:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

На Шекер-Байрам в София вместо в Кърджали

Мюсюлманският празник не е особено познат в преобладаващо християнската столица, но се отбелязва подобаващо в единствената джамия. ДПС търсело терен за нова
България се гордее(ше), че сме страна на етническата толерантност, която е пример за Балканския полуостров, а може би и отвъд неговите граници. Истината е, че тази толерантност почти не надхвърля границите на комшулука. Мнозинството българи не познават традициите и обичаите на малцинствата, с които живеят. Това се отнася особено за турците, към които така или иначе все още има неизживени исторически предразсъдъци.

Един от най-големите мюсюлмански празници Рамазан-Байрам не е особено познат извън районите със смесено население. На жълтите павета това просто е денят, в който депутатите от ДПС носят баклави в парламента. Рамазан-Байрамът е известен и като Шекер-Байрам, защото се празнува с три дни ядене на сладкиши. Другият голям празник в исляма е Курбан-Байрамът, на който се коли коч. Той се пада обикновено през февруари. Тогава се почитат мъртвите.

На тазгодишния Байрам с баклавичка се подслади и шефът на Европарламента Жозеп Борел, чието посещение съвпадна с първия ден от празника.

Българите от смесените райони знаят за Байрама само на битово ниво - комшиите им турци ги черпят с ориенталски сладки и мекици. Обиждат се до смърт, ако им откажеш. В София единственото място, където може да се усети мюсюлманският празник, е около единствената джамия, която по исторически причини се намира в центъра на града. Около нея рано сутринта в първия ден на Байрама се струпват стотици мюсюлмани.



И тази година много мъже се събраха рано сутринта около софийската джамия.



Тъй като храмът е тесен, близките тротоари и алеите бяха застлани с килимчета и найлони. Така всички, дошли за празника, можеха без притеснение да се включат в молитвата, за която, независимо че е извън храма, вярващите са с изути обувки.

Турците в София са малко - около 3-4 хиляди. На празника тук се събират предимно роми мюсюлмани, както и хора от арабската общност у нас. Тази година молитвата бе обявена за 7.45, но час преди това джамията вече беше препълнена, а отвсякъде около нея се стичаха хора. Първоначално те представляваха пъстро и колоритно множество, което сякаш се е събрало да пие по кафе преди работа в ранната утрин. Но 5 минути преди молитвата всички като по команда се строиха в редици и зачакаха призива на ходжата. За целта отвън бяха изнесени високоговорители, от които се носеше Аллах екбар (Аллах е велик) и заглушаваше трополенето на трамвая.

Самата молитва - за разлика от християнската - е много кратка. Общението с Аллах продължи не повече от около 5 минути, след което вярващите започнаха да си честитят празника. По-младите целуваха ръка на по-старите, искайки им прошка. Като илюстрация на българския етнически модел кулминационният момент на молитвата съвпадна с утринния звън на камбаните от близката църква "Св. Неделя". Точно до джамията има чешмичка, която наскоро е реставрирана от общината. Върху нея има поставен кръст. Чешмичката е разположена така, че мюсюлманите всъщност се кланят първо на кръста, който е по-близо до тях, а после на полумесеца. По-възрастните разказват, че им се е налагало да укротяват по-млади и по-буйни, които искали да съборят чешмичката или поне да счупят кръста.

Сред множеството около джамията се разпространяваше и излизащият на турски и български език в. "Заман". На първата му страница бе публикувано факсимиле от поздравително писмо за Байрама на премиера Станишев.

В днешно време ислямът е синоним на Осама бен Ладен и "Ал Кайда". Ако обаче човек се запознае с обичаите, свързани с Рамазан-Байрам, дори би се учудил как е възможно хора, които изповядват тази религия, да станат терористи и да убиват невинни. Празникът се предхожда от един месец пости - оруч, известен като свещения месец Рамазан. Всеки ден до залез слънце правоверният мюсюлманин не трябва да слага абсолютно нищо в устата си, за да спази повелята на Корана. Смисълът на гладуването е мюсюлманите да разберат как живеят бедните и онеправданите. Изключения се правят само за болни и за хора, които са на път. Поверие разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери "ифтар" за бедните.



През Рамазана по-богатите мюсюлмани са длъжни да дават зекят



Т.е. отделят част от своите пари за бедните и им ги дават или директно, или с посредничеството на ходжата. На всеки 1000 лв. трябва да се отделят 25 лв., обясни мароканецът Абдула. Той живее от 10 години в България и е търговец. На самия Байрам мюсюлманинът дава и фитрие - определена сума пари, на всеки член от семейството си. След молитвата мюсюлманите се разотиват по къщите си, за да празнуват със семействата си. На тях им се полагат почивни дни, които са официално регламентирани от държавата. Повечето от събралите се в джамията признаха, че нямат проблеми с работодателите си по този повод дори ако работят в частни фирми. По-възрастните си спомниха за времената преди 1989 г., когато на празника са се криели по домовете си, тъй като тогавашната власт имаше негативно отношение към религиите.

На Байрам мюсюлманите си искат прошка - подобно на християнските Сирни Заговезни. В трите дни на празника те често повтарят мъдростта, че ако някой ти направи нещо лошо и ти го мразиш повече от три дни, значи не си истински мюсюлманин.

Повечето от дошлите край софийската джамия са търговци или строители. Това обясни Джевад Халил от Добрич, който от 7 години живее в София. Джевад се представи като турски говорещ ром. Всъщност ромите в Североизточна и Централна България изповядват исляма - за разлика от софийските, които са християни. В момента Джевад държи сергия на Женския пазар, на която продава плодове и зеленчуци. В Добрич живеят децата му, които произвеждат дини, а бащата ги продава в София. С други стоки Джевад се снабдява от борсата в "Дружба". Месечният наем на сергията му е 220 лв. Търговецът твърди, че е доволен от доходите си.



Защо няма нито един депутат от ДПС?,



риторично пита Джевад. Ако имаше скоро избори, всичките щяха да са тук, недоволства той. Според него ДПС е тоталитарна партия. В Разград хората ги заплашват, че ако не гласуват за ДПС, ще си загубят работата, разказва той. Недоволен е и от политическите флиртове на всички партии с ромите. В Североизточна България няма проблем с неплатен ток, както е в "Столипиново", защото там никога на никого не му е минавало през акъла да обещава на ромите, че ще им опрости сметките, ако гласуват за него, казва Джевад. Политическите партии с тяхното двойствено отношение към ромите е родило партията на Сидеров, разсъждава продавачът на зеленчуци. Той си обяснява поведението на "Атака", но естествено ни най-малко не я оправдава.

В името на истината в джамията и около нея имаше депутати от ДПС. Партията е поискала от Столична община терен за още една джамия, тъй като единствената в центъра е твърде малка. На Байрама тя се посещавала от дипломати и понякога се получавали неудобни ситуации, ако за тях няма места вътре. Засега молбата им е оставена без отговор.
 
Молитвата започва с призив към Аллах да чуе думите на вярващит
 
От ДПС искат в София да има поне още една джамия, тъй като тази в центъра е малка за последователите на Мохамед в столицата, сред които са и дипломатите на мюсюлманските страни.
 
Чешмата с кръста край джамията накърнява чувствата на по-буйните мюсюлмани.
71
4298
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
04 Ноември 2005 22:10
Статията е задоволителна, съдържаща много неточности.
04 Ноември 2005 22:11
"В София единственото място, където може да се усети мюсюлманският празник, е около единствената джамия, която по исторически причини ?!се намира в центъра на града."

Една малка чесмичка с кръстче накърнява чувствата на по-буините (!?) мюсюлмани. Джамията, която е по-висока от халите обаче не накърнява чувствата на българските християни!? Дали пък чесмичката не е причина Доган да търси терен за нова джамия в София?
*
Да ви е честит баирама, братя българи! Все така напред към Европа!
04 Ноември 2005 22:27
джамията в центъра на София и мощните говорители накърнява и моите чувства, но кои ни пита нас християните
04 Ноември 2005 22:49
А бе и мен камбаните ми нараняват чувствата щото съм агностик, ама айде да е хаирлия, нема да бутам църквите.
Вие усещате ли колко сте тесногърди бре?
04 Ноември 2005 23:27
Статията много прилича на наръчник за начинаещия мюсюлмани. В следващия брой 1 Сура, Откриване.
05 Ноември 2005 00:22
К интересно от агностична гледна точка. Оказва се че теб "За целта отвън бяха изнесени високоговорители, от които се носеше Аллах екбар (Аллах е велик) и заглушаваше трополенето на трамвая" не ти наранява чувствата, но звънат на камбаните ти пречи. А как си с чешмичката - пречи ли ти? Или и ти като някои по-буини, но иначе толерaнтни мюсюлмани рипаш да я чупиш?

А на това какво ще кажеш: "Тъй като храмът е тесен, близките тротоари и алеите бяха застлани с килимчета и найлони. Така всички, дошли за празника, можеха без притеснение да се включат в молитвата, за която, независимо че е извън храма, вярващите са с изути обувки." Ориенталщина и цигания, му казвам аз. Пък ти "Go happy, Mr. lucky!"

05 Ноември 2005 00:24
Така. Да си дойдем на думата. Започва натиска за втора джамийка. Килимчета се разнасят насам натам. Личи си кой управлява държавата. Вестик Сега дамо приглася........
05 Ноември 2005 00:35
Айде помълчи малко сега, а?
05 Ноември 2005 00:53
Чичо Фичо, ние клечките за зъби не сме съгласни с ислямизацията на нацията.... Ти кога ще се одупиш на килимчето ?
05 Ноември 2005 01:25
БАЙГЪН !
05 Ноември 2005 01:33
К Ти като широкогръд като турците почнат да се разполагат като чорбаджий първо на тебе да ти го отцепят та да ти се посвият малко гърдичките!
[/b]
05 Ноември 2005 01:46
Натиснете тук
05 Ноември 2005 02:02
Траи си Светло, че Чич се появи - сега ще ти разкаже истината за "възродителния" (наверно като пряк участник) и делото на бомбаджиите -родолюбци. Аз например наи си харесвам частта когато тои се бори люто с макето в ООН-ето да защитава честта българска оплюваики я същевременно. Па и Нялка има кво да каже - и двамата са парче номенклатура прегърнала идеите на демократията от философско-идеини позиции. А, бе Булгур, булгур... ама и от гюветч не отказва.
05 Ноември 2005 02:11
А за притеснените от църквите, джамиите и синагогите АТЕИСТИ- нито дума!!!
По Конституция, Права имат НЕ само религиозновярваите, но и религиозноНЕвярващите!!!
Аз, като АТЕИСТ, искам другите да НЕ нарушават Правата, Убежденията и Чувствата ми, чрез религиозни ритуали на общодостъпни ОБЩЕСТВЕНИ места ! КАЗАХ!!!
......................................... ..........
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
...................
05 Ноември 2005 02:15
Светло, не беше за тебе, а за горния. С тебе аз не се закачам.
05 Ноември 2005 02:25
Светло - моят постинг пък си беше баш за теб и се отнася баш до долния. Чичо смятам за нецелесъобразно да се изказваш по въпроса - доста си нечистоплътен и това не е таина за мен, вярвам и за много други. Ако имаш забележки моля отнеси се до съответната аудитория во главе с благоверната ти съпруга. За жалби - адреса ти е добре известен, хич не си губи времето ами тичаи при бот-я, че не ме е спирал отдавна.
05 Ноември 2005 02:29
Драги ми Друг,
Това изобщо не е моята идея в този случай. Религията е нещо лично и най-добре да се упражнява по този начин. Не виждам защо трябва да се толерира една за сметка на друга. Според мен дали е християнство или ислям е все тая, и двете си имат своите екстремисти. Всички религии обаче трябва да знаят какво трябва да правят и с какво нямат право да се занимават. Според мен описаното горе, както и камбаните са съвсем в реда на нещата. Чешмичката обаче е защото е строена с обществени фондове. Това е нелегално и например тук в САЩ за такова нещо някой би си изпатил. С право.
05 Ноември 2005 02:38
К - за съжаление БГ не е САЩ и никога няма да бъде - и аз ти го казвам като местен наблюдател. Въпроса не е в това. Въпроса е съвсем друг и засяга отношенията между българи в София и мюсюлмани (наи-вече турци) в БГ. Народът казва: прекален демократ и богу не е драг! Е, оттам нататък - интерпретации много. Да участвувам в безсмислени спорове - нямам нито време, нито намерения. Дерзаите - дано бъдещето да покаже че не съм бил прав, иначе - жална ви маика - децата ви ще плащат за вашето късогледство!
05 Ноември 2005 03:32
Сегашната джамия преди е била христианска църква - от византийско време -както и повечето джамии в европеската част на Турция.
Чешмичката с кръста е знак за това - все пак трябва се признае този жест на мюсюлманската общност.
Все пак смущаващи са агресивността на "младите" - това е знак за тенденции на радикализация на исляма и в България - лоша новина.
05 Ноември 2005 06:02
Sorry Чичо Фичо. Моя грешка......
05 Ноември 2005 07:35
Другарите от вестнико можеха да дадат думата на некой, дет е по-наясно с религиозните дела.А не да ни замаяват с тоа ОбрАтенов, дет ни просвещава, че Курбан байряма обикновено се падал у февруари.
Нема кой да го подсети наш Любо, че у февруари обикновено падат ташаците на кочо.И, че Курбан байряма се пада у февруари около веднъж на 33 години.
Нейсе, другари, оставете верващите у който и да е Бог да си верват и да се кланят ка им е угодно.
Ехидният тон за надупените задници и неохотното честитене оставете на некои от умниците у форумо.Най-смирено ви умолявам.
Весела неделя на всички...

05 Ноември 2005 11:04
Trigger Happy
1.1 Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани.
Уважавайте българския език!
1.9. Изрично се забраняват мнения с етническа омраза и нетолерантност.

Редактирано от - Kapitanot на 05/11/2005 г/ 11:07:08

05 Ноември 2005 11:33
Господин Обретенов вместо да ни просвещава, ЩО е Баирям, да беше писал и два реда за гаврите с Българщината в България:

"...На 23 април 2005 г. активисти на ВМРО от Пазарджик, Пловдив, Смолян и други градове поставиха на връх Свобода (до с. Давидково, община Баните, област Смолян) плоча в памет на Момчил юнак и всички загинали за защита на българщината в Родопите. На същия този връх в момента се довършва теке, почитащо Енихан баба, за който се смята, че е един от хората, покорили и ислямизирали Родопите. За споменатото теке не е известно да има каквито и да е строителни разрешения от съответните институции. Не е за пренебрегване и фактът, че под него има тракийско светилище.

Редактирано от - Kapitanot на 05/11/2005 г/ 11:35:36

05 Ноември 2005 11:38
Продължение:
"...Изрично подчертаваме, че при поставяне на плочата с нищо не беше навредено на строящото се теке и по никакъв начин не бяха провокирани местните българи – мохамедани.
Преди няколко дни научихме от местни жители, че плочата е изкъртена и хвърлена на повече от 40 м от мястото й. Това за нас е проява на краен вандализъм и опасна провокация срещу верската търпимост в региона..."
СНИМКИ И ПЪЛЕН ТЕКСТ
Натиснете тук
05 Ноември 2005 12:42
Я, че откога цитати от корана се броят за "етническа омраза и нетолерантност?? Дал съм справка от кои сури са цитатите, ако някой се интересува може да провери дали е така или си измислям. Както виждам, Капитане ти така и не си разбрал иронията в постинга ми - или си мислиш, че наистина искам да се построят още 10 джамии??? Ако се чудиш още защо е изкъртена плочата, прочети пак цитатчетата и отговора ще ти стане ясен от само себе си...
05 Ноември 2005 13:02
Благодаря на Trigger Happy за цитата. Той е много полезен, защото ни показва как от страна на т.нар правоверни се гледа на верската търпимост и толерантност. И като четем това може лесно да се досетим на какво се учат талибанчетата в медресетата из Родопите. По повод на терена за нова джамия може ли някой да каже колко джамии има в Германия? И колко църкви има в Иран? Защото всички знаем, какво се случва с българските църкви в толерантна Турция. У нас през това време тече усилено строителство на джамии в смесените райони, дори там където населението е недостатъчно да напълни джамията. С какви пари и как - сещайте се.
Така, че братя мюсюлмане, май се опитвате да ни минете отзад, ако не вие лично, то вашите лидери и фундаменталистки просветители.
05 Ноември 2005 13:25
СОЛИД, за съжаление примера с Германия не е удачен - там в момента се чудят какво са сбъркали при "интеграцията" на турците и въобще каква беля са си докарали с гастарбайтерите от страна с коренно различни (от немските) възгледи, обичаи, религия. През 1970 г. в Германия е имало 3 (три) джамии, сега общият им брой е около 2500 като много от тях не са типичите джамии с минарета и куполи, а обикновени сгради с надпис "джамия" - но все пак цифрата е потресаваща. Чудя се дали има някъде ислямска държава където за 30 години броят на църквите да се е увеличил по същия начин (над 800 пъти), но отговорa е повече от ясен...
05 Ноември 2005 13:40
Тези "джамии" в Германия дето ги споменаваш, не са джамии в истинския смисъл на думата. Турците (познавам 1) в Германия ги наричат "ДИРНЕК", това са апартаменти под наем, в коити 1 стая е за гости; другата за молитва; в третата гледат телевизия, пият чаи и тн...
Имам приятел студент в Мü нхен. Когато му бях на гости, минахме с колата случаино покраи ЕДИНСТВЕНАТА ДЖАМИЯ В МÜ НХЕН, която се намира ИЗВЪН ГРАДА, малка построика с ниско минаре, обградена с високи дървета. ТАка че в Германия НЯМА 2500 джамии, а ДИРНЕКА.
България е единствената демократична страна, в която и полтиците, и малцинствата разбират демокрацията като свободия и нулева толерантност към държавата, дето ги храни.
България толерира турците. Статията го доказва. Турците си имат политически и социални права, наравно с българи и др. малцинства; имат новини на турски (за разлика от другите малцинства); имат свобода на вероизповеданието; строят си джамии И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НЕ ПРОЯВЯВАТ ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ БЪЛГАРИЯ И РОШАТ ВСИЧКО ХРИСТИЯНСКО.
05 Ноември 2005 16:35
Айде-е, сега пък ще строят нова джамия в София. Че ДПС-то покри цяла България с джамии. За последните 15 години "преходен" период към демокрацията у нас са построени над 400 (четиристотин) нови джамии предимно с парички ($$$) от Анкара и наш'те "приятели" арабите.

Чок селям.

Sine qua non
05 Ноември 2005 16:44
Аха, виждам че постинга ми горе вече е махнат, явно по логиката "няма постинг, няма проблем" Явно цитирането на някои не особено приятни части от корана се счита за нарушение на правилата на форума???

Що се отнася до джамиите в Германия... Капитано, не си информиран добре. Има си и доста джамии с минарета, куполи и т.н. Виж това

http://www.ahmadiyya.de/kontakt/moscheen. html
05 Ноември 2005 18:10
А ако Газетата е платила и пари за пасквила на Обретенов .... бадева са
05 Ноември 2005 19:11
Тrigger, не си информиран ти добре. Аз живея (и уча) от 2000та година в Германия. Не съм казал, че изобщо няма джамии тук, а само че са мноооооого малко. Дадох ти пример с единствената в Мюнхен. Една джамия в (малко извън) един 2 500 000 град е напълно нормално. В България обаче има по 20 джамии във всеки 100 000 град. Е ТОВА МЕ СМУЩАВА И ПЛАШИ!
Това на линка са от малкото съществуващи джамии. Останалите 2500 за които говориш, турците ги наричат "Дирнек"; гермаците "tü rkischer Verein" ще рече "турско дружество".
Джамии се строят само в България; Косово; Босна... Щото сме наи- демократичната държава в света с наи- привилигерованото малцинство в света. Гледаме си ги като писани яица, не даваме косъм да им падне от кратуните, а те РУШЪТ И СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРЩИНАТА.
05 Ноември 2005 19:17
Kaily , ЧЕСТИТ КМЕТ на София !!!
Генерална промяна -
бат` Бойко печели с 67%
/според МBMD / !
05 Ноември 2005 22:08
Какво значи "шекер байрам" и защо трябва да го споменаваме?
05 Ноември 2005 22:38
К
въпреки че камбаната ми звучи по-приятно от мюезина и двете считам за еднакво натрапване в ежедневието на атеиста. обаче всеки от религиозните едно си знае - като е по-силен подтиска другите вери, като е по-слаб квичи че го онеправдавали не му давали да си изповядва на спокойствие вярата. религиозното лицемерие няма край, а религиозните войни са от най-кръвопролитните, разрушителни и продължителни в историята

05 Ноември 2005 22:39
METO OT INTERNETO,
Ама и аз вече сума време ТУК / и НЕ само тук!/ тъкмо това повтарям: че ВСИЧКИ религиозни служби, обреди, ритуали и т.н. на ВСИЧКИ разрешени в Република България Религии трябва да се изпълняват САМО на ОФИЦИАЛНИЯ език в Република България!!! Щом може Православната и Католическата Църква в Република България да славят и назовават РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО , ВЕЛИК ДЕН и прочие , защо мюсюлманските религиозни празници да НЕ са и те в превод на БЪЛГАРСКИ език, а да се славославят с названието им на турски език?!? При това, мюсюлманскта религия НЕ е турска- в смисъл, да я изповядват и в джамиите да влизат само етнически турци и турскоговорящи в България!!!
05 Ноември 2005 22:42
и между другото българската "толерантност" , с която толкова се хвалим, беше от типа че ако малцинствата не ни дразнят и предизвикват като се набиват на очи им даваме някаква ниша в която да си живуркат. докато се старатя да не изпъкват и си държат обичаите, езика и културата в къщи, а на публични места засвидетелстваха вярност и поданство към българските такива всичко беше наред. това, извинете ме, не е никаква толерантност, поне не в мащаб, който си струва да се пъчиш с него

05 Ноември 2005 22:43
параграфе, такива като теб едно време са били най-върли защитници на триезичната догма. замисли се над това. хората трябва да са свободни да изповядват каквото си искат както си искат, стига да не пречат на другите. ти кво недоволстваш - че не можеш да разбереш проповедта ли? аз също не разбирам много от проповедта на църковнославянски, а ма не вдигам шум щото не съм вярващ. щом арабите не недоволстват ти кой си че да казваш на мюфтийството как да проповядва на предимно турските си вярващи? в турскитя църкви дали православния поп пее на турски?





Редактирано от - Pavlik Morozov на 05/11/2005 г/ 22:48:50

05 Ноември 2005 23:16
paragraph39, нека Библията да се чете по джамиите.Литургиите в "Света София" в Истанбул на турски ли се водят?Атеистите акъл да не дават.
Ab alio expektes alteri quod feceris.
05 Ноември 2005 23:33
BG_TR,
На циганите-мюсюлмани и на българите-мохамедани на ТУРСКИ ли им се водят литургиите в джамиите! А и защо на турски, а НЕ на арабски?!
Аз НЕ виждам причини в и Истамбул християнските църкви да НЕ водят литургиите си на турски език- щом са предназначени за ГРАЖДАНИ НА Република Турция, където турският език е официален!? На мюсюлманите в САЩ или в Африка, или в Индонезия, или в Китай т.н. на турски език ли са им литургиите в джамиите?!? НЕ, нали!? А защо тогава в България да са на турски език!!!
Впрочем, мои роднини в Сиатъл ходят на православна църква, където попът е АНГЛИЧАНИН/!/ и води литургиите на АМЕРИКАН ИНГЛИШ ! В Аляска също има много Православни християнски общества и всичките им ритуали са на Американ Инглиш!!! Значи, може, а!...

Редактирано от - paragraph39 на 05/11/2005 г/ 23:49:06

05 Ноември 2005 23:47
PAVLIK MOROZOV,
Аз изказвам мнението ми относно на какъв език, СПОРЕД МЕН, трябва в съответните държави да се водят религиозните служби на ВСИЧКИ Религии там- на ОФИЦИАЛНИЯ там език! Така че, НЕ ми изтъквай, като аргумент, на какъв те се водят СЕГА там! Можеш да кажеш мнението си- че, според теб, трябва да се водят на езика, на който говорят/като майчин ли?!/ Мнозинството от вярващите на съответната религия в съответната държава! Но СТАТУКВОТО НЕ е Аргумент! Ако Човечеството НЕ нарушаваше "Статуквото" щеше да си е още в първобитно-общинния стой, нали!!!
Я помисли и за българските цигани и българомохамеданите- които са принудени, поради религозните им нужди, или да наУЧАТ турски език в България, или да НЕ разбират нищо от проповедите в джамиите?! И то, при положение, че и циганите и българомохамеданите и турците в България ТРЯБВА/ и по житейски причини/ да знаят добре ОФИЦИАЛНИЯ в България език!!!
Освен това, аз НЕ им се меся на религиозно вярващите в религиозните им работи, а предлагам АНТИДИСКРИМИНАЦИОННО решение по отношение на НЕзнаещите езика, на който се водят религиозните служби в държава, в която този религиозен език НЕ е официален!!! ПОНЯЛ?!
05 Ноември 2005 23:53
paragraph39,
би ли ми казал, в кои джамии намазите са на турски език?Всички намази са на арабски.В последно време тук там в някои обреди се използват 1-2 турски молитви, (превеждат се накратко няколко молитви от арабски, четени преди това)за да разберат вярващите за какво става дума.Аз сам не разбирам нищо от молитвите на арабски, които знам.Навремето в Турция се опитали да водят намазите на турски език.Даже авторът на химна на Р. Турция, М.Акиф Ерсой бил натоварен с тежката задача да осъществи превода.Но не се получило.Защото някои неща видоизменят ли се губят същността си.Пък и в арабският език е имало толкова много думи, които нямат буквален превод.Така че , ако се преведат молитвите буквално на български това ще предизвиква само смях у вярващите в джамиите.Нищо повече.
06 Ноември 2005 00:28
- На Петдесетница слизането на Дух Светии се проявило в това, че апостолите почнали да говорят всички езици. От тогава започчва традицията на езиков плурализъм в православието. Само така то би могло да претендира за званието "вселенска църква". Най-логично - служи се на езика на енориашите на съответната църква. Ако в дадена енория в Аляска хората са англоговорящи -служи се на английски, но не заради официалния му статус. По тази точно логика в българската църква в Цариград не се служи на турски, нито в Зограф на гръцки.
- Готов съм да предоставя на всички желаещи снимка на официална заповед на кметството на Сан Франциско, издадена, освен на английски, и на испански и китайски - хората просто уважават гражданите си. Снимах я специално за г-н Сидеров.
- в немалко църкви в БГ се служи на църковно-славянски, който- поне до последното издание на Държавен вестник - не е официален език в БГ.
- католическата църква разрешава службата на местни езици след втория Ватикански събор. преди това - само на латински, който пък изобщо не е сред живите, да не говорим за официалните, езици. По тази причина г-н Димитри Иванов може да споменава през два вторника, че знае Отче Наш на латински.
- до колкото зная, богослужебният език в исляма по правило е арабски, (а не турски), тъй като коранът е "аспект" на Аллах и изобщо не може да бъде превеждан или подлаган на каквото и да било изменение (вкл. текст-критика) - всяка дума и буква от автентичната му арабска версия- съобщена на пророка от архангел Джебраил, е свята за мюсюлманина. Да накараш един мюсюлманин чете корана на език, различен от арабски, е равнозначно на това Аллах никога да не чува молитвите му. Защо нормален човек би искал да причини това страдание на свой религиозен съгражданин?
-има нещо много противно в желанието да се месиш в най-интимните сфери на хората, да им казваш какви са и на кой език да се молят.
- винаги се възхищавам от онези сред нас, които са специалисти по всички материи и са готови да дават препоръки като последна инстанция по всички земни и небесни въпроси.
- свободата на изразване по прословутия чл. 39 от конституцията не включва ли и правото да избираш на какъв език да изразяваш религиознте си убежедния?

Редактирано от - абулафия на 06/11/2005 г/ 00:37:55

06 Ноември 2005 00:36
абулафия ,
06 Ноември 2005 01:07
абулафия и от мен
06 Ноември 2005 02:05
АБУЛАФИЯ,
/:/ "...Ако в дадена енория в Аляска хората са англоговорящи -служи се на английски, но не заради официалния му статус"
......................................... ...............................
РАЗБИРАМ на къде биеш, но НЕ разбирам, защо го правиш?!
Защото, ако в дадена енория има испанскиговорящи/като майчин език/, английскиговорящи, /като майчин език/ и китайскиговорящи/като майчин език/, полскиговорящи /като майчин еик/ и т.н.- тогава на какъв език ти ще ПРЕДЛОЖИШ да се водят религиозните служби в тази енория?!
Щото, ако българските цигани, българомохамеданите, българските турци, българските араби, българските негри-мюсюлмани и прочие имат РАЗЛИЧНИ майчини езици- тогава на какъв език да стига Словото Божие до сърцата и душите им?!?
И ти, като PAVLIК MOROZOV, вадиш Аргумент/?!/ от Статуквото, а НЕ от Справедливото и Правилното!!! Впрочем, ти сам посочваш общоизвестната Истина, че преди векове християнските служби са се водили САМО на латински! Ако в онези времена и СЛЕД това, хора , като теб, са имали превес- то и до ден- днешен в българските църкви, например, службите щяха да са на латински! ПОЗАМИСЛИ СЕ, де, за какво ми е думата!!!

Редактирано от - paragraph39 на 06/11/2005 г/ 02:28:36

06 Ноември 2005 02:23
PAVLIK MOROZOV,
/:/ "...параграфе, такива като теб едно време са били най-върли защитници на триезичната догма. замисли се над това. хората трябва да са свободни да изповядват каквото си искат както си искат, стига да не пречат на другите..."
......................................... ......................................... ....................................
Ти, май, бързаш да пишеш ОПОНИЗми, преди да си прочел и разбрал на какво ще опонираш?!
Та тъкмо АЗ, по-горе и по-долу, от вчера и от много време преди това, изказвам мое Мнние, Теза и Аргументи ТУК /и НЕ само тук!/, че религиозните служби, НЕзависимо на чия Религия са, трябва да се извършват на ОФИЦАЛНИЯ език в държавата, където се извършват! Сиреч, на езика, който, предполага се / и налага се!/ говорят и разбират ВСИЧКИ граждани на тази държава*! А държавите по Света с различни между тях официални езици, са, поне 50-60, ако НЕ и повече?!? За какъв "ТРИезичник" ме анатемосваш, де?!? За "ШЕСТДЕСЕТезичник"- може, има логика и аргумент, и РАЗРЕШАВАМ!!!
......................................... ......................................... ...................................
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО
...
ПРИДОБИВАНЕ НА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ПО НАТУРАЛИЗАЦИЯ
Чл. 12. Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация:
...
5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката
......................................... ......................................... .....
Значи, щом от тези, на които тепърва им предстои да стават част от БЪЛГАРСКАТА нация, се изисква да ЗНАЯТ /владеят/ български език, то, предполага се, това в пълна степен се отнася и за всички български граждани, нали!!! Следователно, за да НЕ бъдат ОЩЕТЯВАНИ /пренебрегвани!/ тези, които НЕ знаят традиционния/?!?/ за дадена религия език, то БИ трябвало тази религия да ползва ОФИЦИАЛНИЯ език на съответната държава! Аз намирам това за Справедливо и Правилно, а и за НЕОБХОДИМО! Това е толкоз просто и логично! КАЗАХ!
06 Ноември 2005 05:41
Капитанот,
И как “рошат” всичко християнско? Я обясни как “рошат” църквите в Турция, че да се посмеем малко. И кажи още колко годинки трябва да клечиш в Германия за да се научиш да разсъждаваш. Помълчи малко. Вярно, не е твой празник, но нали твърдиш, че си по-толерантен от тези дето “рушът”!?! Ако всички християни са толерантни като теб и друг-и светли пикни, пфу…

Параграф, само да ти напомня, че това беше за тебе:
“има нещо много противно в желанието да се месиш в най-интимните сфери на хората, да им казваш какви са и на кой език да се молят.”
Спри се малко. Човек не може да е специалист по всичко.
Престани да ми казваш какво, как, кога, къде и защо да (го) правя, слушам, говоря, почитам, покланям, уважавам, обичам, любя, клатя!!!

Мюсюлманите в България не пречат на никого. Никога не са били пречка, и няма да бъдат. Ако има нетолерантност, тя е изказана и изразена от страна на “обърканите поначало” дето викаше един приятел.
06 Ноември 2005 07:10
След като в една държава са отделени религията от светската власт, и религиите не получават финансиране и други преференции от правителството, в храмовете не се се извършат официални актове /примерно само църковните бракове не се признават от държавата/, смятам за честно и справедливо държавата да няма изисквания и претенции на какъв език ще се молят в храмовете, както няма такива на какъв език хората ще си празнуват рождените дни, сватбите, кръщенеята, победата на ЦСКА , Фенербахче или Чикаго Файър и т.н.
Ама имало петима човека, които не разбират патилански, преводите на "Принцът" на тайландски не им звучат смешно, а напротив желаят ги, ами тогава да отидат и да се разберат с проповедника или да мине изцяло на тайландски, суахили и прочие, или да направи отделни сесии на отделните езици. В случая, че шаманът откаже, редно и справедливо е без държавата да им пречи или да им помага, но защитавайки ги от други /примерно кофти шамана/, дето искат да им попречат, тия петимата /ако толкова още са запазили мерака си/ да си направят храм, капище и т.н, в които да си пеят на техния си бог на какъвто език душа им сака. Все пак за духовни работи иде реч, Така и мераклиите за служби на патилански и тия с китайски, тайландски и прочие ще са доволни.
Само кофти шаманът може да е леко недоволен, че е загубил няколко от неговите си правоверни, но life is life, na-na-na
Смятам за право и справедливо дори и в случай, че в една държава има преференцирани религии /една или няколко/, то за всички религии, които не се ползват с преференции, да важи по-горното. Тези, които се издържат от държавата за тях да важи официалния език.
06 Ноември 2005 07:15
От половината статия за мене бе изненада, че в Добрич произвеждали дини, които да карат чак до София. Не знаех ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД