:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трудно поумняване в Ирак

България овладява тактиката "присъствие отвъд хоризонта"
РОЙТЕРС СНИМКИ
Последните 147 български войници от мисията в Дивания се върнаха на 31 декември 2005 г. в София с американски самолет. Следващата мисия ще бъде в бежанския лагер "Ашраф.
Ако е вярно, че умните се учат от чуждите грешки, а глупавите - от своите, България не би трябвало да се гордее много от поумняването си напоследък в Ирак. Две години и половина й трябваха, за да разбере, че не бива да се набърква зад граница в други мисии освен в мироопазващи, защото няма нито сили, нито пари, нито интереси за нещо повече. Такова бе решението на нейното Народно събрание през 2003 г., когато изпрати първия си контингент в Ирак, но самата тя не го спази и се опита да играе мироналагаща роля под чужда диктовка. За което си плати - с човешки живот (13 жертви), с големи разходи (30 млн. лева по скромни официални изчисления) и с повехнал авторитет заради публично угодничество против собствените си интереси.

Сега държавата има възможност чрез новата си мисия в лагера "Ашраф" в Ирак да пристъпи към онова, което е по силите й: да допринесе за някакъв мирен живот, макар и в много тесен периметър. Ротата от 120 души с поддържащ състав от 35 души ще охранява Център за временно задържане и закрила, където са настанени 3500 души със статут на бежанци според Женевската конвенция. Новата мисия ще бъде еднакво приемлива както за американците, които ще получат знак, че България продължава да им е съюзник в Ирак, така и за настроените против войната европейци, които няма как да възразят срещу хуманитарен ангажимент в бежански лагер.

Предишното решение през 2003 г. за "мироопазваща мисия" веднага след окупирането на страната от американците и британците бе



чиста демагогия,



защото ясно се виждаше, че никакъв мир не се задава. Тогава обаче целта бе не да се помага на Ирак, а да се получи съгласието на САЩ за приемане на България в НАТО. Твърденията, че по този начин ще си върнем иракския дълг от 1,7 млрд. долара и че ще получим контракти за други милиарди, бяха за вътрешна заблуда.

Вместо да получи, България похарчи пари в Ирак. Ще харчи и занапред (поне 10 млн. лева за 12 месеца), но няма да се самозалъгва, че може да очаква нещо друго освен добра дума за съюзническа солидарност. Външният министър Ивайло Калфин каза миналия четвъртък, че новата мисия не може да се обвързва пряко нито с въпроса за иракския дълг, нито с участието в конкретни поръчки за възстановяването на страната. Вижда се, че е отминало времето на политическите и бизнестарикати, които заради своите сметки уверяваха, че военната ни намеса в Ирак ще ни отведе до "парад на победата" в Багдад или поне до "безмитна зона" на границата с Йордания.

Коалицията на желаещите, заради която България се набърка в Ирак, напоследък се превърна в



коалиция на неохотно желаещите,



в която всеки се стреми да не се набива много в очите на иракчаните. Със затварянето си зад оградата на лагера "Ашраф" българският контингент търси точно ефекта на дискретно присъствие. Британците пък наричат това "присъствие отвъд хоризонта". Вестник "Индипендънт" публикува миналия петък разяснение на британския либерал-демократ Пол Кийч, член на комисията по външна политика в парламента, какво означава новата тактика. "Британските войски трябва да се предислоцират в пустинята и извън градовете. От тази позиция те ще предлагат обучение и логистична подкрепа на иракските въоръжени сили. Така няма да бъдат повече мишени на бунтовници, както е в момента в градовете".

Макар и да не е мъдро, поумняването от собствен опит все пак е поумняване. Какво да се каже обаче, когато човек не желае да се учи дори от своите грешки? Решението на правителството за новата мисия предстои да бъде ратифицирано от Народното събрание. Заместник-председателят на неговата Комисия по отбраната Асен Агов разви следната концепция преди седмица по БНР: "Българската войска, изобщо войската, не е пригодена за полицейски функции, тя е пригодена да извършва бойни и други оперативни действия, а тук, в бежанския лагер, ще има главно полицейски функции." Според него българският контингент трябвало да си остане в Дивания, за да е на бойно разположение. На такива мераклии, които се натискат за по-тежка служба, обикновено в армията не гледат с голямо уважение, макар че ги използват. Агов обаче няма как да знае такива подробности, защото не е служил войник.

Другото завръщане от Ирак, което попари ентусиастите за намеса на България в една толкова чужда на нейните интереси война

 Другото завръщане от Ирак, което попари ентусиастите за намеса на България в една толкова чужда на нейните интереси война
BULGARIA-SOFIA-Bulgarian soldiers carry the coffin of private Gurdev killed in central Iraq at Sofia's airport-20050306-20050306

Bulgarian soldiers carry the coffin of private Gurdi Gurdev who was killed in central Iraq, at Sofia's airport, March 6, 2005. Gurdev was shot and killed, when his unit came under fire on March 4, becoming Bulgaria's eighth casualty since the start of the war. REUTERS/Stoyan Nenov

Org.filename:RP0469\20050306\MDF68769
39
3051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
14 Февруари 2006 00:32
Моля?! Мисията в Ирак ни е струвала само 30 милиона??? Та нали за тия 450 "рамбовци" отиваше близо 1/3 от военния бюджет бе, ЗАБРАВИХТЕ ЛИ?? 2/3 отиваха за останалите 20 000... само че за рамбовците отиваха доларе, а за другите - левчета...
14 Февруари 2006 00:39
Не, не е вярно! Глупавите изобщо не се учат, нито от своите нито от чуждите грешки! Трябва да сме по-прецизни - все пак става въпрос за 95% от населението
14 Февруари 2006 01:30
Ако човек се учеше от грешките си(свои или чужди) в момента 90% от българите требеше вече да са комунисти...За съжаление, обаче, промият мозък се от грешки не учи - той реагира предимно първосигнално на призиви от рода на "дръжте крадеца"...
14 Февруари 2006 02:00
Абе те са комунисти, ама НЕ го знаят!!!
Или НЕ искат да си го признаят- щот` , нали, НЕ е прнесткижно, СЕГА!!!!!!
14 Февруари 2006 04:17
Тук май ни отпочват хумористично-публицистична страница. Щото, ако е мислено и поместено сериозно, по-долнопробно от това едва ли могат го извъртят :

.... България не би трябвало да се гордее много от поумняването си напоследък в Ирак. Две години и половина й трябваха, за да разбере, че не бива да се набърква зад граница в други мисии освен в мироопазващи, защото няма нито сили, нито пари, нито интереси за нещо повече. Такова бе решението на нейното Народно събрание през 2003 г., когато изпрати първия си контингент в Ирак, но самата тя не го спази и се опита да играе мироналагаща роля под чужда диктовка. За което си плати - с човешки живот (13 жертви), с големи разходи (30 млн. лева по скромни официални изчисления) и с повехнал авторитет заради публично угодничество против собствените си интереси.

И цялото това псевдо-човешко и псевдо-национално, многословно и толкова 'правдиво', почти истинско, угрижие, че чак и възмущение, е само да отвори дума за и оправдае това, че:

Сега държавата има възможност чрез новата си мисия в лагера "Ашраф" в Ирак да пристъпи към онова, което е по силите й: да допринесе за някакъв мирен живот, ...

Щом толкова ви харесва да четете вестници (не само СЕГА) , поне не ги приемайте чак толкова сериозно... и също - четете и нещо друго.
14 Февруари 2006 04:18
Бай Тодор сънува времето, когато 90% от хората искаха да влязат в БКП. За да станат партийни 4ленове (а не за да станат комунисти).
Ако хората се у4еха от 4уждите грешки и от своите, сега в БГ нямаше да се види 4овек между 18 и 50 години, вси4ки те щяха да са я напуснали.
14 Февруари 2006 04:45
Защо ковчезите са завити с български знамена??? Трябва да са увити с израелски синьо-бели шестолъчки!!!
*****

Редактирано от - bot на 14/2/2006 г/ 10:05:34

14 Февруари 2006 05:18
Aми , бивш младежо(настоящ дядка ?), ако беха направили пустиня , кой тогава щеше да дава инфлационни долари назаем, да могат да си крепят смотаната античовешка , противоестествена система ? Duhh.
14 Февруари 2006 05:28
1. X-TEEN, ако ги нямаше евреите Розенберг, СССР нямаше да го има изобщо още преди 50 години. И СССР е основан от евреи, руски и отвъдморски. СССР беше типичната масонски тип държава. Комунизма е измислен от евреите на теория и пак от тях е експериментиран в Русия-СССР на практика. А погледни и атласа да разбереш къде се намират Мексико и къде Аляска, за да ти стане по-ясна мисълта.
2. Бай Тодоре, та те твоите другари станаха социалисти, та ти искаш нормалните хора да стават комунисти. Но и ти си им светъл пример също. Водиш борбата за комунизЪма от топла Флорида. Типично по комунистически.
3. Новата мисия в Ирак не е нищо друго освен продължение на предишната. Дори сега нашите хора отиват на по-опасно място, място, което американците великодушно ни оставят след като те го напуснаха.
14 Февруари 2006 05:46
Спокойно де. Нашата армия и без туй се състои от 50% шапкари-чантаджии, 30% офицери свръзки, 15% старшински състав -артелчици, готвачи, мед. персонал и 5% наемни дето не знаят да пишат.......... Демек само подвижни мишени.....
14 Февруари 2006 06:06
Комунизъма, фашизъма и J-визите са все измислени от ционистите. И лотарията за зелени карти също.
14 Февруари 2006 06:40
Кой да се е поучил Тези, които чичо Шмуел ни е турнал да ни управляват, няма какво да учат, от тях се иска само да слушкат. Българите сме си учени, обаче сме принудени да слушаме и да се подчиняваваме (засега де!), защото инак чичото Шмуел ще ни бастиса като сърбите с "обеднен" уран. Напомням за малоумниците: управляват ни юдеи, турци и шабес-гои!
14 Февруари 2006 07:00
USA и коалиция победиха в Ирак.
България е достоен член на този съюз!
Дребни страни в Европа не искат да го приемат по политичeски причини!Българските комуняги не го разбират от тъпотия!Чакат руските им господари да им го обяснят а те са още по големи идиоти!
14 Февруари 2006 07:03
СПИНа, рака на простатата и дирижабъла също са измислени от шабес-гоите. Те ни хвъргат и боклука през балконите.
14 Февруари 2006 07:49
Изказванe на министър Соломон Паси пред пленарна зала по повод приемането на Декларация на Народното събрание от 28 март 2003 г.: България ще бъде включена в следкризисното възстановяване на Ирак
[ 28 Март 2003 ]
…..
Следващата точка - България ще бъде включена в следкризисното възстановяване на Ирак. Това е въпрос, който вече е договорен. Разбира се, не можем да кажем, че е факт, тъй като кризата още не е приключила, но тук, пред вас, от тази висока трибуна на Народното събрание, казвам: да, категорично България ще бъде включена в следкризисното възстановяване на Ирак.
И последната точка, която е била във вашия пожелателен лист, е била България да получи гаранции за приоритетното връщане на иракския дълг. Отговорът ми е: да, България получи такива гаранции и това отново се случи на срещата на министър-председателя на Република България с президента на Съединените американски щати преди няколко седмици във Вашингтон.
…..
Натиснете тук
14 Февруари 2006 07:59
Правилно е говорил Пасито. То вас ако не излъжем, за да вадите кестените от огъня, тогава кого? И ще ги вадите оше дълго и в Ирак, и в Афганистан, и в Иран. И ще ръкопляскате даже. И ‌ ще плащате.
14 Февруари 2006 08:00
Фичо ми чичо, пурчети написаното от Hren, па после ми се прави на отворен.
Или за кажеш, че едно са гаранциите, друго-връщането на дълга, а трето и четвърто-да не пускаш...биберона.
И лошото е, че умници кат теб сте налапали не биберон, не-балон, а цел дирижабъл.
А даже не са и сятате...

Редактирано от - Bay Hasan на 14/2/2006 г/ 08:02:23

14 Февруари 2006 10:28
Е те такова бръщолевене не бех чел до сега.
Военните не гледали с добро око на войници, които отиват на трудни места.
Агов не бил ходил войник.
Мироопазващи, по-мироопазващи, най-...
Хем сички се фанахме на хорото - НАТО, ЕС, коалиция - и получихме бая дарения и фондове (милярди), хем се чудим дали да си изпълняваме ангажиментите. Хем това в онова (честит 14.ІІ.!!!) хем душата в рая
14 Февруари 2006 10:48
Хайде да посмятаме.
Нашите "рейнджъри" трябваше да получават на ден по 80 долара, нали?
Значи за командировъчни на един рейнджър в месеца отиваха (при курс 1.65 лв. за долар) 3960 лв. За батальон от 450 души за месец прави 1 782 000 лв. Като имаме предвид, че бяха около 30 месеца, това прави 53 460 000 лв. само за командировъчни. Мисля, че журналистите са пропуснали една нула, което говори много лошо за познанията им по елементарна аритметика....
14 Февруари 2006 11:39
USA и коалиция победиха в Ирак.

Да - в момента там е мирно - няма дори и стрелба с пневматично оръжие, какво да говорим за бомби? Хората умират от старост на 120 годиним. Няма окупатори, които да нарушават традициите на местното население. Държавата Ирак е възтановена - всички си имат работа, никой не се страхува, че ще го гръмнат или ще го накажат окупаторите заради действията на съседа или роднина.
Хем сички се фанахме на хорото - НАТО, ЕС
- повече от "ъъъъ???" трудно мога да измисля. В Ирак не участват НАТО, а още по-малко е ЕС.

Редактирано от - Локи на 14/2/2006 г/ 11:42:08

14 Февруари 2006 11:47
Локи, що си резнал "коалиция" в края на цитата МИ - за кодош
14 Февруари 2006 12:42
Като се захванат и с Иран тогава съвсем ще я втасаме!
14 Февруари 2006 14:53
Политиците почват да проявават признаци на здрав разум.


Някой в Кралството се сетил, че ако вместо да се разхождат по улиците като бейове, и да отстрелват всеки който ги погледне накриво, войските вземат да се дръпнат малко настрани, и да се опитат да помагат когато им бъде поискана помощ - току виж ситуацията в Ирак леко се подобрила.


Друг пък политик, от нашата китна татковина, прозрял че армията ни за момента няма части, компетентни да изпълняват полицейски функции. Ха добрутро! След има-няма година следващия гений ще прозре, че за целта би било добре някое подразделение да изкара кратко обучение на тема "що е то полиция" + начален курс по съответния език и култура, и да получи подходящо снаряжение - пистолети, палки, белезници и т.н.
14 Февруари 2006 15:19
Ква "коалиция" бе, капут? Не те ли е срам, че БГ е част от шайката дето трепе хора там? Освен БГ-ковчези, какво друго виде от "коалицията"? Кви "милярди" виде от натото? Ебати профана
14 Февруари 2006 15:42
Тъй тъй
покажи се колко чиниш
14 Февруари 2006 15:45
Han, ти би ли си рискувал живота за 100 $ на ден? хората на запад взимат по толкова за общ труд или работа в закусвалня. въпросните "рамбовци" мога да ти кажа от личен контакт с тях и сравняването им с останалите кадроваци че са цвета на армията ни (а аз съм човек с принципно лошо мнение за професионалните военни, та това е рядка похвала за човек под пагон). проблема не е в това че те са взимали повече пари - все пак за мисия може да кандидатства всеки който има способности и не го е шубе. проблема е че цялата операция е една наемническа история, която не е в интерес на БГ и няма смисъл данъкоплатците да покриват масрафа. ако някакви българи искат да се бият за янките да се учреди български чудестранен легион АД и чрез него да се набира пушечно месо срещу американски пари.


Редактирано от - Pavlik Morozov на 14/2/2006 г/ 15:51:27

14 Февруари 2006 15:48
ЧФ днес е фриволно-хумористичен. comedy relief един вид. забавно

14 Февруари 2006 16:37
Азъ, щото "коалицията" (на напускащите, нежелаещите) в Ирак я има, за разлика от НАТО и ЕС дет ги нЕма в Ирак.
14 Февруари 2006 16:52
Абе какво сте се заяли с мене, нова статия ли да пиша...
Статията е основно за присъствието ни в Ирак, но оспорва участието ни в мироопазващи мисии изобщо. В Афганистан и в Босна сме с НАТО. За Косово също подкрепихме НАТО. В Ирак пратихме контингент след окупацията, защо и как не ми се коментира, но пак беше с парламентарен консенсус и т. н. Тъй че нито сме допускали груби грешки с мироопазването, нито сме "на загуба" с евроатлантическата интеграция. Безпредметно е да се самобичувама по тая тема, има достатъчно други по които си струва - корупция, нереформирана соцялна сфера и др...
14 Февруари 2006 17:40
No pain - No gain
е казал народът, е как да ходиш некаде накичен с калашници, да взимаш десеторна заплата и всички да се върнат здрави и читави- ми не става тая работа-после 13 жертви за 2 години не е чак толкова много, те тука по ученията /ако вече се правят/ се изтрепват толкова !

а и още нещо- Мето, прост си бе, брато !
14 Февруари 2006 17:45
и всички хуманни човеколюбци тука, могат да слязат от автомобилите, запалят последните и налягат по кръстовищата с цел да преустановят веднъж завинаги човекоубиственото автомобилно движение - нали се сещате , че 13 българи умират по пътищата ни някъде, средно за 3 седмици, и не мъже с автомати , ами каквото се падне -деца , старци..

14 Февруари 2006 18:07
chown, логиката ти е олигофренска. колите ни дават мобилност и допринасят за качеството ни на живот достатъчно че да си струват жертвите и риска. по твоята логика никой не трябва да ходи никъде и да не прави нищо защото всичко е свързано с риск. обаче хората делят рисковете на такива които са неизбежни и си стуват и на безсмислени. войната в ирак е безсмислен риск и неоправдан разход за БГ нацията.

14 Февруари 2006 18:13
Коалицията в Ирак отдавна е победила. Нашите рейнджъри си свършиха добре работата и се прибраха. Ирак е демократична страна, а Садам го съдят. Ходжите на Иран се опитва да саботират демокрацията в Ирак като ръчкат и пращат терористи, но скоро ще им дойде времето и на тях. Пак ще има работа за нашите рейджъри. Щото и Иран требе да стане демокрация.
14 Февруари 2006 18:20
Да бе, победила.......
Срещу какво за България?!?
Няма да видим връщане на дълга,
камо ли лихвите - над милиард и половина в зелено!
Похарчени над петдесет милиона, пак в зелено!
Ковчезите не искам да броя!
Сметка - мечта!
14 Февруари 2006 18:26
13 българи умират по пътищата ни някъде, средно за 3 седмици

за под 2 седмици по статистиките от МВР.
14 Февруари 2006 20:30
Левите интелектуалци нямат сериозен проблем ако някъде убиват и мъчат хора, при положение че не го дават по телевизията.
14 Февруари 2006 20:42
Гуантанамо и Абу Гариб по кой канал вървят
16 Февруари 2006 13:14
Като по-тъп дотук не разбрах форумното обществено мнение е ли против или за изпращането на нова мисия. Елиптично някак си се изказвате, внимателно даже. Едно време повечето бяхте против - сега какво се промени, та пипате деликатно?
16 Февруари 2006 14:06
"КОЙТО ГО МОЖЕ- ГО МОЖЕ"
Турция/политиците й!/ го може! България- НЕ ?!?
......................................... ......................................... ..
Ирак връща 1 млрд. долара дълг на Турция
16 Февруари 2006
-MEDIAPOOL.BG

Турция и Ирак подписаха в сряда меморандум, предвиждащ връщане до края на годината на иракски търговски дълг към Анкара от над един милиард долара, предаде АФП в четвъртък , като се позовава на Анадолската агенция.

Забавянето на плащането на този дълг от 1, 02 милиарда долара бе предизвикало спиране през декември на доставките на петролни продукти за Ирак от страна на 34 турски фирми.

Турският държавен министър, отговарящ за външната търговия, Кюршад Тюзмен уточни пред журналисти, че Ирак ще плати трипроцентна лихва за забавянето на плащанията.

Двете страни са се договорили също да създадат комисия, която да решава проблемите, с които може да се сблъскат турските фирми, проявяващи силен интерес от търговия с Ирак.

Преди войната в Персийския залив от 1991 г. и ембаргото, наложено впоследствие от ООН на Багдад, Ирак бе един от основните търговски партньори на Турция...
......................................... ......................................... ..................................... ДА ПРИПОМНИМ, обаче:
1. Турция е член на НАТО
2. Турция е дългогодишен приятел на САЩ
3. Турция НЕ разреши САЩ за нападнат Ирак от бази на нейна територия
4. Турция НЕ участва в "Коалицията от желаещи...АГРЕСОРИ" срещу Ирак



Редактирано от - paragraph39 на 16/2/2006 г/ 14:10:55

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД