:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Голямата пещера на Мадара заключена

Недоволни туристи си връщат билетчетата
От няколко дни четирите подхода към Голямата пещера в археологическия резерват "Мадара" са заключени с катинари, оплакаха се вчера екскурзоводи. Чужди туристи, които от януари плащат по 4 лева за билетчето, настоявали да ги върнат и да им въстановят парите.

Указанията на министър Нина Чилова да бъдат изолирани опасните места били приети прекалено буквално и достъпът до Голямата пещера изцяло бил отрязан с мрежи и железни врати, заключени с катинари. Отцепените стъпала са около 70. Това затруднява по-възрастните туристи, които предпочитат по-полегатия преход до Конника покрай Голямата пещера вместо стръмните стъпала от централния вход.

Въпреки че според обещанията обезопасителните работи в резервата трябваше да са приключили, там още не се върши нищо. В събота и неделя на ден преминават по 100-150 туристи - чужденци и наши ученици, а през делничните дни по 15-20 души. Най-много недоволстват туристите от Израел, каза екскурзоводката Елена Мирчева. Районът около Голямата пещера беше отцепен миналия месец, след като парче скала падна върху главата на дете.

От кметството пък вчера съобщиха, че община Шумен ще съдейства на международните екипи по решаване проблемите на Мадарския конник. Кметът Веселин Златев обеща съдействие в изпълнение на молбата на директора на Националния институт за паметниците на културата арх. Георги Угринов. За тази година са предвидени три работни кампании. Първо върху част от релефа ще бъдат заложени биоцитни материали, изпратени от Германия и Франция. След това ще се направи втора серия експерименти, а през есента международен екип ще анализира резултатите и ще направи план за спасяване на релефа за 2006 г.
5
1238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
29 Април 2005 06:52
Опаааа... Намериха си пак за какво пари да кльопат.
29 Април 2005 08:14
Абе тая Тонка ходила ли е на Мадара и от къде го измудри този по полегат път към Конника или само сензация да става. А за престараването наистина са се престарали. Все едно да забранят да се движим по улиците щото може да ни сгази томобил. Сложи табела Денджър, падащи камъни и всеки да си троши главата...
29 Април 2005 09:10
За по полегатия път е права, аз имам по-пресни спомени и снимки. Само че не чак до Голямата пещера а предишната (забравих и името) и от там криввайки на ляво е по полегат пътя до конника. Но и за парите е прав emacs, никой реално не се кахъри за безопасността, а как от всеки общественозначим проблем да се цоцне максимум парица.
29 Април 2005 09:46
Айде тогава затворете всички опасни места из БГ, планински върхове, пещери, скали и т.н. И кво ????. Тая шматка много боооооса излезе ве, поне да слуша малко там, все има някой дето повече разбира от нея, ако няма да пита.
29 Април 2005 10:29
Че то и пред Дяволското гърло постоянно падат камъни ама никой не се е оплакал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД