:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безхаберие

И изсечените гори докараха потопа

Пострадаха Смолян и Велинград. В Разложко, Банско и Гоцеделчевско трябва да се молят да не ги застига порой, защото там секат най-безразборно
Снимка: БТА
За наводненията в Смолянско и Велинградско не бяха виновни язовирите. Причината е в изсичането на дърветата - най-вече около бреговете на реките.

Добиването на дървесина би трябвало да става на базата на лесоустройствени проекти, които всяко лесничейство прави за десет години напред. Според директора на служба "Охрана" в Националното управление на горите Н. Пиронков годишно в България се секат около 4-4.5 млн. куб. м в държавните, частните и общинските гори. Миналата година засечената незаконна сеч е около 40 000 куб. м. Осреднено по 28 лв. за куб. м, това прави около 1 100 000 лв.

Бившият замземеделски министър Меглена Плугчиева казва, че България е една от малкото страни в региона, която през последните 13 години намалява горите си. Около 1 млн. куб. метра е добивът на дървесина от незаконна сеч, което се равнява на 28 милиона лева.

Иначе казано,



всеки 4-и камион, излизащ гората, е с незаконна дървесина



От пожари се губят около 10 млн. лв. Доказани са 17 умишлени. Като излезе забраната за износ на горяла дървесина, пожарите намаляха.

Ако тенденцията за изчерпване на ресурса в България продължи следващите 5-8 години, ще бъдем изправени пред реалната опасност от икономическа и екологическа катастрофа, сочат анализи на група специалисти. Други пък твърдят, че трябва да се увеличи добивът на дървесина с около 8-10% годишно, тъй като запасите в българските гори били над 530 млн. куб. метра, а пък увеличението на новите гори било с 5% заради лесоустройствените мероприятия. Т.е. тази дървесина ще ни служи повече от век при сегашните темпове на изсичане.

Логично е всеки да защитава своите интереси, които твърде често са икономически. Доста са и примерите, че горите обслужват партийни интереси, особено ако ги сече министър-председателят.

Спасението ни е, че много от горите на България са недостъпни, а и голяма част влязоха в националните паркове "Витоша", "Пирин" и "Рила", където мерките за охрана са по-строги.

Ако имате гора, специалисти от горското стопанство бележат дърветата, които могат да бъдат отсечени. После идва фирма - секачи, които предлагат между 6 и 8 лв. за кубически метър. На сечта трябва да присъства горски стражар. Дървесината се изнася от гората с две т. нар. "горски марки", които са контролна и експедиционна - едната се поставя от служител на горския фонд, другата от този, който превозва дървесината. Само с тях може да се товари и превозва. Няма никаква гаранция, че вместо определените примерно 100 куб. метра не са изсечени 130. Същите дърва, предложени за огрев, на пазара са около 35 лева. На практика подобна сеч няма причини да спира, защото алтернативите за отопление не са по джоба на обикновения българин, особено ако живее в малките градчета, каквито са по-голямата част от планинските.



С безразборната сеч трябва да се бори горската стража



Горският фонд на България е около 4 000 000 хектара, разделени на горски участъци. Допреди 2 г. са били от по 2000 ха, сега - по 1500 ха. Всеки един от тях е територия на един от 2954-те горски стражари у нас. На всеки 6 месеца се прави ревизия и се описва кое е законно и кое незаконно отсечено в участъка. Ако се докаже второто, го отнася стражарят, защото това е неговият район. Понеже "неговата площ" няма нито обикаляне, нито следене, се разчита на сигналите от останалите жители, защото дървесината, отсечена в гората, трябва да стигне до склада или дървопреработвателния цех по главните пътища. Създадена е и подвижна стража с над 200 екипа, както и 30 денонощни контролни пункта.



Само че хората си мълчат от страх



А си мълчат и горските стражари. Само през миналата година 11 от тях бяха бити, а на двама са им подпалени домовете.

И у горските стражари се вселява страх. 915 от тях миналата година са наказани - това е една трета. 41 са уволнени. 582-ма са със забележка и 300 души са с предупреждение за уволнение. На 81 е потърсена ограничена имуществена отговорност.

Въпреки всички мерки най-големите бракониери си остават в Разложко и Банско. В този район наред с Рибново, Якоруда и Гоцеделчевско почти всички се препитават от незаконна сеч. Над 800 са частните дъскорезни цехове и работилници в Благоевградска област. В Разложко според някои данни се изсичат незаконно по 3 дка на ден.

Миналата година в страната ни са регистрирани 3715 фабрики и дървообработващи цеха. Колко са нелегалните, никой не се наема да каже.

С последните промени в Закона за горите може да се наложат



до 50 000 лв. глоба и до 5 години затвор



Но както и в борбата с престъпността, проблемът не е в закона, а в неговото прилагане. За първи път в последните две години са издадени ефективни присъди с размер... 6 месеца. Няма наложена глоба от 50 000 лева. През миналата година са констатирани 26 626 нарушения и са направени 22 339 акта по закона за горския фонд за обща сума над 5 400 000 лв. Събрани са... 342 000 лв. Затова и има рецидиви. В Разложко хора с повече от 30 акта за една година продължават да бракониерстват, защото се чувстват безнаказани.

В същото време общият годишен размер на отпадната дървесина при сечищата е около 940 хиляди куб. м. 267 000 куб. м остават неоползотворени. Приема се, че това се равнява на 140 000 т течно гориво. В Европа и САЩ почти всички дървесни отпадъци се оползотворяват от дървопреработващата, мебелната и целулозно-хартиената промишленост. У нас - само 1%.

Затова и ще си сечем горите на поразия.
17
982
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
12 Август 2005 03:23
имаше едни изследвания, според които ако в българия за една година се изсече цялата гора, ще имаме БВП на глава от населението около 3 пъти по голямо то това на Швейцария.
ама аз викам, айде да не си сечем гората за една година. пък който я сече, както правят циглаците, да им се режат ръцете или поне да се възстанови смъртното наказание. чудя се как атака не са се сетили за това....
12 Август 2005 03:35
Ами, вижте там. Питайте най - добре хората на Доган
12 Август 2005 03:52
Ми ще има незаконна сеч...и не само сеч. Като няма законно препитание за хората какво очаквате да правят.
12 Август 2005 06:27
Е па нали требва турската икономика да върви. Ние требва да изнасяме евтини суровини, за турските бизнесмени. На Доган това му е задачата. Той смуче от две чешмички.........
12 Август 2005 07:53
А-а-а-а--аа, обръча, обръча, на некои требва да им се набиват обръчите...
12 Август 2005 08:05
Welcome in the Third World!
12 Август 2005 09:26
"Ми ще има незаконна сеч...и не само сеч. Като няма законно препитание за хората какво очаквате да правят." - това е само оправдание, никой няма да се откаже доброволно от големите печалби - отиваш, режеш и продаваш - и за това ти дават мнооого пари. А иначе работа има, но бачкаш яко и накрая на месеца получаваш малко. Та така проблема е, не в това че няма работа, а в това, че хората(които секат горите) не искат да работят, а искат само да печелят.
12 Август 2005 10:19
Таке е като няма кой да пази гората ще си я секат, гората ще изчезва и ще ги заливат още по-големи порои па накрая като не остане нищо ще се вайкат, а и суша ще настъпи като я няма гората...пък тогава какво ще работят?
12 Август 2005 10:38
Абе, Deal - ти я подкара съвсем по циганската: "Краднем, бате, щото няма хляб". И после ще ми разправят как само циганите били крадливи, а българите - честни, почтени и отговорни
Каква е тая извратена логика: като нямат работа, да ги оставим да изсекат горите, така ли?
12 Август 2005 11:45
http://www.gabrovnitsa.com
Четете и ще ви стане ясно къде отиват горите ни
http://www.segabg.com/18072002/p0030007.asp
А тук се вижда и кой е в кацата с меда.
АШКОЛСУН
12 Август 2005 12:01
Чудно ми е само що и журналистите вървят крачка зад събитията.
Лошо, потопи, изсечени гори, липса на организация, крадливост и сега джабала с дни по вестниците-невиждана пушилка по въпроса...
Скоро ще тръгнат епидемии да речем с тая здравна реформа-тоя ужас с потопа ще се забрави и ще почнат да се вадят данни за новия ужас.
После друго, трето...то всичко се е разпаднало, подир всеки скъсан болт ли ще търчат да го гледат в кое дере ще се изхързули.

_______________________
"Ако народът не вярва на управниците си, те не могат да останат на власт." Конфуций
12 Август 2005 12:37
От 25 напоителни системи предиизвикали наводненията 23 се ръководят от хора на Доган. И си задавам въпроса: дали случайно тези изпускания на язовирите не са НЕслучайни, та нямайки наша да купуваме селскостопанската продукция от Турция??? А със сечта - ами питайте земеделския министър Кабил. И той добър българин. Само че кой им навира в ръцете власта на всички догановци и доганчета? Не са ли българските продажни политици? И Кобурга и той добър българин.
12 Август 2005 12:53
Над 50% от сечта у нас е незаконна. Това е по европейски данни.
Не са само догановите хора - има и други партийни мафии в бизнеса с горите.
Има данни още от 30-те години на миналия век, че България не може и не трябва да си
изнася горите защото следват катастрофални последици. Ама тогава трябваше да забранят партиите, за да се спаси гората.
12 Август 2005 13:27
А фирми предлагат дървени къщички за останалите без покрив след потопа????
Не е ли по просто да се направят тези къщички от тухли ИТОНГ, а горите отново да станат държавни и да се спазва закона. По горе Параграфа го е казал правилно.
12 Август 2005 13:32
Бе той Параграфа винаги го казва правилно, ама ти на кое викаш "По горе" ?
12 Август 2005 14:17
на калпава ракета космоса и крив...
12 Август 2005 20:06
претрупано с цифри но за мен извода е един, не се прилага закона. имаш 30 акта и не си ги платил. това е нежелание от страна на държавата да си събере парите
deal , рядко се обръщам към членове на форума, но как го виждаш законното им препитание на бракониерите. какво могат да предложат като умение освен да държат щилката.
дали са хващали гаечен ключ в ръцете си , а поялник например,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД