:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пациентите няма да дават пари за лекарства в безплатния списък

Всички аптеки - с компютри

Касата ще купува само чужди илачи, българските не били регистрирани в Европа
Във всички аптеки трябва да има компютри, съобщиха от здравното министерство. Това предвижда проект на наредба за работата в аптеките. Аптеките, в които няма компютър, няма да получат лиценз. В наредбата ще има изисквания за търговската и складовата площ и условията за съхранения на лекарствата.

Здравната каса ще сключва договори с аптеки за продажба на безплатни и частично платени лекарства само ако отговарят на изискванията на наредбата, съобщи шефът й Бойко Пенков. Фармацевтите ще предават отчетите си на дискета на всеки 15 дни.

Безплатни и частично платени лекарства ще се отпускат за всички социално значими болести. Няма да се плащат лекарства за артериална хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, паркинсон, епилепсия, детска церебрална пареза, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма, диабет и т. н.

Безплатните лекарства ще се изписват чрез специални рецепти на НЗОК в три екземпляра. Единият екземпляр остава за пациента, вторият остава в аптеката, а третият - при дистрибутора, който ще ги отчита пред районната каса, за да си получи парите.

Пациентът няма да плаща нищо. Той ще дължи на аптеката само 0,20 лв. потребителска такса. Сега пациентите плащат в аптеките и после с месеци си търсят парите от общините.

Касата ще сключва договори с производителите на лекарства само за медикаменти, които са регистрирани в България, най-малко две страни на Европейския съюз или в Американската агенция по лекарствата. От тях пък ще се подбират онези, които гарантират най-кратък курс на лечение, най-голяма ефективност и са с най-малък брой странични явления. Производителите ще доказват качеството на медикаментите си чрез публикации в научни издания и резултати от изпитания във водещи световни клиники.

Така българските лекарства ще бъдат изключени от системата на безплатните лекарства, скочиха веднага български производители. Много малко български лекарства са регистрирани в Европа.
514
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД