещо подобно ни предлагате и днеска, само не можах да разбера, кои бяхте това "ние", които свалихте тоталитаризма от власт, пък сега пак викате "долу готвачките". Приказки, и глупости над водата... Из далека дольга течьот река Волга...И все още си на 17 лет...
12 Юли 2005 10:19
Искам да попитам критиците на Волгин под това есе, защо пишат за "българина", когато той говори за "масовия човек"?!! И понеже изразяват "мнения"(частно съждение, основаващо се на собствен опит и знания, на вяра и убеденост в собствената правота; като правило не приемащо чуждо мнение, щото не е преживяно), с какво право заявяват себе си като представители на "българина" Не питам ония, които лепнаха обичайните си етикети към автора. Те са ясни.
Волгин пише за ПОСРЕДСТВЕНОСТТА, за МАСОВИЯ ЧОВЕК. Защо не пишете по темата?!! И като не се идентифицирате с посредствеността, пишете за умността!!!
12 Юли 2005 10:22
Волгин, изтърка се темата.
А се и видя, че Атака въобще не са толкова страшни колкото претендират.
Толкова ли нямаше друга тема за осиране?
12 Юли 2005 10:22
Днес - поредна "култова" статия на Волгин (виж заглавието).
12 Юли 2005 10:30
Добре, бе Волгин, ама и твоята схемичка нещо много опростява нещата: Хитлер такъв, Сталин онакъв, а Ленин едикъвси - следователно Ширак е българин....
Така всъщност допълнително "помагаш" на т.н. масов българин да му се изяснят нещата
12 Юли 2005 10:46
Чудя се защо Волгин е толкова многословен. Можеше просто да напише:
Гроздето е кисело
12 Юли 2005 10:48
в.Сега днес е извадили КУЦО и САКАТО - в прекият и преносният смисъл да прави ЧЕРНА ПРОПАГАНДА против ATAKA Но тия платени интелектуалните и духовни джуджета няма да свършат работа.

Отговорът на "безсмъртните" :


- Какво са, о татко, в небето звездите,
що греят тъй дивно на модрия свод?
- На мъртвите те са, о сине, очите -
на всички, умрели за своя народ.
***
- Какво са, о татко, в полето цветята,
що никнат тъй нежно под летния зной?
- На мъртвите те са, о сине, сърцата -
на всички, които умират във бой.
***
- Зефирите, татко, какво са - лъките,
що лъхват тъй чудно и милват весден?
- На мъртвите те са, о сине, душите -
Бродящи да найдат дома си рожден.
***
А слънцето, татко, какво е тогава,
туй слънце, що грее над родния кът?
То сине невръстен, онази е слава,
що всеки безсмъртен оставя след смърт
12 Юли 2005 10:52
Manrico???
Ти от тях ли си?
Не споря, че трябва да имаш нещо в главата, за да направиш каквото и да е! - но не само определена класа хора имат тези способности - всеки може да се роди с такива!!! /- нашите политици го доказват/
В момента сме като кола с пиян шофьор - повече от един - всеки дърпа волана на където си иска и всеки гледа да натисне газта - а не виждат, че натискат И спирачката, двигателя се дави - затова се появи и Атака и ще става още по-страшно, ако продължават да не разбират, че хората са двигателя, може и да изхвърчи някое бутало...
12 Юли 2005 10:53
Волгин, Волгин, октомвриец млад,
от бръмчене над водата си станал гОла вОда, бре. Или си закъсал с паричките ... хи-хи ...
12 Юли 2005 10:59
Calina Malina какво значи еди кой си пише за "масовият човек" ...?!

Ами това значи че "еди кой си" в случая Волгин ( а и вие ) се имате за нещо повече от "масовия човек". Е да но на мен Волгин ми изглежда интелектуално джудже ако се съди по фактологията и умозаключенията които прави. Разбира се
аз мисля че тези "неточности" и "опростявания" са с цел пропаганда но това не прави от Волгин интелектуалец напротив - даже точно му определя мястото като платен масов манипулатор. Доколко е успешен манипулатор ще се види след време като се "броят пилците на есен". От това ще му зависи и кариерата ...

А и вие Калинке ме развеселихте миналият ден с твоите "книжки" от 1969г където някой пишел нещо че друг бил написал, че .... ама такива неща са характерни не за СРЕДНОТО а за човека ПОД средното ...
12 Юли 2005 11:03
Абе глупак - Сталин умира на 5 март 53 год. Къде е споменвал в трудовете си и речите си световния империализъм бе...??? Това понятие е от доста по-късна епоха..
Евреите искат да изкарат всичко незначително и неважно докато се докопат до същественото - пример - в същата година когато им се дава земя започват поголовно изтребване на араби и в пълния смисъл на думата тероризъм, срещу мирно изостанало от цивилизацията население.
Нещо повече - има жестокости равни на хитлеристките именно в тези години и вие много добре ги знаете, но ги прммълчавате ловко, както сте свикнали.
Авторът не подлежи на коментар - вестник Сега, ги е подбрало внимателно - няма да стигнете до никъде с тези хора...
Препоръчвам ви периодиката на Германия от 34 до 39 година.
Ако познаете някаква прилиика в съжденията на авторите си - тя не е случайна (обърнете внимание и на карикатурите в немския печат, където са сътрудничали и били собственици мнозина евреи)
12 Юли 2005 11:04
Benedict, аз си казах от какво според мен зависят качествата на човек - и произхода или класата не ги споменах. Реагирах, защото много хора си мислят, че то управлението е лесна работа - всеки може да седи в луксозен кабинет и да разпорежда каквото му е кеф - пък то не е така.
12 Юли 2005 11:04
*****


Мнението е редактирано поради
- flood
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:23:33

12 Юли 2005 11:07
http://ataka.e-bg.net/
Заповядайте в новият неофициален форум на Атака.
12 Юли 2005 11:07
Явно, днес "Сега" ни счита за пълни глупаци. Беше Терзиев, сега пък Волгин....

Това тука е блестящ пример за демагогска статия.

Още от заглавието -
"Хитлер спечели душите на сънародниците си с тезата за "германската изключителност" и с "еврейския заговор"." Да, но трябва да добавим и Буш, който спечели изборите с тезата за международния тероризъм.

Следва бисерът "Масовият човек иска да знае кои са абсолютните приятели и кои са абсолютните врагове. Всичко останало му изглежда прекалено усукано и неясно" Точно така. Затова в САЩ напоследък се отказаха от сложни определения и праскат директно - "добри" и "лоши"

Четем по-нататък статията и оставаме с твърдото убеждение, че Волгин описва тъпанарщината на средностатистическия американец, който "иска простички отговори и простички действия". За да не се заблуждаваме повече ни навират в очите лениновата готвачка. Но трябва само малко да се напънем, да си припомним американската легенда за "равния старт" и "неограничените възможности". Просто в САЩ легендата е че всеки може да бъде милионер, разлика няма...

По въпроса за "вярата", може би трябва да напомним, че американците са най-вярващата нация, вярваща на рекламите, на телевизиите, на пропагандата. В същност, терминът "промиване на мозъци" не е ли измислен точно за да опише състоянието на американците ?

И т.н. Минаваме през задължителното позоваване на ДС, задължителното обвинение в носталгия по "пълните хладилници" ( а какво лошо има в това да ни е пълен хладилника или горещ радиатора ? ) и стигаме до кулминацията - "Атака". Е, те това е най-доброто доказателство за тезата на автора - кажи на хората кои са "лошите" и всичко ще се оправи.

Ех, ако имаше начин да си включа хладилника не в мрежата, а в статиите на Волгин, дали щеше изведнъж да се напълни ? (имаше един стар анекдот на тази тема)
12 Юли 2005 11:11
Колко материала са в днешния брой на в.СЕГА ???
Май много стана - или е реклама, или ???
12 Юли 2005 11:17
dakies, много се радвам, че съм ви развесилила Макар, че аз имах намерение за себе си да изясня къде е грешката - дали в Д.Дамянов или в наследника на даките. Между другото, ако малко от малко ви смятах за човек, с който си струва да се разговаря, щях да ви кажа, че т.нар. ви "аргументи" са аргументи на злобата и завистта (drgumentum ad sudicium) - познати са . А това, че "разчитате" гласовете и знаците на безсмъртните и сте се нагърбили с медиаторска мисия - развеселява пък мене. Всеки има право на своята веселба, нали. И всеки според веселието си...
12 Юли 2005 11:17
Calina Malina,

Човек, който има политическата и общокултурна неграмотност да напише "възхвалата на посредствеността обединява националсоциализма, фашизма и комунизма", не е нищо друго освен рожба на посттоталитарния попкулт. Да не говорим за липсата на логическа култура на мисленето, проявяваща се в редополагането на синоними и антоними. А като е толкова непосредствен, г-н Волгин да обясни каква е разликата между националсоциализъм и фашизъм, че ги разделя с помощта на запетая. Поне да беше добавил и екзистенциализма...
12 Юли 2005 11:26
Браво, г-н Волгин!
12 Юли 2005 11:29
Calina Malina , бях така добър да ви пусна напълно безкористно справка та и повече - ето ви пак http://www.slovo.bg . Освен всичко друго има и информация за издателства години, всичко на тема "хартия"...
А авторът на онзи деншната "статия" беше използвал "Шуми Марица" на Иван Вазов - като реално погледнато се бе подиграл със стиховете му. И това ли не забелязахте - това е последното ми писание до вас ( а виждам че антипатията е взаимна ) съжалявам защото много е вероятно поне по РОД да сте българка ...
12 Юли 2005 11:34
ЧИЧО ФИЧО,
/:/ "...Психологическите механизми на победата на НСДАП в 1933 и явлението Атака 2005 са напълно идентични. Това е хубаво да се повтори около 1300 пъти от всички страни, докато всичките параграфи го проумеят"
......................................... ......................................... .............
АМА, то и Богатият и Бедният по един и същ начин/"механизъм"/ -АРИТМЕТИКА!- си броят парите! И Умният и Глупакът в България използват едно и също средство и "механизъм" за изписване на мислите си- КИРИЛИЦАТА! Всички партии в България използват, в една или друга степен, успешно или неуспешно, PR-"МЕХАНИЗМИТЕ" за печелене на избори!
"Атака" НЯМА нищо общо с Фашизма! "Атака" има нещо ОБЩО с Национализма-разбиран като ПАТРИОТИЗЪМ!
Ерго, "Атака" е НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНАТА и НАЙ-ЕВРОПЕЙСКАТА партия/коалиция/ в България ДНЕС!
Това е хубаво да се потори около 1300 пъти от всички страни, докато всичките чичовци го проумеят! КАЗАХ!

12 Юли 2005 11:36
Днешната статия е своего рода словесен портрет от натура на известната нам форумна ***** и видна атакчийка Кайли.
Сменете в цитата по-долу "масите" и "масовият човек" с Кайли, отворете досието й и вижте десетките й изявления, които напълно съответстват на описаното от Волгин.

Масите нямат желание да слушат философии
Те искат простички отговори и простички действия.
Масовият човек иска всичко да му е ясно. Той иска да знае кои са абсолютните приятели и кои са абсолютните врагове. Всичко останало му изглежда прекалено усукано и неясно.

Мнението е редактирано поради
- неуместни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:38:25

12 Юли 2005 11:38
Менти, мене пък първото ти изречение никак не ме хвърля в логически възторг - в него се казва, че човек, който е политически и "общокултурно"??? неграмотен, е плод на попкулта, нали Що се касае до изясняване на разликите между националсоциализъм и фашизъм, не виждам какъв особен смисъл има това в контекста на авторовата теза - масовият човек захранва такива движения. Струва ми се, трябва да се прави разлика между есе и монография. Есеистът има право на позиция и обяснение на каква аргументация се основава тя. Ти можеш да я оспориш, като докажеш обратното.
12 Юли 2005 11:45
1.
"Масовият човек иска да знае кои са абсолютните приятели и кои са абсолютните врагове. Всичко останало му изглежда прекалено усукано и неясно."
Аз мисля че нормалната човешка реакция е да се пазиш от някой, когото не можеш да определиш дали ти е приятел или враг.След като ги познахме по делата се пазим от тях.Колкото до усукването и неяснотията това не е приоритет на "масовия българин" а на тези които по потайни места в незнайни доби редят политически мозайки нямащи нищо общо с вота на избирателя.
"Масите нямат желание да слушат философии"
С риск да мина за тъп и аз съм така.Защо ли?Защото много години слушам че трябва да затягам колана в името на светлото ни бъдеще в ЕС а когато от ЕС скочиха срещу автомагистрала "Тракия" почнах да слушам "..кои са тези от европейската Банка бе??Кои са тези от ЕС че ще ни казват?"
"Те искат простички отговори и простички действия."
Ами да!!Например как и къде може да се загуби подписка от над 500 000 души за АЕЦ в 7 милионна България.Ако може отговорът да е по-къс от 137 страници и да не се съдържа съчетанието ЕС в него.
12 Юли 2005 11:46
Дааа, прав е човекот... Хората не са равни - особенно жените! Ми да си ги накараме пак да сложат фереджета и да си седят в къщи !!! И никакви компУтри, ще вземат да се оплачат - я в Хелзинки, я в ООН-то...
И мъжете също - при липса на правилна мисловна дейност(разбирай "неусукана" ), да се кастрират, нема да се размножава някакво простолюдие я

Редактирано от - OLDMAD на 12/7/2005 г/ 11:48:33

12 Юли 2005 11:46
Как и да го гледаш, това за "масовия човек" е умилително ....
12 Юли 2005 11:56
Калинче, може би съм прекалено езотеричен, но не смятам политиката за синоним на общата култура, нито дори за елемент на общата култура. Човек може да притежава широка обща култура и въпреки това да бъде аполитичен. А защо не и поради това?! Политиката е ситуативен разум - днес го има, утре го няма. А общата култура е фоновото излъчване (background radiation) на микрокосма. Като го няма, не си сигурен дали въпросният микрокосм изобщо се е състоял като личност.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД