:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,219
Активни 233
Страници 2,121
За един ден 1,302,066

Сребреница - гробът на масовите грешки

Цяла една война световните сили си доказваха кой какво може в политиката - ООН, САЩ (НАТО), ЕС. Резултатът е: горчив урок и десетки хиляди жертви
Снимка: Ройтерс
"Нермине, Нермине, ела, сине, сърбите нищо няма да ти сторят." Така започва една от най-разтърсващите сцени, документирала една от най-ужасяващите сцени в Европа през последния половин век - клането в Сребреница. Главорези от отрядите "Скорпиони" са арестували стотина мюсюлмани в една долчинка. Хиляди други босненци се крият по гористите хълмове наоколо. Двама души от сръбските командоси подритват бащата на Нермин и го подтикват: "Викай го, викай го... кажи му, че ако дойде, нищо няма да сторим и на теб, и на него." Бащата е уплашен и това личи от изцъкления му поглед, от дерящия се от страх и надежда вик "Нермине..."

Това е последният документиран миг от живота на баща и син. Двамата изчезват заедно с няколко хиляди свои съграждани, за да бъдат изровени изгнилите им тела години по-късно. По-малко от 2000 войници за няколко дни унищожават около 8000 души. Средно по 4 убийства на човек. Но истината е, че само няколко отряда са свършили мръсната работа. Малцина, които са се задъхвали от умъртвяване. Както разказва Дражен Ердемович, който свидетелства в делото срещу ген. Радослав Кръстич в Хага, "стреляхме, докато ни заболи пръста, с който натискахме спусъка". Повярвайте, трябва много патрони да изстреляте, за да се случи това. Първо са пускали автоматични откоси, а след това идвали контролните изстрели в тила.

Злобата, безчовечността, животинската страст да унищожаваш хора, които преди войната са били твои съседи, приятели, е



кулминацията на цяла една история от грешки,



мълчание, бездействие на цяла Европа по време на югославската война. Едва ли е умишлено, но е реално. Защото ако равносметката на Сребреница, заедно със сърбите, убити от мюсюлмани, е около 12 000 мъртви, то в цяла Югославия жертвите са по различни данни между 150 000 и 300 000. Зад всяко едно убийство стои идеята за геноцид - унищожението на другия. И докато там убийствата се случваха, бизнесмените правеха пари с ембаргото, политиците на всякакви нива трупаха дивиденти (дори и в България).

Касапницата в Сребреница беше експлозията от безчовечност, която свали маските и предизвести края на войната. Точно затова Сребреница трябва да бъде обеца на ухото на всички в Европа. Или, иначе казано, никой не трябва да бъде оправдан, нищо не трябва да бъде забравено.



Предизвестената касапница



Дни преди клането в Сребреница сръбското командване в лицето на Радован Караджич нарежда на Ратко Младич да унищожи мюсюлманските анклави, които са защитавани от силите на ООН - ЮНПРОФОР. Анклавите са изкуствено създадени и протектирани от решенията на Съвета за сигурност. Те обаче стават причина за много нечовешки действия. Мотивацията на Младич за операцията е, че Сребреница е превърнато в убежище на мюсюлмански бойни групи, които тероризират сръбските села.

Главно действащо лице в района на Сребреница и Братунац е командирът на мюсюлманските сили в Сребреница Насер Орич. В периода до падането на анклава армията на Орич опожарява всички сръбски села в района - общо 156, и избива близо 1500 цивилни граждани, сред които много жени, деца и възрастни хора. С неговото име е свързана и т.нар. кървава Коледа. На 7 януари 1993 г. силите на Орич нахлуват в с. Кравица и заличават селото от лицето на земята. Опожаряват неколкостотин къщи и избиват всички, които не успяват да избягат - 74 цивилни. Голяма част от мюсюлманите и до ден днешен приемат Орич за национален герой. В резултат на натиск от страна на Международния съд в Хага Орич бе настигнат от своята орис.

Малко преди 11 юли 1995 г. Ратко Младич и още около 2000 души настъпват към Сребреница. Статуквото в града се гарантира от холандски батальон от 400 души, чийто лагер е извън населеното място. Операцията на сърбите само доказва безполезността на чисто мироопазващите мисии на ООН.

Когато започват сраженията, командването на батальона се обръща към ЮНПРОФОР за помощ, а след това и директно към командването на НАТО. То предупреждава, че има опасност от безчинства.

От НАТО обещават въздушно покритие на периметъра. Единственото нещо, което се случва, е, че два изтребителя на НАТО изстрелват няколко ракети по позициите на сърбите и прекратяват операцията. Разярен, Младич нарежда да бъдат заловени холандски войници за заложници. Неговите командоси залавят около 20 миротворци.

Градът пада и около 25 000 мюсюлмани се стичат към базата на ООН, за да предотвратят това, което всички очакват - клане. Други 15 000 побягват към планините и контролираните от мюсюлмани територии. Много от тях не успяват да се спасят. Холандците приемат само около 5000 и затварят базата. При преговорите с Младич командването на батальона се извинява за инцидента с натовските изтребители, обявява, че съществуването на анклава е грешка, и обещава пълно съдействие на сърбите. Младич освобождава заложниците.

На 12 юли полк. Том Кареманс заповядва на своя заместник полк. Роберт Франкен да изпразни базата от бежанците, тъй като има уверението на сърбите, че те ще бъдат извозени до мюсюлманските територии. Наистина пристигат много автобуси. Хората започват да излизат, но още на портала сръбските войници отделят жените и децата от мъжете. Холандците дори им съдействат за това. Много от мъжете молят "сините каски" да ги спасят, но брутално биват изтласкани навън. Когато операцията свършва,



миротворците започват голямо парти



заради края на опасността.

Всички мъже, отделени от базата, по-късно са екзекутирани. Първо ги затварят в училища и празни стопански постройки. Качват ги на автобуси и камиони на малки групи и ги закарват до определени места, старателно подготвени за масови гробове. Стрелят по тях, докато войниците получават рани от спусъците, които са натискали. Никаква милост, никаква човещина. Като на война.

Това е войната, която продължи близо 10 години в сърцето на Европа.

Един хърватин преди време казваше за техния президент Франю Туджман, че единствената разлика между него и Милошевич е, че Слобо е на земята, а Франю е в гроба. Нищо повече. Същото може би се отнася и за Алия Изетбегович. Но остава въпросът, който всъщност трябва да бъде изчистен от конспекта на Европа.



Как беше допуснато това клане?



Дали ООН се компрометира с гръм и трясък в уреждането на различията при подобни конфликти. Дали се оказа, че наистина демокрациите трябва да поемат повече отговорност, дори с оръжие в ръка, за да не допускат войни. Дали са отговорни европейските държави, които прибързано започнаха да обявяват държавите от Югославия за независими. Дали са виновни САЩ, като искаха да натрият носа на Европа, като им докажат, че без НАТО не могат да се справят при мироналагащи операции. Вероятно във всичко това има споделена вина, за да се отбелязва сега датата 11 юли така, както Холокоста.

Като драснем чертата, се оказва, че натриването на носовете между големите световни играчи позволи на група от националисти - хървати, босненски мюсюлмани и сърби, също да премерят кой е по-по-най. И то на твърде висока цена - стотици хиляди, като Нермин, са в гроба.
 
Американски войник от умиротворяващите сили на НАТО в Босна патролира в района, където бе открит масов гроб.
 
Стотици босненски мюсюлмани все още се водят безследно изчезнали. Въпреки че със сигурност са избити край Сребреница, роднините не престават да се надяват на чудо. Поне докато не бъдат индетифицирани в някой масов гроб.
147
3244
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
147
 Видими 
12 Юли 2005 01:13
Когато с Фичо пишехме подробно за тези неща (все пак бяхме чели внимателно докладите на ООН в комисията по човешките права) във форума на Монитор ни наричха лъжци и майкопродавци. Интересно кого продавахме? Главорезите на Слобо, онези с които членовете на сегашната БСП се целуваха и стояха на конгресите им - и всичко това след като БСП добре знаеха за ужаса в Сребреница. Но гарван гарвано око не вади - нали и Милошевич с Ръжнятович са божкем комунисти, братя по оръжие.

BTW, мнозина от този форум също се нахвърляха върху ни, твърде нецивилизовано и невъздържано, оспорвайки фактите и доказателствата, които им давахме.

Но най-много ме е възмущавала българската журналистика, която не проронваше дума за тези събития тогава. Някой може ли да ми каже защо? А помните ли палатката на поетесата М. Башева, която стачкуваше срещу разгрома на миловшевизма, а забрави да пророни сълза за тези бедни и безпомощни хора от картината по-горе.
12 Юли 2005 01:28
Абе душо, ти още ли вярваш в официалната версия?


Защо босненските сепаратисти се изтеглиха от Сребреница преди мирното население? Кой им нареди това и какво им обеща в замяна на предателството?


Сигурна ли си, че са 8000 мюсулманските жертви, а не в пъти по малко.


Колко според теб са сръбските цивилни жертви в 150-те опожарени сръбски села в месеците преди клането Сребреница и колко от намерените масови гробове всъщност са на сърби?

12 Юли 2005 01:30
Сребреница и политика военных преступлений
Натиснете тук
Нели като припомняш какво си писала преди по темата едно нещо не разбрах. По служба ли тиражираше лъжите на новите си господари или ти идваше отвътре?[/right]
12 Юли 2005 01:35
/:/ "...Главно действащо лице в района на Сребреница и Братунац е командирът на мюсюлманските сили в Сребреница Насер Орич. В периода до падането на анклава армията на Орич опожарява всички сръбски села в района - общо 156, и избива близо 1500 цивилни граждани, сред които много жени, деца и възрастни хора. С неговото име е свързана и т.нар. кървава Коледа. На 7 януари 1993 г. силите на Орич нахлуват в с. Кравица и заличават селото от лицето на земята. Опожаряват неколкостотин къщи и избиват всички, които не успяват да избягат - 74 цивилни. Голяма част от мюсюлманите и до ден днешен приемат Орич за национален герой. В резултат на натиск от страна на Международния съд в Хага Орич бе настигнат от своята орис."
...................

12 Юли 2005 01:43
Абре Нели
На какъв език точно четохте дикладите на ООН. Безрезервната вяра в таквиз доклади е значително по-престъпно отколкото да се целуваш с доказани военнопрестъпници. Или въпреки добрия ти небългарски, щом твърдиш че си чела докладчета, си мислиш че ООН е последна инстанця. Идея си немаш какви долнопробни хорица са воглаве политиката на ООН. А и вземи понаблегни на хронологята, преди да обявиш един или друг за мръсник убиец и т.н. Или май си от тълпицата дет приема всичко дет и подхвърлят и послушно дига ръка.
12 Юли 2005 01:45
Постинг #2, няма "официална версия", има факти. Те бяха известни в България. Докладът на мазоветски за станалото излезе още 1991-1992.
*
Що бе, Фафо, ти на руския повече ли вярваш отколкото на английския? Докладът на Мазоветски го има на всички официални езици на ООН, включително на руски, английски и китайски (за да не обидят форумния Параграф )

Редактирано от - Нели на 12/7/2005 г/ 01:48:56

12 Юли 2005 01:46
Та така: един босненси сърбин убива средно 4 мюсулмани (в период от няколко дни) и получава рани от натискане на спусъка?! Хайде сега, и на нас ни се е случвало да натискаме спусък, ама такова чудо никога не е било!
12 Юли 2005 01:52
"Грешки"няма!Стана това което се искаше от комунистическите злодеи или се толерираше от някои европеиски сили или се "мироопазваше"от една тотално негодна организация наречена ООН!Геноцид в всички посоки вилнееше в сърдцето на Европа в продължение на години под благоволният поглед на "европеиските сили"!
Америка предложи да интервира още в началото на тази касапница!
"Не се месете!Това е европеиска работа!Забраниха французите!Така както се противиха и срещу свалянето на Садам години по късно!
Накрая пак Америка трябваше да спасява невинни жертви!
Картината е ясна!Това което Америка направи в Ирак срещу Садам, пълна победа, направи и в Сърбия след постоиянно саботиране от комунисти, Франция, Германия, ООН!
Картината е ясна!За клането в Сребреница са виновни:
1.ООН
2.Повечето европеиски държави с безраличието си.
3.Българскте комунисти, БСП, Парванов
Америка, собственоръчно, спаси сръбските малцинства от от изтребление!
12 Юли 2005 02:03
Имам чувството, че и тази тема за човешка трагедия ще стане поредното място за изява на индоктринирани индивиди... вече се е почнало...
"Виновни са сърбите", "виновни са мюсулманите", "ние ви казвахме за тази трагедия, вие ни обиждахте - вижте ни колко сме морални и велики"...
Ако не ви е срам, продължавайте в същия дух.
12 Юли 2005 02:03
Грешиш FL, Америка се колебаеше в началото на 90-те да направи това, което направи в 1999 г. Това нейно колебание костваше на бивша Юголславия 250 000 нейни мирни жители. И това става в края на 20 век, в Европа. Позорно е.

Последното издихание на комунизма роди средновековни ужаси за нашите западни съседи и повечето българо мълчаха по този въпрос. Това също е позорно.
12 Юли 2005 02:05
Ботевисте, явно не знаеш отношението на Ботев към сръбския национализъм. Язък за ника ти. Ето ти малко от уважавания от левицата английски в. "Индепендънт" (със съкращения):

Снимка


In June 1995, Bosnian Serb forces, pushing for a resolution to the ethnic "anomaly" of the Muslim enclaves, closed their noose around Srebrenica and the other "safe areas."

In Srebrenica, mass panic took hold of the civilian population. Women and children gathered at the U.N. base of Potocari, together with about 1, 700 men, while most of the "battle-age" males -- mostly unarmed non-combatants -- took to the hills in a desperate attempt to flee to Muslim-held territory to the west. At Potocari, Dutch troops meekly allowed the Serbs access to the camps and the refugees they held. Then, the following day -- July 11[, 1995] -- some 1, 700 men, disproportionately the elderly and infirm, were separated from women and children. The peacekeepers "stood inches away from the Serb soldiers who were separating the Muslim men, one by one, from their families" (Sudetic, Blood and Vengeance, p. 306).

*****


С отричането си на Сребреница някога и с продължаващите си и досега непохватни опити да я омаловажат българските "леви" се покриха с неувяхващ позор. През 1999 г. Г. Първанов, председател на ВС на БСП, нарече Милошевич "скъпи другарю" и квалифицира НАТО като "заплаха за мира на Балканите". Особено се натрапва ярко антибългарския характер на защитата им на антибългарския сатрап Милошевич, осъден в редица резолюции на ООН за грубо и системно нарушаване правата на българите в Сърбия.
*
Не сме чули и становище на БПЦ - сръбските главорези от УДБ носеха ей толчави православни кръстове на вратовете си и се поздравяваха с вдигнати три пръста, сръбските владиуци ги благославяха и досега укриват Караджич и Младич в сръбските манастири в Босна, маскирани с раса и калимявки. Не сме чули становище на "славянофилите" у нас (покрай банка Славяни) за изтребването на над 250 хил. славяни и плзномерното изнасилване на десетки хиляди славянки. Всичко това на 200-300 км от София!





Мнението е редактирано поради

- препостване на дълъг текст вместо даване на линк към първоизточника

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:01:35

12 Юли 2005 02:15
Докладите на Тадеуш Мазовиецки, бившия полски премиер от Солидарност (католик правозащитник, известен с безукорна честност), който, възмутен от бездействието на запада след Сребреница, подаде оставка като специален докладчик на ООН по правата на човека в бившата СФРЮ, бяха достъпни за всички интересуващи се в библиотеката на ООН в НБКМ в София и от 1995 г. - онлайн чрез библиотека Даг Хамаршелд в Ню Йорк и други източници като горния американски университет. Документите на ООН се издават на шестте официални езика, вкл. руски, арабски и китайски. Само да има читатели.
12 Юли 2005 02:38
Нели, за "колебание" на УСА нито съм чувал, нито съм чел!
Обратното е вярно!Което се знае е че НАТО'вските съюзници на УСА ги упрекват в прекален "интервенционизм"!
Америка неможе сама без съгласието на ВСЯКИ Нато член да бомбардира Сърбия!
Трагичната и жестокa истина е че Европа и ООН сами без УСА немогат да разрешат дажe и един неголям конфликт в собствените си граници!
12 Юли 2005 09:34
*****


Мнението е редактирано поради

- неуместни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:03:27

12 Юли 2005 10:05
Разбира се, цялата тази история е пример за безчовечност и садизъм и то в сърцето на Европа. По това две мнения няма.
Но... винаги ме е озадачавала двойственността на българската журналистика.
"Злобата, безчовечността, животинската страст да унищожаваш хора, които преди войната са били твои съседи, приятели, е

кулминацията на цяла една история от грешки,

мълчание, бездействие на цяла Европа по време на югославската война. Едва ли е умишлено, но е реално."
Значи какво излиза? Европа е виновна за убийствата. А не самите убийци. Лесно и удобно. Е не е ли това позицията на левите - за ненамеса, оставяне на нещата на самотек. Има тук там десетки и стотици хиляди избити, но това си е вътрешна работа на суверенна държава.
Ако войските на НАТО бяха окупирали Босна, веднага щеше да се вдигне вой - американските окупатори идват! Ами то за лявата преса хем сърби, хем боли. Не мога да разбера какво всъщност искат - когато се водят военни действия, защо Америка се намесва, когато се оставят нещата на самотек - къде гледа цивилизованият свят, та не се намесва със сила.
Хайде уточнете си малко позициите и решете трябва ли или не трябва да се използва военна сила за възпиране на кланетата между различни етноси по света. Коя е по-добрата позиция - да се въздържиш и да гледаш безучастно геноцида или да водиш военни действия със неизбежните съпътстващи жертви?
12 Юли 2005 10:07
*****


Мнението е редактирано поради

- неуместни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 11:03:53

12 Юли 2005 10:28
Чествуването на събитията в Сребреница не може да бъде оценявано като неутрално събитие. То неминуемо подкрепя мюсюлманската кауза в бивша Югославия и обвинява сърби и хървати, т.е. християни.

Развитието на събитията оттогава до днес, особено в Косово и Македония, показаха убедително, че мюсюлманите на Блакните съвсем не са жертви, напротив, че са агресивни националсти, верски нетърпими и че са гръбнак на мафията.

Ние, българите, живеещи в България, не можем да се правим, че тези събития не ни засягат. Подкрепата на мюсюлманската кауза на Балканите, която САЩ, НАТО и други ужким миротворчески организации оказаха с оръжие в ръка, у нас се изразява в подкрепа на феномена Доган, който по един крайно перфиден начин използува защитата на интересите на турското малцинство, за лично обогатяване и власт. Затова събития като коментираното се възприемат от мнозинството мислещи българи като косвена заплаха за нашите национални интереси. Това може би не се усеща в чужбина, но е така.
---
ПП Внезапното масирано появяване на Нели и Фичо в коментарите под тази статия също е индикатор, не мислите ли ?
12 Юли 2005 10:56
Ботевист, нема начин точно тия двайцата да не верваа на т.нар. "официална" версия, оти са участвали в съчиняването й. Впрочем, на лъжите на двете радиоточки верваа само неколко зомбирани промитаци. Комай нема редовен участник, дека ке се фане на отблъскващи писания от рода (по памет): "Войната в Ирак не е за нефт", "Положението в Ирак става все по-оптимистично", "Израел не строи стена, а ограда", "Романо Проди и Ноъм Чомски са комунисти", "Православието се асоциира с комунизъм", "Ияд Алауи е избран демократично от целио иракски народ", "Американските компании немат далавера цената на нефто да е над 25$ / барел", "Американците са освободили Европа през WW2", "Сергей Антонов е стрелял по папата, сложил е бомбата в Оклахома след загуба на сантасе от Заркауи с 11:7 и накрая е отровил Юшченко с диоксин и червена мухоморка", а "Саддам и Осама бил Гладен са ду жане". От тия двамата не съм срещал по-големи лъжци, не само у форумо, а по целото протежение от Мурманско до Пунта Аренас. Прескачай ги и них, и клонингите им.
Йезуит,
12 Юли 2005 11:00
Разбира се, че Европа закъсня, водена от френски- , а от скоро време и германски "митеранизъм". Пасивността в защитата на правата на човека, като основен камък на демокрацията, е скъпо удоволствие и практичните янки и англичани не могат да си го позволят.
За това и ЕС минава през такива проблеми отгледан и едва проходил на лаврите на победата в люлката на Евродиназаврите. Сега, ще трябва Блеър да го учи, че ако иска да съществува, трябва да може и да се бие. И не само в гърдите
12 Юли 2005 11:17
Абе душо, ти още ли вярваш в официалната версия?


Красиво е казано и илюстрира хубаво мисленето на хората с АТАКА-съзнание: какво е някакво си там ООН, какъв е някакъв си там Мазовиецки, какви са някакви си там анализчета и факти и тинтири-минтири дето сте чели?!

Чели сте вие, ама не знаете. Нека аз да ви кажа как стоят нещата и т.н. болезнени фантазии на хора, които никой в реалния живот не иска да слуша.

На тях всяка "официална версия" им бърка в здравето, защото идва от Институциите. И в констатацията "Слънцето изгрява от изток" ще се усъмнят, ако е подписана от ООН. "Абе не е баш то тъй, американците се наговориха с евреите и продажните медии да ни заблуждават, че изгрявало от изток, докато в същото време ислямската дъга на Балканите расте".

Виж, и най-фантасмагоричния сценарии, който не обръща внимание на елементарната логика, ще се приеме на юруш, само да е срещу официалната версия и да го каже Волен Сидеров.


Тъй е, хората ги боли и си измислят истории да си осмислят живота.
12 Юли 2005 11:23
И в констатацията "Слънцето изгрява от изток" ще се усъмнят, ако е подписана от ООН.


И ще имат сериозни основания.....
12 Юли 2005 11:29
Сръбската радикална партия /СРП/ представи вчера в белградския Сава център документалния филм "Истина", в който се показват картини на военни престъпления, извършени срещу сърби по време на войните на територията на бивша Югославия, предаде агенция Бета. Над 5000 души, включително главата на Сръбската православна църква патриарх Павле и други видни личности от политическия, обществения и културния живот на Сърбия, присъстваха в препълнената зала, за да гледат продуцирания от СРП филм, два дни преди церемониите по отбелязването на десетата годишнина от клането в Сребреница в съседна Босна, отбелязва Асошиейтед прес. Заместник-председателят на СРП Томислав Николич каза преди началото на филма, че радикалите трябвало да снимат и покажат филма, "за да можем да простим, но да не забравяме, и престъпленията никога да не се повтарят". Николич добави: "Ние сърбите, които сме най-големите жертви, трябва да осъдим всички престъпления, както извършените от наши представители, така и извършените от другите". Филмът ще покаже, че сърби също са били убивани и прогонвани, добави още той. Генералният секретар на СРП Александър Вучич преди прожекцията прочете писмо от председателя на партията Воислав Шешел, който е в затвора на трибунала в Хага в очакване на процеса срещу него. В посланието на Шешел се казва: "трябва да се противопоставим на онези, които искат да унищожат Сърбия. Жертви има само от другата страна. Нашите сръбски сълзи като че ли не съществуват. Искат да превърнат и църквата ни в престъпна организация". Във филма "Истина" се показват по най-страшен начин престъпления срещу сърби по време на военните конфликти в Хърватия, Босна и Херцеговина и в Косово. Организаторите казаха, че филмът е направен със снимки и записи, които са получили от хора, избягали от обхванатите от войната територии. Осакатени тела на сръбски цивилни и войници, без глави, с избодени очи, изнасилени жени и убити деца, плач на майки, които държат в ръце черепите на синовете си, са само някои от страховитите картини, които предизвикаха силна реакция у присъстващите и невъзможност да повярват, че човек е в състояние да извърши такива престъпления, предаде сръбската държавна телевизия. Във филма хърватски военнопленник свидетелства за това как през 1991 г. във Вуковар заклал пред майките им две вързани за столове 15-годишни момчета, които плачели и молели за пощада, и разказва за свой другар по оръжие, който като украшение носел около врата си "гердан от детски пръстчета". Филмът бе излъчен същевременно и от някои телевизии в Сърбия, съобщава Асошиейтед прес.

12 Юли 2005 11:39
Авторитетни медии пускат нова версия за атентатите от 7 юли
Мюсюлмани от Балканите заложили бомбите в ЛондонАл Каида платила на наемници с чисти досиета
В. "МОНИТОР"-12.07.2005

Мащабното разследване на терористичните нападения в Лондон миналата седмица е съпроводено с много теории, една от които е, че извършителите може да са "бели мюсюлмани от Балканите", писа вчера в. "Гардиън". Изданието посочва, че това може да са наемници - хора, вербувани от Ал Каида на Балканите и които досега не са имали никаква връзка с тероризма. От "белите мюсюлмани от Балканите" във Великобритания има най-много албанци от Косово и от Албания - над 20 000. От Босна убежище във Великобритания са намерили към 3000 души.
Британският в. "Индипендънт" също цитира разследващите органи, които потвърждават версията, че Ал Каида е платила за извършването на атентатите в британската столица. Изданието подчертава, че най-вероятно е извършителите да са били мюсюлмани от балканските страни, които до този момент не са имали контакти с терористични групи. Именно по този начин им се е отдало да се промъкнат през британската система за сигурност, допълва в коментара си още изданието

Редактирано от - paragraph39 на 12/7/2005 г/ 11:41:54

12 Юли 2005 11:48
Авторитетни медии
Пирографе, прегрял си, душа
12 Юли 2005 12:14
Калки
Развитието на събитията оттогава до днес, особено в Косово и Македония, показаха убедително, че мюсюлманите на Блакните съвсем не са жертви, напротив, че са агресивни националсти, верски нетърпими и че са гръбнак на мафията.
12 Юли 2005 12:20
В Босна се биеха муджихидини срещу сърбите Къде беше САЩ и твърдата им позиция срещу ислямския фундаментализъм
Войната беше и на верска основа. На сръбски деца и старци им се режеше палеца, за да не могат да се кръстят. И всички православни влизаха в бой и викаха "Дигни три свободни пръста!"
12 Юли 2005 12:37
Това "клане" е голяма тема във всички медии. И сега какво? За Атака ли трябва да се сешаме?
Защо не се вдига толкова шум за геноцида над арменицте или този в Руанда (като изключим филма зад който стоят други мотиви)
12 Юли 2005 12:53
THE SAINT,
Това:"Авторитетни медии пускат нова версия за атентатите от 7 юли" , НЕ е мое мнение тук, а заглавието на/в/ "Монитор" !!! НЕ "прегрявай" /преигравай/ с обвинителния си уклон към другите!
СПРАВКА:
Натиснете тук
http://www.monitor.bg/world/?sid=&cid=30& eid=413
12 Юли 2005 12:58
Първо, поклон пред паметта на невинно загиналите мюсюлмани в Сребреница.
Второ, поклон пред паметта на невинно загиналите сърби около Сребреница и по цяла Босна. За тях малко се пише. Малко се пише и за това, че мюсюлманите първи започанха да колят – буквално, с ножове. Затуй ще припомня един документален филм на четвърти канал на британската телевизия преди години. Събитието е преди Сребреница. "Мироопазващи" сили от ООН разпитват някой си Халилходжич, който заклал съседа си – сърбин, жена му, трите му малки деца и кравата им. Питат го защо ги е убил. Отговор – "Аллах гледа". Предали го на босненските власти. По-късно го видели, че вместо в затвора вече е кмет. Живеел в къщата на закланите.
Толкова по трагедията в Босна. Но в Косово е още по-зле.
12 Юли 2005 13:03
И ще става по-зле! Не забравяй популацията и напътствията на моллите
12 Юли 2005 13:48
И пак не разбрах - за или против намесата на Запада в етническите конфликти?
И как така става - един път лошите мюсюлмани-агресори на Балканите и втори път - добрите мюсюлмани на Бин Ладен?
12 Юли 2005 13:57
Отличен въпрос на Круела :




И как така става - един път лошите мюсюлмани-агресори на Балканите и втори път - добрите мюсюлмани на Бин Ладен?


12 Юли 2005 14:10
CRUELLA DE VIL,
Етнически конфликти има НЕ само в Косово! Има ги и в Испания/ баските!/, и във Франция /корсиканците/! Има ги по целия Свят!
НЕ на Запада, а на ЦЕЛИЯ СВЯТ/ чрез ООН/ е работа да предотвратява междуетнически конфликти по Света! Събитията н бивша Югославия НЕ бяха породени от няква етническа НЕсъвместимост или НЕпоносимост/такива НЯМАШЕ в Югославия преди разпадането й/, а от СЕПАРАТИЗЪМ- законни или НЕзаконни действия за ДЕфедерацизирането на бивщата федеративна република Югославия , който Сепаратизъм беше подклаждан, стимулират и ПРИЗНАТ тъкмо от Запада, в СЪЮЗ с радикалния мюсюлмански Изток!!! Вероятно и с идеята да НЯМА голяма Славянска/предимно/ Православна/предимно/ държава в сърцето на Европа?! Същият този Запад, обаче, НЕ подклажда, НЕ стимулира и НЕ признава Правота на НЕЗИВИСИМОСТ на Народа от последната Колония в Европа-Сев. Ирландия, например!
12 Юли 2005 14:19
*****


Мнението е редактирано поради

- процедурен въпрос в неподходяща рубрика
Натиснете тук

Редактирано от - bot на 12/7/2005 г/ 15:07:44

12 Юли 2005 14:20
И как така лошите мюсюлмани на Бин Ладен и добрите на Балканския п-в?
Щото едните са далеч и не ги познаваме, пък с другите сме комшии и са пичове и пички, така ли излиза?

Мироопазващи, мироподдуржащи и МИРОНАЛАГАЩИ, последното май не се употребвава често, въпреки че е натовски термин.

А как се казват Великите сили сега? (тези от Ялтенската конференция напр.)
МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ
12 Юли 2005 14:34
Параграфе,
Другите ти твърдения няма да коментирам, защото са достатъчно абсурдни за коментар.
В Северна Ирландия е имало референдуми за самоопределение на страната и болшинството граждани са гласували за оставането на страната в рамките на Великобритания. За северноирландския проблем може много да се пише, но не му е тука мястото. Главните виновници за все още съществуващото напрежение са ИРА и оранжевите бригади, за които липсата на конфликт обезсмисля тяхното съществуване. Участниците в тези организации (колко изненадващо!) са предимно разни криминали и лузери, за които няма друго поле за изява.
12 Юли 2005 14:37
Целенасоченото избиването на цивилни хора е престъпление срещу човечеството, независимо какви са те - християни или мюсюлмани. След като яловата организация ООН не е в състояние на направи нищо, големите демокрации поемат нещата в свои ръце и най-вече САЩ. Убициите трябва да бъдат преследвани и съдени.
12 Юли 2005 14:40
WOW ! Айде малко тихичко да попитам - И КАКВА Е СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО в Сев.Ирландия ??? Или нещо пак ще се забаламосваме, ей тъй в името на спорта !!!

Редактирано от - OLDMAD на 12/7/2005 г/ 14:41:22

12 Юли 2005 14:43
Натиснете тук
12 Юли 2005 14:49
Фичонели
Прочетете още един път статиятаи се опитайте да разберете какво е станало. Защото преди Сребреница е имало и друг - мюсюлмански терор. Въобще национализмът не беше само сръбски, а преди него се прояви като терор и хърватския и босненския национализъм. Веднъж като се запали искрата, тя не беше запалена от сърбите, огънят лумва и става трудно контролируем. Лошото беше че западът взе много едностранчива позиция.
12 Юли 2005 14:51
И пак не разбрах - за или против намесата на Запада в етническите конфликти?
И как така става - един път лошите мюсюлмани-агресори на Балканите и втори път - добрите мюсюлмани на Бин Ладен?


Гусподжо, Западот (НАТО или разните лайняни коалиции) по принцип се намесва при етнически конфликти, които сам инсценира. Като знаем льобофта на ционистката сган от стратези и гео-шахматисти като Бжежински и Кисинджър към Православието, по презумпция при един таков "поставен" конфликт на православната страна се лепва етикето "агресор". Справка - пазаро Маркале у Сараево през Февруари, 94. Мюслиманьето викат "Сърбите беха", дъртата скумрия Олбрайт вика "Сърбите беха, атака!", Сърбите викат "Не сме ние, пизда ви матерна!". Те ти повод! Накрая шо се оказа - натовска мина. През Август 95 събитията се повтаряа 1:1 - Маркале 2. Сега жалеа за Сребреница. Умрели биле 200 000. Умрели са 200 000 куро ми янко! А за зафатените сърби у Горажде, Тузла, Сараево и целата Крайна. Некой да е чул шо са ги правили?! А оня египетски копт - на отблъскващио шаран бившиот шеф - оти си премълче, га у Српско валеа касетъчни бомби, бомби от секаков обеднен и обогатен уран, плутоний и гадолиний?! Кажи ма!
Демек Западот нека се намесва у етническите конфликти, а не да инсцениране такива. И не саде, га има далавера. Иначе оти заеба 1 млн. тутси и хуту да се изколеа горе-доле по същото време у Руанда - Бурунди?! Оти нехае, га дарфурци за си безчинстваа у Западен Судан и режеа глави наред. Сухарто и Пол Пот ебаа мамето на 3 млн. - нема никой!
А лошите саудитци на бил Гладен са приказни герои - това го знае и племенникот ми Страхил, който е у предучилищна. И дори да ги имаше, каква е връзката на лошите мюсулманье с Ирак? Е па оно Осама беше най-големиот враг на Саддам, не му аресваше вториот да прави светска дръжава. А и ти сигурно знаеш, дека у Ирак га е имало етнически конфликт преди 20 годин, дебелогъзите америcuntци си чешаа пръскачките. И дори Ръмсфелд стискаше ръката саддамова. Оти не се намесиа тогава?!
Така че, неуважаема гусподжо, вместо да задаваш въпроси като платен босненски джурналист от сараевска малотиражка на пресконференция на Чейни, ми кажи как така става - един път лошите християни-агресори на Балканите и втори път - добрите "християни" на Чичо Сам? Или ке каеш, че тия у кавичките не са баш ристиени?! Помисли си юбаво, да не се изложиш пред колегите от безродната седерастка сган! Пфу, ........!
12 Юли 2005 14:57
Круелке по стар консервативен (десен) обичай пак пишеш глупости.
Като откъснеш една област от дадена държава, където е преобладаващо дадено малцинство и проведеш референдум, много ясно, че това малцинство ще спечели.
И у нас като откъснат Родопите и се проведе референдум и изведнъж те ще станат турски.
Знае се, че когато Иралндия се освобождава от английската окупация, протестантите в Северна Ирландия, не без помощта на англичаните са вдигнали възстание и са откъснали Севрена Ирландия от Ирландия. След това са провели референдум, в който протестантите като по-многобройни в тази част на Ирландия са спечелили. Обаче, тъй като тези неща не се правят по този начин, католиците сега се съпротивляват. Ако беше направен референдум в цяла Ирландия (което е нормалното), дали да се откъсне Северна Ирландия, очевидно католиците щяха да спечелят и Ирландия щеше да си е цяла.
12 Юли 2005 15:01
Ау, как точно г-жа доктор Нели е сопикясала недоумението на г-жа Круела за лошите и добрите мюсюлмани. Много хубав въпрос, личи си академичният подход
Наистина, едно време Осамата беше пръв приятел на татко Буш, Чейни, Улфовиц и компания. Но кучето побесне и ги ухапа за гъзо. Сега вече е лош мюсюлманин. Оставям Параграфът да ви обясни това със законите на дилектиката

12 Юли 2005 15:05
...големите демокрации поемат нещата в свои ръце и най-вече САЩ. Убициите трябва да бъдат преследвани и съдени.

Дзевдзунгел, ке си признаеш и ти най-накрая. Я откога говорим, че големите демокрации требе да поемат убииците САЩ у свои ръце.
12 Юли 2005 15:06
Войната в Югославия започва първо по икономически причини. Второ всички главни действащи лица са комунисти при това от една и съща партия. Трето всички зверства са срещу народа. Затова да се говори, че едните били жертви, а други не, е проста пропаганда за прости хора. Не им вярвайте!
12 Юли 2005 15:07
МОЛЯ НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМИ ПО САМООПРЕДЕЛЕНИЕ !!! ТУК Е БЪЛГАРИЯ !!!
А сме го направИли, а сме станАли турско-циганска държава !!! С тия неща майтап не се прави... Ако толкова много искат някои да правят референдуми по самоопределението, да отидат в Турция, Гърция, или по-далеч - в Щатите например, Тексас, Флорида и пр. Може и в Аляска!!!
12 Юли 2005 15:08
Не си у час, Фиделчо! Баш като онзи, на когото си кръстен.
Никъде не съм оправдавала тероризма и избиването на невинни хора. Безчинствата и зверствата (от всички страни!) във войната на Сърбия с Хърватска, после Босна и Косово не бяха изолирани случаи, а масова практика.
Тъжното е, че някои, осъждайки зверствата на мюсюлмани срещу сърбите (с пънло право, разбира се!) са готови да оправдаят терористичните акции на фундаменталистите (справка вчерашната статия). Те, видите ли, нямали друг изход. Значи избиването на съседи, колеги и съученици е оправдано за британските, но не е оправдано за босненските мюсюлмани?
Та затова питам каква е разликата между едните и другите убийци?
12 Юли 2005 15:11
Марксе, "мюсюлмански терор" в социалистическа Босна и Х преди сръбската агресия през 1991 нямаше. Имаше обаче един милион смесени брака и много мъже по име "Югослав". Както е нямало и "хърватски терор" в Книнска Крайна преди сърбите там по команда от Белград да обявят незвисимост от Хърватска и да почнат чистката на хървати, и албански терор преди сърбите да създадат АОК през 1995 - имаше мирен протест на студенти с шалчета начело с Ругова.
*
Идеята за етнически чиста Велика Сърбия до линията Карловац - Карлобаг - Вировитица (т.е. с цяла БиХ и над една трета от Хърватска вътре) беше идея на Белград, изразена много пъти открито от сръбския вицепремиер В. Шешель, който през 1995 разви и идеята за "албанците - в Албания" (на практика половината от изгонените косовари се оказаха в БЮРМ и някои - в Черна гора). Милошевич беше заклеймен политически от цял свят, още го съдят в Хага като виновник, заедно с цялото ръководство на СПС, ЮЛ и радикалната партия на Шешель, за агресията срещу съседите.
*
Националистически Белград е основен източник на омраза и агресия на Балканите след падането на Османската империя и всъщност още от първата половина на 19 в. България и българите са били няколко пъти жертва на агресивния сръбски национализъм. Българските "леви" не за сефте заеха просръбска, антибългарска позиция. Сега обаче влизаме в ЕС и сме член на НАТО и понятията им трябва да еволюират в посока към истината.
12 Юли 2005 15:14
А яз те питам оти световниот джандар не праща "мироопазващи" сили насекаде, а саде по протежението на трасетата на бъдещи нефто- и газопроводи? Оти не отиде у Руанда да предотврати 1 000 000 жертви на междуетническите кланета през 94?
12 Юли 2005 15:16
Круелке, мюсюлманите в Босна и косоварите са от "ислямската дъга" на "Големия и Малкия Израел", а момчетата на Осама са от "прокълнатите парии презрени на земята", наши момчета, изразяващи великата сермяжная правда - диалектическа тънкост е туй, единство и борба на противоположностите. Не е противоречие.
*
От друга страна обаче си има и класическо обяснение по закона за противоречието - дядя Сзм ги подкрепя - лоши, дядя Сзм ги коландри - добри.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД