:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР чака обвинителни актове по списък

Румен Петков връчи на Борис Велчев папка с 304 души, готови за съд
Снимка: БГНЕС
Борис Велчев не обича списъците, но обеща на вътрешния министър Румен Петков прокуратурата да си свърши работата.
Поредният списък на бандити с висящи дела, които са на свобода, се появи вчера.

Вътрешният министър Румен Петков предаде папки с 304 имена на главния прокурор Борис Велчев и премиера Сергей Станишев. "Всички разследвания са приключили с мнение за внасяне на обвинителен акт", каза Петков и публично обяви, че очаква от Велчев да разпореди на прокуратурите в страната "тези хора да бъдат финализирани".

Петков обясни, че става дума за лица с по две, три и повече производства или заявителски материали с доказана вина. Сред тях имало и човек с 32 преписки.

"В папката има достатъчно крупни фигури с достатъчно тежки и системни престъпления - кражби на коли, домови кражби, разпространение на наркотици и пране на пари", обясни министърът. На някои е била налагана мярка за неотклонение "задържане под стража", която после е променяна. Министърът обаче не пожела да коментира причините за това.

"Мярката за неотклонение в България се определя от съда. Убеден съм, че е имало основание за промяна на мярката във всеки един момент", коментира Борис Велчев. Той увери, че прокуратурата ще направи това, което зависи от нея, и ще помисли дали да иска промяна на мерки.

Велчев посочи, че не обича списъците, но "щом се са натрупали, трябва да видим какво можем да направим по тях".

По искане на прокуратурата съдът налага постоянно задържане под стража, но променя тази мярка, ако изтече срокът за разследване и няма внесен обвинителен акт в съда. Арестът в досъдебното производство не може да продължи повече от 1 година, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление (за което се предвиждат над 5 години затвор). Задържането не може да е повече от 2 години, ако разследваният е обвинен за престъпление, за което законът предвижда не по-малко от 15 години или по-тежко наказание.

"Повече от половината от делата, които фигурират в списъка, са за престъпления, извършени в София", коментира по-късно зам.-шефът на Столична дирекция на полицията Стоян Велчев. Разследваните били хора от средния и ниския ешелон на организираната престъпност, които са участвали в организирането на престъпленията.

"Няма значими организирани групи в Южна България", обяви междувременно апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Министърът и главният прокурор вчера участваха заедно в Пловдив в съвещанието на окръжни прокурори.

Петков и Велчев са се уточнили за съвместна инструкция по борбата с прането на пари. "Очаквам до края на юни да има резултати в това направление", каза МВР шефът.



------Горчив опит-------------------

От далечната 1996 г., когато се появи списъкът "Начев", МВР, следствие и прокуратура се опитват да прекратят практиката хора с по няколко дела да се разхождат на свобода и да вършат нови престъпления. Десет години по-късно, когато е очевидно, че списъците не решават проблема, тактиката продължава да е същата.

И бившият МВР-шеф Георги Петканов, и ексглавният секретар на МВР Бойко Борисов периодично вадеха данни за бандити с много висящи дела. И Румен Петков вече описа лицата с по две-три висящи дела. След убийството на Васил Илиев миналото лято се роди и списък на около 200 души - босове на организираната престъпност и хора от тяхното обкръжение, чиито имоти се проверяват от данъчните. Все още обаче няма обща информационна система, която да показва на съдиите колко дела се водят срещу изправения пред тях обвиняем, когато решават дали да го пуснат от ареста.
7
2014
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Май 2006 21:54
"...коментира по-късно зам.-шефът на Столична дирекция на полицията Стоян Велчев. Разследваните били хора от средния и ниския ешелон на организираната престъпност, които са участвали в организирането на престъпленията."
'
Докато корумпирани политици и престъпници ни управляват, няма да има борба с корупцията и престъпността.`
`
Като има агнете, ще има и пастири дето го доят, стрижат и колят.
29 Май 2006 23:07
Един престъпник от висшия етаж предлага списък на средния и ниските такива. А би трябвало да е обратното. И би трябвало арестите да започнат от "вишиста" надолу.
30 Май 2006 00:38
Петков обясни, че става дума за лица .... с доказана вина.


Не желая да ставам адвокат на гангстери. Но в днешна Европа е прието вината да се счита за доказана, когато има влязла в сила присъда. Та дори и българската конституция е прогласила презумпцията за невиновност до доказване на противното. И не е министър Петков този, който има право да командва главния прокурор. Подчинените на главния прокурор са тези, които ще преценят дали от ченгеджийските преписки може да се скалъпи нещо като за пред съда.

П.П. В момента разглеждам преписка/дознание/ от 3-то РПУ в София, внесена в Районна прокуратура с мнение за предаване на съд. Обвинението е незаконно лишаване от свобода /пенсионерска свада/. На първия лист дознателят /служител във ведомството на министър Петков/ твърди, че обвинението се доказвало от "траФологическата" екпертиза на някакъв катинар. На втория лист експерт-траСолог /служител във ведомството на министър Петков/ изследва въпросния катинар и установява, че той се заключва с ключ и има надписи на китайски. От третия лист става ясно, че на експерта е изплатен хонорар.... Боже, боже, колко мъка има на този свят, боже...айде да ходя да си лягам
30 Май 2006 00:51
Чичо Докторе,
"...В папката има достатъчно крупни фигури с достатъчно тежки и системни престъпления ... домови кражби..."

Мъка-а-а-а-а.....
30 Май 2006 05:18
Треперете, средния и ниския ешелон! Любен Гоцев е невинен.
30 Май 2006 12:11
Що ни занимавате с глупости!
Вижте Циганин-кметски наместник, преби 16-годишно момиче

Кочо Михайлов заплашвал с убийство ученичката със служебния си пистолет

16-годишно момиче от Димитровград е в силен емоционален шок, след като бе брутално пребито посред бял ден от седем-осем цигани, предвождани от кметския наместник от ромски произход Кочо Михайлов.
по-долу:
30 Май 2006 13:29
....След убийството на Васил Илиев миналото лято .....

Aло--о-о РЕДАКТОРИТЕ, Георги беше миналото лято а братчето му много години по-рано...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД