:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кариера

Красимир Гергов за двете страни на лицето

Лявата част те представя като човек, а дясната е за пред обществото, твърди рекламният бос, за когото се говори, че е собственик "в сянка" на телевизията на Мърдок
Снимка: Велислав Николов
Успехът привлича хорското любопитство, както медът мухите. Ракът на любопитството пък неизменно дава едни и същи разсейки - клюки, сплетни, слухове, че и цели легенди. Гъстакът от дочути, полуверни и откровено изфабрикувани истории за тъй наречените преуспели хора обикновено така избуява, че установяването на истината за тях минава в рубриката "мисията невъзможна".

Красимир Гергов е пример, който достойно илюстрира въпросното правило. Ако за него въобще може да се твърди нещо, то е, че е от успяващите, един от "героите" на нашенския бизнесменски Олимп, за когото в публичното пространство битуват най-невероятни митове и легенди.



Каква точно е истината, си знае единствено Гергов



Само че не желае или вече се е отказал да я изрича. Първо, защото очевидно се забавлява мощно от театъра, който се разиграва около името му, и второ, защото в края на краищата е разбрал, че слуховете му носят повече дивиденти, отколкото загуби. Всъщност Гергов толкова е свикнал, че започва сам да се заиграва и полу на шега, полу на сериозно налива вода в мелницата на "зложелателите" си.

"Какъв човек съм, ли? Много гаден, несериозен, не си върша добре работата, нямам достатъчно контакти, не съм професионалист... кредитен милионер, подлец, мръсник." С тези думи и леко дяволски блясък в очите Гергов се описва. Това е неговата лоша половина. Само минута по-рано, преди да превключи на "злата вълна", се е определил като "нормален" човек.

Малко обяснителна светлина върху тези взаимноизключващи се определения хвърля една теория, която Гергов обича да разправя: за разликите между лявата и дясната половина на лицето. "Лявата част е това, което сте като човек, а дясната част е това, което представяте пред обществото", разяснява той, отмятайки тъмния си перчем. И добавя: "Ако направиш разрез на моя снимка, ще видиш, че аз съм усмихнат в лявата си част, а тука (сочи дясното ъгълче на устата си, което е завито леко надолу) съм така. При лошите хора дясната част е усмихната."



Какво говорят за Гергов злите езици?



Че е собственикът в "сянка" на bTV, че се е издигнал с нечестни средства, че е "увътрил" националната телевизия, че е завлякъл много хора с пари, че е бил свързан със службите и какво ли още не.

На идеята, че притежава bTV, едрият, поналял се с годините мъж, се смее. Твърди, че отношенията му с телевизията на Мърдок са като връзките му с всички други медии. "Това е все едно да кажете, че всички медии, с чиито главни редактори и собственици съм в прекрасни отношения, са също мои. Несериозно е", аргументира се той. Тези, които пускат слуховете, определя като "хора, неуспели да пробутат свои кадри, неуспели да пробутат специални сделки за купуване на рекламата, с амбиции на непрофесионалисти, които искат да имат някакви постове в bTV."

Що се отнася до предишния му бизнес с рекламно време на БНТ, той е категоричен, че ако наистина е имало далавера, както упорито се твърди, нещата отдавна са щели да стигнат до съда. "През 1993 г. Българската национална телевизия увеличи цените си 5 пъти и обяви конкурс за продажба на рекламно време", разказва Гергов. "Аз единствено купих пакет, след това го продадох на моите колеги, които спечелиха добре, но после решиха, че съм монополист и такива неща... Аз не съжалявам."

Останалите истории за него го развеселяват. Шегува се дори, че името му тепърва ще се спряга около лицензирането на втория частен национален канал.

Категоричен е, че най-хубавите моменти в живота му са свързани с "човешки неща". "Нищо в бизнеса не ме е правило щастлив, точно обратното", казва рекламният бос. "Бизнесът е средство, а не цел. Целта е да изпитваш удоволствие от работата, удоволствие от живота."

За семейството си предпочита да мълчи: "Не искам да ги намесвам в тия неща, живеем в престъпна държава." 38-годишен, той има две дъщери. Преди няколко години, "когато престъпността беше излязла на улиците", ги пратил за известно време в Англия, сега пак са си тука. Всички в семейството са запалени спортисти. Самият Красимир си спомня като един от най-щастливите в живота си деня през далечната 1977 г., в който става републикански шампион по ориентиране.

Дълбоко в себе си



той е убеден, че е добър човек



Явно точно затова си позволява ексцентричността да настоява, ако ще се появяват негови снимки в пресата, те да са с ляв профил или леви в три-четвърти - така че да показват истинската му същност.

В ценностната система на Гергов всичко изглежда ясно разграничено между "добро" и "зло". Убеден е, че на тези, които "правят злини, Господ им го връща" и самият той досега винаги отвръщал на "злото" с "добро". В бизнеса нещата, поне на теория, също са пределно изчистени. Рекламният бос признава, че формулата на успеха му е "перфекционизъм, професионализъм и никакви компромиси". Вярва, че в бизнеса "всяко зло е за добро", че ако си професионалист няма начин да не спечелиш. От опит знае, че всеки път, когато направиш компромис, рискуваш да те излъжат и да загубиш и обича да повтаря крилатата мисъл за секса и монопола: "Като бях малък, си мислех, че най-хубавото нещо е сексът, после разбрах, че е монополът."

Въпреки че не го признава,



Гергов обича да бъде четкан



по самочувствието и нормално страшно мрази да губи. Всичко това обаче е маскирано под една почти естествено изглеждаща скромност. Дали тя е само за пред хората, или не, той си знае.

Всички го смятат за силна фигура заради бурните му бизнес успехи, той обаче твърди, че напротив е "много слаб": "Лесно се поддавам, доверчив съм, много лесно можете да ме излъжете." Паралелно признава, че залага на принципа: "Ако не съм първи, значи съм последен", както и че в собствените си представи продължава да е "първият".

Когато му отмине пристъпът на скромност, не пропуска да напомни, че той е създателят, а донеотдавна и собственикът на първата частна телевизия в България - "Триада", както и на първото частно радио с почти национален обхват - "Класик FM". Определено се



гордее и с контактите си



- предпочита да не назовава имена, но обяснява, че работил с повечето големи медийни компании в света - империята на Мърдок е само една от тях.

"Ако престана да се справям, веднага ще се махна", твърди човекът, който сам не знае колко точно фирми има. На въпроса за отдавна обявеното си оттегляне, което развълнува много хора на тесния ни рекламен пазар, усмихнато отговаря: "То не може да стане за един ден, това е дълъг процес, който ще реализирам в крайна сметка. Трябва да предупредя свои партньори, клиенти, роднини, че няма вече да имам такъв бизнес." В момента Гергов се подвизава едновременно в полето на рекламата и консултантските услуги.

Първото си запознанство с рекламата е направил още в годините, когато е бил манекен. Започва да прави ревюта през 1984 г., благодарение на случайността: "Един човек, който тогава отговаряше за рекламата на "Руен", а в момента е депутат от СДС, ме видя на улицата, хареса ме и ме покани." След няколко години Гергов започнал да работи за рекламата на "Пирин". През 1990 г. вече е шеф на рекламата на ЦНСМ. Тогава със свои приятели прави фирма "Линеа". През 1992-а създава пословичната "Крес". Само година по-късно има



оборот, 6 пъти по-голям



от този на първата фирма в класацията след него.

Към днешна дата Гергов вече има амбиции и извън полето на рекламата. Освен постепенно да се прехвърли към консултантския бизнес, който по собствените му думи е много печеливш, планира в скоро време да реализира двете си мечти: да направи първото игрище за голф в България и да построи фабрика за лют сос "Табаско". Иначе в личен план смята да заложи на самоусъвършенстването, да чете повече, да се вижда с приятели, да научава нови неща за живота.

Това как и къде се спряга името му, не го вълнува. "Аз лошото не го помня."

снимки гергов

1. тази с костюма - В началото на 90-те години Гергов прави първите си стъпки в рекламния бизнес



2. водната - Водните спортове са страстта на рекламния бос. На снимката Краси след дълбоководно гмуркане някъде по бреговете на Мексико.



3. Гордият Гергов (в средата) получава първата си награда като голфист след състезание в Турция.
4746
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД