:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Йошка Фишер: Чакаме ви в полунощ на 1 януари 2007 г.

Ако България напредва със същите темпове като досега, със сигурност ще стане пълноправен член на ЕС през януари 2007 г. Това казал вицеканцлерът на Германия и външен министър Йошка Фишер по време на вчерашната му среща с премиера Симеон Сакскобургготски.

Фишер е първият висш европейски представител, посетил страната ни след подписването на договора за членство на България в ЕС. Двудневната му визита е по покана на българския му колега Соломон Паси.

Премиерът похвалил условията за туризъм у нас и качеството на услугите.

Германия е наш стратегически партньор, изтъкнал Георги Първанов на среща с германския външен министър. Двамата са изразили надежда, че предпазната клауза в договора ни за членство в ЕС няма да бъде активирана.

По-късно пред депутатите в парламента Йошка Фишер повтори европейската позиция за спешни реформи в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. По думите му до 1 януари 2007 г. Европейската комисия трябва да бъде убедена, че има напредък точно в тези области. А главната предпоставка за всичко това е сериозната политическа воля, каза Фишер. Вицеканцлерът изтъкна необходимостта от подкрепа за европейската Конституция, която ще направи съюза по-силен, по-прозрачен и по-ефективен.

Фишер увери българските депутати, че Германия ще направи всичко възможно за успешното ни присъединяване към ЕС. "Очакваме ви в полунощ на 1 януари 2007, година!", завърши речта си германският външен министър.
11
981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
28 Април 2005 23:24
Da zapovqdaite v poluno6t-togava EC se prevru6ta v tikva......
29 Април 2005 01:46
Каква България в Каква Европа - Договорите трябва да се изпълняват и от вас, г-н Барозу
[ 2005-04-29 ]
Отворено писмо на Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" до председателя на Европейската комисия
Високоуважаеми г-н Барозу,

На 25 април 2005 г. всички българи с вълнение приветстваха подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС. Но над 1 милион от тях в безпрецедентен граждански референдум поискаха преразглеждането на неадекватните договорености за предсрочно затваряне на реактори в АЕЦ "Козлодуй"!
Ние знаем, че България е поела задължения. Чухме и вашето позоваване на принципа на Международното право Pacta sunt servanda (Договорите трябва да се изпълняват). Но знаем и че Международното, както и Европейското право познават десетки примери на променени обстоятелства или променена воля, което води до преразглеждане на договорености.
Самият ЕС нееднократно промени позициите си дори по този въпрос, включително и след подписани договори! На 8 март 1993 г. ЕС подписа Европейското споразумение за асоцииране на България (ЕСА), в чийто чл. 80 "Ядрена безопасност" заедно с всичките си държави-членки се задължи за "сътрудничество за...подобряване функционалната безопасност на българските ядрени електроцентрали...и оценка на възможността за реконструкция на съществуващите енергийни мощности, снабдени с реактори WWER-440". Без нито дума за "опасни блокове" или "затваряне на блокове"! Този ключов договор не трябваше ли да се изпълнява, г-н Барозу?
На 16 юни 1993 г. се подписа Споразумение за краткосрочни мерки по повишаване на безопасността на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", в което се предвиди спиране на блоковете през 1997-1998 г. Очевидната неадекватност на клаузите на това споразумение бе достатъчно основание то да остане неизпълнено. И никой не смята за нужно да се позовава на принципа за изпълняването на договорите, защото обективните условия, от една страна, и абсурдността на договореното, от друга страна, ясно предполагат този именно договор да не е серванда...
Чужда на идеята за изпълняване на договорите, близо 7 години (!) след подписването на цитираното ЕСА Европейската комисия (ЕК) в лицето на комисарите Ферхойген и Де Паласио настояха България да затвори 3 и 4 блок през 2006 г. Без основания и с напълно неверни аргументи: за "позицията на ЕК", за която и съдът на ЕС установи, че такава никога не е имало, за "уеднаквените стандарти за безопасност в ЕС", а самата Де Паласио призна по-късно, че такива няма, и за "невъзможната модернизация", след като всички компетентни международни органи установиха, че на 3 и 4 блок такава вече е направена! През цялото това време за ЕК договорени позиции нямаше, вижданията можеха да се променят и задълженията за "оценка на възможностите за реконструкция" да се заменят с "предсрочно затваряне"!
За ЕК явно не подлежаха на изпълнение и решенията на ЕП - от 20 юни 2002 г. за "намиране на компромисно решение, основаващо се на оценките на компетентни експерти" и от 13 април 2005 г., когато ЕП с голямо мнозинство "призова Съвета да бъде подготвен за преразглеждане"! Защо тези актове не са "за изпълнение"? Или в ЕП не знаят, че договорите трябва да се изпълняват, като призовават за "преразглеждане"?
Истината е една и тя е много проста, г-н Барозу - през последните 5 години несъмнено беше доказано, че:
- няма никакви основания за спиране на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй";
- икономическата и социалната цена на спирането им през 2006 г. ще бъде изключително висока - както за България, така и за целия Балкански регион;
- ЕС ще трябва да дава стотици милиони за безпричинно предсрочно спиране на безопасни реактори.
Това са достатъчни основания ЕС да приеме протегната от един милион българи ръка и да преразгледа договореностите - в интерес на България, Балканите и самия ЕС! Вярваме, че това може да стане през 2006 г. в рамките на европейска конференция по ядрената безопасност в ЕС.
Вашето прекрасно отечество Република Португалия е най-добрият за нас пример за изключителен напредък в условията на европейска интеграция! Но то е и горд пример за упорито и успешно отстояване на националните интереси при присъединяването! АЕЦ "Козлодуй" е за България това, което бяха за Португалия нейните маслинови гори. Като достоен син на португалския народ и истински европеец - не отнемайте на българите същото право да се борят за справедливите си интереси.
Защото нали ЕС е именно това - уникален продукт на съвместно защитавани национални интереси!
29 Април 2005 02:08
На таз опознавателна перспектива всички ние, то се знай, че се радваме безкрай…
Ма все пак да питаме как е по евростандарта: гумите и вазелина от къщи ли да си ги носиме или ше ги получим на място като натурални европейски помощи лично от многоуважавания г-н Фишер в полунощ на 1 януари 2007 г. Vor der Kaserne, Vor dem groß en Tor…
29 Април 2005 08:02
Йошка Фишер: Чакаме ви в полунощ на 1 януари 2007 г. намазани с вазелин
29 Април 2005 08:34
paragraph39-Много си се постарал и добре си го написал, но няма кой да чете!Не е работа на форумците да оправят батаците на политиците!Нас и без туй ни смятат за откачалки, дето си губим времето и пишем по нощите!Амитата цяла държава сринаха до земята попогрешка(ужким), че икономиката на една малка бедна държавица няма да сринат Евробабаитите!Последното ти изречениее можело да си го спестиш!...Защото нали ЕС е именно това - уникален продукт на съвместно защитавани национални интереси! ....Най точното определение за ЕС-го чух преди 10год.докато ЕС-то беше от 12държави!каза го един гениален холандец-комедиен актьор! 12крави тичащи по синя поляна и опитващи се взаимно да се издоят!
29 Април 2005 09:40
Абе нии тогва пияни ще бъдем, какъв ЕС ?? . Като изтрезнеем тогава ще дойдем. Още не сме влезли и взеха да ни командват.
29 Април 2005 10:59
И в ЕС пак ще си останем комунистическа Държава.
Трябва да си голям майстор за да успееш за 15 години да откажеш хората от демокрацията...
Малко свръх богати, и много много бедни
руска му работа
29 Април 2005 13:09
много важно какво е казал Фишер. доброто ченге и лошото ченге. германия се тресе от антибългарска агитация, а тоя го разследват в бундестага за визови скандали. може през 2007 да посрещне наще цигани в някой немски затвор. аз по убеждения съм социалист ама комунизма който наложиха за 2 мандата в германия Фишер и Шрйодер на се трае. ако тия ще ни казват кво да правим по добре да не влизаме ваобще
29 Април 2005 13:40
paragrafe,
zavchera, na parti po sluchai 25-i april v bg posolstvo v parij tvoia vynshen ministyr ( tvoia shtoto si balgarin i Pasi e ministyr) g-n Pasi kaza, v otgovor na vapros na bg studenti, che tova e izmislen referendym i che toi moje da sabere 1 milion podpisa za otricatelno vreme za vsiaka kauza.
29 Април 2005 13:42
параграфе,
завчера, на парти по случаи 25-и април в бг посолство в париж твоя външен министър ( твоя щото си балгарин и Паси е министър) г-н Паси каза, в отговор на въпрос на бг студенти, че това е измислен референдум и че тои може да събере 1 милион подписа за отрицателно време за всяка кауза.
29 Април 2005 15:33
Германия ни чака с отворени обятия? А аз пък чакам да го видя с очите си, иначе не вярвам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД