:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,365,339
Активни 62
Страници 759
За един ден 1,302,066

КАТ да действа по законите на шериата

За превишена скорост - отрязана ръка, за минаване на червено - две. Това достатъчно ли ще е за униформените да си свършат работата?
КАТ е много загрижен за движението по пътищата, по-скоро за касапницата по пътищата. Иска драконовски мерки: отнемане на автомобили в полза на държавата, задържане на талони, принудително заплащане на глобите. Законът за движение по пътищата а-ха и ще се доближи до шериата (или Крумовите норми, ако предпочитате). Всички са във възторг...

Не чувам аплодисменти! Лично аз няма да си хабя ръцете да аплодирам подобни глупости. По няколко причини: първо, от гледна точка на справедливостта (каквато се очаква да установи законът) повечето предложения са абсурдни; второ, и сега КАТ има достатъчно правомощия и наказанията в закона са достатъчно големи, за да се санкционират нарушителите (но защо не се прилагат ефективно - не знам); трето, задачата на КАТ е основно превенция, а едва след това санкциониране; и четвърто, отчетът, който бе лансиран, само показва, чеработата е вършена заради отчетитеПонеже всичко е лично в тази държава, ще започна с един личен пример. На едно кръстовище в Плевен, привечер, при непознат път, си пъпля в някаква посока, правя някакъв уж логичен завой и хоп - КАТ. От акта, който получих, стават ясни няколко неща: нарушил съм един знак, който задължително ме води надясно, минал съм през две успоредни, непрекъснати линии и съм бил без колан. Така аз станах един от тези 920 628 нарушители на закона, виновни за кръвопролитията по пътя и първопричина да се искат драконови мерки. Виновен съм.

На втори прочит личната истина е друга. Огромна част от знаците в България се поставят по такъв начин, че трудно се виждат. Същото бе и в Скобелевия град. Кръстовището, на което наруших закона, беше абсолютно неосветено. Знакът беше потънал в листата на едно дърво и беше поставен така, че когато се пристрояваш, за да завиеш наляво, трябва да си Ванга, за да го "видиш". Маркировката беше толкова изтъркана, че трябва с лупа да търсиш боя по асфалта. Коланът си е колан - надявам се, че при новия закон само ще режат кутрето на лявата ръка, не повече.

Очевидно катаджиите в Плевен знаят, четова кръстовище е създадено, за да рои нарушители,иначе нямаше да стоят на него.

Смисълът на наказанието е човек насилствено да преосмисли поведението си, да почувства силата на възмездието и да не нарушава повече закона. В случая обаче аз останах с чувство на дълбока несправедливост, на отвращение към мърлящината от страна на общината и на презрение към органите на реда, защото в стремежа си да отчитат глоби те са подходили по най-лентяйския начин.

Като гражданин, който си плаща данъците, аз очаквам, когато попадна в непознат град, КАТ така да е организирал движението, че аз да не мога да попадна в ситуация, която да предизвика пътно-транспортно произшествие (ПТП) без умисъл. Очаквам, че ако има опасен участък на пътя, КАТ ще го обезопаси. Вместо това катаджиите стоят в засада. Вместо да помагат за доброто движение, са се превърнали в хищници, които чакат да падне някой в клопката, за да злорадстват.Не е вярно, че сега законът е мек. Меко е приложението муИ сега могат да се отнемат книжки за превишена скорост и да ти очернят живота, ако си сгрешил много. Но повечето хора нямат страх от наказанието, защото знаят, че могат да се изплъзнат от възмездието. В София две трети от шофьорите карат без колани, всеки десети говори по мобилен телефон, а ако застанете на едно кръстовище само за един час, ще преброите поне дузина коли, които минават на червено, и още три пъти повече - на жълто. Коли изпреварват пъплещи колони, минавайки за по-пряко през бензиностанции и паркинги, карат в насрещното движение...

Шофьорите са се превърнали в ловци на пешеходци, които дебнат някой да стъпи на пешеходната пътека, за да натиснат газта. Лично мен ме е страх да спра и да дам предимство, защото последния път ме блъснаха отзад. Когато някой хаймана засече колега на пътя и предизвика ПТП, КАТ не гонят него, а глобяват някой от инцидента. Защо? Защото е по-лесно да минеш под графата "несъобразена скорост", вместо да преследваш безобразника.

В КАТ могат и да си мислят, че да ти напишат акт е малко наказание, но лично за мен не е. И то не защото ще ми отнемат точки или трябва да платя 20-30 лева, а защото ще ми се наложи да ходя 1-2 пъти в КАТ, да дишам мръсния въздух на дългите опашки и да загубя един ден от живота си.

Всъщност сега се сещам, че единственото нарушение, което органите на реда санкционират почти в максимален обем, е неправилното паркиране. Може би защото се експлоатира съвместно с "Паркинги и гаражи".

Повечето от тези 920 628 нарушители за 2004 г., които КАТ отчита, са все за неправилно паркиране, дребни инциденти и глоби от засада. Това е контрапродуктивно, защото независимо дали караш като убиец, или внимаваш като монах за грях, шансът да те глобят е еднакъв. Причините са много - липса на достатъчно паркинги, липса на маркировки, занемарени пътища, ако щете и проявите на корупция сред някои униформени.

Признайте, че е адски изнервящо, когато стоиш и си чакаш реда на светофара, а теб те заобикалят отляво и дясно, минават на червено. Накрая те глобяват и вкарват в статистиката, защото не си бил точно на метър и двайсет от сградата, до която си паркирал. Както казва Тодор Колев, "като живееш сред вълци, ще виеш по вълчи".Суровите наказания няма да променят нещатаОще повече че звучат безумно. Какво означава да ти конфискуват колата, ако си предизвикал катастрофа. Каква катастрофа? Малка или голяма? Колко моя трябва да е вината? Ако падна в някоя дупка, дето заради крадливи майстори се е отворила в асфалта, спука се гума и се блъсна челно в отсрещния? Ами ако аз съм пострадал тежко?

А как ви звучи до една година затвор за превишена скорост над 50 км в час? Факт е, че големите и тежки катастрофи стават заради безумни скорости, но тук водещото е безумни, а не скорости. Това означава, че ако една S-класа се движи с 170 км/ч по магистрала, шофьорът трябва да влезе в затвора. Само че S-класата при такава скорост е значително по-сигурна и стабилна и ще спре значително по-бързо от една жигула, която се движи с 20 км/ч под ограничението. Въпрос на технология, въпрос на умения и най-вече на възпитание. Не може всичко да се поставя под един знаменател.

Още повече че негласно органите наКАТ толерират цяла една прослойка от обществотоТова са всичките им колеги от службите. Много е любопитно от всичките тези близо милион нарушители колко са служители на полиция, на КАТ, на НСО, НСС. Но това е друга тема.

В отчета на МВР няма и никаква статистика къде колко нарушения и катастрофи са станали заради неясна маркировка, заради неосветени пътища, заради объркващи знаци. На Орлов мост в София месеци наред висеше един ненормален знак, който забранява на камиони да навлизат на "Цариградско шосе", но това става ясно едва след като си завил. Ето точно там колко акта са написани и колко глоби са отнесени. КАТ обаче не премества знака, а си стои и глобява. Представете си как с този частен случай може да се обясни абсурдността на ситуацията. Полицаите глобяват, но нарушенията не намаляват. Тогава МВР иска жестоки санкции за всички, които завиват в нарушение на знака. Но те не намаляват и ето - извънредна ситуация - конфискуване на всеки камион, който наруши този знак.

Целият проблем на КАТ е, че е сбъркал приоритетите.Основното трябва да е в превенциятаВ работата и натиска върху общините и всички тези, които отговарят за пътищата. След това последователното прилагане на закона. Дори да е мек, ако действа един закон, той дава резултат. Двайсет лева са малко за този, който ги взема. За мен не са малко пари, за повечето българи са много пари. Една глоба, за да бъде ефективна, трябва да може да бъде по джоба на средния жител на държавата. А сегашните суми са такива. Оттук нататък е въпрос на воля на представителите на държавата да си довършат работата.
44
2684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
28 Април 2005 22:49
Авторът е прав за доста неща, но в едно (поне) се е О...срал. Най-ненаказваното нарушение, особено в централната зона на София, е неправилното паркиране. По мои скромни сметки, само от глоби за неправилно паркиране в "зона Ц", МВР би изкарало заплатите на цялата столична полиция.
28 Април 2005 23:03
калки , искаш ли да си плащаш всяко твое паркиране накриво ? даже и в леглото ???
28 Април 2005 23:15
И защо по законите на шериата?Не може ли да се даде право на катаджията при установено нарушение направо да разстрелва нарушителя?
Ние изглежда не си даваме сметка, че у нас съществува цяла една паразитна обществена прослойка включваща застрахователи, специалисти по регулиране, разни членове на разни комисии , паяци и кой ли още не, живееща на наш гръб, благодарение на факта, че хората имат автомобили.КАТ е репресивния орган на тази група.Не се учудвайте на всички безумия с които ни засипват, те се интересуват единствено от повече власт, останалото си идва само.Ипредложенията им целят точно това.
28 Април 2005 23:28
Силата на един закон е в универсалната неизбежност на неговото прилагане.
Браво на автора, само дето опривия няма, защото е въпрос на манталитет - и на шофьорите, и на КАТ. А той е ганьовски...
28 Април 2005 23:52
КАТ си е отражение на нагласите в цялата държавна машина. Феодална работа! Не държавата служи на индивида, а се чуди как да го репресира за да изстиска повече от него. Просто култура! Не сме си изживели Ренесанса.
28 Април 2005 23:53
Фактът, че автора е бил без колан издава че е от породата на многобройните български говеда, които не правят разлика между кола и каруца. Кара си където му скимне напук на знаци, маркировка и ченгета. Браво на плевенските катаджии! Не високите глоби, а тогава когато стане ежедневие глобяването на такива синковци стане неумолимо, може би ще има подобрение.
29 Април 2005 00:04
Сега чак обърнах внимание на заглавието , и не ми харесва ГОСПОДИН СПАХИИСКИ !


КАТ да действа по законите на шериата


Действай господин журналист по шарията , но в къщи ! Трепай и ги убивай никой няма да ти се разсърди в твоята къща . За написаното , във Франция ще ти забранят работа поне 1 година ! Иначе нямаш проблем написано е на български , и добре че малко хора все още разбират БЪЛГАРСКИ !

29 Април 2005 00:26
Незнайко, направо ми падна ченето кът видех в тарапаната пред Лафайет по Коледа миналата година тамошните ченгета да правят забележка и май я глобиха на едно маце щот настъпило с половин метър пешеходната пътека. От тогаз почнах да обръщам повече внимание на зебрите по Софето. Те отзад шопите ми бибиткат и пцуват на циганин, ама язе си чакам да минат пешеходците и се барам авропеец.
29 Април 2005 00:38
Shako По НИК-а ти разбирам , че си или роднина или симпатизант на Шако от ловешкия лагер навремето (мангала ), който пребивал арестантите с тояги !Какво се заяждаш с автора, пише си човека това което си е !Има ли град в БГ.?където КАТ-аджиите да си нямат по едно такова псевдо-опасно (любимо)кръстовище, на което не си ли оттам , винаги ще си им в ръцете и ще снасяш като кокошка!Почупих си клавиатурата да пиша на тая тема...Файда никакава! С тия дърти курви , няма да ни огрее в новия бардак(ЕС)-то1Не че шофьорите са ни цвете , но при по добра маркировка и истински контрол биха били други нещата
29 Април 2005 00:51
Мани го оня от Ловеч. Оно е бил безпросветно животно и тоа има най-малката вина за това което е ставало там.
Случвало ми си е и на мене да ме спират на влизане в непознат град за превишена преди шест-седем години, ама тамошните ченгета ваправо си се чудиха що съм с колан, респектирани беха некак си. Язе си признах, че влезох със 70 вместо с 50 и те само ми напомниха, че в града се кара с 50 и щот съм бил с колан немало да ме глобят.
И щот язе се с колан си карам, ако не беше тоз колан, сега немаше да пиша тука кога ме забърса един заспал камионджия, доскоро софийските ченгета винаги ме караха да духам балона за алкохол. И кат ги питам “Що бе? На пиян ви ли изглеждам?”, ония викаха: “Не бе, ама си нещо съмнителен, щот си с колан.”
29 Април 2005 00:51
Преди години се блъснахме като идиоти на едно кръстовище в малък град в Германия!Не карах Аз , но това не е от значение!Блъснахме с л.кола голям камион с ремарке точно в гумата на ремаркето , и нашата кола се усука като банан!За уплаха немахме време, после ме налегна страх от долетялата полицейска кола!Изненадох се от загриженоста на служителите, веднага извадиха метли и изметоха стъклата от асфалта ит. н. т.В БГ.щяхме да се наслушаме на псувни или поне на подигравки от шапкарите
29 Април 2005 01:17

Браво на Спахийски!!!
Авторът е един от хората, заради които на човек не му се ще да зареже тази страна. Просто, става му радостно на човек, че все пак в гмежта има и свестни, смели и честни журналисти. Хвала. Мъжко момче, което е от малкото, за съжаление , осмеляващи се да наричат нещата със собствените им имена.
Вчера ми удариха колата.Бакшишко реши да вземе нова поръчка, като преди това мислеше да си купи вестник и бе дал мигач за спиране. Одра ме от средата на дясната страна надолу, когато го задминавах.
Няколко неща от инцидента.
Тълпата сеирджии. Болно общество-сбъркана работа. Тълпа фрустрати, като тия, замеряли с камъни Свети Стефан, на Велика сряда изведнъж изпъпли като изпод земята и започна тотално извержение на злоба, простотия и злъч. Ако имаше индикатор на отрицателните емоции, щеше да се изпепели от лъжи, фантазии и откровено наглите просташки интрепретация на собствените им фантазии и комплекси. В такива моменти човеку му се иска само да повтаря а успокоение Славейковото "Не сме народ", а мърша", за да не се побърка и да остане с всичкия си. Изчезнаха яко дим, щом дойде момента да се каже видяното с име и ЕГН.
Виждал съм гигантски катастрофи в чужбина, невероятен трясък, всичко на ламарини, а шофьорите слязат, разменят си визитки и си раздигнат колите на секундата-ни гък, ни мък- и само българите висим по балконите в очакване на сеир, но нищо.
Бакшишката сволочь. Няма да я описвам-"България уби дете" е най-красноречивото й заглавие. Тя никога не е виновна. Наглостта й стигна дотам, да си пусне верния мигач след катастрофата. Разтварянето на боклука в колективното цяло. Всеки може да стигне дотам- но не всеки трябва да губи себе си и човешкото в стадото...
КаТ-представиха се доста добре. Държаха се спокойно, компетентно и честно. Не се поддадоха на провокациите и реагираха адекватно. Извод-на пътя може да са всякакви, но по банални инциденти действаха професионално. Може и да е било въпрос на късмет-не споря. Но ме впечатли реакцията-бях подготвен и очакваха далеч по лошото, като имах впр, че всичко се крепеше на един мигач и твърде субективното тълкуване на правилника...
Помните ли случая с осемнайсетгодишното момче, дето насмете няколко човека на спирката. Журналя го гонеха в къщата му и обществото, в лицето на момиченцата репортерки го изобличи като убиец. Само един- два вестника дадоха схемата на произшествието и мимоходом споменаха, че момчето се е движело съвсем нормално в най лявата лента на трилентов булевард и си е карало направо на зелен светофар, и от крайната дясна лента го засича лада на служител от БОИ, който го чука отзад вдясно и момчето помита на спирката невинните. Е, колцина се замислиха, че не може от най дясната лента да завиеш вляво? И някой да говори нещо за полицая?
Същевременно, до нас има едно нерегулирано кръстовище, в което в 99 процента от случаите едните водачи отнемат предмството на други и се получават условия за ПТП. Лично аз съм писал три раза на общината, а полицейски коли дежурят редовно-но няма кой да сложи един знак и да реши проблема.
По дебел извод. Движението по пътищата е очеваден симптом на болното ни общество. Болестта се нарича емоционална чума. Дълбока характеропатия на коомплексирани индивиди, предприела епидемични размери.Точно в описанието на болестта е описано, че точно поразените си мислят, че пътят и лекарството срещу нея са полицейски мерки.
Но то не е. Напротив. Лечението е съвсем друго.

Редактирано от - Наум на 29/4/2005 г/ 01:25:09

29 Април 2005 01:17
Авторът е много прав. Във всеки град ченгетата си имат "любими" местенца, дето ако не ги знаеш, няма как да не сбъркаш. А и пътните знаци май се поставят едно към гьотере. Спомням си преди години често ми се налагаше да минавам през Търговище. Там има едно кръгово движение, на което знаците бяха поставени против всяка логика и закон - от кръговото се излизаше със знак СТОП!!!. Ха познай кога и кой ще се загледа в знаците, след като е влязъл в кръговото... И още дин случай, подкрепящ думите на автора за поставените на неподходящо (разбирай почти невидимо) място. Преди много години - още по соц време във варна затвориха една от главните улици за ремонт. Знакът Забранено влизането беше поставен в клоните на първото дърво след кръстовището и почти не се виждаше. Е първите няколко дни в една отсечка от около 500 метра имаше ченге на по 15-20 метра.... Защото преди кръстовището нямаше никаква маркировка, че улицата е затворена. И когато ти всеки ден пътуваш по един и същи маршрут ще забележиш ли скрития в клоните знак?
И един въпрос - могат ли господата от КАТ да дадат една справка за глобените за превишена скорост и с какви автомобили са били - колко са жигулетата и московците, колко са мерцедесите и БМВ-тата... Бас хващам, че съотношението ще 100%:0%
29 Април 2005 01:17
На кръстовището катаджиите му викат ХРАНИЛКА.
29 Април 2005 01:40
Ма, Науме, глей кво е писал:
“....Като гражданин, който си плаща данъците, аз очаквам, когато попадна в непознат град, КАТ така да е организирал движението, че аз да не мога да попадна в ситуация, която да предизвика пътно-транспортно произшествие (ПТП) без умисъл....”
Е, кво иска – да стой по един катаджия до колата му и кат се качва да му препасва любезно колана ли, че като го натресе някой да може да оцелее ценната му журналистическа кратуна?
И аз съм попадал в ситуация като твоята с дребни одрасквания, ама тогава виновния не беше бакшиш, а някъв от няква си кабеларка. На сичкото отгоре и пиян. Та кът зе да се пеняви как щял да ме разнася “ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА” и кво щяло да стане – не ти е работа. Пука ми на мене - язе съм циганин, ама ченгетата малко се стегнаха и леко му се размина – скатаха алкохола.
Струва ми се, че случая е подобен. Верно, е че КАТ имат много проблеми, ама наште журналя се сещат да изпраскат едно матрялче, кът ги отпердашят някъде, а то си иска много по сериозна и задълбочена работа, пък то не се отдава на всеки.
29 Април 2005 02:08
Няма как да ви показвам снимки тука , иначе за глава ще се хванете ! А може и да разберете че ЕС не сте вие за да им давате уроци по каквото и да било !
Науме чу ли ме , важи и за другите майстори на писането ?!?
29 Април 2005 06:47
Науме,

"Лечението е съвсем друго."

Лечението е да бягаш от БГ. Друго няма.

Редактирано от - bot на 29/4/2005 г/ 11:47:21

29 Април 2005 08:14
Статията е правдива и навременна.Но никой няма да я послуша.
Това е нова брънка на терора срешу обикновенния гражданин.[/size=2]
Държавата не си е свършила работата, а си го изкарва на обикновнния гражданин.
-Шосета и улици са в окаяно състояние.
-Магистралният пръстен не беше затворен, докато колите се увеличиха стократно.
- В София, а и в другите големи градове не бяха разрешени важни магистрали. - Практически нито един от пръстените не е завършен без да има затапвания.
- За паркирането в София и в големите градове не се направи нищо.
- На важни пътища като Чирпан-Бургас и др. са сложени през 10 км. ограничения да се намали скоростта на 50 - 40 км., защото някоя си каруца един път на ден можело да излезе от някакъв полски път.
- Основни улици в градовете не са регулирани. На Запад и в САЩ не се оставя улица без регулация. В САЩ ако няма светофари на четирите ъгъла се поставят знаци СТОП. В този случай се спазва правилото - пръв пристигнал, пръв минава.
- Любимият контрол на КАТ е скоростта. Обаче съвсем не се контролират други нарушения.
- Грубото нарушение - минаване на червено.
- Грубото и дразнешо поведението на шофьорите на пешеходна пътека при десен завой (зелен светофар). Масово е гоненето на пешеходци по пешеходната пътека.
На Запад шофьора наблюдава дали на тротоара някой се готви да пресече и ако има такъв спира. Тук е точно обратното, шофьорът натиска газта.
- Действително засичането може да предизвика катастрофа, обаче, повечето щофьори като им дадеш мигач, че искаш да се престроиш, те вместо да намялят скоростта те натискат газта да те изпреварят.
Това си е типична нашенска простотия, срещу която, обаче не се води никаква разяснителна работа. Повечето от шофьорите не са карали кола в Европа. Те си карат така както са карали каруци на село. За тях тези неща са непонятни. Ама никой не излиза по телевизията да им покаже поне как е в Европа. Трябва да се провежда масова обучителна кампания по всички канали на телевизията.
Държавата иска без да прави нищо за подобряване на условията за шофиране само чрез глоби да оправи нешата. Като се сложи в сметката и огромната корупция - всеки който има връзки или пари може да се оправи. Остава, че обикновенния граждани н пак ше го отнесе.

Редактирано от - bot на 29/4/2005 г/ 11:47:04

29 Април 2005 08:26
...в Америка няма вицове за полицаи...
...поне аз не съм чувал там...
...ние нарекохме полицаи - милиционерите си и те си я карат по стражарската
...ако се повозите с трамвай по ГрафИгнатиев ще почувствате нужда от полицай, а не от стражар с пластмасова чашка кафе пред тойота задръстила движението на трамваите в двете посоки...
...между две преки по всички трасета на масовия градски транспорт да се постави по един безпощадно санкциониращ полицай, отговорни за всяко нарушение на движението...
29 Април 2005 08:40
Повечето болни въпроси авторът е засегнал. И с едно разсъждение е зачеркнал цялата си статия:
Само че S-класата при такава скорост е значително по-сигурна и стабилна и ще спре значително по-бързо от една жигула, която се движи с 20 км/ч под ограничението. Въпрос на технология, въпрос на умения и най-вече на възпитание”
Ето къде е двигателят на цялата бъркотия по пътищата – лична (и катаджийска!) преценка дали да се спази някаква забрана! А щом и авторът го допуска...
Повишаването на глобите е демагогия - S-класата с глоби няма да ги стреснеш. Или си мислите, че собственикът на самолет за 12 милиона долара ще обърне внимание на опасността да го глобят даже 50 хиляди лева? Още повече пък като знае, че най-вероятно няма да го глобят – въпрос на преценка!
29 Април 2005 10:02
Shako,
"Е, кво иска – да стой по един катаджия до колата му и кат се качва да му препасва любезно колана ли"

Точно това искам. Също искам като има задръстване да иде да го регулира, а не да гледа кого още да спре за някой лев.
И да гледа да не се ръсят знаци като трохи по асфалта, а там където ги има да са както трябва.
И да глобява кметове за разбити улици също.

Някой правилно беше написал по-горе - това не са полицаи, това са си стражари.
29 Април 2005 10:05
А какво ще кажете за начина по който са регулирани повечето кръстовища в София. Нима няма отговорно ведомство за регулиране на сфетофарните уредби и да се избягнат колоните при Ст.гара, Ректората, Орлов и Лъвов мост и къде ли не?Лайнян град
29 Април 2005 10:22
Горе-долу точно така стоят нещата, както ги е описал явтора. Само с твърдението за фирмата Паркинги и гаражи не съм съгласен. Има нещо много важно, което обикновено се подминава

... и сега КАТ има достатъчно правомощия и наказанията в закона са достатъчно големи, за да се санкционират нарушителите (но защо не се прилагат ефективно - не знам)

Аз имам една догадка - законите в България не се прилагат, защото в България управлява мафията и тя никога няма да приложи законите срещу себе си. Като частен случай на неприлагането на законите е КАТ и закона за движение по пътищата. Закона се прилага само когато няма опасност КАТ да настъпи някой мафиот. А мафиоти бол - например в общината, които освен да взимат комисионни за уж ремонти на пътищата нищо друго не ги интересува, това паркиране, абе то комисионна дава ли, друго си е да разрешиш строеж, който пречи на всички, но да вземеш комисионната. Когато стане ПТП и там участва мутра, КАТ се покриват(бягат от там), на нещастника мутрите му всимат най-често колата и пак е добре, ако му се размине само с това.
29 Април 2005 10:35
Решението е едно - на всеки пенсиониран катаджия му се зачислява по едно кръстовище, вместо пенсия.Аз се боря за това при НДК. Нема значение от коя страна.Ще видите тогава? За всяко нарушение - там по сметката ми.А като се научите да спазвате правилника обръщам тоягата. Знаете вица" Ти от къде идваш бе" "От Бургас" "Давай 20 лева, нема начин да не си направил некое нарушение по пътя"
29 Април 2005 10:36
Спахийски*
Жалко, че Стратиевци, Кесяковци и прочие полковници - изобретатели надали могат да прочетат толкова дълъг текст...
-
* за пореден път ще отбележа, че от появите на Емил Спахийски по страниците му, вестникът само печели. Жалко, че е толкова рядко!
29 Април 2005 10:36
От КАТ могат да направят така че безумията да престанат. Много е лесно. Въпросът е - Защо ???
Ами нали веднага ще секне кранчето? Никой там няма интерес от това!
По-добре е да те държат в шах- винаги има за какво да си виновен, а и те докарват по някой лев. В тази държава НИКОЯ институция не се грижи за данъкоплатеца. Всичко е "как да заграбя повече, пък след мен и потоп!"
29 Април 2005 10:51
Аз съм оптимист.
Защото тази анархия по пътищата не може да продължи (днес пред Общината във Варна един ватобус мина на червено). Сигурно си има предел, до който сме се доближили на няколко микрона. Второ, ЕС има препоръка да бъдат намалени 2 пъти (май толкова беше) жертвите от катастрофи. Трето, глупостта на милиционера Стратиев и подчиненото му ведомство също е стигнала до предела. В близко бъдеще под натиска на ЕС и обществото ще сме свидетели на още по-чудати и безумни идеи на ведомството на споменатия милиционер, но резултатите ще бъдат все същите. Сигурно ще се изредят и други милиционери след Стратиев, но все пак на някой от тях ще му се наложи да накара подчинените си да си вършат работата. Въпросът е колко скоро ще стане това?
Немо,
29 Април 2005 10:58
На скоро прочетох че Райконен( един известен състезател в Ф1) бил глобен с 30000 евро защото заплатата му била 150000 Е/месец. Това заначи 20% от заплатата. Сетих се че и в Англия има нещо подобно ако не си държавен служител за когото вместо глоба за едно и също нарушение не плащаш глоба а влизаш в затвора. Затова съм съгласен с автора защото ако остане на нашите катажии да определят глобите в Финландия те щяха да искат глоба от 300000 за Райконен и той щеше да имигрира а бай Евстати щеше да плаче че не може да събере глобите и на 10%. Прави впечатление че у нас глобите са най-големи за онези нарушения които позволяват на катажиите да слагат паричките в джоба си. В моя 30 год. опит най-опасните положения имат съвсем друга категоризация. За сравнение според КАТ и при 50 км. могат да ти напишат акт за превишена скорост защото ограничението било 40. Много по-опасно е обаче неправилното изпреварване даже при 30 км. но това нарушение не носи доходи затова и няма санкции. Според КАТ били хванали около 25000 без книжка, което за мен значи че нарушителите са поне още толкова. Е добре какво пречи като ми вземат книжката да карам без нея, по-лош водач ли ще стана. Изобщо когато полицай ти дава съвет, трябва много сериозно да помислиш дали има нещо под козирката му.
29 Април 2005 12:13
Ааре и аз да си кажа,

преди година, малко след като приеха "първата вълна" в ЕС-а и се случи следната ужасна случка. Младо германско семейство на връщане от прекрасната си ваканция в Будапеща (може и на балатон да са били, не помня точно) със три годишният си син в колата, на ЖП прелез не виждат последният знак преди прелеза (не помня точно дали липсвал или бил скрит зад гъсталак) и... три свидни жертви .
После като се почна едно разследване, едни обезщетения, мале мила... горките маджари бая се изпотиха платиха сума ти пари, милиони но не помня точно. Е хората си останаха все така мъртви, въпреки патардията. но се чудя какъв ли ужас ще настъпи у нас като почнат да действат същите закони. (ЕС-овските)
И дали ще се подобри положението след това?...
Не, не вярвам.
29 Април 2005 12:19
у ФИНЛАНДИЯ ГЛОБАТА Е ПРОЦЕНТ ОТ ЗАПЛАТА....У САЩ ГЛОБАТА СЕНАТРУПВА И ОПИРА ДО ПАНДЕЛАТА ...ЩО У НАС ДА НЕ СТАНЕ ТАКА!? И s -КЛАСАТА КАТО И ЛЕПНАТ ГЛОБА И ПАНДЕЛА- ДАЛИ НЯМА ДА СИ КАРА КРОТКО!?
29 Април 2005 13:09
е S-класата няма да си кара спокойно...вервай! нали за тва е S-класа!
а и повечето са на тези които не се /ги/ спират!!! лошото е , че само се говори а на никой не му пука че нерода се бунтува...абе лав да става
29 Април 2005 13:12
Фатките на катаджиите са многобройни, примернво стоят с радар в ръка зад табелката на някое село и засичат скоростта на колата извън селото. Спират те в селото и на радара си пише 79 km/h. Верно е отвсекаде. Авторът е много прав, че тия гледат да те фанат, няма никаква идея да се улесни движението. Или па превенцията е страх?
От три години нямам нарушение на каквото и да е, а карам по 40 000 километра годишно. Преди това имам 3 катастрофи, сума актове за превишена скорост, паяци и прочие. Отведнъж се промениха нещата с една нова кола...
29 Април 2005 13:23
Когато Газетата имаше почин да кани странни гости, попитах г-на началника на КАТ: "Е, какво ще правим СЕГА ...?". Трае мушмурокът. Знае!
29 Април 2005 13:46
Да бе, да - За превишена скорост - отрязана ръка.
За какво му е пък на катаджията отрязана ръка? Супа ли ще си прави от нея?
Ама пък ако е с пръстени...
29 Април 2005 14:50
Само едно ще ви кажа - днес сутринта пътувах от Младост до Люлин и по пътя не видях НИТО ЕДИН КОНТРОЛЕН ОРГАН - било то катаджия, било обикновен джандар. А през време на пътешествието видях поне 20 ДРАСТИЧНИ нарушения на ПРАВИЛНИКА - то не беше минаване на червено, засичаха ме от всички страни, караха в насрещното платно, по трамвайните линии - какво ли не. И най-интересното е, че вече не само мутри правят тия изцепки, а напротив - тия приказки за S-класите са вече в миналото. Тежките коли ги карат в болшинството от случаите професионалисти и те не представляват реална заплаха за останалите именно поради тази причина. Дори да те засече професионалист, той знае как да го направи, че да не те вкара в безиходица. Нарушенията напоследък ги правят дупета с голфове GTI, напудрени опелчета и други "тунинговани" таратайки, които са си пряка опасност за движението.
Направо се чудя, толкова ли е трудно на кретечно кръстовище като това на 5-те кьошета да седи един пазвант и дори да не глобява - просто да връща обратно тарикатите, изпреварващи колоната. Една седмица да е там и нарушенията ще спрат. Ама не го правят. Лайнерска работа.
29 Април 2005 14:51
компетенцио, кво се чудиш, порасна поколението с нагледен пример за подражание
29 Април 2005 14:58
Цялата работа е ясна, какво толкова. Луди пари се плащат от кандидат КАТаджийте, за да бъдат назначени именно там. Тези дето прибират на улицата пари със сигурност бутат и нагоре, щото тези неща не стават без чадър.


Безумните предложения на шефа на КАТ издават безсилието му като ръководител -- след като не може да накара подчинените си да си вършат работата.


От друга страна, КАТ са представителна извадка на начина на мислене на голяма част от държавните служители. ТЕ си мислят, че НИЕ гражданите сме им длъжни за нещо. Превърнали са се в самоподдържаща се паразитна структура, която вместо да ни обслужва като клиенти (които си плащат чрез данъците, мамка му), се държи към нас като към РОБИ.


29 Април 2005 15:36
От крива писалка става само крива статия. С просто око се вижда, че автора се опитва сготви някаква манджа за днешния брой на вестника. Получило му се е - манджа с грозде. Един нарушител застава пред нас в ролята на невинна жертва. Ако това го успокоява разбирам, но поне не ни занимавайте със своите нескопосани мисли на тема КАТ. Правилно би било поне автора да беше прочел закона за да си изясни какви са задачите на това звено на полицията. Контролът над безопасността на движението на пътищата и т.н. не предполага поставянето на пътни знаци и организиране на движението, обезопасяването на опасните участъци каквито мърляви мисли има по въпроса автора. Тези въпроси си ги задавайте когато гласувате за кмет и общински съветници, а не когато нарушавате закона и ви спипат. Странна статия. Защото една прослойка има достъп до вестникарската хартия, радиото и телевизията и всеки ден ни залива с мърлявите си мисли. Все пак малко се наказва в тази държава! Когато полицията спипа такъв гражданин-водач той осмърдява квартала, защото той видители бил данъкоплатец. Вие просто се нарушител това е !
29 Април 2005 16:17
ano69, за тези приказки за бутането нагоре милиционер Стратиев ме заплаши със съд в този форум.
29 Април 2005 16:19
Автора - .Хареса ми - извода е следния - ако те цапне БМВ винаги си виновен ако си в категория Опел. И ако не си местен жител - хвърли си книжката и си ходи пеша!
29 Април 2005 16:22
"Нов скандал със служителка на РДВР - Варна

Блъска пешеходец с дете и бяга от мястото на инцидента

С преднамерено нагло и предизвикателно държание прави скандал и се представя за жертва, а истинският потърпевш е арестуван и ще бъде съден по Указа за борба с дребното хулиганство"
====
За повече инфо http://www.chernomorie.com от 29.04.2005
29 Април 2005 16:27

Caynes,
Ето ти част от задълженията на КАТ по закона за движение по пътищата.
Глава пета
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА КОНТРОЛ
Чл. 165. (1) Определени от министъра на вътрешните работи служби:
1. контролират спазването на правилата за движение от всички участници в движението ...
2. при необходимост регулират движението по пътищата;
3. следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и предупреждават писмено собствениците или администрацията, управляваща пътя за отстраняване на установени неизправности по тях;
5. извършват анализ на пътнотранспортните произшествия и предоставят информация на държавни органи, общини, обществени организации и на средствата за масово осведомяване;
7. извършват превантивна дейност за ограничаване на пътнотранспортните произшествия и последиците от тях;
8. въвеждат временна организация на движението съвместно със собственика или администрацията, управляваща пътя;
9. могат да въвеждат временни промени в организацията на движението при внезапно появила се опасност за движението - аварийно възникнало препятствие по пътя, заснежаване или заледяване, пътнотранспортни произшествия, като незабавно уведомяват собственика или администрацията, управляваща пътя;

Вярно е, че главно общините имат задължения по състоянието на пътищата, но и КАТ също ги има.
29 Април 2005 16:28
Caynes, хапсолютно прав си! Този дрислив джурналист има най-малкото право на плюе КАТ! А с малоумното си съждение за S-класата, ми напомни за оня виц, дето адвоката на убиец на майка си и баща си пледирал за смекчаване на вината, щото клиента му бил кръгъл сирак! Я някой да сметне колко метра изминава МПС за една секунда при скорост от 180 км/ч - 50 МЕТРА! И колко време е необходимо на един простосмъртен да реагира, и то адекватно при такава скорост? Аре сега някой да ми говори за спирачен път! Най-страшната катастрофа, на която съм бил свидетел стана на околовръстното в Бургас преди няколко години, когато дядо и баба с таратайка отнеха предимство на мутра с АУДИ 80, който летеше ниско със 180 км/ч. Предполагам, че дядото наивно е решил, че ауди-то е достатъчно далече за да се изнесе, но уви. След удара трупове и части бяха разпръснати в 50 метра радиус! Най-грозното беше, че мутрягата, на който му бяха скъсани единствено гащите, весело си лафеше с катаджиите, явно аверчета, на 20-ина метра от труповете.
29 Април 2005 17:02
Не разбира се- те така само заработват дневни. Какво ще им направят бедните шофьорчета освен да си плащат, да дават рушвети и да целуват ръка. Виж мутрите са друго- убиват, рекетират, уволняват- там работата е сериозна. Но на пътя... полицая е господар, бог, недосегаем... орган на властта. Не се смейте не ства въпрос за "оня" орган- те само поразително приличат на него- ама не са! Те са блюстители на реда!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД