:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 318
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Пламен Панайотов: Доколкото се познавам, не съм авторитарист

Когато има общи проблеми пред страната, трябва да намерим сили да ги решаваме, а не да се самоизяждаме, казва шефът на ПГ на НДСВ
Снимка: Борислав Николов
ВИЗИТКА

Пламен Панайотов е роден на 20. 1. 1958 г. в Сливен. Завършил е право. Дългогодишен преподавател по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски". Член на Съвета на коалицията на НДСВ и председател на парламентарната група. Член е на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Женен.



- Доц. Панайотов, доволен ли сте от начина, по който работи парламентарната група на НДСВ?

- Винаги има още какво да се желае. Вярвам, че през последните месеци успяхме да усъвършенстваме значително механизма, по който работи групата. Вече установихме постоянна практика в рамките на заседанията да бъдат обсъждани по същество всички щекотливи проблеми по всеки законопроект, за да може групата да се произнесе кога от гледна точка на очакванията на обществото и на нашата програма за управление е най-подходящо даденият законопроект да влезе в програмата на парламента и как да бъдат решени тези щекотливи въпроси. Нещо повече, установихме практика веднага след заседанието на групата ресорните председатели на постоянни комисии да уведомяват обществото за взетите решения по всеки един от законопроектите. Така че по съществото на работата намирам, че групата работи изключително добре.

- Защо все не можете да се справите с дисциплината? Нямате ли чувството, че ви убягва синхронът в работата с депутатите?

- Не бих казал такова нещо. Разбира се, аз винаги съм заявявал и уважавам правото на всеки да отстоява своя лична позиция и е нормално тя да се отстоява и в рамките на групата. След консолидирането на политическа позиция на парламентарната група обаче по мое мнение е нормално тя да се отстоява. Разбира се, както и при другите политически сили, така и в нашата, а има народни представители, които продължават да отстояват личната си позиция. Това е въпрос, който би следвало да се третира в зависимост от това за каква позиция става дума.

- Член на Съвета на коалицията заяви, че понеже сте много зает да кадрувате, не ви остава време за работа с групата. Как ще коментирате това?

- Като крайно неоснователно, защото има коалиционен механизъм за осъществяване на кадровата политика и той се спазва стриктно. Искам да ви уверя, че не аз съм този, който се занимава еднолично с тези въпроси.

- Писа се, че вие сте стопирали назначаването на Камен Пенков за шеф на финансовото разузнаване, защо сте лобирали за свой човек. Така ли е?

- Това е несериозно. Понякога името на един или друг човек, който участва в политическия живот, се спряга на разни основания, но в крайна сметка знаете в системата на кое министерство е това назначение. Нормално е да се предполага, че титулярят на съответното ведомство има позиция по въпроса и ще я осъществи.

- Депутатите твърдят, че постфактум научават за решения, които са взети уж от името на групата. Дори г-жа Драганова, която е ваш заместник, заяви това. Защо се получава така?

- Няма основание за такова твърдение от гледна точка на работата, която е предмет на парламентарната група. Същевременно фактът, че някои колеги очакват да се обсъждат въпроси, които са извън предмета на дейност на групата, за мен представлява още едно основание за необходимостта от преучредяване на НДСВ по закона за политическите партии. Защото именно наличието на такъв политически субект ще ни даде и необходимите механизми за обсъждане на въпроси, които иначе изглежда неестествено да се поставят пред групата.

- Какви са аргументите в полза на преучредяването на НДСВ?

- Те са известни и ние сме ги обявили отдавна. Във вътрешнополитически аспект това ще ни даде възможност да имаме нормално участие в политическата система. Що се отнася до външнополитическия аспект, ние никога не сме криели възможностите, които това предоставя с оглед легитимирането ни и в структурите на Европейската народна партия.

- Парламентарна или извънпарламентарна сила ще е НДСВ след пререгистрацията?

- Ако Движение "Оборище" и Партията на българските жени, които са мандатоносители, изразят чрез съответните си органи воля да се влеят в новоучредения субект, ще има правоприемство с всички, включително и правни последици. Ако те не изразят такава воля - очевидно е, че такова правоприемство няма да се осъществи. Нищо фатално обаче няма нито при единия, нито при другия вариант, защото парламентарната група на НДСВ, както и другите групи ще включва членове от различни политически формации, както и членове, които не са причастни към никоя формация, защото по едно или друго основание не искат да бъдат партийни членове. Особеното при политическите ангажименти е, че не могат да се осъществяват под принудителен ред, така че в крайна сметка важното е след възникването на новия политически субект какви отношения ще се установят между него и партиите на г-жа Весела Драганова и г-н Тошо Пейков. Аз очертах двата варианта.

- Някои от членовете на Съвета на коалицията твърдят, че сте иззели връзката с царя и злоупотребявате с факта, че сте единствен посредник между него и депутатите. Вярно ли е това?

- Мисля, че нашият лидер не се нуждае от никакви посредници и когато той намери за необходимо, винаги лично, както знаете, е правил достояние и на парламентарната група, и на Съвета на коалицията своята лична позиция. Така че като председател на този съвет е естествено той да има правото и да го свиква, и да изразява своята позиция. Аз определено мога да заявя лично за себе си, че не се изживявам като такъв посредник между нашия лидер и когото и да било, а и той няма такава необходимост. И да кажа, че в крайна сметка решенията на Съвета на коалицията винаги са били общо дело, а не на един от неговите членове.

- А вие колко често се срещате със Симеон Втори?

- Да ви кажа не съм правил статистика, но естествено в работен порядък относително често. Между впрочем на съответното основание и членове на Съвета на коалицията, и отделни депутати като членове на парламентарната група също имат непосредствен контакт с премиера.

- Много от депутатите твърдят, че сте авторитарист, който не им дава възможност да се изявяват. Някой от тях казвал ли ви го е очи в очи?

- Ами в рамките на шегата аз свикнах от време на време да научавам за себе си какви ли не неща и това, струва ми се, е едно от тях. Определено не считам, че това, което имам като поведение, дава основание да бъда третиран като авторитарист. Разбира се, аз съм склонен в случая да уважавам мнението на колегите, по-редно е действително, когато се оценява работата на един човек, тази оценка да има относително по-голяма тежест. Но е хубаво да се знае мнението и на колегите, които, струва ми се, са преобладаваща част.

- А според собствено ви мнение вие какъв тип човек сте?

- Пак ви казвам, че според мен не е удачно тъкмо аз да се оценявам, но доколкото познавам себе си, съм склонен да мисля, че съм диалогичен човек. Т. е. когато се поставя някакъв въпрос, хубаво е той сериозно да се обсъди с всички "за" и "против", преди да се вземе съответното решение.

- След всичките нападки от подопечните ви депутати в медиите чувствате ли се комфортно като шеф на групата?

- Чувствам се много отговорен с оглед на задълженията, които произтичат от този пост, и се стремя всичко онова, което е обща политическа позиция, по най-добрия начин да бъде защитено и реализирано.

- Защо според вас ви атакуват?

- Нормално е да има колеги, които не мислят като мен или като други депутати от групата. Нормално е и да има различни становища и те включително да водят до това, което в публичното пространство се изразява като позиция.

- А защо се получи така, че депутатите научиха от медиите датата на преучредяването на НДСВ? Има ли специална причина да изберете точно 26 януари?

- В тази дата няма никакво символно значение. Работната група по организационните въпроси, която излъчихме на Боровец, имаше няколко предложения. Едното беше за 26 януари и то се възприе. Що се отнася до огласяването, действително се получи известно недоразумение, тъй като датата стана известна преди извънредното заседание на групата, на което трябваше да се обяви. Аз не искам да упреквам никого, но колегите може би с основание считат, че преди заседанието не е трябвало да има предварително изказване по въпроса от когото и да било.

- Как оценявате работата на правителството?

- Работата на правителството и нейната оценка е изключително сериозен политически въпрос, така че ние текущо в установените формати като ръководства на НДСВ и ДПС имаме предмет на обсъждане различни теми. След съвместно обсъждане ние заявяваме общата си позиция по работата на кабинета до този момент и се обединяваме около основните задачи, които предстоят за решаване пред него. С коалиционния ни партньор вече имаме съгласувани няколко основни теми - на първо място е индустриалната политика на правителството за тази година. На второ място във формат двете ръководства и цялото правителство ще обсъдим резултатите във връзка с ангажиментите по линия на ЕС. Знаете, че на 7 февруари правителството трябва да докладва новата концепция, която ще позволи ускоряване на преговорите след изключително добрите резултати в края на миналата година и след като за първи път излязохме извън пътната карта във връзка с преговорите. На трето място е темата НАТО, която е изключително съществена за тази година във връзка с предстоящото посещение на Асамблеята на пакта през май. Ние трябва да положим всички усилия, щото през май реално да направим така, че основанието за вземане на положително решение за България на срещата на върха в Прага да е налице.

- Защо според вас за толкова кратко време се стигна до сериозен срив в доверието към НДСВ? Обективни ли са според вас социологическите данни, които сочат това?

- Не съм професионалист в тази област, за да кажа дали са обективни или не, но те трябва да бъдат взети предвид независимо кое е техният автор. Те, разбира се, трябва да бъдат съпоставени с други социологически проучвания и да се отделя нужното внимание, за да се види какви са знаците. Знаете, че всичко обаче е относително. Понякога рейтингът много зависи от това какъв е периодът. В началото на годината редица неща се превърнаха в акцент - като увеличаването на данъците, без никой да споменава, че например общата данъчна тежест намалява с един пункт или че част от данъците силно са намалени, включително и данъците за облагане доходите физическите лица. Създава се едно напрежение в обществото по определени теми, без понякога ние, по наша вина, да можем достатъчно ясно да кажем какви са основанията за дадени управленски решения и какво правим, за да може последиците от тях да бъдат нормално възприети от гражданите.

- Значи ви куца медийната политика.

- Определено, имаме много какво да направим за по-доброто обосноваване на нашите решения, за да е наясно всеки и за причините, и за последиците от тях.

- Вярвате ли още, че след като изминат първите 800 дни на правителство, ще се почувства подобрение в стандарта на живот?

- Аз съм дълбоко убеден, че правим всичко възможно програмата, с която сме дошли на власт, да бъде осъществена. И ви уверявам, че всички усилия, които можем да положим, ще ги положим. Нещо повече, конкретни резултати вече са налице, и то не само от гледна точка на това, че за толкова кратък период от време три пъти се повишава кредитният рейтинг на страната, но и от гледна точка на инвестициите, които се очакват. Тази и следващата година година ще покажат новия начин на водене на политика. Виждате, че вътре в страната вече има климат, който предполага по-голяма диалогичност, и това се признава и от опозицията. Това ми вдъхва увереност, че както във външната политика сме заявили определени консенсусни приоритети, така ще можем да обявим като консенсусни и определени приоритети и във вътрешната политика. Много необходимо е да разберем най-сетне, че когато имаме общи проблеми пред страната, ние трябва да намерим сили не един друг да се самоизяждаме, а как да ги решим.
599
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД