:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съдебно танго

US бизнесмен ще иска запор върху имотите на Илия Павлов в САЩ

Миналата година Виенски съд постановил фирма "Бартекс" да плати 1 млн. долара на Лорънс Мартинели, но той още не си е получил парите. Затова ще съди лично шефа на "Мулти" в Щатите
-------------------------

ПИСМО ДО В."СЕГА"

Дами и господа, разбрах от посолството на САЩ и мои български приятели, че вашият вестник е смятан за най-сериозния и независим вестник в България. Разбрах също, че неотдавна г-н Илия Павлов, президент на "Мултигруп" и мой бивш бизнеспартньор в България, в интервю за Българското национално радио се е хвалил с големия си принос за българската икономика и е заявил, че нито една от компаниите му никога не е губила съдебен процес. Подобно интервю е било публикувано и в "Стандарт".

Фактите са, че една от фирмите му - "Бартекс", загуби дело през 2000 г. в Търговския съд на Виена, Австрия, заведено от една от моите компании "Консерв Фрюхте". Присъдената в наша полза сума от над 1 млн. щатски долара до днес още не е изплатена.

През 1992 г. моята компания започна съвместен проект с "Мултигруп" и "Бартекс". Ние инвестирахме почти 1 милион долара в оборудване и услуги за фабриката за сушени плодове в Яребица, близо до Дулово.

От всички проекти, които съм осъществявал по цял свят, този беше без съмнение най-голямата ми гордост. Моята фирма изпълни всичките си задължения по проекта, но "Бартекс" и "Мултигруп" отказаха да ни признаят правата на собственост. Съдът във Виена обаче ги призна.

Посещавал съм вашата страна много пъти и преди, и след този проект. Никъде другаде по света не намерих такова красиво място за работа и живот, с такава богата земя и природни ресурси. По време на посещенията си истински обикнах вашата страна и нейните добросърдечни хора, които ни посрещаха в своите домове, споделяха с нас трапезата си и ни приемаха като членове на семейството.

Научих, че неотдавна е бил избран нов парламент и е сформирано ново правителство. Надявам се новите ви политици да дадат честно най-доброто от себе си, за да подобрят българската икономика и жизнения стандарт на хората. Страната ви заслужава това.

Но съм убеден, че на някои хора от дивите и престъпни времена на ранните 90 години не бива да им се даде шанс да се намесват отново в бизнеса и политиката на България. Те се хранят от богатството и ресурсите на земята и хората като скакалци, а после заминават да харчат нечистите си пари в други държави и дори в Америка.

Такива хора никога не се променят. Те винаги ще спъват развитието и успеха на вашата страна и ще навредят на репутацията на България в света на международния бизнес за години напред.

Моля ви да публикувате това отворено писмо във вашия вестник.

Лорънс Г. Мартинели,

Президент и главен изпълнителен директор на Херитидж Корпорейшън

-------------------------



Американският бизнесмен Лорънс Мартинели възнамерява да съди в САЩ президента на "Мултигруп" Илия Павлов, ако не получи присъдените му от Търговския съд във Виена над 1 млн долара, съобщи самият той на "Сега". Мартинели ще поиска да бъде наложен запор върху двата имота на мултишефа и съпругата му Дарина във Вирджиния.

На 10 април 2000 г. Търговският съд на Виена признава в пълен размер иска на виенската фирма "Консерв Фрюхте" срещу софийската "Бартекс" ООД и осъжда последната да заплати 400 хиляди щатски долара, плюс 2 процента лихва за всеки просрочен месец, считано от 1 април 1995 г. Така присъдената сума до този момент възлиза на над 1 милион долара и всеки месец се увеличава с още 8 хиляди. На 22 май 2000 година съдът обявява присъдата за окончателна и влязла в сила.

През лятото на 2000 г. "Консерв" подава искова молба до Софийския градски съд за признаване решението на Търговския съд на Виена срещу "Бартекс" и за допускане на неговото изпълнение. До този момент все още няма решение на СГС, въпреки че в договора за правна помощ между България и Австрия се предвижда бърза процедура по взаимното признаване на съдебни решения.

А фирма под името "Бартекс АД" в България вече няма. Тя е преобразувана в "Русенс АД" в Русе. Неин президент е съгражданин на Павел Найденов, баща на Илия Павлов. Това установили хората на Мартинели в България. Те разбрали също и че тази фирма не разполага с никакви активи, които могат да покрият иска.

Затова, ако не бъде обезщетен, Мартинели смята да се възползва от възможносттите на американското законодателство и да предяви съдебен иск лично към Илия Павлов. "Проучвам няколко различни възможности да си прибера дължимото, съобщи US бизнесменът на "Сега". Освен че използвам професионални агенции за събиране на дългове, възнамерявам да наложа запор върху двете къщи, които г-н Павлов притежава в САЩ."

Основание за иска му давали, както влязлото в сила осъдително решение на Виенския съд, така и "налична документация, свидетелстваща за оказано от Павлов давление върху "Бартекс" да не изпълнява подписаното платежно споразумение за обезщетение."



The Jarebitza story /Яребишката история/



Така Мартинели нарича епопеята на своя съвместен бизнес с "Мултигруп" в България.

Лорънс Мартинели е президент и собственик на няколко компании в Калифорния. Една от тях - "Консерв Инженеринг", Сан Хозе, произвежада и продава сушени плодове. 1991 г. е седма поред на бедствена суша в Калифорния, цените на плодовете са се вдигнали до небивали висоти. Мартинели търси производители на кайсии от Европа и Азия, с които да изгради сушилни мощности и да реализира готовата продукция на американския пазар.

В началото на 1992 г. във Виена е организирана среща между Мартинели и Васил Тачев, тогава генерален директор на "Бартекс ООД". Договарят се за съвместен проект в България.

"Бартекс" намира в Силистренска област над 1700 хектара подходящи кайсиеви насаждения. В центъра им, на разстояние под 50 км и от най-отдалечените градини е село Яребица. По настояване на американските технолози намират там подходяща сграда за преработвателната фабрика.

Оборудването ще струва 2.3 милиона долара. То ще бъде доставено от САЩ. Оборотният капитал се изчислява на около 1.3 милиона долара. Мартинели подписва предварителни споразумения с плодовите концерни в Америка за цялата готова продукция сушени кайсии от предстоящата реколта. Очертава се брутна печалба от около 2 млн. долара годишно.

Бъдещите съдружници се договарят да създадат смесено дружество "Бартексфрут" ООД, в което "Бартекс" ще притежава 35%,, "Мултигруп" - 25%, "Консерв" - 30% и местният кооператив - 10%. Мартинели основава във Виена дъщерна фирма на "Консерв Инженеринг" - "Консерв Фрюхте", която да поеме участието в проекта. Подписани са документите, регламентиращи бъдещото сътрудничество.

Павлов финансира участието на "Бартекс" и "Мултигруп" за закупуване на оборудването на две части - 306 000 долара и 1 227 000 долара. Мартинели финансира частта на "Консерв" от 767 000 долара.

Откриването на фабриката е организирано "по помпозен начин в стила на "Мултигруп", разказва Мартинели. Поканени са да присъстват местни и национални величия от политиката и администрацията. Някои от гостите били докарани с хеликоптер от София.

Реколтата надхвърля очакванията. Специалистите ежедневно обикалят кайсиевите градини и определят реда и сроковете на беритбата. Движат се с луксозни джипове "Чероки", които по настояване на "Бартекс," са включени към проекта и доставени заедно с оборудването.

Първия ден на кампанията идва. Първите градини за бране са определени от предишния ден и даже маршрутите са пропътувани с джиповете, за да се засече времето за транспорт. В ранно утро камионите се отправят към градините и... не се връщат. Екипът тръгва с джиповете да провери какво става. Плодовете са обрани, а от камионите и следа няма. Звънят телефони в цялата страна. От "Бартекс" в София се извиняват: станало е недоразумение, точно тези градини били предварително продадени, но от следващия ден доставките ще започнат по графика. През следващите дни историята се повтаря. Мартинели връща своите специалисти обратно в Америка и оставя нещата в ръцете на обучените българи.

След няколко месеца американският бизнесмен получава съобщение от Джон Фогараси, тогава търговски аташе при посолството на САЩ в София. На коктейл в чест на американска търговска делегация той чул Илия Павлов да разказва на американски бизнесмени за фабриката, твърдейки, че тя изцяло е собственост на "Мултигруп".

Междувременно отношенията между "Консерв" и българските й партньори са доста охладнели. Реколтата от кайсии за 1992 година е изпусната. Вместо очакваните 2 хиляди тона фабриката е изработила само 38 тона сушени кайсии.

През есента "Консерв" многократно настоява пред "Мултигруп" и "Бартекс" да изпълнят задълженията си по подписаните документи, като регистрират смесеното дружество "Бартексфрут" и я включат като съдружник.

Българите обаче поставят допълнителни условия. Междувременно те били построили административна сграда към фабриката със социално-битови помещения за работниците и искат "Консерв" да участва в разходите пропорционално на своя дял в дружеството. Представената сметка била колосална, твърди Мартинели. Такива инвестиции никога не били обсъждани с него и той не ги приел.

През пролетта на 1993 г. Мартинели научава, че вместо договорената "Бартексфрут" в България е регистрирана "Мултифрут", но без да бъде включена "Консерв" като съдружник. Бизнесменът възлага на престижна юридическа кантора от Сан Франциско да заведе дело срещу "Мултигруп" и Илия Павлов. Адвокатите написали на Павлов остро и недвусмислено писмо, в което го обвинявали в измама и предявявали претенции за 1 и половина милиона долара. Дали срок за извънсъдебно решаване на спора. Предупредили, че в противен случай ще бъде заведено дело лично срещу Илия Павлов в САЩ.

На 19 юли 1994 г. в София между "Бартекс" и "Консерв" се сключва платежно споразумение, с което "Бартекс" се задължава да заплати на "Консерв" 400 000 долара като компенсация за щетите, произтекли от нерегистрирането й в смесеното дружество, разказва Мартинели. Договорено е сумата да бъде изплатена на 5 части, като последната е дължима в края на март 1995 г. За просрочване на плащанията е предвидена лихва от 2% на месец.

"Бартекс" не изпълнява споразумението.

През септември 1995 г. "Консерв Фрюхте" завежда дело срещу "Бартекс" във Виена. Оттам започва една дълга и протяжна съдебна сага със задължителните криеници, юридически финтове и прочее, която завършва с решението на Търговския съд във Виена.
1952
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД