:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой контузи дванайсетия играч на ЦСКА?

Националният стадион изглеждаше като Сараево по време на бомбардировки. Алчност или недалновидност отблъсна хилядите от мача на сезона?
снимка: Николай Дончев
Вкъщи, казват, и стените помагат. Публиката е дванайсетият играч на един отбор. Вярно е. Особено когато публиката е препълнила стадиона и крещи неистово за теб.

На финала за европейската клубна купа в Истанбул всички бяха отписали "Ливърпул" в битката му с "Милан" - точно така както отписваха сега ЦСКА в мача с шампиона. На полувремето мърсисайдци губиха на стадион "Ататюрк" с три гола. Когато излязоха след почивката, повече от 40 000 червени фенове запяха You'll never walk alone. Химна на отбора, който не означава, че "няма да се разхождаш сам", а че "никога няма да те изоставят". Ето този дванайсети играч преобърна мача - според всички. Защото се появи



онзи велик дух на победата, който надвива логиката



"Милан" беше с класи над червените, но изгуби. Въпрос на дух.

В сряда вечер срещу "Ливърпул" ЦСКА беше лишен от публика. А можеше да бъде друго. Стадионът беше обидно празен. С изключение на препълнения сектор с агитката на армейците останалите трибуни бяха мъртви. Нима никой не се интересува от този мач? Нима е по-безинтересен от среща в родното първенство? Не! Този мач беше новината на годината за армейските фенове, но те бяха прокудени.

Така може да изглежда Сараево след бомбардировки, министерство - по време на обедна почивка, контрола между "Ботев" (Враца) и "Чардафон" (Габрово), но не и мач между "Ливърпул" и ЦСКА на националния стадион "Васил Левски".

Безумните цени на билети, които ръководството на ЦСКА пусна, отблъснаха хиляди фенове и помрачиха иначе прекрасния мач. За някои хора от управата на клуба 30 или 40 лева може да са нищо, може да са бакшишът, който хвърлят вечер в клубовете, може да са джобните стотинки за детето само за преди обеда, но за повечето българи това са много пари.

Вярно е, че не всичко се купува с пари и винаги можеш да прежалиш няколко десетки лева. Но мачът не е само билет. За хората от провинцията този мач означава разходи за път, храна, престой. Сега околностите на София са в бедствие, повечето пътища са непроходими и цените на билетите се превръщат в непостижим лукс.

Някой ще каже: това е европейски шампион. Да, но ние не отиваме да подкрепяме европейския шампион, а нашите момчета. Те имат нужда от дванайсети играч, а не от публика в смокинги като на скъп концерт на Пласидо Доминго. Когато класата ти отстъпва на противника, единственият начин да му се противопоставиш е с дух (и късмет), но



духът идва, когато десетки хиляди застават зад теб,



за да не си сам в битката.

Сигурно на някого от ръководството на ЦСКА му е хрумнало, че по този начин ще напълни касата на отбора. Грешка! Голяма грешка! Случи се точно обратното - нито касата е пълна, нито стадионът. Пълно беше разочарованието от подобен ход и просто няма логично обяснение кой и защо е взел това решение. Отговорът се колебае между алчност и недалновидност.

Жалко, а можеше да се получи наистина хубав празник. Защото това беше един от малкото мачове, който си струваше да се гледа на българска земя, и момчетата заслужаваха повече.
 
За шефовете на ЦСКА 30 или 40 лв. може и да са нищо, но за хилядите привърженици на червения клуб това са много пари.
24
1089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
12 Август 2005 00:09
Аря-а-аа..
Кой'т ма уважава ма уважава, ясно!
Пък останалити да духайти супата.
мерси, да ти се връща.
12 Август 2005 00:53
Божков - направи "Треска за злато" и за феновете, ще ти върже.
Може и да се кандидатираш за мястото на Батето, все един отбор юнаци, а дебили за врътките колкото щеш
12 Август 2005 01:30
Браво за статията!
Ако билетите бяха 2-3 пъти по евтини, стадионът щеше да се напълни и в касата на клуба да влезнат повече пари. Не би. Защото Черепът е мутра без мозък, защото е купил отбора, купил е и парламента (пияндурника Влахов и сега май Атака), купил е и държавата. Проклятието на България е че мутри, които нищо не разбират от бизнес, единствено се занимават с бизнес и не пускат способните напред. Всичко е бухалка, рекет и корупция. И ако това работи на местна почва, в редките международни контакти лъсва несъстоятелността на нашите "бизнесмени" и системата им. Читав бизнесмен в България не може да пробие.
12 Август 2005 01:39
Ако бяха по-евтини, щеше да се напълни с левскари и щяха да викат за Liverpool.
Само "Левски"-Сф.
12 Август 2005 03:03
Какъв български отбор е ЦСКА? Нищо против чуждите имена, но то е отбор от БГ първенството. Чист бизнес.
12 Август 2005 07:17
Като не е съдията, липсата на публика ще е виновна и накрая ще викнат: Ти правиш голове, ама си черен! Всичко може да е причина за унижението, само момчетата на терена не.Те се раздавали на терена, дали всичко от себе си, кволи пък имат, но това били реалиите и тогава за що иде реч? За Любимец 13. На тези наши футболни деятели ще им кажа, че беше обидно да гледаш ниски момченца, как тичат като хлебарки без идея и най паче възможности на терена. С такива изпълнители дотук!
12 Август 2005 07:27
Това е толкова маловажно, че не си струва да се коментира. Ако закрият А-групата България може да види само добро.
12 Август 2005 08:42
Васко "Черепа" Божков е левскар и в червата, левскар е роден, левскар ще си умре. ЦСКА за него не е нещо повече от крайпътна бира-скара, а цска-рите той вероятно смята за саранча или друга Божия напаст...
Това е положението - в държава като нашата, един левскар да притежава и управлява най-славния български футболен клуб е съвършено нормално. Докато -и контролират клубовете ни, футбол в България няма да има.
12 Август 2005 08:59
УЕФА ще санкционира ЦСКА заради непристойното поведение на публиката му на мача с "Ливърпул" (1:3) от ИИИ предварителен кръг на Шампионската лига.



Добре , че беше оразен стадиона!При празен стадион ще буде санкционирана само ЦСКА.При пълен можеби щеше да бъде санкционирана България.
Какво става по стадионите ?
Преди една седмица плакат с надпис "Турски Педерасти"!
Сега обиди към чернокож футболист-Гост!
12 Август 2005 09:11
Да бе, все нещо друго е виновно, а не нешастното ниво на ЦСКА. За какво да идват и пълнят трибуните, като резултата е предизвестен - с колкото Ливерпул поискат, с толкова ще бият. Ако решат може да разрешат на ЦСКА да покаже нещо, а може и да не разрешат. Няма интрига, няма двубой и това се знаеше предварително.
12 Август 2005 10:26
Тук ЦСКА бяха топ новина в спортните страници.
Не с това, че разбират от футбол, а за обида на цветнокожи играчи. Което пък тук е наразбираемо...
12 Август 2005 11:32
за статията.
Кара74, не ти ли омръзна да сееш раздори там където ги няма.
Обидили един футболист - дреме му на него от това.
Ама е чужденец и чернокож при това.
Дааа, повода явно е достатъчно добър да го свържеш с расизъм (несъществуващ все оше в България, но явно много желан от теб или от тези, които ти плащат).
Стига си търсил под вола теле.

А билетите наистина бяха скъпи!!!!
12 Август 2005 11:38
До Bakalina! Натиснете тук
12 Август 2005 11:40
Смешното е, че за ЦСКА също играят негри

намалили са и тяхната полезност на терена
12 Август 2005 11:42
Първо - да се похваля, че аз резултата го познах в домашните залагания в къщи и като свърши мача, мъжлето почерпи по едно коняче....той не позна!
Второ - Devil не си прав колега! Той Черепа е купувал и разни други работи - иди в НИМ да видиш един златен тракийски венец, СОБСТВЕНОСТ на бизнесмена В. Божков, който го е предоставил на музея да го покаже на нас , обикновените хора...Освен това и музей строи, щото и други работи си е купил и иска да ни ги покаже.
Тук из форума срещнах една мисъл, зачитам авторските права на колегата - "Всяка държава си има мафия, но у нас мафията си има държава!"
12 Август 2005 11:52
Kara74, видях линка.
Обаче никъде там не видях и намек за съдебен процес срещу България.
Ти по-добре коментирай това:http://www.segabg.com/12082005/p0050 005.as
Ама неудобно, нали.
И няма расизъм
12 Август 2005 11:53
Натиснете тук
12 Август 2005 12:07
Бакалино, ти , грешно си ме разбрал.
Казвам:По добре празен стадион отколкото расистки обиди и плакати като "турци педерасти".
Аз не търсия нищо под нищо!
Нещата не отиват на добре.Стадионите казват всичко!
Изчакай още една седмица .На 17.08. има прятелски мач между България и Турция.Ако не се внимава България може да бъде санкционирана.
12 Август 2005 12:11
I'm a strong enough person to deal with this and I don't let it affect me. I'm just sad we have to talk about these issues rather than the football."
Май не му пука особенно
12 Август 2005 12:14
Искаш коментар за ПОТОПА! Окей.
Признавам си "Аз съм виновен!
Аз се изпразних отгоре!
12 Август 2005 12:15
Май пак не си разбрал достатъчно. Естествено, че няма да му пука. Хубаво ще бъде, ако на нас започне да ни пука отвреме навреме поне...Карата е прав да се безпокои.
Здрасти, Кара !
12 Август 2005 12:50
Здрасти БДЖ-ето!Нищо , че не влиза в главата му .Пак да му обясня, че не съм Враг на България.
София е кандидат град за зимни олимийски игри.Ако спечели ще спечелят много хора-Българи!
Много работни места демек, хляб демек.Обаче, в МОК има много чернокожи членове.
Ако се обидят , кой ще губи?
12 Август 2005 13:38
Kara74,
Най-после някой да си признае за потопа
Приеми две-три виртуални БИРИ като почерпка от мен
А за расизма наш- не си прав
Колкото евреите са ционисти, толкова и ние сме нацисти
Не разбрах : срещу кого ще играят България и Турция ?
И картофки..............................
12 Август 2005 15:25
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД