:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,892,505
Активни 65
Страници 9,791
За един ден 1,302,066

НОИ очаква 7,3% повече инвалидни пенсии догодина

НОИ очаква догодина броят на инвалидните пенсии да се увеличи със 7,3%, съобщи управителят на института Йордан Христосков. Предварителните разчети сочат, че такива пенсии ще получават 435 283 души. Възможно е те да се окажат и повече, както става всяка година. През 2005 г. например НОИ очакваше, че ще плаща инвалидни пенсии за 373 286 души, но в края на годината те ще са 405 847.

Въпреки засиления контрол на института над лекарските комисии, които издават експертизи за инвалидност, още няма реален ефект. Причината е, че обжалванията срещу ТЕЛК се бавят с около година-две. Христосков разказа как през 2003 г. се доказало, че от 3000 действащи таксиметрови шофьори 600 са инвалидизирани. 76 от тях са били с инвалидност над 90%, а 7 души имали право на придружител по документи. Проблем с инвалидните пенсии има не само в България, коментира управителят на НОИ. У нас тези пенсии са 16% от всички, а в Полша и Италия стигат до 32%.

Размерът на инвалидните пенсии пък ще се увеличи с промени в Кодекса за социално осигуряване. Причината е, че във формулата за осигурителен стаж вече ще се включват не само прослужените години, а и отработените месеци и часове.

Бюджетът на общественото осигуряване предвижда индексацията на пенсиите догодина да стане от 1 януари с 5%. Вероятно най-ниските пенсии ще бъдат увеличени повече, а по-високите - по-малко. Формулата за осъвременяването вече няма да е фиксирана в кодекса, а ще се определя от надзорния съвет на НОИ. От 2007 г. пък обезщетенията за майчинство и болнични ще се изплащат от института, а не както досега - от работодателя.
5
1353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
04 Ноември 2005 08:15
Покрай малкото инвалиди действително заслужаващи подпомагане в системата за подпомагане на инвалиди се промъкват с връзки. подкупи на лекари и чиновници много, ако не по голяма част от цитираната цифра инвалиди.
Лавината расте, тя е вече без спирачки, тя ще ликвидира пенсионното дело в България!
Няма политическ воля и компетентност да се реши въпроса!
Решението е много просто! Трявбва да се отделят инвалидните пенсии от пенсиите за прослужено време и старост.
В момента от заслужените с достойнство пенсии на отработилите си ги хора, са закачени като паразити двойно по голям брой лапащши пари хора с названия инвалидни пенсии, социални пенсии и др.подобни. Всички те трябва да се отделят от редоивните пенсионери и да се отдели една постоянна сума от бюджета в която да се побират!
04 Ноември 2005 09:28
Нека малко се разберем за тези инвалидни пенсии, защото не всичко трябва да се слага в един кюп.
Има инвалидни пенсии С ПОЛАГАН ТРУД <трудов стаж>.Това са инвалидните пенсии за общо заболяване и инвалидните пенсии поради трудова злополука или професионална болест.
Има инвалидни пенсии БЕЗ С ПОЛАГАН ТРУД. Това са военноинвалидните пенсии, гражданскоинвалидните пенсии и социалната пенсия за инвалидност.
Съгласно КОО “Чл. 90. (1) Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с намалена работоспособност повече от 71 на сто. “
1.По същество това си е чисто и просто социална помощ и трябва да мине към Закона за социално подпомагане.
2.Какво означава тази пенсия на практика?? Един младеж, след като стане на 16 г. започва да получава 60 лв., месечно-толкова, колкото и сумати пенсионери с дългогодишен стаж.Има ли мотиви този младеж да работи?? Няма.
Лошото е това, че по този начин много млади хора с увреждания се научават, че държавата е длъжна да се грижи за тях!!!!!
04 Ноември 2005 13:15
Неправилна социална политика. Това е. Във всички области.
Като се добави и малко корупция - и резултатът е ясен.
Законовата уредба не помага на истинските хора с увреждания (инвалиди). Обратноно - пречи им. Други обаче се ползват от незаслужени привилегии.
Има хора, които ако имат интерес - показват инвалидните си документи, ако нямат интерес - крият ги. Значи на едното място са "инвалиди", на другото са здрави... Някой ще каже, че не трябва да показваш болестите си навсякъде. Така е. Тук обаче вече става дума за злоупотреби. И то се оказват много големи.
Пак да кажа - добре че са чужденците.
04 Ноември 2005 14:13
Болшинството цигани са с инвалидни пенсии поради психично заболяване!

04 Ноември 2005 18:46
всичко това е израз на корупционната среда в лекарското съсловие. те са най -подкупната професионална група , и все пак става дума за хора които са се осигурявали, и са търсели начин да повишат мизерните си пенсии
но не така е въпросът с социалните помощи които получава цял един изключително мързелив етнос като циганския.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД