:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът си изми ръцете за меценатството

Министерство на финансите против данъчни облекчения за дарителите
Парламентът прие вчера на първо четене половинчат закон за меценатството, от който хората на изкуството и техните дарители няма да имат никаква практическа полза. Законопроектът, който е гордостта на авторите му от Новото време, предвижда данъчни облекчения за физически и юридически лица, които даряват пари за култура. В текста е записано, че данък общ доход и корпоративният данък за меценатите ще се намаляват с до 20%, а безвъзмездната помощ няма да се облага с ДДС. Тези текстове обаче не се одобряват от министерство на финансите, съобщи председателят на комисията по култура Стефан Данаилов. Освен това бюджетната комисия няма становище за проекта.

Но дори и да вземат одобрението на Милен Велчев, депутатите няма да имат време до края на мандата да приемат закона напълно, защото предвидиха цели 3 седмици за предложения между двете четения. Проектът, който според критиците си само имитира грижа за изкуството, мина на косъм. Подкрепиха го 83 народни представители, против бяха 55, а 16 се въздържаха.

От десницата обявиха, че законът е предизборен PR на Новото време и рекламен шум за новата министърка Нина Чилова. Стефан Данаилов се оплака, че в този вид текстът не е добър и се вкарва много късно. Като е толкова лош този закон, защо сте го сложили на първо място във вашата програма за културата, опонира му Величко Клингов от Новото време.

Новоремци щели да се срещнат другата седмица с Милен Велчев, за да бъдат изчистени критиките към закона и той да е готов в максимално кратки срокове за второ четене. Законопроектът се подкрепя от дейците на културата и текстовете му са работещи във Франция и Великобритания, обясни Юлияна Дончева.

Приветствам вносителите на този закон, каза бившият министър на културата Божидар Абрашев в първата си реч като депутат. Представяте ли си какво щеше да стане, ако ги нямаше ренесансовите меценати, патетично запита Абрашев.

Според закона държавата ще организира културно лото, половината от събраните пари трябва да отидат за подпомагане на изкуството. За стимулиране на дарителството се предвижда да бъде учредена годишна държавна награда за мецената, предоставил най-голяма безвъзмездна помощ.

Според проекта ще бъде създадена и Държавна комисия за подпомагане на културата към МС. Тя ще води публичен регистър на меценатите и регистър на организациите, подпомагащи културата, и ще контролира дейността им.
3
1173
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
29 Април 2005 01:22
Ба маа му, аз давам суха пара за книги, театро и прочия народоугодни дела, те ми турят още една комисия (и не ква да е, а Държавна даже), да “контролира дейността им”.
Пуста гравитация дето е направила така, щото на дамите и господата всичкия мозък да изтече през … ъъъъ … естествения изход. Бедна, бедна държава, нема бюджет ни за култура, ни за тапи.
29 Април 2005 10:19
Парламентът и с хлор не може да си измие ръцете...
29 Април 2005 12:33
Идиоти. Във всяка нормална страна като дариш пари за култура, ти се намаляват данъците. А тук какво - хем държавата не дава, хем не дава на другите да дават.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД