:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Разум в обществото: тема за допълнителния час на класния

Димитър Денков
Най-забележителното в учителската стачка е разумно сдържаният протестен потенциал на съсловие, призвано да възпитава и гражданско достойнство. За да опростим нещата, определяме протестния потенциал като воля, приложима за отстояване на нарушени от държавата собствени и чужди права. Колкото по-силно се заявява волята и колкото по-разумно се осъществява, толкова повече тежи общественият авторитет на носителите й. Без разума имаме непродуктивна спонтанност.

Нека разгледаме най-напред



разумното разграничаване на много учители от стачката



преди и особено след достойния отговор на правителството "пари срещу реформи". Достойнството на този отговор бе засилено и от главния мисионер на МВФ хер Фликеншийлд с: "Учителите са много! Децата са малко!! Армията ви е голяма!!!"

Учителите, особено на село, знаят, че ще изгорят първи, стигне ли се до реформи и оптимизации. Опитът ги учи, че реформи означават преди всичко закриване на училища - над 800 за петнадесет години - под предлог за тяхната неефективност, мерена кеш. Те се улесняват не само когато някое общинско училище се изтъргува за хотел на добра цена към 3-4 хиляди лева, а и държавнически. Например когато във финансовото министерство се притесняват много повече за осредненото съотношение 1:12 преподавател/ученици (студенти), отколкото за същото между бизнесмен/охранители на три смени или мутра/мутреси (сменяеми). Това е поне толкова разумно, колкото и увеличаването на заплатите на държавни и общински служители, офицери и старшини, чиято общественополезна дейност е и качествена, и ефективна.

Затова нееднозначното отношение към стачката е форма на разумна самозащита. В нея "пари срещу реформи" се чете с намигване "същите пари, но никакви реформи". Едно четене, издаващо примирение на здравия учителски разум с хитростта на държавния такъв.

По-нататък може да се разгледа и



естественият страх от възможен глад



Тук трябва да се припомни, че стачката тръгна с гладуване, мина в щафетна гладна стачка и продължи като ефективна, за да стигне до блокада на парламента, която уви бе далеч от таксиджийската при случая "Пепи". При това към отговорни господа и превъзходителства редовно се отправяха искания, сами по себе си издаващи кротост; протестът бе преизчислен от самите стачкуващи в загубени надници, та да докажат тежкото си положение. Което вече е пресметнато от правителството. Затова то води разумна политика, държаща на ръба на глада всяко по-голяма професионална група. Така тя не може да протестира повече от седмица-две без аванс-заплата. Това е една от добрите страни на социализма, пречупил задълго гръбнака на всеки масов протест, естествено използвайки черти на националния характер. Най-малкият проблем тук е, че е разумно профсъюзите да подкрепят финансово членовете си, а не само да осигуряват на водачите си екранно време и места в бордове. Големият е, че рядко някой напомня как подобни действия са наши разумни аналози на световни безумства.

Зад това е добре да се приведат някои примери, чието отбелязване доуяснява работите.

Случайно учителската стачка съвпадна с последното самоубийство с глад, подминато от нашите медии. Правилно отказали се от Лениновата идея да възпитават масите, те се отказват и съответната информация, която току-виж подтикнала към сравнения и - не дай, Боже - към смъртоносни гладни стачки. В случая става дума за един безименен гамбийски трафикант на наркотици, обявил през септември гладна стачка в Линц и умрял след месец, псувайки австрийската полиция. Тук може да се напомни и за англичанина Бари Хорн, чиято защита на животните срещу използването им в медицински опити го вкарва неколкократно в затвора. Там и умира през ноември 2001 в поредната си гладна стачка, поздравявайки Тони Блеър. Може да се стигне и до Боби Сандс и неговите деветима другари от ИРА, починали в затвора след дълго гладуване през 1981, презирайки Маргарет Тачър. Задължително е да се намекне, че тези протести са дело на психически неуравновесени хора. Не бива обаче да се забравя, че за психически неуравновесен някога е обявен и Ян Палах - пример на саможертвен протест в Чехословакия през 1968, каквито са Боби Сандс в Северна Ирландия, Бари Хорн в Англия, момчето от Гамбия в Австрия. Ако не в пресата, това може да се прочете във възпоминателни графити по стените в Прага, Бристол и Линц.

Разбира се, в разумни страни като нашата такива реални примери имат символично значение. За сметка на това



стачките успяват реално, защото символични са исканията им



Трябва да се подчертае, че успехите започнаха след махането на тоталитарните символи в зората на промените, когато един щеше да се пали пред Партийния дом, а подпалиха дома под погледа на, кажи-речи, сегашните профсъюзни лидери. Ето защо и успехът на сегашната стачка не бива да учудва никого. Това, че началните заплати на учителите ще бъдат пак три пъти по-ниски от лейтенантските, е маловажно. Важно е, че по пагоните няма вече петолъчки, а учениците ще имат още един час на класния, където ще се учат на ум и разум.
14
2254
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
16 Декември 2005 21:51
Да го чета, или да не го чета Митката!? Това е въпросът. Или както е казал Хамлет- ту би, или не би!
Хайде, ако остане време.
16 Декември 2005 23:34
Не го чети. По-добре прочети статията за геомитологията.
17 Декември 2005 01:01
А бе по-важно е да пишеш, нямаш нужда да четеш. Давай за демокрацията на чичо Самуел!
17 Декември 2005 02:05
Не требва ли да се казува "Самюел"?
17 Декември 2005 05:28
Не е наистина трогващо, но поне радва, че има един мислещ текущо пишещ. Както и че има барем един мислещ в редакцията да го пусне.
17 Декември 2005 09:55
Статията е много хубава, но финала е доста смотан-по точно примерите с гладуващите някак висят. Можело да я извърти по-добре. Аве ша зема да се напъна тези дни..
17 Декември 2005 10:36
Денков, тоя път само го сучеш и се изнизваш като мокра връв...
17 Декември 2005 11:17
Правилно е Шмуел. Янките съвсем са се дошмуелили напоследък.
17 Декември 2005 22:40
Ноам Чомски: Интересувайте се от света и не си създавайте илюзии
17 декември 2005 |
Агенция "Фокус"

София. “Европа е потисната от САЩ”. Това каза в специално интервю за Дарик радио Ноам Чомски. На 7 декември интелектуалецът-лингвист навърши 77 години. Това е човекът, когото списанията “Форийн полиси” и “Проспект” обявиха за най- значимия интелектуалец на света. В този списък са и Умберто Еко, Вацлав Хавел и Салман Рушди. Чомски зае първото място в десетката на световната интелигенция заради брилянтните си лингвистични прозрения и ясната си критична позиция по отношение на американската външна политика.
На въпрос на репортер на Дарик радио какво би казал на семействата на загиналите български войници в Ирак, Чомски заяви: “Съжалявам за това, което се е случило с децата ви. Ако става дума за политика, то тогава ще кажа, че те са служили на зли, брутални и властни империалисти, които нападнаха Ирак по лични причини. България беше заедно с тях, защото подкрепя САЩ. Това не им помага за тяхната мъка по загубата”.
“Не мисля, че България има нужда от съвет отвън”, категоричен бе Чомски, но все пак помолен да го стори, той каза: “Съветът ми е - внимавайте в личните си контакти, интересувайте се от света, учете се за него, не си създавайте илюзии, правете най-добрите за вас избори, за да не се налага да търсите съвет отвън”.
17 Декември 2005 23:52
Това за "достойния ??? отговор на правителството за пари срещу реформи" иронично ли беше или сериозно?... Денков се оплита в собствените си мрежи.
Волята на учителите е сломена, както и разумът... Но кажете, господа, чия воля и разум не бяха сломени през последните 15+45 години? Освен може би на организираната и неорганизирана престъпност)... "Държавният разум" ( ако изобщо подобно понятие има някакъв смисъл) се занимаваше основно с това-да сломява волята и разума на българите, да ги деморализира, дестабилизира, депресира и ако не ги доведе до крайно отчаяние, то поне да ги докара до ръба на оцеляването; да им бъде вменено чувство на вина, че сами са си виновни за мизерията и нещастието, в което ги вкара самия "държавен разум". Е, учителите не правят изключение. В основната маса това са интелигентни, достойни хора, които бяха мачкани методично от всяка власт. А реформите в образованието са в правомощията на министерството, не на учителите. До момента реформите обслужват изцяло въпросния "Държавен разум" каквото и да означава това, и ни най-малко-потърпевшите-учители и ученици.
18 Декември 2005 10:26
Денков е другото на Дайнов, а Дайнов е недругото на себе си
*
Сложнеещо - простеещо
Спекулативно - пропозиционално
Мандаринско - фопуларно
Иронично - сатирично
СУско - ОксфордскоМиндянско
Левеещо - деснеещо
Пише и книги - Пише само вестникарски статии
Доцент-и-повече-от-доцент - професор-но-по-малко-от-професор
....

18 Декември 2005 12:32
За реформите в образованието и учителската стачка се водиха толкова много дискусии и се изхаби толкова много обществена енергия, че вече и на бабите от село им стана ясно, че реформи трябва да има. Същото се отнся за съд, прокуратура, полиция, администрация, но изглежда всичко се ограничава предимно до приказките. Налице е липсата на достатъчно политическа воля от страна на управляващите.
Продължаването на дискусиите е безсмислено, трябва да се действа.
18 Декември 2005 14:26
"Реформите" въобще не са спирали, диктува ги ционистът Сорос. И никакви дискусии не се допуснаха, било безсмислено, казаха от "Отворено общество". И тревопасните нечифтокопитни, изнесли се в странство.
18 Декември 2005 21:30
Разум - в допълнителния час на класния. Това си е гавра. В часа на класния основно се яде, изяснява се възпитателно произхода на медицински бележки, попълват се бележници (ако ги има), дневници. Чат-пат се чете кратко, емоционално наситено текстче, посветено на велика дата от националната история. След това се нанасят в съответната голяма книга предварително раздадени теми от годишен план на класния ръководител.
Мдаааа, работи се усилено по гражданското съзнание.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД