:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Управление

Машинистите на властта

Влиятелни фигури от НДСВ започнаха да спорят по различни казуси. Какво прави Симеон?
Снимка: Велислав Николов
Откакто Сакскобургготски се оттегли във "Врана", Свинаров и Велчев непрекъснато спорят за нещо. Младото юпи засега по-успешно се налага като вицецар.
Очевидно е, че тези, които днес управляват влака на властта, не разполагат с най-ценната придобивка - послушно парламентарно мнозинство. Разкош, който имаше предният кабинет. Разбира се, никак не е зле, ако непослушанието се използва като коректив на изпълнителната власт, ако бунтът е срещу евентуалния опит на правителството да превърне парламента в свой придатък. Проблем е, ако непослушанието е продукт единствено на вътрешно- и междупартийни битки. А точно такъв е българският случай в момента.

Разнопосочното говорене обикновено се обяснява с факта, че управляващата коалиция е тройна, а партиите в нея не умират от любов една по друга и дори търсят непрекъснато начини, за да се прецакват взаимно. А и най-голямата партия в тройния управленски съюз - БСП, не е лидерски тип партия, в която всички се кланят на първия в йерархията. Вътрешнопартийните й драми все по-лесно стават обществено достояние.

Изненада обаче е тенденцията към



проява на публично инакомислие



сред ръководни кадри в НДСВ. За разлика от миналия парламент, когато никой не смееше публично да се развика и да наругае (ако изключим Новото време), когато нещата се случваха подмолно и без излишен шум, сега вече се забелязва известна промяна в отношенията между царистите.

Напоследък влиятелни фигури в НДСВ, умишлено или не, започнаха да влизат в публичен двубой помежду си. В царската партия, която винаги е била типично лидерска, такова своеволничене може да се брои за директно оскверняване на ореола на водача. Примерите са десетки. Единият зам.- председател на НДСВ Николай Свинаров няколко пъти повтори, че партията може да преосмисли участието си във властта, ако напролет ЕС реши да отложи с една година членството ни. В следващите дни куп жълти активисти начело с другия зам.- председател Пламен Панайотов го опровергаваха. Финалната точка в този спор сложи самият Симеон Сакскобургготски, който увери, че НДСВ е лоялен партньор и не мисли да се оттегли, ако имаме проблеми с ЕС.

Друг пример - имунитетът на депутатите. Шефът на парламентарната група Анелия Мингова и заместникът й Борислав Ралчев дълго разсъждаваха колко е вредно да отпадне изцяло защитата на народните представители. Другият заместник на Симеон - Милен Велчев, обаче зае противоположната позиция по въпроса. Дори след официалната позиция на НДСВ, че е склонна имунитетите да паднат, ако управляващата коалиция реши това, Ралчев увърташе и обясняваше, че всъщност няма никаква промяна. Други негови колеги направо обвиниха Велчев, че си прави личен PR. Предположението има своите основания - неведнъж, откакто не е министър, Велчев заема позиция по важни теми, преди партията му да си е казала думата. Така бе например при дебата за парите за образование и здравеопазване. Проектобюджетът бе одобрен на първо четене от трите партии, но Велчев продължи да настоява за още средства. Като виц помежду си министри разказват една друга история - за гласуване в МС за някакъв пост влязла кандидатура от квотата на НДСВ. Вицепремиерът Даниел Вълчев обаче останал като гръмнат от номинацията и поискал гласуването да спре до изясняване на ситуацията. Оказало се, че представителите на жълтата партия в кабинета не знаят за тази кандидатура, защото тя е предложена лично от Велчев.

Логично възниква въпросът как гледа лидерът Сакскобургготски на всичко това? Единият вариант е вече да не владее положението в партията, но той е малко вероятен. Вторият вариант е царят да е дал рамо на Велчев за сметка на юридическото лоби. Дори да е вярно, това е временно разположение на силите, защото Симеон никога не залага само на един кон, а винаги лавира. Затова най-реалистичен е третият вариант - Симеон нарочно да е оставил своите да се налудуват, а кого ще поощри и кого ще накаже, ще се разбере накрая.

Когато тройната коалиция все още бе в зародиш, повечето наблюдатели предсказваха, че ако има драми, те ще идват от съюза в кабинета, а не в парламента. Оказа се точно обратното. Именно в кулоарите на НС, а не в правителството, става най-голямото надцакване между НДСВ и БСП. Партиите не успяват да заработят в синхрон и една от причините е, че никой не знае кой кара жълтия влак, кой изразява позицията на НДСВ. Затова е най-добре "дядо" да си дойде от "Врана" и да раздаде правосъдие.
23
3206
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
14 Февруари 2006 00:19
Йоанче, най-добре е "дедо ти" да си ходи в Мадрид! Не мога да разбера защо постоянно тъпотиите на Кобурга-олигофрен се възприемат като гениални стратегически ходове?!
14 Февруари 2006 01:13
Дяадото да си ходи за да могат червено-сините разбойници да си правят спокойно далаверите, така ли бе марче? Колко много си умна по-умна от царица!
Е този път нема да стане поне докато не дойде червената армия!
14 Февруари 2006 01:42
Тя, Червената Армия, нема много да закъснее! Ти по-добре се огледай около себе си - сигурен съм, че с такъв недоклепан вожд и мексиканците вече почервеняват(може и от срам)...
14 Февруари 2006 01:47
Фердинанд купува чифлика след незаконен търг
Трима царе престъпват закона заради “Врана”
Проектът на нотариален акт от 1928 г. не е подписан заради течащ съдебен спор

В. "СТАНДАРТ"-14.02.2006
На 25 септември 2004 г., в разгара на последната съдебна сага за "Врана", гръм удря две вековни секвои в парка
Някогашният чифлик "Чардаклий", преименуван по-късно на "Врана", е символът на 100-годишните машинации на царската фамилия, за да се докопа до любимите си имоти.
Това твърдят днес наследниците на бившия собственик на чифлика хаджи Боне Петров. Всички царе от Сакскобургготската династия - Фердинанд I, Борис III и Симеон II, според собствените си разбирания за морал са престъпвали в различна степен законите, за да може "Чардаклий" да попадне в ръцете на династията, сочат историческите извори...
...............................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
14 Февруари 2006 01:49
Иво Хесапчиев, праправнук на хаджи Боне Петров:
Симеон излъга всички за двореца
В. "СТАНДАРТ"-14.02.2006
- Сигурно ви е било тъжно, когато с фанфари кметът Стефан Софиянски обяви, че дава "Врана" на Симеон Сакскобургготски?

- Дори и на нас ни беше все едно. Това са съдебни дела повече от 100 години. Затова през 2001 г. останахме като гръмнати. Защото след 1946 г. си мислехме, че след като е публична държавна собственост, вече няма как да се борим. Изведнъж осъмнахме, че "Чардаклий" е общински, а най-пръв негов собственик е Симеон. Той излъга всички в тази държава...
...................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук

14 Февруари 2006 01:51
Князът купува “Чардаклий” с подставен зъболекар
Д-р Никола Странски печели търга за имота след серия нарушения

В. "СТАНДАРТ"-14.02.2006

Фердинанд не може да не потрива ръце, когато научава за смъртта на хаджи Боне Петров. Завладяването на чифлика се е превърнало във фиксидея. Царят слага ръка върху имота по толкова законово виртуален начин, че символ на покупката в пряк и преносен смисъл става легендата, пусната от самия царски двор. Тя гласи, че Фердинанд е спечелил "Чардаклий" на карти. Това е поредната машинация около царските имоти. Хаджи Боне Петров никога не е играл на карти, още по-малко с Фердинанд, твърдят наследниците му...
...............................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
14 Февруари 2006 01:54
105 години върви съдебната битка
В. "СТАНДАРТ"-14.02.2006
Съдебните битки на наследниците на хаджи Боне Петров за имота "Чардаклий" и земите им продължават вече 105 години. Всички те са предварително изгубени, защото се водят, докато царската династия на Кобургите е на власт. Спират през 1946 г., когато имотът е харесан от Георги Димитров и е одържавен. Възобновяват се отново през март 2004 г., повече от 3 години след като имотът е върнат на Симеон Сакскобургготски, след като трима политици застават зад гърба им в съдебната одисея...
.................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
14 Февруари 2006 01:57
Съратник на Левски два пъти отказал да продаде чифлика
В. "СТАНДАРТ"-14.02.2006
Цар Фердинанд започва да придобива имоти в България в края на XIX век. Първата му покупка е къщата на д-р Иван Касабов в София през 1896 г. Следващите са в Рила планина. Далеч преди тях царят на българите има съкровена мечта - харесал е чифлика "Чардаклий" в землището на софийското село Горни Лозен. Пратеници на Фердинанд откриват собственика - хаджи Боне Петров, който живее в близкото село Герман. На два пъти през 1893-1895 г. царската свита увещава чорбаджията да продаде чифлика си. Предлага злато и почести, но не успява да го склони да отстъпи имота си. През 1895 г., едва 59-годишен, Петров неочаквано умира, като оставя жена и две деца. Пътят на Фердинанд към чифлика е открит. Хаджи Боне Петров е една от легендарните личности на възрожденска София, пише в книгата си "Мистерии за власт и царски имоти" Григор Николов. Роден през 1836 г., Боне е близък съратник на Апостола Васил Левски. Оглавява и тайния революционен комитет в София. След Освобождението хаджи Боне Петров става заместник на тогавашния софийски кмет Никола Сукнаров. По-късно е председател на Софийската окръжна постоянна комисия, училищен и църковен настоятел. Хаджи Боне става собственик на два чифлика - единият, в с. Герман, е от около 800 декара, а другият е "Чардаклий" ("Врана". Боне купува чифлика до пловдивското шосе още през 1878 г. от Осман паша срещу 500 златни лири. За да го развие, през 1892 г. чорбаджията тегли от БНБ заем от 36 500 златни лева, като ипотекира половината от чифлика. В договора с БНБ това е изрично подчертано в отделна клауза.
.....................................
КРАЙ НА ПОРЕДИЦАТА
14 Февруари 2006 02:28
Баьо, ще дойде когато ти отново дойдеш на власт!
Мексиканците са червено-кожи за разлика от червените апаши в БГ на които
кожата посинява от срам.
А на цара документите може и да са не съвсем изрядни но никой друг няма по свестни от неговитв -като за пред съда.
а пред нашия съд документи и не важът, важът пари.
Параграф ти колко даваш за да осъдиш Симеончо? Ами в Страсбург дали
ще ти поваярват както тукашните дрипльоеци!
14 Февруари 2006 02:34
Параграфе чети и другите или поне гледай телевизия ?!?!

Бързане и мирис на пари
Диляна Грозданова, ТВ 7 13 Февруари 2006 | 11:03


Напоследък все по-често се сещам за думите на главното пресаташе на белгийския парламент.С доста унил вид той разказваше за неволите си. А именно – много малко журналисти се интересували от работата на подопечния му парламент. Като чу за нестихващия интерес към българския парламентарен живот, той съвсем искрено завидя. Мисля си обаче, че да потъне в забвение е скритият ужас и на българския депутат. В името на своите 15 минути слава, пък била и лоша, той е готов на всичко – дори да се прави на клоун. Затова и парламентът всяка седмица ни предлага по някое шоу, може да отпусне и даже и две.
Работата по законите си върви – ще ми опонира някой. Да, тази седмица окончателно беше приет законът за МВР, например. И какво от това? Даже един колега попита : поради що бе толкова многото пънене за приемането на нов Закон за МВР? И аз питам същото. След като в него има трийсетина нови текста, не особено съществени, след като без капка свян в него бяха преписани стари текстове, които ни изправят на нокти, след като, вместо по-демократичен, той дори е по-мракобесен. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, главният опонент, каза че законът е лош, защото конкурсното начало е блокирано. Депутатката от БСП Татяна Дончева, главният защитник, каза че законът е добър, защото въвежда конкурсното начало. А сега де! Не знам за конкурсното начало, но със сигурност законът увеличи размерът на глобите. И затова ли ядохме жабетата? Мирис на пари откри журналистът Велислав Русев в бързането да бъде приет почти същия като стария закон. Мирисът на пари по европейски програми. Сега е дошло времето за тяхното усвояване и отчитане.
Неприятно ми е да го кажа, но от ДПС също се разнася мирис на пари. Всъщност за всички в ДПС това си е много приятно. Те не го отричат. Гордо признават , че са реалисти, при това много практични реалисти. Те са новите господари на мълчанието. Присъстват не с приказки, а с дела в българския политически живот. Потънали са в работа, работа по управлението, работа по усвояването. Не им е до приказки, въпреки че в България етническото напрежение набирало сила. Поне така казват.
Народът срещу депутатските имунитети – това е друг призив, който залива жълтите павета. Не знам защо нетърпимостта към привилегиите придоби само този вид. Така или иначе го придоби. Депутатският имунитет стана мръсна дума, както едно време депутатското кюфте. Справедливо или не, мисля си, че е по-добре за депутатите да се откажат от имунитета си, както на времето се отказаха от кюфтето. В името на престижа на институцията Народно събрание.

С парното се забърка една каша, както едно време с телефоните. Никой не можеше да разбере защо получава еди-каква си сметка, въпреки че може и да не се е доближавал до телефона. И телефонната централа винаги беше права. Подобна е сега и ситуацията със сметките за парно. Топлофикация ни сапунисва със сериозни цени, сега иска да ги увеличи, печалбата била малко. Като се оплачем от сметките, ни праща при фирмите за топлинно счетоводство. Те пък отричат всичко. Не ни лъжели те, лъжели ни съседите. Да вкараме съседите в затвора и без това ни пречат. А като възприемем призива на Волен Сидеров за връщане на смъртното наказание – можем направо да ги бесим на площадите. Така ще освободим място в затворите. За следващите…

Б. р. Коментарът на Диляна Грозданова е излъчен в предаването й "Отзвук", което върви всяка неделя от 18.00 до 19.00 ч. по ТВ 7.
14 Февруари 2006 05:54
Аз съм против, дедото да взима имоти, пък вие правете квото щете..
14 Февруари 2006 09:12
Май тази помиярска коалиция съвсем си оплете конците! Кой колко да краде и от къде, и с кого, и от кого...
14 Февруари 2006 10:10
никой не знае кой кара жълтия влак” – тоя “никой” с мъка се въздържам да го квалифицирам! След като и на бебетата вече отдавна им е ясно кой кара влака... Поне да беше някаква нова ситуация, а то си е рутинно – същото беше и в предишния парламент. Права е г-жа Гъндовска за третия вариант. Досега все е така откак се пръкна НДСВ – царят ги оставя да си поиграят на големи. Понякога изчаква да се увлекат и да забравят, че само си играят докато се осъзнаят и изпаднат в паника (като при преговорите за правителство). След това идва, смръщва вежди и всеки тръгва да прави това, което му е казано. Както ставаше и досега.
Буйният в “играта на възрастни” е безспорно Велчев. Затова и се налага да го чукват по-болезнено по носа понякога. Както преди на изборите. И в момента да е на най-безгласната длъжност.
С една дума, питанката си остава – какво ще реши Симеон и, най-важното, кога! Защото нали си спомняте предишните президентски избори...
14 Февруари 2006 12:34
MEXIKANSKI VOZHD,
В случая с т.нар. "царски имоти" НЕ "Царя" е за съдене, а тези български управници, които са РЕСТИТУИРАЛИ тези имоти БЕЗ законово основание- т.е., НЕзаконно!!!
В Реституционните закони/ 4 бр./ НЕ е предивидено реституирането на КОНФИСКУВАНИТЕ със специален закон имоти на "царската фамилия" ! Сиреч, за да бъдат те ЗАКОННО реституирани, трябва СПЕЦИАЛЕН закон за тези имоти! Това е така, тъй като ОСНОВАНИЕТО да бъдат тези имоти конфискувани в "онези времена", НЕ е едно и също с основанията за конфискуването в "онези времена" на имоти по някогашните закони за национализацията! Ковфискацията на т.нар. "царски имоти" НЕ е било извършено в "онези времена" по линията на Комунистическата Теория и Практика, а по ИЗРИЧНОТО НАСТОЯВАНЕ на Победителите от Втората Световна Война/САЩ, Великобритания, Франция, СССР/- като "Имуществена Санкция" спрямо държавни глави и висши управляващи на държави, взели участие във ВСВ на страната на Хитлеристка Германия !!! Сиреч, за да бъде ОТМЕНЕНА сега някогашната конфискация на т.нар. "царски имоти" трябва ЗАКОНОВО да бъдат отменени /ОТХВЪРЛЕНИ!/ някогашните Основания на "Великите сили"!!! А това може да стане САМО с НОВ закон, приет от демократичния български Парламент/разбира се, съгласуван с "Великите сили"!/- а НЕ с подписи на Олимпи/Кътев/ или Стефан/Софиянски/! КАЗАХ!
14 Февруари 2006 13:32
Как да ви разбирам – вие сте против реституиране само имотите на царското семейство? По всички други недоразумения (и престъпни нагласяне и донагласяне на закона за този и онзи) нямате нищо против, така ли?
Тогава за сведение:
Депутатът от ДПС Ариф Агуш всеки момент (на финалната права е!) ще реституира 50 хиляди декара гори (3 пъти повече от царя) на напълно законно основание чрез съда. При това без нотариални актове – на основание, че са били национализирани! Така са си нагласили закона тези, на които е било изгодно.
Тези гори (всъщност 3 пъти повече, 150 хиляди декара) са били дадени от султана за ползване (а не подарени!) за яйлъци (за паша и водопой).
Повече подробности сами си потърсете. Но като не знам още колко земи дадени от султана за ползване са национализирани, лошо ми става...
А вие не изпущайте от поглед Симеон - ами как, съюз с комунистите ще прави, а!
14 Февруари 2006 13:51
Графе, още по времето на онзи маймун Костов в Доспат без никакви документи няколко човека си "реституираха" 4000 дка гори от най-добрите в България с една поправка, внесена от Върбанов, според която се позволява реституция със свидетели.
Съвършено логично ДПС босове също искат да лапат, а цялата истерия около горите на царя се раздухва за прикриване на далаверите на определени личности.

Редактирано от - патриарх Никифор на 14/2/2006 г/ 13:52:28

14 Февруари 2006 14:42
Ариф Агуш, за щастие, е на трета последна инстанция в съда - доколкото съм запознат, на втора е получил отказ на "реституционните" си претенции (дейба мекерето султанско). А за Костов, костовчетата и доспатските гори мога да разкажа прелюбопитни истории - като как например от двама братя само единият се оказва "наследник", и то в държавната гора, пък другият и не подозирал - обаче ги няма форумните драгалевски чучулиги наоколо, и няма да е интересно
14 Февруари 2006 14:47
ГРАФЪТ,
/:/ "...Как да ви разбирам – вие сте против реституиране само имотите на царското семейство? По всички други недоразумения (и престъпни нагласяне и донагласяне на закона за този и онзи) нямате нищо против, така ли?"
......................................... ......................................... ....................................
Би трябвало да приема, че този твой въпрос НЕ е отправен към мен, нали?!
ЗАЩОТО, аз пределно ясно съм казал/НАПИСАЛ!/, че аз съм ПРОТИВ БЕЗЗАКОННОТО реституиране на т.нар. "Царски имоти"! Т.е., аз съм ПРОТИВ реституция на т.нар. "царски имоти", за която НЯМА законово основание- тъй като НЯМА приет специален закон , с който да бъде отменен СПЕЦИАЛНИЯ тогавашен закон за конфискацията на имуществото на "царската фамилия"!Защото, в действащите в момента РЕСТИТУЦИОННИ закони НЕ фигурира казуса "конфискувани имоти на бившата царска фамилия" и някогашният закон за това- в тях, обаче, са изброени всички други НЯКОГАШНИ закони за конфискация, национализация, "колективизация" и др., с които е СВЪРЗАНО сега Правото на правоимащите за РЕСТИТУЦИЯ на отнетото им по "онези" закони имущество!
Сиреч, ако Парламентът сега приеме СПЕЦИАЛЕН закон за реституция на т.нар. "Царско имущество"- тогава пак ще изразя мнение/дали одобрявам или не!/, но вече по този ЕВЕНТУАЛЕН закон! А сега мнението и твърдението ми е САМО, че реституцията на т.нар. "царски имоти" е БЕЗЗАКОННА/сиреч, НЯМА законово основние да бъде извършена! ЯСЕН ЛИ СЪМ?!?
14 Февруари 2006 16:11
Защо са тези дълги и ненужни постинги? Тя работата е ясна и кратка - Симеон, Свинаров, Велчев, Шулева, Никито... всички са престъпни гниди и са за затвора. Но ВИЕ гласувате по няколко пъти за тях. И аз гласувах, но имам принцип - когато се разочаровам гласувам за всеки друг но не и за тези които са ме направили на глупак!
14 Февруари 2006 18:59
Тапа,
Опасявам се че мнозина са изпаднали в позицията на глупаци , подемайки умело пуснатата провокация с имотите на Симеон. В този случай майсторски се подменят стойностите от ограбилите над 20 милиарда долара червени олигарси - целта е рибоците да считат, че 300 милиона долара са повече от 20 милиарда.
Ако стоим безучастни, олигарсите ще ни изпият кръвчицата. Да ги почнем от президентските избори.
Но как да го разбере стадото с робската си психика - те го изнасилват, а то цвили от щастие.
14 Февруари 2006 20:40
Пейн Килърке,
Депутат е по-лошо дори от червен олигарх.
Ти не се ядосвай. Земаате я веднъж и завинаги.
14 Февруари 2006 21:55
paragraph39
Съратник на Левски два пъти...
хаджи Боне Петров, ....

тоя дето имал 19 чифлика, 100 хил.дка гори и 400 парцела в София ли, както пише Михаил Топалов-Памукчиев? И всичко това после го загубил.
14 Февруари 2006 21:57
Pain Killer-ке,
Червен олигарх и духовност? Колкото свиня разбира от кладенчова вода.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД