:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,884,691
Активни 87
Страници 11,798
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Петър Бояджиев: Няма драстични нарушения

На всеки 3 месеца ще получаваме сведения от всеки пенсионен фонд за реализираната доходност, казва шефът на Държавната агенция за осигурителен надзор
- Г-н Бояджиев, как според вас мина кампанията за избор на професионален пенсионен фонд?

- Резултатите са доста добри. За кратко време неочаквано висок процент от подлежащите на осигуряване направиха своя избор. Тези, които ще бъдат разпределени служебно, не са толкова много, колкото се предполагаше. Очаквахме около половината от хората да не се включат в избора заради краткия срок и масовите подозрения към финансовите институции изобщо. Още не са готови окончателните данни на НОИ, но според обработените досега заявления, служебно ще бъдат разпределени 10-15% от подлежащите на такова осигуряване.

- Установи ли агенцията ви драстични нарушения от страна на фондовете в борбата за набиране на клиенти?

- Нямаше драстични нарушения. Ненужно се раздухаха някои конфликти. Според мен те дори бяха по-малко от очакваните. А такива неминуемо ще има и в бъдеще - има ги навсякъде, където има конкуренция. Очаквам те да са повече между стотиците осигурителни посредници, а не между самите пенсионноосигурителни дружества.

- При универсалните фондове пазарът е многократно по-голям и би следвало да се очакват и по-големи сблъсъци между конкурентите?

- Пазарът наистина е по-голям - професионалните фондове обхващат 100-120 хиляди души, а универсалните - 1-1,2 млн. Но при вторите и времето за избор е повече. Освен това вече всички - и ДАОН, и НОИ, и посредниците, и фондовете, добихме опит от кампанията за професионалните фондове.

- Фондовете за доброволно осигуряване, които са доста сходни с професионалните и универсалните и се управляват от едни и същи дружества, действат вече 5-6 години. На базата на техния опит, каква доходност могат да очакват осигурените в двата нови типа фондове?

- Много е трудно да се каже. Мога да предположа, че в началото доходността ще е 8-10%.

- Но как това може да стане, при условие, че фондовете инвестират в държавни ценни книжа огромната част от средствата си, дори много над изискваното по закон?

- Да, но самите средства не са големи по размер. Надявам се, че ще се емитират и по-дългосрочни ценни книжа с гарантирана доходност, която може да достигне до 10-12-15%. Т.е. всичко зависи от това в какви инструменти ще се инвестира. В чужбина също значителна част от ресурсите си пенсионните фондове инвестират в ДЦК.

- Някои фондове неофициално вече обещават доходност, въпреки че им е забранено от закона.

- Това е изрично забранено и дружествата го знаят много добре. В нашите изисквания към информационните материали, които те изготвят за привличане на клиенти, изрично е посочено, че не може да се обещава бъдеща доходност.

- При вас има ли сигнали за такива обещания.

- Не.

- Може ли по обещанията за прекомерна доходност да се познае дали един фонд ще се окаже финансова пирамида?

- Едва ли. Гаранциите срещу пирамидите са в законите, наредбите, методиките за контрол, договорите с клиентите, информацията, която всеки осигурен ще получава за движението по личната си сметка, както и самите акционери на дружествата. Освен това от ДАОН пуснахме указание от 21 февруари, с което въвеждаме изискване за минимална доходност. На всеки 3 месеца в агенцията по определен образец ще получаваме сведения от всеки пенсионен фонд за реализираната доходност, изчислена по специални формули. Изискването ни е доходността на всеки фонд да не е по-ниска от 60% от средната доходност на всички заедно. Ако се установи спад под това ниво в продължение на 2-3 месеца, съответният фонд трябва да представи на ДАОН програма за подобряване на резултите. Ако въпреки това в края на годината или в 2-годишен срок доходността при него пак е под минималната, акционерите на дружеството, което го притежава, трябва да покрият разликата до средната доходност, като сумата се разпредели по индивидуалните партиди на осигурените. Това е изключително голяма гаранция за вложенията на хората.

- Но това изискване гарантира само да няма големи разлики в доходността между отделните фондове. Нищо не пречи съвкупната доходност на всички заедно да падне?

- Не е така. Дори една от формулите отчита и екстремните колебания и коригира по определен начин най-високата и най-ниската доходност. Целта не е фондовете да имат еднаква доходност, целта е максимална защита на интересите на осигурените.

- ЕС готви директива за либерализиране на пенсионния пазар - по-голям дял от средствата на фондовете да могат да се инвестират в акции. Ние ще се присъединим ли към нея?

- Мисля, че тази директива трудно може да бъде приета от Евросъюза. Франция е абсолютно против и може да блокира решението. Затова за нас е рано да мислим за директивата, още повече, че тя не е задължителна, а пожелателна. Не съм сигурен, че у нас ще има либерализация по отношение на акциите, а по-скоро на облигациите, защото там ликвидността е по-голяма. Що се отнася до ограниченето от 10% за инвестиции в чужбина, рано е да се иска повече, защото фондовете тепърва започват работа и още не са изчерпали възможностите у нас. В Полша дори тръгнаха с лимит от 5% и едва наскоро го вдигнаха на 10%. В Чили ограничението сега е 12%, а частните пенсионни фондове там работят от 20 години и инвестират в собствената си икономика $32 млрд. Инвестициите в чужбина не са непременно по-малко рискови и по-доходоносни.
1086
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД