:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът пусна сръбския военен, МВР - не

Полк. Бранкович е с дипломатически имунитет, Гранична полиция обеща пак да го задържи
Снимка: Борислав Николов
Сръбският полковник Чедомир Бранкович, който бе задържан от МВР в сряда по искане на Интерпол-Загреб, бе освободен вчера. Софийският градски съд реши, че като член на официална военна делегация Бранкович се ползва с дипломатически имунитет и всякакви мерки за процесуална принуда срещу него са незаконни.

От Върховна касационна прокуратура обявиха, че ще протестират решението на съда.

Няколко часа по-късно шефът на Гранична полиция ген. Валери Григоров изненадващо обяви в Пловдив, че Чедомир Бранкович ще бъде задържан отново, ако се опита да напусне страната ни. Григоров допълни, че хърватинът е обявен за издирване от Интерпол и фигурира в информационните фондове на Гранична полиция. "Докато не бъде прекратено издирването от държавата заявител, ние сме длъжни да го задържим при опит да напусне България", поясни пред "Сега" Валери Григоров. Хърватските власти потвърдиха, че ще искат екстрадиция.

Съдът оправда решението си с това, че полковникът е влязъл в България като представител на сръбското военно министерство. Той е с особен статут. Към Бранкович се прилага Виенската конвенция за дипломатическите отношения, която гарантира неприкосновеността на личността.

МВР обаче е поискало становище от външно министерство. В него се казва, че независимо от статута на лицето, при положение че то се преследва за престъпление срещу мира и човечеството, не се ползва с имунитет по международните конвенции, съобщи Бойко Борисов.

Той оспори и съществуването на дипломатически имунитет. "Бранкович е влязъл в страната с обикновен паспорт на гражданин на Сърбия и Черна гора, което означава, че няма дипломатически имунитет", обясни главният секретар.

Съдия Тодорова обаче смята, че още на 18 април страната ни е била уведомена за състава на делегацията и е можела да установи, че Интерпол издирва Бранкович. Тогава е можело да бъде обявен за персона нонграта, ако се счита, че присъствието му в България е нежелано.

Ако е имало такъв състав на делегация, обявен пред нашето МО, там има разузнавания и контраразузнавания, които е трябвало да се задействат, коментира и Борисов.

Самият Бранкович обясни пред съда, че няма нищо общо с престъпленията, в които го обвиняват хърватските власти. Той се оплака, че не е получил обвинителен акт. Според него му е отказан контакт с посолството на Сърбия и със семейството му.

Онзи ден главният секретар на МВР обаче увери, че до 2 ч. през нощта е бил заедно с консула на Сърбия в Шесто РПУ, където бе задържан полковникът.

"България е прекрасна страна", бе лаконичен Бранкович на излизане от съдебната зала.

Бранкович е обвиняем, че през 1991 г. като командир на армейски батальон на Югославската национална армия е наредил атака срещу 21 села. Според хърватските власти е извършил престъпление срещу човечеството.
27
1396
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
28 Април 2005 22:54
Тои и садат в Хага тарси сума ти харватски генерали, които обаче необезпокоявани си живеят живота в Харватско. Кои-крив, кои прав - намериха се умницив БГ-то да решат и този проблем. А утре познаите кои пак ще духа супата, особено ако ви предстои да патувате през Сарбия. Аз лично не бих могал да обвиния сарбите тогава.
28 Април 2005 23:52
Мноо уmни ора във бъншно
Още по такива във вътрешно
И сега к'во
Насрахме се пред сръбската армя. И независимя съд взе крайно независимо решениеее
Бат.... нещастниците
29 Април 2005 00:18
В Евро-Съюза "Сърбски военен " звучи все още като " 'СС- Ваффен' Национал-Социалист - в свободен првод: Въоръжен Есесовец-Сърбин". Даите го този убиец на Хърватите - Любимите "братя" на Сърбите.. Те знаят как да си го...
29 Април 2005 02:27
След като Полковника
е в Официална Държавна Делегация се ползва с Дипломатически Имунитет!!!
Борисов
е твърде зле с Правото
и Върши много Закононарушения
и ако бяхме правова държава
одавна да е клиент на Прокоратурата и Съда!!!
Поредния негов
ГАФ !!!
Мисля
че
Приказва много
но е твърде посредствен в много области
и вместо да сложи ред и сигорност в провинцията, където се вършат масови погроми и обири на имуществото на Възрасните Хора и много села и квартали се превращат в пустуш
каквито и
по Карджалииско Не е Било
е трагнал кату ШУТ
да
Обслужва чужди Интереси
и групировкиса .....
29 Април 2005 06:35
Охраната на полковника е доста добре охранена......
29 Април 2005 07:13
охраната е охранена, да!
като полицаите от Беверли Хилс, интелегентни
и умъдрени.
29 Април 2005 08:17
сега хрватите ще ни пуснат един мач за световните клалификации за германия 06
а бРоико защитава авторските права на съда в хага и се бори с паспортите ментета
29 Април 2005 10:03
аман от некадърни чиновници!
29 Април 2005 10:06
Силата на правото!
29 Април 2005 10:09
За сетен път се убеждавам, че българското правосъдие по такива свои качества, като компетентност, безпристрастност, професионализъм и експедитивност има само един аналог в света - либийското правосъдие. Лика прилика са.

МВР решават да се понатегнат на ЕС със задържането на издирван от ИНТЕРПОЛ. Канят го в България и после го задържат. Малко е подличко, но е полезно - все пак се прави добро впечатление на ЕС.
Друга тема на разговор е, за чий ни трябва да се ангажираме със сръбско-хърватските конфликти, не се знае кой е правил по-големи престъпления там. Можеше спокойно сърбинът да не бъде допускан в България - да си го ловят хърватите. Но, това е, както казах друга тема, а и натягането потенциално можеше да се окаже полезно.

Обективно погледнато - основания за задържане има. Издирвано ли е лицето? Издирвано е. Има ли директива за задържането му? Има такава директива. Лицето ползва ли се с дипломатически статут? Виенската конвенция от 1811 ясно дефинира кои лица са дипломати и кои - не, така че в случая няма такова нещо.

Решението на съда е смайващо. Смисълът му е - "като сте знаели, че е такъв, защо го каните. Щом го каните - няма право да го задържате".

Случаят е прецедент и поради това е поискано и становище на МВнР. Становището е - "лицето не е с диполоматически статут и не може да има такъв, лица осъдени за престъпления срещу човечеството не могат да се ползват с такъв статут". Още веднъж подчертавам - съдът няма информация по въпроса, затова и се допитва до МВнР - по своята същност правилен ход. МВнР дава становище, че лицето не е дипломат, но това становище не се харесва на съда и се постановява "може и да е престъпник, ама що го каните тогава?".

От това губи държавата. Като сме решили да се натягаме - решили сме, отиваме тогава докрай. Сега това е напълно циганска работа - МВР се натяга, съда го контрира. Олекваме, излагаме се, самокомпроментираме се. И ЕС получава поредното убедително доказателство за липсата на правосъдие в България, впрочем едно напълно правилно и вярно становище.

През 1940 г. Рудолф Хес, заместникът на Хитлер в НСДАП каца със самолет в Англия за да се опита да договори сепаративен мир. Правителството на Чърчил го арестува веднага, Хес е осъден доживот и умира в затовра някъде през 80-те годин, ако не се лъжа, на 90 и нещо години.

Добре, че английското правосъдие не е като българското. Хес щяха да го изпроводят по-живо и здраво сигурно. Ама там логика от типа "ми като е бандит за кво да го съдим" не минава.
29 Април 2005 10:10
Боже виж България какви ги върши! МВР не признава решенията на съда? Защо се чудим тогава, че на ниско ниво няма нито правосъдие нито защита от неправомерни действия на МВР.
29 Април 2005 10:13
Интересно ми е кой съд има право да съди някого и да го обвинява в нарушение срещу ЧОВЕЧЕСТВОТО?Някакъв си Хръватски съд изобщо ми се струва, че няма подобни права. Еле пък ние в България да им дтаваме подлога.
29 Април 2005 11:08
Едно време , Менче Кърничева и Ванчето ги трепеха такива като тоз криминалац, одма. Нема Хага, нема Мага.
Сега му сте се закахърили, на сръбския кръволок.
29 Април 2005 11:15
тоа с виенската конвенция от 1811 да си я завре отзад. а хес е арестуван, понеже по това време германия и великобритания са у война. ако знаеш кво е война де, според виенската конвенция от 1811.
сръбино не е съден, има издадена заповед за задържане от некво селско дознателче у хрватска.
не се издирва от съдо у хага. хърватите са поискали от интерпол да го издирва. има червено картонче от хрватското поделение на интерпол, а не от централата.
никой не е вршил по-големи зверства у европа след ІІ св. война от хрватите - даже шиптърчетата у косово.
това са фактите, другото е фичовщина и дупедавщина
29 Април 2005 11:25
Голяаама тъпня.
Въпроса опира до морал и наще са постъпили ПОДЛО!
Съдът взима решение от морална гледна точка "Абе постъпили сте подло бе!..." ония контрират "Ми като се дига шум около нас що пък не, хем всички да видят колко ни е грижа за човечеството"
29 Април 2005 11:28
С нетърпение очаквам paragraph39[u]
29 Април 2005 11:30
преди време некой у читавио форум беше пущил малку история за тия събития от 1991 г. след като хрватска лишава от граждански права србите, т.нар. република сръбска прави опит да се отцепи. създава си опълчение и моли милошевич за помощ. милошевич отказва. хрватите почват системно да тепат и изселват србите от хрватска територия. изпратени са международни сили (основно датчани), обаче тия изобщо не преча на хрватите. за два-три месеца хрватите са прогонили над 300 000 срби от родните им места. изцело напуснатите села за палени и изравнявани с булдозери. не е оставена НИТО ЕДНА православна црква.
а нашто полковниче тогава е било на 35 годинки и е командвало не батальон, както пише тука, а рота.
29 Април 2005 11:46
Бе се ще се намери некоя сърбоманска мурва да пуска постингчета за нещастните сърби как ги прогонили и как ги избили, ма нема да се сети да напише как трепаха българи по Македония до 9-то колено и посърбиха и се заселиха в БГ територии па и до ден днешен тормoзят българщината.

Та в Хърватия стана , квото повикало това откликнало. Те са същите жертви на сръбския завоевателен шовинизъм , като България.
29 Април 2005 11:48
капут, тука стая дума за конкретен случай. я сам цицоман, а не србоман. затова и мразим педалите като тебе
29 Април 2005 12:13
Кат си цоцоман ела ми цокай грездея дат те ебем у смачканийо дръндар сърбомански.
29 Април 2005 12:20
а така, кво ми се праиш на отворко. дойдеме си на думата, капут сплескан
29 Април 2005 12:46
те ти още нещо по въпросо, капутче

Hrvatski policijski organi demantovali su juč e tvrdnje da je pukovnik Vojske Srbije i Crne Gore Č edomir Branković osuđ en u odsustvu u Hrvatskoj na 20 godina zatvora i da se traž i zbog ratnih zloč ina.
29 Април 2005 13:07
Хей 99 да станеш 100!!
29 Април 2005 16:32
Още ли се пениш бре, курве сърбоманско? Аре оди на сръбски курац теба у изсипиния миндил.
29 Април 2005 17:00
г-н Бот, някакъв коментар по повод долните реплики

1.3 Форумът е достъпен и за малолетни. Постването (tag images) на порнографски снимки, текстове и др. е недопустимо.

29 Април 2005 17:16
молба
от мене
до ониа там

молим таа реплика да не се брои за долна
29 Април 2005 21:10
На '99", дето учил у Москвата за ченге, сърбоманията му е на "ужким"... НА ПРЕДЕН план са Му ЗАДНИТЕ мисли: Интересите на Русия... (Те са Про-Сръбски)_
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД