:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,830,956
Активни 332
Страници 14,896
За един ден 1,302,066
НАУКА

Учени създадоха карта на генните вариации

Откритието ще помогне да бъдат намерени гените, причиняващи различни заболявания, както и методи и средства за лечението им
Снимка: РОЙТЕРС
Екип от 200 учени от Великобритания, САЩ, Канада, Япония, Нигерия и Китай направи голяма стъпка в областта на генетиката, създавайки карта на генните вариации. Това откритие е от изключителна важност за учените, тъй като ще им помогне да открият гените, причиняващи редица от най-често срещаните заболявания, като сърдечносъдовите болести, рак, болестта на Алцхаймер, диабет, астма, хипертония и др.

--

Учените изследвали генома на 269 души от три континента - Африка, Азия и Америка, като анализирали ДНК проби от тях. Така те идентифицирали модели на миниатюрни различия в основни участъци от човешката ДНК, които са причина един човек да се отличава от друг.

Целта на учените е да открият гените, свързани с различните заболявания, и така да разработят нови средства и начини за диагностициране, както и нови методи за лечение. Гените, които правят хората по-предразположени към най-често срещаните болести, много трудно се откриват. Новата генна карта обаче ще помогне за по-бързо и по-лесно издирване из човешката ДНК на гените, виновни за болестите.

"Засега причинителите на много от заболяванията остават загадка, но благодарение на картата на генетичните вариации ще можем да направим първата крачка за причините, довели до появата на определено увреждане", обяснява проф. Питър Донъли от Центъра по генетични проучвания на хората към Оксфордския университет. "Това ще ни даде възможност да предвиждаме появата на дадено заболяване и го предотвратим навреме. Ще можем и да разработим нови медикаменти и терапии", допълва той.

Генната карта е наречена "Хапмап", като името й идва от съкращението на генетичния термин "хаплотип" и английската дума "map" (карта). Според учените, взели участие в проекта, създаването на генната карта на ДНК вариациите, е триумф на научното сътрудничество. Има обаче специалисти, които смятат, че картата разкрива само половината от истината и не може да се използва за установяването на причинителите на редките болести.

ДНК в човешките клетки е изградена от



четири химични бази -



аденин, тимин, цитозин и гуанин. Те се изписват с първите си букви от латинската азбука - А, Т, С и G. Общият брой на базите в една молекула ДНК е над 3 милиарда, чиито последователности образуват гените, точно както буквите образуват думите. При хората, които не са роднини, тези "букви" са 99,9% еднакви. Но именно оставащите 0,1 на сто са от огромно значение за разликите между хората.

Много от генните варианти между отделните хора се причиняват от



единични буквени разлики в ДНК,



наречени единични нуклеотидни полиморфизми. Те са обединени в унаследявани групи, наречени хаплотипи. Учените смятат, че има около 10 милиона единични нуклеотидни полиморфизми. Засега в генната карта те са изброили над 1 милион от тях, но това е само първата фаза на проекта за изготвяне на глобална генна карта на генните вариации. Във втората фаза на проекта те се надяват да добавят в картата още 2 милиона единични нуклеотидни полиморфизми. Използвайки генната карта на ДНК различията, учените ще могат да съпоставят единичните нуклеотидни полиморфизми на хората със заболявания с тези на здрави хора и да открият причинителите на различни болести.

Генетиците ще използват единичните нуклеотидни полиморфизми като маркери за откриване на гени в ДНК. Смята се, че промяната в буквите при един ген увеличава риска от болестта хипертония, но учените не знаят къде точно в хромозомите ни се намира този ген, източник на това заболяване. Те не могат да сравняват единичните нуклеотидни платформи (ЕНП) на страдащи от високо кръвно налягане с тези на хора, които нямат този проблем. Ако определена ЕНП се наблюдава при повече от хипертониците, този единичен нуклеотиден полиморфизъм може да се използва като показател за намиране и идентифициране на гена, свързан със заболяването. Картата вече е била използвана за проследяване на гена, свързан с очното заболяване, наречено макуларна дегенерация, обявиха участниците в проекта.

Тестването на всичките около 10 милиона ЕНП в човешките хромозоми би излязло доста скъпо. Разработването на "Хапмап" ще даде възможност на генетиците да установят по какъв начин ЕНП и другите генетични вариации са организирани в хромозомите. Генетичните вариации, които са близо една до друга, вероятно се наследяват и заедно. Например всички хора, които имат повече А, отколкото G на определено място в хромозома, могат да имат и еднакви генетични вариации в други ЕНП в хромозомен район, заобиколен от А. Тези райони, свързани с вариациите, се наричат хаплотипи.

Освен причинителите на заболявания, чрез генетичната карта учените могат да разберат и други важни процеси в биологията, като



еволюцията, генното рекомбиниране и силите,



оформили генните вариации при хората. "Информацията от "Хапмап" дава възможност да се търсят доказателства за еволюционните промени, без да си създаваме предварително хипотези кои гени може да са важни. Ние надничаме в таблицата и разбираме кои гени са били от съществено значение при видовете", обяснява д-р Дейвид Алтшултър от Харвардския институт "Броуд".
 
Създаването на генетична карта ще помогне да бъдат намерени гените, причиняващи различни заболявания, и нови методи за лечението им.
4
1953
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
05 Ноември 2005 12:34
учени от Великобритания, САЩ, Канада, Япония, Нигерия и Китай




Най-вече от Нигерия, прочута оп целия свят със своите научни открития
05 Ноември 2005 14:24
Заради расовите различия в човешкия генома е било нужно да се включи и африканска страна.
05 Ноември 2005 15:30
И аз така си помислих, сигурно някой е пътувал до там, за да добие материал
07 Февруари 2006 16:20
General. http://www.a6661.narod.ru http://www.ksdnb.data.bg; http://www.numzb.narod.ru;
Министерство oбороны Беларуси, при наблюдении Совета безопасности и по
прямому приказу Верховного главнокомандующего, пока еще исполняющего обязанности президента Лукашенко, начало масштабное развертывание воинских частей до штатов военного времени. Характерно, что выбраны соединения и части, расположенные вокруг Минска. В настоящее время приведены в полную боевую готовность бригада связи в Колодищах и автомобильная бригада в Масюковщине. На очереди мотострелковая бригада в Уручье, воинские части из Марьиной Горки, а также гарнизоны Бреста и Гродно.

Все эти меры направлены прежде всего на устрашение мирного населения, оппозиционно настроенного к правящему режиму. Кроме того, они вызваны головной болью Лукашенко, перепугавшегося массированной атаки
европейских структур. Побряцать ОМОНом, танками и самолетами, - любимое занятие человека с больным самолюбием и манией преследования, ибо в диагнозе, поставленном «батьке» психиатрами, отмечен ярко выраженный параноидальный синдром. Любопытно и то, что сам Лукашенко, в кругу генералов и близких ему людей, неоднократно сетовал на то, что «придурки из правительства Кебича отдали России ядерное оружие и ракеты». А не то бы он себя показал! Мигом бы весь цивилизованный мир зауважал паренька из шкловской деревеньки!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД