:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАКРАТКО

Проучване на кадрите в хотелиерството, текстила



и строителството ще бъде направено в 8 области - Враца, Плевен, Русе, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали и София, съобщи консултантът на проекта Милчо Димитров. С него ще бъдат проучени потребностите на работодателите и работниците. Анкети ще има в 120 предприятия във всяка от трите сфери. Целта на изследването е да се оцени доколко търсенето на работна сила отговаря на професионалното образование. В момента у нас професионалното обучение произвежда кадри, които са за пазар на труда отпреди 10-15 години, коментираха експертите.



Всяко вложено евро в подобряване



на условията на труд води до икономически ефект от 7 евро, показват международни разчети, оповести вчера Димитър Димитров от Главна инспекция по труда. В същото време средно 50 000 лв. излиза на работодател един смъртен случай, като обикновено исковете са между 100 и 200 хил. лв., а оценката на съда е между 40 и 80 хил. лв. Сериозни икономически загуби за работодателите идват и от месечния разход за глоби от екоминистерството и инспекцията по труда. Например корпоративните екоглоби могат да достигнат до 200 000 лв. 250 000 души у нас в 1500 предприятия работят при вредни условия. Средногодишно смъртните злополуки в България са около 100.
947
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД