:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Панаир

Парламентарният подиум = Прет-а-порте + От кутюр

Гардеробът на депутатката трябва да съдържа по малко от конфекцията и от висшата мода, за да бъде наистина стилен, смята модният критик Юлияна Дончева
Снимка: Борислав Николов
Прет-а-порте е най-голямото модно изложение за конфекция или буквално за "готово облекло". Провежда се от 1949 г. два пъти в годината в "Порт дьо Версай", Париж. Подобно на парламента, Прет-а-порте е институция, в която се "коват" законите на модата.

От кутюр в превод значи висша мода. Дефилетата От кутюр са най-високото стъпало в развитието на един дизайнер, а неговите тоалети От кутюр - символ на престиж и най-вече на солидно финансово състояние за тези, които могат да си ги позволят.

-------------------



Как трябва да изглежда бъдещият ни парламент? Като дефиле, тип Прет-а-порте, което отдава предпочитание на масовата мода и масовите цени, или като дефиле, тип От кутюр, което има претенции да покаже нещо по-висше, по-атрактивно и уникално?

На пръв поглед това зависи от самите манекени - депутатите. Практиката у нас обаче показва, че те невинаги знаят как да подходят към подиума, т.е. трибуната, как да позират, т.е. да застанат пред микрофона, и най-важното - как да се облекат, за да ги възприемат добре и в залата, и извън нея.

Това вече е минало. Новият парламент може да се похвали със свой разбирач по въпросите на стила. И не е нужно да се открива кабинет за модни консултации, защото тв водещата на едно от най-популярните модни предавания у нас - "Стилисимо" - и настояща народна избраница Юлияна Дончева се съгласи да даде някои съвети на колежките си от страниците на в. "Сега".



Облеклото е визитна картичка на всяка жена



и ако тя държи на нея да пише "Народен представител", трябва добре да поработи върху стила си, твърди чаровната депутатка, избрана от листата на Национално движение "Симеон Втори" в родния си град Шумен.

Юлияна не се смята за експерт по въпросите на парламентарната мода, но има претенции да разбира от стил и облекло. Телевизионната си кариера тя е започнала именно в Милано - един от центровете на световната мода. Изявите й по БНТ в предавания като "Звезди в ефира" и "Стил" също са й дали известни познания в областта на модата. Повече от година Юлияна е автор на "Стилисимо" по "Евроком", има и свой бутик със същото име. "Дали разбирам от мода - това могат да кажат другите, съдейки по външния ми вид", философства царската избраница.

За бъдещата си работа в Народното събрание Юлияна Дончева



вече си подготвя "депутатски гардероб".



"Трябва коренно да променя стила си", категорична е тя. Не че не харесва досегашния си начин на обличане, но е наясно, че той не се вписва в правилата на парламентарната мода. Като тв водеща и светска личност Юлияна си е изградила стил, подчертано артистичен и екстравагантен, дори тийнейджърски през свободното време. Сега трябва да мине в другата крайност - изискани костюми, модели като за зрели жени.

"Хората, които ме познават, знаят, че имам богат гардероб. Когато обаче влязох в избирателните листи на царя, видях се в чудо - оказа се, че разполагам с не повече от 3-4 костюма, които са подходящи за една депутатка", признава Юлияна Дончева.

След резултатите от изборите тя сериозно се е замислила как ще изглежда нейният гардероб занапред. Засега смята да заложи на изчистени костюми с класическо сако без много орнаменти, по-често с панталон, но не впит в тялото, а достатъчно свободен, с елегантни обувки на среден ток.

"Трябва да променя навиците си и по отношение на грима", продължава с разсъжденията Юлияна. Телевизията и светските коктейли са я свикнали да носи тежък грим с ярки сенки и червила. Занапред това ще бъде недопустимо. Депутатките трябва да се гримират, но гримът им да бъде по-лек и естествен, смята тя.

Същото важи и за бижутата. Всяка дама трябва да носи накити, но депутатките трябва да се ограничат до един изчистен пръстен, семпли обеци и колие според случая.

Изборът на марка също е от решаващо значение. Занапред на Юлияна ще й се наложи



да зареже любимия си стилист Роберто Кавали,



известен с артистичните си тоалети, и да заложи на "по-сериозна" мода, каквато правят дизайнерите на "Зара" или на българската къща "Рила стил".

"Ще изглеждам по коренно нов начин, самата аз още не мога да си се представя", признава Юлияна Дончева. Приятелките й напоследък често се шегували с нея - правели намеци, че всички тези бутикови тоалети, събирани през годините, повече няма да й трябват, така че да вземе да им ги подари.

Покрай тези разсъждения на Юлияна Дончева човек осъзнава, че наистина са малко българските депутатки, които могат да се похвалят с подобно отношение към облеклото. Досегашният парламент изобилстваше от примери - като се започне от комсомолския имидж на Екатерина Михайлова и се стигне до цветните експерименти на Юлия Берберян.

"Надявам се подобни недоразумения да се срещат все по-рядко занапред", казва Юлияна и добавя: "Колежките ми Диляна Грозданова и Милена Милотинова също владеят тънкостите на стила, така че и те могат да послужат за пример пред останалите."

За безспорен експерт по модните тенденции Юлияна Дончева



признава Евгения Живкова



- внучката на Тодор Живков, дизайнер по професия и настоящ депутат от Коалиция за България. "Тя умее да прави дрехи не само за клиентите си, но и за себе си", категорична е авторката на "Стилисимо", която занапред смята да се консултира с Жени Живкова по някои въпроси на стила.

Солидният стаж като моден журналист позволява на Юлияна също да бъде консултант на колежките си в парламента по модата. Най-ценният съвет според нея е да се прави разграничение между модата като цяло и модата за парламента. Не всички тенденции и не всички тоалети могат да влязат в гардероба на депутатката.



Бизнес-стилът е най-удачен,



смята Дончева. Това означава комбинация от панталон или пола със сако. Жилетките и спортните блузи най-добре да останат за неформални срещи с приятели и хора извън работата. Същото важи за актуалните напоследък обувки със спортен фасон, джинсите, панталоните, полите и роклите с тийнейджърско излъчване.

Строги тоалети обаче не значи суперофициални. Роклите с гол гръб и бюстиетата, обсипани с пайети, разбира се, че не са за парламента, обяснява модната експертка.

По отношение на полите трябва да се спазва принципът



"женственост без еротика и сексапил",



който изключва употребата на минижупи или фусти с дълбоки цепки. Добре е да се внимава и с дълбоките деколтета, а от списъка с материи трябва да се изключат прозрачните шифони, тежките кадифета и лъскавите тафти.

Цветовете също трябва да са умерени - да преобладават по-пастелните нюанси в беж, зелено и охра и да се избягват ярките и крещящи тонове, както и пищните щампи, като например имитации на змийска кожа, окраски на тигър, гепард и пр. Екстравагантните бродерии и декори също не са най-доброто решение за парламента, смята още Юлияна Дончева, "защото добре е все пак в залата да слушат какво говориш, а не само да гледат как си облечен".

Ето защо костюмите тип Прет-а-порте донякъде са по-приемливи - те не се набиват на очи, в същото време са изискани и елегантни. От друга страна обаче, стилът на депутатката



не трябва да е прекалено масов.



Народната избраница не бива да си позволява костюм, който може да се види на всеки базар. Затова може да наблегне и на тоалетите От кутюр, чиято основна характеристика е "уникат". Но и този уникат не бива да изглежда твърде скъп, защото избирателите веднага ще се усъмнят в честността и морала на своя избраник. "Не може един депутат да се появява непрекъснато с Ив Сен Лоран", категорична е Юлияна Дончева.

Затова най-доброто решение за родния парламент е формулата "Прет-а-порте + От кутюр", разсъждава чаровната модна специалистка. Според нея от конфекцията трябва да се вземат стилните и семпли форми, а от висшата мода - уникалният дизайн. Така родният парламент може да бъде не само символ за държавност, но и пример за стил и елегантност.
 
Късите поли не са за парламентарната зала и примерът с Екатерина Михайлова от 1998 г. е повече от убедителен.
5025
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД