:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

Осмар - между мистерията и виното

В началото на XX в. шуменското село е било от най-модерните в района. Славата му е позавехнала, но чака нов разцвет
Старите дървени бъчви, излезли от производство, са превърнати в кучешки колибки за четириногите пазачи.
На всеки селянин от Осмар му се падат по две и половина къщи. И пак почти никой не продава. Едни чакат бума на екотуризма, други се канят тук да карат старините си. Официално жителите на Осмар са 250 души, а къщите - 565. Осмарчани са само българи-християни. Затова в селото има само един храм. Черквата я реставрираха преди 3-4 години с пари от спонсори.

Осмарчани единствени в България са изкарали асмите с тежки гроздя извън дворовете си и са ги наредили над тротоарите. Цялата чаршия е като тунел от лози, къщите са опасани от асмали. Есен над главите на минувачите висят тежки гроздове. Тук никой не краде. Една чепка не е изчезнала. През 1950-1951 г., като ги вкарали в ТКЗС, им взели всичките лозя. Не им дали и декар частно за лозе, затова селяните изкарали асмите по тротоарите. По-късно властта харесали идеята и я поощрявала. От ранна пролет до късна есен чаршията ухае на лози и грозде.

Селото, прочуто със своя наложен пелин, съществува от IV век пр. Хр. Истини, полуистини и митове са част от историята на това селце, разположено като в чаша в Шуменското плато. Намира се на 17 км от Шумен и Велики Преслав, 30 км го делят от Търговище, Варна е само на 100.



Енергийното поле тук според Ванга е четвърто по сила



след Рупите, Царичина и Мадара. Два пъти езотерици от страната провеждат тук национални конференции. Според местни около селото витаели духовете на преславските боляри, чиито резиденции се намирали по тези места. Скалните манастири, открити още от Карел Шкорпил, са три, датирани са от XIV век.

Миналата година са продадени десетина имота. Тази за продан са обявени само една-две къщи. До 2004 г. тук можеше да се купи имот за по 5-6 хил. лв., сега къщите вървят по 20-40 000. Наследниците продават само в краен случай, ако имат нужда от пари. Повечето живеят с надеждата да се завърнат тук. Някои го правят веднага, щом се пенсионират. Други крепят старите си сгради с надеждата да тръгне чаканият селски екотуризъм и те да станат хотелиери. От 2004 г. селото е член на БАСЕТ (Българска асоциация за селски екотуризъм). Има го в пътеводителите. 10 семейства имат лиценз, но туристите са малко.

Повечето осмарчани живеят във Варна, а не в Шумен. Над 180 тукашни семейства са се преселили край морето. Сам кметският намесник Тошо Свещаров е бил учител там, но като се пенсионирал през 1999 г., се върнал в родното село. 120 семейства са в Шумен, още толкова във Велики Преслав. На платото горе в местността Канарата, която се извисява 400-500 метра над селото, има 104 вилички. Вечер от високото се виждат дори светлините на Велики Преслав. Последният вписан жител на селото е оперната певица Нина Андреева. Тя има двойно жителство - в Женева и Осмар. Шеф от "Солвей Соди"-Девня, също има имот тук. Зад високите дувари е комбинирал атмосферата на старата къща с удобствата на модерния дом.



Последното бебе се родило в Осмар преди 27 години



Оттогава внуците и правнуците на осмарлии се раждат във Варна, Шумен, Преслав. Лятото идват по 50 деца на гости. Тук живеят 13 млади полковници от резерва. От МО, от МВР, бившият шеф на шуменската пожарна, дори столичен антимафиот от РЗ БОП. Пенсиите им са около 400 лв. Живеят в рахат. Гледат си градинките и правят "оперативки" в местното кафене. На повечето булките са останали по градовете. Едни от тях още работят, други гледат внуци. О.р. полковниците и още десетина местни зевзеци са направили дружество на "сламените" ергени. Самият кмет членува там. Съпругата му, инженер по храненето, още работи във Варна, на "Ревиера". Той се грижи за фамилната къща и за 92-годишната си майка. И той е свързан с виното. Баща му Стефан, над 60 години, до смъртта си през 1993 г., правел бъчви и ръководел бъчварницата си "Белият дъб".

В Съвета на старейшините, който кметът сформирал от по-първите хора на селото, също не се влиза без винарски умения. Първото условие е кандидат-старейшините да покажат 9 вида ракии, собствено производство. Второто да представят бели и червени вина, да се знае, че са осмарлии. Дъщерята на кмета Стефка Свещарова пък е професионален сомелиер. 10 години е обикаляла света с пасажерски шестзвездни кораби и е водила дегустациите на вино.

Името на Осмар идва от наименованието на старото тракийско селище Исмарос, пали се кметът. В превод значи " голямо селище в планината". Местни пък го свързват с праславянската дума "осмин", която значи "кожар". Тук правели кожени мяхове за вино. Трети твърдят, че идва от турското наименование "асма" на лозата. От Асмар станало Осмар.

На Девети септември в Осмар имало 10 милионери, твърдят старци и отмятат с пръсти в кое са били първи. Първото шампанско у нас направили тук през 1902 г. Шест години след това в селото се появила загадъчна кола "Олдсмобил". През 1934 местните ергени ходели с папийонки, а "тийнейджърките" от 1926 година слагали в джоба си дори градските момичета. През 1929 г. със свои средства водоснабдили селото и прекарали канализация. Германци изградили системата, всички тръби били внос. Според Тошо Свещаров пожарните кранове, марка "Маненхайм", разположени на 12 места из селото, още работели. Имало ги само тук и в Ню Йорк.

Осмарският пелин е едно горчиво-сладко вълшебство. Само тук го правят



не обикновен, а наложен



- ред грозде, ред билки. Всеки сам си има рецепта и като я разказва, спестява половината. Докарват пелина от билките. Баш майсторите сами ги берат, сушат и слагат във виното. Само те знаят как да уцелят дозировката. Версиите как е измислен пелинът, като всичко тук, са противоречиви. Най-прозаичната гласи, че го измислили заради пиян белогвардеец. Една зима така се натряскал, та го намерили вкочанен до дръвника. Вкарали го в стаята и почнали да го церят с греяно вино. За по-голям ефект топели в горещото вино билки. Така преборили настинката и върнали руснака към живите. Другата версия пак е лечебна, ама не е пиянска. Червеният пелин лекува от анемия, твърди кметът. Обаче трябва да се пие два пъти дневно - сутрин в 10 и следобед в 16 часа. За да се засили ефектът, слагали и билки. Най-големите майстори стигали до 26 вида.

Седма поредна година в селото през януари правят конкурс за най-добър майстор на домашен пелин. Пелинът е зимно вино, трябва да се изпие до Трифоновден. Почва се от ноември. Всяко семейство си прави по 100-150 кила за лична употреба. Еликсирът обикновено поема към градовете заедно с гостите по Коледа и Нова година. През 1938-1939 г. селото изнасяло 1. 5 милиона литра вино за Германия. Товарели го направо на бъчви на влаковата композиция на жп линията в съседното Хан Крум. 12 вагона с десертно грозде всеки ден заминавали за Европа, по 600 вагона на сезон.

Тази година призът за майстор на червен пелин взе 63-годишната Славка Ангелова . "Тя е "технологът", аз съм просто снабдител", хвали я съпругът Златко. За първи път занесли вино на дегустацията. "Точно по това време го бях докарала на вкус и аромат, дори не знам как преварих другите", чуди се Славка.
 Винарната изба на братята Димитрин и Вичко Вичеви притежава марката на прочутия осмарски пелин.
 Тази година призът за майстор на червен пелин взе 63-годишната Славка Ангелова.
 Кметският стол на Тошо Свещаров прилича на трон.
 Пожарните кранове, марка "Маненхайм", монтирани още през 1929 г., ги имало само тук и в Ню Йорк, твърди кметът. Но 20-годишната Катерина не хваща вяра на това.
Снимки: Авторът
Замъкът на братя Вичеви е една от атракците в селото.
21
16888
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
13 Февруари 2006 23:09
Браво, и снимките си уйдурдисала, Тоне! Давайте повеке таквия репоратжи!
14 Февруари 2006 04:37
Осмарски пелин беше THE пелин за варненци, продаваха го за Нова година на сергии - нашата сангрия и херес.
14 Февруари 2006 05:53
Хвала ви, добри хора.
Най-сетне нещо наистина българско, вместо изцепките на пишман бизнесмени от американското Захар махала.
Или па на дъртия ашлак, дет с тракторчето изчистил двуметровия сняг и с руската уруспия ударил на...яки измислени стории.
Та...България ще пребъде заради такива като вас, Осмарци.А не заради прогледнали впоследствие простаци.
И то прогледнали я с кореми, я с дупета.
Фала ви...
14 Февруари 2006 07:07
Пепел ти на езика, бай Хасане, я не обиждай емигрантите. Може от тях да излезе късметя и на Осмар.
14 Февруари 2006 07:43
Едно са/сме/ емигрантите, Фичо, а друго-плявата.
Те/надявам се/знаят кои са...
14 Февруари 2006 09:24
Виждал съм ги тези асми точно в края на лятото, чудесия, а имах и колежка осмаркиня, сладка, като смокиня... но нейсе...Колко други красоти има по Родината ни, а те само за Педо , Пиде и СДС пишат, що туй и има ли живот у българско... Ха Ха
14 Февруари 2006 09:28
..и за някакви сто кинта пишат.. ха ха...
14 Февруари 2006 09:49
Само да добавя, че освен билки се нареждат и нарязани плодове. От там и чудния аромат на осмарския пелин. Аз като водех упражнения в Шуменския университет, често си купувах от него и носех в София.
14 Февруари 2006 10:02
Марксчо, плодовете и особено зрели ябълки, това е основното, а билките му дават специфичния тръпчив вкус...
14 Февруари 2006 11:03
Блазе им! Нямат цигани!
14 Февруари 2006 11:44
Чудесна статия!
Много интересна - и с исторически справки и с бит, супер.
Браво на авторката.
Вестник "Сега" - повече такива работи пишете, в България има още много красиви и интересни места.
Стига сте ни занимавали с глупостите и ежедневните празни дрънканици на политиците.
14 Февруари 2006 12:01
Освен билките в осмарския пелин има ябълки и дюли. В червения влизат до 34 билки, а в белия - до 28. Най-известната от тях е жълтият кантарион, основна съставка на виаграта. Но не действа веднага след като пиете виното.


Билките за осмарския пелин се събират от Върбишкия Балкан в Рила и в Родопите. Те се изсушават, накълцват, слагат се на възглавнички от тензух и се залагат в старите бъчви. Билките в пелина успокояват болки, стимулират храносмилането, подобряват бъбречната и чернодробна функция, повишават апетита и сексуалната активност.


Наложеният пелин се пие през зимата, когато температурата не надвишава 20 градуса. През април-май, когато се затопли времето, пелинът се преварява на ракия. И днес в “Осмар” не използват спирт и химикали. Но купиха френска технология за избистряне на виното. То минава през брашно от мидени черупки и водорасли. Всяка година избата “Осмар” произвежда около 1, 5 тона вино, което е единствено по рода си в света.


Наздраве!


14 Февруари 2006 12:12
14 Февруари 2006 12:38
виж тук

"След държавната денационализация винарската изба отново започва производство на познатите от стари времена осмарски вина. В началото на 1994 год. са произведени 200 000 л., а през 1998 год. повече от 500 000 л. Това превишава производствените възможностти на старото предприятие, което налага през 1999 г. построяването и въвеждането в експлоатация на нова модерна изба, съчетаваща в себе си класическото винопроизводство - в дъбови бъчви, нови технологични обработки и бутилиране на виното. Капацитета и е 1.5 мил. бутилки годишно, като засега се произвеждат около 500 000 бр. "



Говорим за марковия бутилиран осмарски пелин.





Редактирано от - Doctora на 14/2/2006 г/ 12:45:36

14 Февруари 2006 12:39
Всеки среден "кулак"-народен враг произвежда 1.5 тона вино. Доктора греши в количеството. А 100 кинта са си 100 кинта... до следващата деноминация...
14 Февруари 2006 13:01
Приятно е да общуваш с интелигентни хора
Наздраве!
14 Февруари 2006 13:43
Е това е истината-във виното! Наздраве !
14 Февруари 2006 14:34
Бай Хасане, плявата може да ти е по ретината, иди на очен лекар.
13 Март 2006 22:43
От снимките не става ясно, колко е хубаво самото село, Живяла съм в Осмар в детките си години, когато беше в разцвета си.Всички къщи там са строени с много добър усет за красота и удобство.Асмите над тротоарите са разкошни-не само красиви. под тях е сенчесто и хладно през горещите летни дни. За хората мога да кажа само хубави неща- много работливи, много талантливи, много дружелюбни, много интелигентни, много красиви...Но какво да правят такива хора в село без да имат как да изхранват децата си.Големия град винаги дава по големи възможности.А виното е познато в цяла България и благодарения на братята Вичеви възвърна старата си слава в нова форма.
13 Март 2006 22:59
Бе, какъвто и пелин да пия, осмарски, не осмарски, винаги ме цепи глава после.
Дали не съм прекалила нящо с количеството, дали не съм улучила именно марковия?
Надявам се да е второто, някакси е по-достойно....
16 Ноември 2008 21:17
Страхотна статия! Защо чак сега я намерих? Непременно посетете селото и направете пикник на Осмарските скални манастири! А всичко друго за противопожарните кранове, астмите и пелина е точно така.
... и друго... на баир лозе да имаш...

...........аз често ходя там............

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД