:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трябва да си щур, за да стоиш в щура България

Но бъдещето принадлежи на Централна и Източна Европа*
Заговор за убийство на папата, "император", който 35 години играе по свирката на Кремъл, дисидент, убит в чуждестранна столица с отровен чадър - години наред това бе представата на света за България.

Този образ се промени. Но след 12 години колебливи реформи, опетнени от обвинения в корупция на върха, дали имиджът на България е достатъчно добър за един претендент за Европейския съюз и НАТО?

Промяната на имиджа започна през 1989 г. с падането на Тодор Живков - следвоенния диктатор ветеран, наречен от бивш съветски лидер "китайския император на Балканите".

Но най-пресните впечатления остави 2001 г. - годината на странните, макар и демократични избори, които не помогнаха особено за изясняване на картината.

През юни парламентарните избори направиха бившия цар Симеон II министър-председател. После президентските избори през ноември издигнаха на власт бивш комунист - лидера на социалистическата партия Георги Първанов.

Въпреки ограничените президентски пълномощия мнозина се питат как двама мъже с толкова различен произход и политическа ориентация биха могли да съжителстват мирно.

"Сега главният проблем на България е имиджът", каза висш западен дипломат в София. "И обикновените хора, и инвеститорите отговарят "не" на въпроса дали искат да дойдат в България."

Новият интернационализъм на България е коренно различен от интригата на режима на Живков, заподозрян в подкрепа за покушението през 1981 г. срещу папа Йоан-Павел II. Апелите за чужди инвестиции рязко контрастират със зловещите събития от 1978 г., когато комунистически агент използва отровен чадър, за да убие беглеца Георги Марков на моста Ватерло в Лондон.

Страната дори успя да се задържи настрани от десетилетните конфликти, съпроводили разпадането на Югославия, но инвеститорите въпреки това не се надпреварват да прииждат. От 1992 г. страната е успяла да привлече оскъдните 4 милиарда долара инвестиции и е на едно от най-ниските места по този показател в региона.

"Категорично не е лесно да се прави бизнес в България и главните причини са липсата на прозрачност и на институционни структури", каза Кен Лефковиц, регионален директор на базираната във Виена инвестиционна банка EPIC, която инвестира в тютюневата и в козметичната промишленост в България.

Лефковиц, който миналата година се ожени за българка, добави: "Най-добрата инвестиция, която съм направил в тази страна, е съпругата ми."



Нужен е Хари Потър



България изненада Европейския съюз миналия месец, като заяви, че планира да приключи преговорите за членство до 2003 г. и да влезе в блока с първата вълна на разширяване, която Брюксел планира за 2004 г.

Балканската държава преди това бе посочила 2006 г. като дата за присъединяване към ЕС и някои експерти са на мнение, че дори и това може би е прекалено амбициозна цел, имайки предвид бедността на България.

Внезапната промяна на срока предизвика пренебрежителна реакция от еврокомисаря за разширяването Гюнтер Ферхойген.

"За това ще трябва магическа сила. Това е подходът на Хари Потър", каза Ферхойген, намеквайки за героя от бестселъра на Джей Кей Роулинг. "Съветът ми е да не се създават надежди, които са прекалено големи и не могат да се изпълнят, защото това може да доведе до разочарование", добави той.

Разочарованието е много повече от възможно.

Народният гняв от масовата бедност осигури победата на изборите през юни на движението на бившия цар, създадено само 2 месеца преди това. През ноември разочарованието от властта доведе до поражението на президента Петър Стоянов, подкрепян и от Симеон, и от десноцентристката партия Обединени демократични сили.

"Хората напълно са загубили вяра в думите на политиците - каза Нери Терзиева, висш помощник на Стоянов. - Те вече не вярват на никого."

И не без причина.

Две от най-популярните думи сред обикновените българи, чиято средна месечна заплата е малко над 100 долара, са "далавера" - турска дума, означаваща измама, злоупотреба, и "менте", която означава фалшифициран продукт.

Далаверата се отнася за сенчестия бизнес, който най-често произвежда менте.



Не всичко е безпрогледно черно



Все пак няма съмнение, че почти 8-милионната нация е на прав, но болезнен път. Усилията на България да извърши реформи й спечелиха силна подкрепа от Запада и мисия на Международния валутен фонд похвали хода на реформите в последно време и сключи споразумение с правителството на 13 декември.

Мениджър на голяма международна компания, търгуваща със суровини в България, обобщи с прости думи: "Трябва да си щур, за да стоиш в една щура страна, но в края на краищата бъдещето принадлежи на Централна и Източна Европа."

----------

* Заглавията са на в. "Сега".
939
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД