:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,830,951
Активни 330
Страници 14,891
За един ден 1,302,066
Интервю

ДОНЧО ЦОНЧЕВ: Каруцата ни за Европа направо се обърна

Един умник каза в парламента: проституцията съществува, дайте да я узаконим. Аз мислех да го питам официално от трибуната дали е съгласен, след като и убийствата съществуват, да узаконим и тях?, ядосва се писателят депутат
"Сега"
ВИЗИТКА

-------------

Дончо Цончев е роден през 1933 г. в гара Левски. Завършил е геохимия. Работил е като геолог, зидар, учител, майстор на камини. Има издадени над 60 книги, скоро излезе най-новата му - "Ловни разкази". Депутат от Коалиция за България в сегашния парламент.

---------------



- Вероятно не завиждаш на първия от твоята плевенска листа, вътрешния министър Румен Петков, особено след убийството на банкера Емил Кюлев. Не мислиш ли, че при това правителство наистина се получи взрив на поръчковите убийства?

- Освен че е първият в нашата листа, Румен ми е много близък приятел. Аз се безпокоях за него още когато оглави вътрешното министерство. Защото по принцип от МВР през последните 15 години излизат само негативи, който и да застане начело. Ей го, и Бойко Борисов - печен мъжкар, а и той само негативи обираше. Откак Румен Петков отиде там, вярно, през десетина дена по едно убийство. А за това, което ме питаш, за Емо Кюлев, Бог да го прости - то е странно, то не е разчистване на сметки, територии, пазари, както при другите. Емо беше банкер, той не е бил забъркван в приказки за мръсни сделки. Ходеше без бодигардове, на лов ходеше, беше в управителния съвет на ловно-рибарския съюз. Нямаше причина да го премахват. Самият Румен Петков спомена в парламента, че това убийство му напомняло на убийството на Андрей Луканов, което също беше насочено очевидно срещу държавата. Вероятно има сили, които искат да обърнат каруцата. И успяха. Каруцата, с която сме потеглили към Европа, направо се обърна. Вероятно има интереси, които искат да не влезем в Европа.

- Какви са тия сили, външни или вътрешни?

- Не мога да стигна до това. Но не е разчистване на сметки. Не е като другите, бандитските убийства. Тотален шок.

- Как си обясняваш факта, че няма разкрито показно убийство досега?

- Нямам обяснение. Ние, писателите, сме свикнали в нашата сфера да имаме обяснение за всичко. Тук, като нямаш данни, не можеш да имаш обяснение. Мога да отида максимум до това откровение, за да е реално - че престъпните групировки, целият този подземен свят някак вземат връх над държавата. Държавата избледнява, изчезва. Има нации, които регулират присъствието на държавата да не слиза под санитарния минимум - определени монополи ли ще запазят, железниците ли, какво ли... А ние, българите - имаме си такъв адет, - се юрнахме да разграждаме всичко. Нали ги помниш онези ликвидационни съвети - дай да ликвидираме селското стопанство - и нищо. Това беше целта. После - давай приватизация на всяка цена, бързо, много - и държавата да я няма. Безпокоя се, че отвъд един праг това е вредно за самата държавност. Един умник, да не му казвам името, каза в парламента: след като проституцията съществува, дайте да я узаконим. Аз излязох да пия едно кафе в кулоарите и мислех да го питам официално от трибуната дали е съгласен, след като и убийствата съществуват, да ги узаконим и тях. Виж докъде сме я докарали?

- Тези убийства са камъни в градината на управляващите. А ти си в тяхната парламентарна група. Това не те ли настройва по някакъв начин опозиционно? Не ти ли минава през главата, да речем, да станеш независим депутат?

- Дума да не става. Напълно съзнателно съм в тази коалиция. И думата опозиция не бих казал, че е мръсна, защото цял живот, знаеш, съм бил вид опозиция. Но като гледам и слушам сега т. нар. опозиция, та там няма нищо конструктивно. Те говорят повече глупости, ей така, на инат. Кажи ми един, който е истинска опозиция?

- Брат ти е лежал в Белене благодарение на същата партия, предходница на БСП. Това не ти ли засяда в гърлото?

- Улесняваш ме много с думата "същата". Не са същите хора. Нямат нищо общо нито като мислене, нито като поведение. Те са трето-четвърто поколение.

За брат ми - ясно. Моето мислене обаче е такова, че аз изцяло съм в лявото пространство. Но в християнския тип ляво пространство, не в партийния. Аз съм си безпартиен и досега. Моето мислене е такова, и на баща ми мисленето беше такова. Имаме усет към социалното, към един справедлив свят. Но ме търси повече към религията, отколкото при партийното строителство. Това измислено дясно в държави като нашата ще си остане измислено. Ние сме бедни страни. Лявото пространство не може да падне от мода - като философия и социална политика. Един съвестен човек, приближен до Бога в най-хубавия смисъл на тая фраза, не може да не е вляво.

- Ти не кръшкаш, доколкото знам, от парламента. Давал ли си досега на някого да гласува с твоята карта?

- Тази дума "кръшкам" не се отнася за мен. Аз, като се хвана с нещо, съм като отличничка. В деня на откриването на парламента журналисти ми зададоха същия въпрос. Викам: как ще гласувам с чужда карта, аз не съм такъв човек! Влизам, гледам - та те всички гласуват с чужди карти. После, то се оказа неизбежно. Един от най-близките ми приятели ми казва: натисни копчето. Викам: как ще го натисна, ти не четеш ли вестници - казах, че не гласувам с чужда карта, и край. А той вика: моята карта ли ти е чужда?

- Присъстваш ли духом в парламента, или скиташ из ловните полета?

- Писателският занаят наистина може да те поблазни за такова нещо. Но депутатството е реална дейност и аз присъствам не само физически, уверявам те. Участвам в две комисии, мисля за тия закони, които се обсъждат.

- Битът ти как се промени за тия няколко месеца?

- Първо усетих, че времето ми за писане изчезна. Много добре разбирам, особено на моята възраст, какво губя. Просто дните се изнизват, а аз съм един чиновник, който цепи минутата. Излизам в осем сутринта, прибирам се в десет вечерта. Това се промени.

- Журналистите, гледам, се радват на вехтия ти автомобил. Няма ли да го сменяш?

- Отивам една сутрин на работа и гледам, тичат Венета Райкова и други журналисти. Викам: какво пак с дъртия се закачате. Бай Дончо, викат, номера си го докарал идеално. Моят номер на автомобила е 0007. Зад мен паркирал един джип, баварец, за 120 000 евро, пак със същия номер - 0007, само буквите ни различни. Венета Райкова вика: не ви ли е неудобно с тоя автомобил? Викам: какво да ми е неудобно, аз съм това. Сега пък и ценз ли трябва да има, с какъв автомобил да ходя в парламента. Не стига, че ходя с моя, вместо да разкарвам шофьорите от парламента - да ме вземат, да ме връщат. Аз, викам, вече съм ги стигнал американците. Заплатата ми е хиляда лева и автомобилът ми е точно хиляда лева. Аз с една заплата купувам един автомобил.

- Тайно не пописваш ли разкази на депутатската банка. Не си ли уплътняваш понякога така времето?

- Разкази не се пишат така. Нещо си записвах покрай закона за меценатството, имахме заседание на комисията по култура, и някой мина и вика: бай Дончо, разказ ли пишеш? Аз умрях от смях. Бе как ще пиша разказ в парламента! А и са ме турили на първия ред, камерата срещу мен, нито можеш да се почешеш, нито нищо... Но вътре много неща са ми хрумнали.

- Какво например?

- Аз съм шеф на едно жури, за наградите на Хенри Форд на "Мото-Пфое", от години съм му председател. Там всяка година дават по 10 000 долара за проекти за защита на паметници на културата. Една жена дойде и вика: господин Цончев, има едни дечица, фолклорен ансамбъл, така хубаво играят, но ни трябват 1000 долара, да им вземем телешки цървули, че през зимата със свинските цървули дечицата изстиват, разболяват се. Викам: как се казва проектът? "Цървулите на баба в Европа." Та сега ще им помагам да се сдобият с телешки цървули.

И в тая връзка ми текна, че дуварът на баба ми, на мойта родна баба, е цели 300 години по-стар от Америка.
41
3665
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
04 Ноември 2005 22:12
04 Ноември 2005 22:19
Аидеи, един лумпен поведе хорото - де да видим колко ще се навървят!
04 Ноември 2005 22:48
Да не би страньорите да са сбъркали и днес да са пуснали страници отпреди 20 години?

____________________________________
Защитете ми подписа! Искат да го изядат!
04 Ноември 2005 22:52
В последно време се затруднявам да разгранича хората които се правят на куковци и истинските куковци.
04 Ноември 2005 23:02
Що за разбиране на ляво и дясно у Дончо Цончев..... Един приближен до Бога мислещ човек може съвсем спокойно да бъде в дясно. А прагматизма, необходим за управление на държава в състоянието на България в момента е именно характерна черта на дясното управление. Идеологята и приказките "ан гро", характерни за левите не помагат особено... Много думи в това интервю, и нито изречение за това как лявото управление смята да управлява, каква му е програмата, какво иска да направи за следващите 4 години. С две думи - празни приказки. И накрая - колата на държавата не може (по дефиниция) да бъде обърната от убийството на един неин гражданин. В левите възгледи на интервюирания този гражданин като че ли е по-гражданин от останалите. Това наистина напомня за ляво мислене, добре познато от близкото минало .... Защо?
04 Ноември 2005 23:07
Да е жив и здрав още дълги години! И дано дувара на баба му надживее онази измислена "демокрация"...
А цървулите са тук, във форума... и тук-там някоя гайда от същата кожа им приглася...
04 Ноември 2005 23:43
Гнусотия!
04 Ноември 2005 23:57
Този го избраха в нашия избирателен район и някой хора, включително и репресирани гласуваха за него, щото бил писател.
А градският Р Петков никак не му завиждам. Много напечено му стана министерството.
05 Ноември 2005 00:04
Туй, за дувара, го беше рекъл Вук Драшкович, кога американците бомбардираха в Сръбско, преди има-няма седем осем години.
05 Ноември 2005 00:09
Цончев винаги се опитвал да се представя като българския Хемингуей...
-------------------------
А иначе DqrtPergishin го е казал: "Това на турски "гъонсуратлък" ли се казваше? Ако го гризе съвест - да си посипе главата с пепел..."...
05 Ноември 2005 00:26
А, бе не знам кои крив, кои прав, но казаното от Дончо си е на място. Хорото на лумпените - тоже.
05 Ноември 2005 00:36
И Деян, и Цончо – гледайте си литературата и не се месете в политиката, че ставате за смях

05 Ноември 2005 01:20
Дончо, Дончо издухана флигорно !
05 Ноември 2005 01:47
Натиснете тук
05 Ноември 2005 01:55
>>><<<
И от ебачите излизат свестни хора. Какво сте се разкудкудякали бе!
Браво Дончо!
05 Ноември 2005 02:18
Дончо, приятелю, проституцията е услуга, а убийството е най-тежкото престъпление пред всеки НК, пред Бога и пред морала. Ако не можеш да направиш разлика стой си в Нови хан.
Не излагай професията...
И да ти кажа, че ако брат ми е би малтретиран от БКП, за нищо на света - ако ще да са десето поколение няма да отида при тях. Това е тяхното мръсно семе. Прокажено и низвергнато.
И не си ли обясняваш защо точно при комунягите дойде вълната от убийства. Защото имат хора, които ще ги покрият и ще посочат съвсем други следи и мотиви. Не си ли забелязал какви убииства стават кога комунистите са на власт и кога други са на власт.
А ти продъжавай да нямаш обяснение...
05 Ноември 2005 03:10
Преди Демокрацията имаше един такъв виц/ или истински случай?!/ :
Било преди 9 септември 1944г. Били двама братя. Единият бил партизанин, а другият- шеф на местната жандармерия. Имали и двамата синове. След 9 ептември 1944 г. синът на "жандармериста" влязал с привилегии в Университета- понеже чичо му бил партизанин! А синът на партизанина НЕ му разрешили да учи в Университета- понеже чичо му бил "жандармерист" !!!
Такива ми ти работи били ПРЕДИ Демокрацията! А сега вече работите са "демократски" !!! Имаш Пари- имаш привилегията да имаш Всичко и Всички! Нямаш пари- ти си Никой за Всички и Всичко!!!
Творчеството на Дончо Цончев е ДОБРО!
Какъв е той самият или брат му, или децата му, или кучето му, или котката му- това няма нищо общо с Творчеството!!! Или има?! То и Коста Цонев беше ВЕЛИК български артист, но НЕ беше добър, дори, и като обикновен депутат в обикновено НС?!
ВСЕК ГЬОЛ- ДА СИ ЗНАЕ ЖАБИТЕ!!!
05 Ноември 2005 04:18
ЛЕКИЧКО ОТКРЕХНАТО ПИСЪМЦЕ ДО БАТ' ДОНЧО
Бат' Дончо, като писател си направо 'убав. Нема к'во да си кривим душата. Разбираш ти там ония тънките работи и знаеш как да извадиш заяка от цилиндъра. Напра'о ти свалям шапка и то огромна ( все пак не като тая "ковбойската" дето си се снимал с нея и с която мязаш на ония ерзац каубои от филмите на ДЕФА през 60-те и 70-те години на миналия век) - а бе свалям ти едно мега сомбреро ( с всичките му там свилени дрънкулки и шашми).
Виж обаче, житейската ти позиция малко ми стои на чорчик. Разбирам че всичко дължиш на онова време. Тогава ти е била младостта, тогава си юркал "юрдечките", тогава си бил пич на пичевете. Да не забравяме и ония прословути...кхък, кхък...ловни дружинки, дето бяха само за най-най-най-най-от НАЙТЕ. То суетата си е голяма работа и не може така леко човек да се отърси от всичките ония благинки, от статута и от всичките там пички майни на битието на БОГОИЗБРАН. А всички помним, че тогава нарекат ли те БОГОИЗБРАН и ти остава за цял живот. Няма 'начи, това ми ти, онова ми ти, тиражи, настроения на тълпата, моди, капризи, критика или някаква си там непредвидена случайност - ти си си ПИСАТЕЛ и туй то.
Верно, сега всичко е по-иначе. Днес върви тоя, утре -оня. Вчерашния кумир лежи забравен всред изрезки от стари вестници, бутилки с наливно вино и кутии с безбандеролни цигари. Днешния изгрява, свети там за малко и после и той цамбурва в локвата на изразходвалите се...гадно, а? Няма го онова ПЕРМАНЕНТНОТО. И то така е във всичко. Трябва, да го еба, да се бориш със зъби и нокти постоянно. Ха се отпуснеш за малко и гледаш как оня младия амбициозен капут те отминава като българин знака за "СТОП". Няма стари лаври, няма...ама аз с тоя съм гърмял падпадъци, ама с оня сме били там много гъсти. Отстрелват те, като стой та гледай. Динамика, братче, какво да правиш. Ако не си винаги върха, изхлузваш се като гащи без ластик и туй то.
А тия пинизи с евтината колица ги остави, вече им мина модата. Монката ги правеше от кога, от кога...тъй де...дай нещо по-свежарка...сега баш теб ли да те уча как се прави имидж на честен непукис...виж това с опинците и дечицата е някак си "по-така"...а ла "до дядо на село". Сигурен съм, че барем една дузина читателки на вестника са казали "оооооуууу" с онзи мекичко чагъртащ тембър на състрадателно "котенце".
Така че, ясно ни е това заиграване с лявата резба...просто иначе би било предателство към яслите. Е, ами, в края на краищата - това показва интегритет и благородна благодарност към трамплина. Ей, гледай го и Стефчо Данаилов и той може да не е много, много червен отвътре, ама няма как сега...като си се хванал веднъж на хорото - ще тропаш там и толкоз. Глей го и Батето колко години въртя кърпичката...тъй де...и там като си горе на камбанарията живота си е муци. И можеш от горе и за равенство да говориш и за добрина и за благоденствие и всичките му там шаблони на лингва социалистика. Хей...няма страшно - ще хване дикиш и още как. Гледай само в тоя форум колко много хорица са сигурни, че комунизма е добро, ама пустите му кадри му ебаха майката. И ако сега...трети път - майка и баща ви дрънне часовника- и гледай как всичко ще тръгне като по нутела и маргарин. Честна дума, бе...ей гледай какво казват и Харолд Пинтър и Наом Чомски и нашия Параграф даже...нема лабаво...още един път да се пробвате, а? Па може тоя път да стане...какво ще кажеш? Равенство там, весели трудещи се, благи партийни ръководители - а бе рая тук на Земята...петилетката за три години, направо...само веднъж да...еххххх...нали?

05 Ноември 2005 07:16
А, Грациан ме изпреварил! На него - , на Д.Ц. -
05 Ноември 2005 08:02
човеко си е прав бе! ето цитато: "Тук, като нямаш данни, не можеш да имаш обяснение." АБСОЛЮТНО верно. тук е разковничето, в ДАННИТЕ ))
05 Ноември 2005 10:20
33 мнения!!! и нито едно по интервюто Защо така??? Да не би в последния момент да е сменил някой от кандидатите за кмет в София?
Между впрочем, не ми е ясно - как разграничавате творчеството му от жизнената му позиция?! Тая последната да не би да седи в НС или да се разхожда по улиците, докато творецът пише... Нещо шизофренно му приписвате май...
05 Ноември 2005 10:48
"Емо беше банкер, той не е бил забъркван в приказки за мръсни сделки. Ходеше без бодигардове, на лов ходеше, беше в управителния съвет на ловно-рибарския съюз. Нямаше причина да го премахват. Самият Румен Петков спомена в парламента, че това убийство му напомняло на убийството на Андрей Луканов, което също беше насочено очевидно срещу държавата."
__________

Излиза, че Емо е честно момче. Като Луканов. Вие го казвате, другарю Цончев.
Няма какво да се добави за морала и на трима ви - банкерския, Лукановия и вашия. На този фон да попитам: с какво е по-долно озаконяването на проституцията? След ка то БКП/БСП е законна?
Иначе, мъртвите Бог да ги прости!

05 Ноември 2005 11:36
Слави Трифонов на стари години...
05 Ноември 2005 12:27
А на мене ми стана тъжно като прочетох интервюто. Политизацията се е просмукала в душите ни отвсякъде. Значи, нашите добри, а другите - лоши. Нашите честно станали милионери (я какви убави хора!), а другите - разграбили и унищожили държавата.
Хайде да не пиша повече, че ми става още по-чоглаво.
05 Ноември 2005 12:36
Трябва да сме снизходителни към другаря Цончев. Обикновено така става, когато на младини са те блъскали в главата. Вижте Филчев и той е бивш боксьор и настоящ неадекватник. Може и друго да има. Някой ако му е гръмнал до ухото с ловна пушка, знае ли човек коя точно тараба ще му захлопа.
05 Ноември 2005 12:55
Днес е голяма задушница, ходих на гроба на баща си. Нещо в главата ми напираше накъм нещо като "вендета" например, не знам защо излиза в мислите ми, при условие , че всичко в гените ми даже, говори как се умира със достойнство.Да знам какво е "вендета" и много други неща знам, но не всичко си позволявам да използвам.
После се огледах около себе си и видях многото хора които бяха на гробовете на своите близки, плачеха за своите и с нескрита омраза гледаха тяхните си врагове. Оказа се много враг имало ТО по света.ЗАЩО, та нали всички плачем за своите , и после ходим сякаш от измислена любов към някои , да разплакваме други, с искреното сякаш подсъзнателно желание да ги срещнем там на гробищата , да разберат и те какво е мъка?! Защо като искаме да се срещаме с хора които да разберат нещо, не намерим друг начин да им обясним!? Все си мисля че може и така да стане , но аз съм непоправим утопист и оптимист!!
СЕГА мога да бъда и реалист, та затова и заради ПАМЕТТА на БАЩА ми, ще ви разкажа за някой неща от биъиеТО ми.Както разбрахте вече, те нещата по принцип са прости, но поради мултипликационния ефект, т.е. наслагванеТО на обстоятелства и причинно следствени връзки , понякога на човек му изглеждат като ГОРДЕЛИЕВ ВЪЗЕЛ.Та бизнеса в града ни както в началото 90-те казваха на частната търговия , щото другото беше все още държавна, започна с различни играчи, едните бяха старите занаятчии, другите бяхме младите и желаещи реализация у нас млади хора, а трета категория за кояТО искам да разкажа днес бяха хора на системата на ДС.
В града ни хора на ДС имаше малко от качествените по-тяхните критерии, по простата причина че всичко се командва от София.Обаче доносници имаше много, а те бяха на ниско в иерархията на ДС.Налагаха се по принцип , защото имаше курорти и там отсядаха потенциалните "врагове на родината и комунизЪма". Та курортите бяха фрашкани с "доносници", но и там имало естествено разграничаване.Далеч съм от мисълта , че всичко по курортите е било мърша, но е било стадо с преобладаваща мърша.От друга страна искам да изясня , че при тази натискова система малцина са тези като баща ми които биха се отказали от сътрудничество без да ги е страх ОТ последствията след това.Пък е имало и привилегии , и една сигурност , че си част от нещо силно за деня.Така , че аз разбирам тези хора и не ги укорявам за наложената им съпричастност към нещо, а ги укорявам за злоупотребата с власт и сила, спрямо другите, укорявам ги за ТОва , че днес не искат да изповядат грешките си /например с отваряне на досиетата/, а се борят с отчаяна сила за подтискане на истината.
Но да се върнем на темата с бизнеса, най- успешни в началото бяха сервитьорчета и бармаченца, от комплексите. Те започнаха много здраво да се появяват в икономическия сектор , но после бързо залязоха по простата причини , че имаха професионално изкривяване , а именно да крадат , надписват сметки , разреждат, пробутват едно за друго и прочие.Естествен отбор дето се вика в неестествена среда.Трябва да знаете и че не се занимаха с бизнеса на дребно, щото , ако щете вярвайте , ама такива обикновенни сервитьори , ако за един сезон нямаха каширани пари за един апартамент , казваха , че сезона е слаб.Който не вярва да пита някой сервитьор или барман от времета 86-91г.
После се появиха и "по-умните" играчи, те бяха сложен образ, но за да ги впиша в образа на герой от туристическите комплекси, ще ги наречем екскурзоводите.Тази професия знаете предполага поназнайване на езици, симпатичност , вежливост, представяне в обществото, изобщо представяне в добра светлина и посрещане подобаващо на западно туристическите нови гости.Естествено всеки чужденец може да комуникира само с хора които знаят родния му език или някой общо приет, та заТОва и екскурзоводите минават за интелектуалния елит на обществото за пред света.Например когато започнах работа при един такъв екскурзовод , него го направиха "почетен консул"на Германия, направо останах същисан, при какъв "велик" мъж съм отишъл да работя.Работих само три месеца естествено, ТОй още за Коледа си беше намислил да ме изгони поради некадърност , ама аз понеже не му дадох повод заТОва, се наложи да си напусна поради неспазване на първоначалната уговорка за по-висока заплата след 3м.Та поради работните им изкривявания те са само до софрите и са по усмивките и доброто държание в обществото, което естествено е относително, като се има предви работното им обкръжение от роднини, бивши любовници и фамилиите им, стари ДСкадри които обаче колят и бесят в тези фирми. Та екскурзоводите са само върха на айсберга, те се пъчат карат хубави коли, свалят всекакви фолк и други труженички, т.е. колежки на магистралните такива , но са си въздух под налягане, по простата причина , че не могат да създадат нищо стойносттно , а могат само да еквалибрисват с дадености, който за съжалени в икономическия ни живот съвсем намаляха. Ако трябва да свържа нещата с вчерашната тема, такива хора никога не биха тръганали боси на "марш на скок" за да защитят ОТЕЧЕСТВОТО си , защото са научени да слушат по силните , да са жестоки със слабите, и да си гледат интереса. Будалите и некадърните да бягат ако искат и да скачат, а те са родени единствено и само да се възползват от конюктурата на обстоятелствата, и да използват собствена изгода.
P.S.Опростявам нещата зада бъда по-лесно разбран макар и ненапълно. Иначе АИСБЕРГА е доста голям и само топлина може да го разтопи. Иначе стигам до извода , че Александър Велики е намерил единственото правилно решение.А дали така все още не знам, ама много съм мислил по въпроса.
05 Ноември 2005 13:12
Та мисълта мие , че в "айсберга" хората се подреждат не само по родов и друг причинно следствен признак, най-важното е те да са управляеми. Управляемост се постига много лесно на жаргон му викат "събуване на гащите", та предполагаемия герой които ще заеме даден пост в държавата , предварително се поставя в ситуация на компромат , ТОва е докато се изкуши и имат нещо солидно против него.Такива ситуации в живота има много. След това този човек се издига на нужния пост , ако не слуша , компромата се вади и този или става пак послушен или "гори " надолу по системата.За това естествено е нужен и наказателно-процесуален кодекс с много вратички за да може да се чете дето се вика както:"дявола чете евангилието". Само по-такъв начин плаващо-диктатуро тоталитарна система може да въздейства безнаказано на обществото, и да бъде скрита от прожекторите на известността , щото както знаете подлеците обичат скришното и тъмното, там се скриват, а на светло могат да излязат и да ни обясняват за всичките ценности на света.
P.S.ВСИЧКИ в тзи държава имат кирливи ризи, на някой даже умишлено са им ги изцапали допълнително.Колкото си по високо в обществото , то за да бъдеш управляем , трябва да имаш повече мръсотия зад гърба си. НЕЩО МАЙ ИМА СБЪРКАНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА А?
ЗНАЕТЕ ВЕЧЕ КАК МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ ОТЕЧЕСТВОТО НИ НАЛИ, ИЛИ?
05 Ноември 2005 13:26
Дончо, Дончо - както бе казал ТИ в една ТВОЯ книга " Принцовете се си принцове..." Аз само бих уточнил "ЧЕРВЕНИТЕ"...
05 Ноември 2005 13:45
ГРАЦИЯН,
/:/ "... Гледай само в тоя форум колко много хорица са сигурни, че комунизма е добро, ама пустите му кадри му ебаха майката. И ако сега...трети път - майка и баща ви дрънне часовника- и гледай как всичко ще тръгне като по нутела и маргарин. Честна дума, бе...ей гледай какво казват и Харолд Пинтър и Наом Чомски и нашия Параграф даже...нема лабаво...още един път да се пробвате, а?"
.....................
Е, чак пък!!! Пинтър, Чомски и...ПАРАГРАФ!!!
"НЕ споменвай БЕЗ нужда името Параграфско!" /П39/
Я, ГЛЕЙ СЙЯ, само в тоя Форум колко много хорица са сигурни, че Капитализма е добро, ама пустите му кадри му е..ха мамата в България! И в Бангладеш и в Хаити, в Бряг на слоновата кост/сега Кот де воар, де/, в Пакистан на Кокосов остров № 5, тоже, а и в над 150-200 държави по Света!!!
Но, видите ли, Грациян ЗНАЕ що е то Комунизъм- въпреки, че никога и никъде по Света го е НЯМАЛО/Комунизмът, де, НЕ Грациян!/ ?!? Както, впрочем, и Демокрацията я е нямало и я няма по Света, май - нищо, че ИМА "демократи"!? Които , пък, най-демократично, се чудят , че на Света има "НЕдемократи"- пък били те и ХУМАНИСТИ, като Пинтър и Чомски!!!
Ерго, задължително- по демократичному!- според Грациян и сие Е , щото ВСИЧКИ да са НЕдоволни от живота СИ при НЕдемокрацията- даже и ако им е било добре или по-добре, или най-добре!? ЩО, БЕ?!
05 Ноември 2005 13:59
Бедни ми, бедни, бай Дончо. Защо не си пищеш разказите. Кой те дявол караше депутатин да ставаш, интервюта да даваш .
05 Ноември 2005 19:12
Kaily , ЧЕСТИТ КМЕТ на София !!!
Генерална промяна -
бат` Бойко печели с 67% /според МBMD / !
05 Ноември 2005 22:27
Много песимистично, викам си, ама от друга страна, нали, и Европа взе да се обръща като каруца, а накрая какво ще излезе - не знам..ммм даа..
""Един от най-близките ми приятели ми казва: натисни копчето. Викам: как ще го натисна, ти не четеш ли вестници - казах, че не гласувам с чужда карта, и край. А той вика: моята карта ли ти е чужда?""
Така де, отговорът не ми стана ясен (поне на мен, де. С извинение) сега, да си призная -аз гласувах на "играта" по СМС-а за отговор "Б" - "Ти като приятел не си ми чужд, но твоята карта ми е чужда, защото гласувайки с нея, те излагам теб за нарушаване на правилата и Твоето право на гласуване. И второ -аз самият нарушавам правилата, заради които сме Избрани тук - да ги създаваме." Знаем, че не печелим, но пък какво са некъде около пеесе стинки за да напишем истината по един СМС. ...
05 Ноември 2005 22:41
Един от най-близките ми приятели ми казва: натисни копчето. Викам: как ще го натисна, ти не четеш ли вестници - казах, че не гласувам с чужда карта, и край. А той вика: моята карта ли ти е чужда?


Дончо, по тая логика що не го попита жена му или дъщеря му на твоя приятел дали са свободни нея вечер? Нали и те като картата не са ти чужди, що да не ги "пробваш"? Направо са си твои, нали така? Д**а и логиката и поведението... Пак питам: Защо?
06 Ноември 2005 10:51
Проститутки ще има независимо дали др. Цончев ги забранява или разрешава..Справка: да огледа "другарите" си у Парламенто.
В тая връзка се сещам..Имаше 1 бълг. филм в края на 80те.В него имаше 1 сцена, дето 1 момиче за да вземе жилище се отдаде на един "другар" и докато он'я я опъваше тя го плюеше...
06 Ноември 2005 13:55
Ама как може: такъв хубав човек, че и ловец и даже в ръководството на ловно-рибарския съюз, пък да вземат да го убият. Цончев винаги е бил зле с елементарната логика. Този път обаче ме развесели на фона на сивотата, която напира да ни удави.
06 Ноември 2005 16:31
Проституцията е социално явление, което колкото и пародоксално да е част от обществото има необходимост да го ползва.Убиството е антисоциално поведение и не може изобщо да се прави сравнение. Има една приказка: Като нямаш възможност, нямаш и желание.
06 Ноември 2005 18:15
Ей много ви е яд на Дончо но така си е било винаги бездарните завиждат на талатите по-добър е и в писането и в пиенето и в ебането просто мъжкар та за това поддитичвайте и подплювайте.
06 Ноември 2005 18:34

"СПАСИТЕЛЯТ В РЪЖТА"на Селинджър съм я чел най-безпроблемно в моето ранно юношество някъде в периода 65-70 г.от минавия век.Можеше да се намери във всяка селска библиотека едва ли не.Не съм сигурен, но мисля, че ако не се изучаваше подробно, то поне се споменаваше за нея в учебниците по литература в средното школо.Та тази книга бе една от най-милите книги на ком.идеология.

Но кой да ти каже някои неща, че тогава да пишеш-като си много млад за да ги да си ги преживял лично.Не е по модата на времето да се говорят разни обективности от този род.

Много хора, забелязах, тука да пишат така,"наизуст"-от заучени клишета от последните 15 години на невиждан народен подем и духовно извисяване.Нейсе.
06 Ноември 2005 18:47

БОТ, мойте уважения!
06 Ноември 2005 19:21
бе Грацко
Всяко време си има избрани. Такива има и у Канадско и у Фичовото Хамериканско. За да се наредиш между избраните се искат някои по- особенни качества. Ето човекът от строител на камини и на какво ли не с книгите си се е наредил между избраните. Ти що не си станал от избраните ами са те пратили в строителни войски. Всичко неуспяло преди 1989г. се писа големи демократи и се убиха да плюят срещу тези дето поради таланта си се бяха издигнали.
Впрочем така и не разбрах в строителни войски те изпратиха, като педеруга или като сиганин. На времето циганите като ги прекръщаваха те все си слагаха едни такива имена, Грациан, Марциан, Марципан.
Мойта баба беше много възмутена, че един се беше кръстил като вуйчо и - виден юрист, завършил право в Белгия. Гробищата в нашия град бяха до циганската махала и той взел името от надгробната плоча.
07 Ноември 2005 00:19
Под тази статия май имаше повече от 39 постинга.
Време е да замените г-н Цончев с нещо по-атрактивно и солидно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД