:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,433,619
Активни 89
Страници 3,721
За един ден 1,302,066
Драма

Майка и дъщеря на съд за "предбрачна" измама

Варненската Темида ще решава дали инвалидът Александър Генов е оженен с подправени документи, в които пише, че е клинично здрав, въпреки че е страдал от редица тежки заболявания
На 10 юли Варненският районен съд ще гледа за пореден път делото срещу Иванка Мугрева и майка й Атанаска Настева.

Според адвоката им двете били под непрекъснат стрес, включително и заради атаките по местните вестници. Затова било добре случаят да бъде решен колкото се може по-рано - до съдебната ваканция.

Мугрева и Настева станаха известни в града, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения - за престъпление по служба и документно престъпление срещу дъщерята и за ползване на документ с невярно съдържание срещу майката. Спорните медицински документи са били използвани от двете през 1995 г., за да може 68-годишната тогава Настева да се омъжи за 69-годишния инвалид Александър Генов, собственик на реституиран имот в идеалния център на Варна. До заседанието на 10 юли графологична експертиза трябва да установи чий е подписът под медицинското свидетелство от Психиатричната клиника на МУ-Варна. Ще бъде проверен целият медицински персонал на клиниката към пролетта на 1995 г. - лекари, медсестри, фелдшери и санитари.

--------------------------------До 1990 г. Александър Генов и сестра му били оставени да живеят в сградата на ул. "27 юли" N18, но по-голямата част от нея била национализирана. Мугрева и Настева се настанили на третия етаж. С времето отношенията им с Генов се сближили дотолкова, че според обясненията на двете жени през пролетта на 1995 година той и Атанаска решили да сключат граждански брак. Необходими били медицински свидетелства. Майката и дъщерята ги получили от д-р Банко Тодоров, лекар в Катедрата по вътрешни болести при МУ-Варна. Настева го познавала от времето, когато работела в едно и също болнично заведение с него. Мугрева пък организирала издаването на документа, се казва в обвинителния акт, изготвен от районната прокуратура. Дъщерята накарала д-р Тодоров да даде както заключение по консултативен преглед, така и крайното заключение в свидетелството. Документи за встъпване в брак обаче могат да бъдат изготвяни само от участъковия или цеховия лекар или от медицински специалисти, упражняващи частна практика. Д-р Тодоров не е отговарял на нито едно от тези условия.

В хода на разследването д-р Тодоров починал и затова делото спрямо него е прекратено. Още през 1996 г.,преди да се навърши и година от брака му,болният Генов умира.

Районната прокуратура е обвинила Мугрева за това, че през април 1995 г. в съучастие като подбудител и помагач с д-р Банко Тодоров в качеството му на длъжностно лице - лекар в катедра "Пропедевтика на вътрешни болести" при МУ-Варна, го склонила и улеснила да превиши правата си при изготвяне на заключение на участъков лекар по медицински свидетелства за встъпване в брак. Според обвинителния акт Мугрева действала с цел да получи за себе си и за Атанаска Настева облага и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Мугрева и за това, че е склонила и улеснила д-р Тодоров да състави медицинско свидетелство за встъпване в брак, в което да удостовери невярно обстоятелство - "клинично здрав", като целта е била този документ да бъде използван пред длъжностното лице по гражданското състояние като доказателство за това обстоятелство.

Почерковата експертиза, поискана от съда, е показала, че Мугрева лично е изписала цифрите в рамките на печата, поставен на медицинското свидетелство, издадено от МУ-Варна.

За Атанаска Настева обвинението гласи, че е ползвала документ с невярно съдържание, но от нея не се търси наказателна отговорност за съставянето му.

Атанаска Настева е вдовица, с основно образование, родена е през 1927 година в ямболското село Пчела. Дъщеря й Иванка е родена във Варна през 1946 година, тя е медицинска сестра. Съдът приема за смекчаващи отговорността им обстоятелства чистото съдебно минало на двете обвиняеми и напредналата възраст на майката. Като причини за деянието в обвинителния акт се изтъква "стремеж към противоправно облагодетелстване". Обектът на облагодетелстване е имотът на Александър Генов, койтоноси висока рента всеки месецПод етажа, който е бил собственост на покойния Генов и на неговата отдавна починала сестра, се намират заведение и магазин. За наследството се борят роднините на Генов - братовчеди и племенници.

Според съдебномедицинската експертиза, изготвена след смъртта на стареца от вещото лице Костадинка Крумова, той е страдал от хидроцефалия, пълна глухота, тежка невростенна невроза, тежко увреждане на зрението, а налице е имало и тежка характерова промяна на личността. Генов не е виждал с дясното око и е четял с лявото, и то само с лупа. Не е могъл да разбира човешката реч, като следи движението на устните, а само ако чете бележки, написани с много едри букви. Същевременно обаче свидетелските показания сочат, че Генов е имал висока степен на интелигентност, бил е полиглот - владеел е немски, руски и английски език перфектно. От друга страна, описват го като вдетинен на моменти, но изключително затворен и дистанциран човек.

Според показанията на обвиняемите бракът между Генов и Настева е бил логичен завършек на едно старо познанство и приятелство. Според роднините на стареца обачестава въпрос за зла умисъл"Александър Генов и сестра му ми направиха дарение срещу гледане", казва Иванка Мугрева пред съда. "Непрекъснато бяхме заедно с Александър, в една къща, след като почина баща ми. Сашо искаше да живее с нас. Той и майка ми живееха без брак. Решиха да сключат брак, след като сестра му почина през декември 1988 г. Тогава на погребението никой не дойде", твърди тя. Според нея пак тя и майка й движели нещата на Генов покрай реституцията на имота му. Едва когато започнал да получава наеми, от стареца се заинтересували роднините му. Започнали да му искат пари.

Мугрева твърди, че съвсем случайно попаднали на д-р Тодоров, когато решили да извадят необходимите за брака на майка й и Александър Генов медицински свидетелства. "Не сварихме нашата квартална", обяснява тя. Отишли в Терапевтичния блок, защото Атанаска работела там до пенсионирането си. Според показанията на дъщерята д-р Тодоров написал в документа на Генов "клинично здрав", след като измерил неговото и на бъдещата булка кръвно. "Той ми издиктува амбулаторния номер. Колежката пишеше в журнала, а аз го написах на медицинските свидетелства", казва Иванка Мугрева.

На 20 април 1995 г. две служителки от Обредния дом във Варна отишли на адрес улица "27 юли" N18 и в домашна обстановка оформили брака на Генов и Настева. Сред свидетелите била внучката на младоженката. Според снаха му Стефка Евтимова тя го видяла за малко същия ден. За разлика от обичайния му мърляв вид - той не можел да се пере, тогава бил с чиста блуза. Едва по-късно тя разбрала за брака му. Търсела го в продължение на месеци, но Иванка Мугрева и дъщеря й твърдели, че старецът е в София. Разтревожена, Евтимова поискала съдействието на кварталния.

На 25 януари 1996 г. влизат в дома на Александър с официално разрешение от прокурор. "Видяхме го умиращ", твърди Евтимова пред съда."Качен на студеното таванско - кожа и кости"Дни по-късно разбира "от чужди хора, че на аптеката има некролог" (до реституцията на ъгъла на "27 юли" и главната улица се намираше аптека N3). Казали й, че видели да изнасят ковчег от входа. Според нея нито един от роднините на Генов не е бил уведомен за смъртта му.

"В последните дни от живота си Александър беше съвсем добре", твърди пък обвиняемата Мугрева. "Той даже нямаше картон. С нищо не се е лекувал. Като видими белези - тежко чуваше и го боляха краката - трудно ги сгъваше. Иначе беше добре - приказваше си, пиеше кафе, дори преди да почине, се нахрани", отбелязва тя.

"Писмената част съм попълнила аз", признава Иванка Мугрева, попитана за наличието на неин почерк върху медицинските свидетелства. И добавя: "Тогава не смятах, че ще има проблеми."

Дали "ще има проблеми" за Мугрева и майка й, съдът може да прецени след по-малко от четири седмици.
1073
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД