:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Смъртта пристигна в Гуантанамо

Трите самоубийства в затворническия лагер хвърлят сянка върху успешната акция на САЩ срещу Заркауи в Ирак
Снимка: Ройтерс
Военни полицаи в Гуантанамо отнасят затворник за разпит.
Ако златната рибка се появеше пред американската администрация и предложеше да й изпълни три желания, едно от тях непременно щеше да е смъртта на Заркауи. Следващото желание на Белия дом би било да няма смъртни случаи в Гуантанамо.

За последните четири години и половина, откакто лагерът "Делта" в кубинския залив Гуантанамо съществува, в него е имало 41 опита на затворници да сложат край на живота си. До един предотвратени. В лагера лежат 750 арестанти, заподозрени в тероризъм.

В събота обаче съотношението успешни-неуспешни опити за самоубийство се измени на 41:3. Американското южно командване докладва, че трима затворници са се обесили. След няколкото дни на заслужено тържество след ликвидирането на терорист N1 едно за Ирак, новините от Гуантанамо изведнъж помрачиха радостта на Вашингтон.

Тримата мъже - двама саудитци и един йеменец (имената им засега не се обявяват), се обесили със "саморъчно направени от дрехи и чаршафи примки", уточни контраадмирал Хари Харис по телефона от Гуантанамо. Първият обесен е открит малко след полунощ в петък срещу събота. Скоро след това са намерени и другите двама. И тримата са оставили предсмъртни писма на арабски.

Според контраадмирал Харис



самоубийствата са предварително планирани и добре координирани



Той съди за това от факта, че са извършени едновременно и по един и същ начин. Преживе и тримата самоубийци са били участници в гладната стачка, която в един момент обхвана 130 души.

Президентът Джордж Буш изрази сериозна загриженост от случилото се и нареди тленните им останки да бъдат третирани "по хуманен начин и с уважение към културната принадлежност на загиналите" в съответствие с мюсюлманските традиции. "Президентът иска да бъде сигурен, че погребението ще бъде проведено правилно от всяка гледна точка", обяви говорителят на Белия дом Том Сноу.

Не само вражеските на САЩ държави, но и част от техните съюзници нееднократно са укорявали САЩ за задържането на затворниците в Гуантанамо. Срещу повечето от тях изобщо няма предявени конкретни обвинения. Целият мюсюлмански свят е настръхнал заради лагер "Делта". Преди година съобщения за гаври с Корана - по непотвърдена журналистическа информация свещената за мюсюлманите книга била хвърляна в тоалетните - предизвикаха масови бунтове в арабския свят. Неколцина демонстранти дори се простиха с живота си. Още по-силна реакция провокира избухналият затворнически бунт в Гуантанамо, когато надзиратели се опитали да проверят кораните на затворниците за укрити в тях медикаменти. На 18 май двама затворници направиха опит за самоубийство с успокоителни, с които по някакъв начин бяха успели да се сдобият в лагера.

Ако има нещо, за което администрацията на Буш и затворниците са съгласни - то е, че битката за Гуантанамо се води на две нива - в затвора, където арестантите обявяват гладна стачка и правят опити за самоубийство, и във външния свят, където съобщенията за мъчения формират негативни международни и вътрешни реакции, които оказват натиск върху Белия дом да затвори базата си в Куба.



Администрацията на Джордж Буш има интерес задържаните да са живи,



дори това да е против тяхната воля. Принудителното им хранене, когато са обявили гладна стачка, от дълго време е стандартна практика. Първата гладна стачка беше организирана още през 2002 г. Главните лекари на затвора разказват пред сп. "Тайм", че задържаните, които издържат на глада, са подложени на т.нар. "принудителни методи". Според записки на медиците, предоставени на "Тайм", 20-годишният арестант Юсуф ал-Шехри, който е в Гуантанамо от 16-годишен, често бил завръзван за специално приспособен стол за хранене. Пластмасова тръба била вкарвана от носа му и достигала до гърлото. Понякога тя била с 50% по-голяма от тези, които обикновено се използват за хранене на пациенти. Самото поставяне на тръбата за хранене е процедура, която може да причини повръщане, кървене и диария.

Обвиненията за мъчения на затворниците са отправени от над 250 медицински лица, но нито един от тях не е работил в Гуантанамо. Те са се подписали под открито писмо, изпратено до британското медицинско списание "Лансет", с искане да бъде прекратено принудителното хранене на арестантите. В него те цитират етичния закон на Американската медицинска асоциация и на Световната медицинска асоциация, който определя принудителното хранене на затворниците като нарушаване на човешкото достойнство. В отговор американците обясняват, че запазването на живота на затворниците е тяхна отговорност, дори и ако се налага за това да предприемат драстични мерки.

В глобалния джихад атентаторите са възхвалявани като герои, а самоубийството в Гуантанамо може да се приеме като акт на пасивна съпротива, подобно на саможертвата на будистките монаси в началото на виетнамската война. Смъртта на арестантите в Гуантанамо може да има и религиозен смисъл. Полковник Майк Бъмгарнър, който отговаря за американските лагери за задържане, обясни през май, че няколко затворници са му разказали "за видение, което те получили като послание от Бога - че ако трима арестанти умрат, това ще привлече вниманието и така ще могат да бъдат освободени."

Бивш служител от администрацията на Буш, запознат с проблемите в Гуантанамо, вярва, че самоубийствата може



да разколебаят международната подкрепа, която Буш получи за Иран



Според източника смъртта на задържаните едва ли ще се превърне във вътрешнополитическа тема, защото според американския избирател "щом са в Гуантанамо, значи са от лошите". Той обаче допълва: "Хората не реагират много добре на подобни изненади, защото те подсилват хипотезата, че хаотичният свят става все по-хаотичен, благодарение на управлението на Буш, вместо да се случва обратното. Хората си казват - това е типично за Буш - той създава проблеми, които не може да реши."

Президентът заявява, че иска да "опразни" затвора в Гуантанамо, но не може да го стори, преди друга страна да се ангажира да ги поеме, без да ги измъчва и без да ги освобождава. Въпреки това властите строят нов затвор за 30 млн. долара в Гуантанамо, където смятат да съберат повечето от затворниците, държани при строг тъмничен режим. Харис твърди, че базата ще бъде нужна и в бъдеще.

По-голяма загриженост в момента предизвиква дело за законовите права на задържаните, по което се очаква Върховният съд да се произнесе през юли. Процесът "Хамдън срещу Ръмсфелд" може да даде отговор на въпроса дали затворниците имат право да бъдат съдени в американски граждански съдилища. Решение в полза на задържаните ще означава разгром за сложната законова рамка, разработена от администрацията, и даваща право затворниците в Гуантанамо и на други места да бъдат задържани без обвинения и съд, а само заради определението "вражески бойци".

Законовата битка обаче би могла да бъде изместена на заден план от кървава конфронтация в Гуантанамо. Мълвата за самоубийствата ще се разпространи бързо в затвора. Лидерите сред затворниците могат да решат да усилят натиска с организирането на нови стачки, сблъсъци и дори с нови самоубийства. Гуантанамо е далеч от Ирак и Афганистан, но може да се превърне в нов фронт на войната за войната срещу тероризма.
Графика: Ройтерс
Разпределение на затворниците в Гуантанамо по държави
56
2748
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
13 Юни 2006 00:28
Леле, какво ще е тука, като я надушат темицата Правилно мислещите демократи...
13 Юни 2006 00:33
Ще е обичайното лайномятане и агитпропстване. Те друго не могат
13 Юни 2006 00:56
борейки се с болшевизма и ислямизма сащ взема най-лошите им черти
не случайно бивши ченгесари и комсомолци обърнали палачинката стенат от кеф при всяка новина за затваряне без съд и присъда, черезвичайни мерки за борба със "скрития враг" и за мъчения на хора с недоказана вина

13 Юни 2006 01:33
"Правата на Човека"- САМО ЗА НАШИ ХОРА!
USA UBER ALES!
USA UBER ALES!
USA UBER ALES!
13 Юни 2006 04:31
Какъв съд, каква присъда, какви 5 лева ?
Затваряли невинни хора, тринтири-минтири.Мене що не дойде да ме напъха некой лош чичко в чувала и да ме замъкне там ?
13 Юни 2006 04:40
Написали са ви хората-задържат се хора, определени като "вражески бойци" Това е.Ще иска некакъв парцалошапник да ми реже главата, да бута небостъргачи и да ми вие на главата по 5 пъти на ден, да слага на булките разни отвратителни чаршафи и аз да стоя и да го гледам.Съд-мъд, ама чакай сега малко, ама дали е виновен, ама имал права.Нц.Бой по кратуната и да хвърчат чалми наляво -надясно.
13 Юни 2006 06:34
kill, em all !
13 Юни 2006 08:19
А, демократстващите думица няма да обелят, Iesuit - статията е препечатка не откъде да е, а от Тайм. А на демократстващите не им се плаща, за да коментират американски официози... Там, при Ламбовский, при Терзиев и Цеков ги търси.
13 Юни 2006 08:51
Моля, не забравяйте че официално американската администрация обяви че "Самоубийствата са акт на агресия срещу Америка!" А агресорите не бива да бъдат съжалявани! Особенно срещу Америка!
Тях историята ще ги осъди, американците сега само ги държат затворени.
13 Юни 2006 08:52
При една здрава пропаганда, твърде елементарно е да се направи паралел м/у концетрационните лагери на Сталин и Хитлер и демократичните концлагери. Кеф ти мъчения, кеф ти изтезания, кеф ти нарушаване на всякакви конвенции. Трябва да се пише, че в лагерите има крематориуми, къдто горят труповете, и не само, със скъп петрол! Това си е нов Холокост, в началото на ХХI век!
Цукерманите да подострят перата, да прибърсват клавиатурите и да започват! Геноцидът е насочен с/у първите им братовчеди.
13 Юни 2006 09:09
By RICHARD CORLISS, ADAM ZAGORIN
Свободни, манипулативни писания на Сега. Още в началото лъжат и мажат, по комунистически - няма никаква златна рибка (надолу не го и четох). Свободен преразказ за тъпата българска интелигенция, не че ние си нямаме изроди.
Имаме и то колко щеш: ето и русняк се намърдал? Еми дупете се на арабушките, както се дупехте на русняците скапани. Свалете си хубаво гащичките, за руснаците не знам ама фесовете (чалмите) обичат.
Ама как никой не отиде да живее в необятната страна дето се дишало волно.
Така и никой от вас няма никога да отиде да живее сред ваште любимци, чаршафите - в Ирак, Иран или Авганистан.
Ще се натискате за омразните доларчета вие, децата, внуците и правнуците ви: има-няма сто поколения напред!
Натиснете тук
13 Юни 2006 10:18
На доктора звездников /с малка буква!/ ще отговоря в негов стил: "А вие що биете негрите?". А инак, защо ли най-големите русофоби така се възторгват от бившия шеф на КГБ Путин и политиката му в Чечня? Това шизофрения ли е или обикновен фашизъм?
13 Юни 2006 10:54
By_Ganio,
щот си обикновена п*тка.
Затуй никой няма да те замъкне там.
13 Юни 2006 12:34
Гледах по телевизията как висш американски военен обявява самоубийствата за "агресия срещу USA", и добре се посмях. Рядко идиотско изказване. Вярно е, разбира се, чиста пропагандна война са, но говорят ли се такива работи? Ако толкоз не можеш да го докараш на една скръбна физиономия, схрускваш таблетка хинин, излизаш пред журналистите и почваш: "Силно обезпокоени, мрън-мрън, изясняване на конкретните обстоятелства, мрън-мрън, тленните останки, мрън-мрън-мрън-мрън..." Друг корифей на американската военна мисъл, в отговор на обвиненията че са доубили Заркауи след пристигането си, се изказа че пострадалият бил слязъл от носилката и се опитал да избяга, след което починал от раните си (слава Богу, бързичко го свалиха от ефир). Добре че нямаше оцеляло при бомбардировката стълбище - щеше да каже че по стълбите е паднал.


И въобще, американските управници така са я закъсали с пропагандата, че просто да им се чудиш. А стартираха от много силни позиции - 9/11. Разбира се, не можеш дълго време да лъжеш всички, но напоследък сякаш дори не се и опитват сериозно, а правят каквото им дойде.
13 Юни 2006 12:43
да, 9/11 беше силна изходна позиция, но първо останаха прекалено много неизяснени факти около тази дата, и второ вече 5 години тя се ползва като дежурно извинение и оправданиеза какви ли не безобразия. администрацията на буш отказва да мисли, говори, спори и преговаря. на всичко се отговаря с "спомнете си 9/11" и "който не е с нас е против нас". което от своя страна не само че почна да додява на хората, а и продължава да поражда нови въпроси около сакралната дата и тя не може на спокойствие да слегне, да се втвърди и да се превърне в светиня като примерно "the day of infamy" в пърл харбър
а за байганьовщината няма какво да се говори. едно време като са му казали на нашия юнак че има лагер за диверсанти, шпиони, народни врагове и турски терористи в белене той пак не само че не се е впечатлил, а сигурно се е надявал там да бият и убиват повече та дано опазят рахата му. хич не е искал да знае как решават кой е виновен и кой не, кой е заподозрян и трябва да бъде задържан - партията винаги знае най-добре. и така си мислят дребнавите късогледи байганьовци до самия ден в който машината ги захапе, смели и изплюе защото са били на неправилното място в неправилното време




Редактирано от - Pavlik Morozov на 13/06/2006 г/ 12:46:42

13 Юни 2006 12:53
че са закъсали, закъсали са го с пропагандата, ама не виждам реален ефект и стряскане от това, засега, номерата си вървят по-старому, а и хора на клакьорите си е все така строен.
изглежда има голям инерционен момент, и доста време още ще вървят.
13 Юни 2006 13:00
Бля, бля, бля...
Ако не беше САШ, ние щяхме да сме врага за мюсюлманските терористи.
Никакво съжаление.
13 Юни 2006 13:06
Да бе, вървят пропагандните номера... И как няма да вървят, като има милиони ако не и милиарди, които години наред се прехласват пред добротата на Стефани и разкрепостеността на Брук от "Дързост и красота", други пък божем "мъжаги" с трепет и салатка с ракийка наблюдават неистовите терзания на млади и доста богати типчета, чиято основна цел е да вкарат с крак, глава или дори ръка едно кожено кълбо в гълъбарника на противника, който не е никакъв противник. Основният враг във всичките случаи е масовият малоумник, комуто да продадем най-безупречният прах за пране, най-страхотната бира, най-справедливата политическа кауза. Когото утре да изпратим на война, днес да съдерем с безсмислени и непосилни данъци, вчера да принудим да изучава тъпанарски измислени доктрини...
13 Юни 2006 13:14
Е-й-й-й ти пък , сега , защо нападна Световното по Футбол ? Ми точно там вчера на янките им разказаха играта, братята славяни тотално се подиграха със спортното им самочувствие ...
13 Юни 2006 13:24

Еми така е, А_така, народът в мнозинството си е прост и всичко кухо, каквото му подхвърлиш- върви...Така е било и така ще бъде.Нали така е било и след девети, та аз го помня-повярва народът, ентусиазира се, разработи се и се разпя даже... После се усети, че пак-няма нищо работа, куп лъжи и ала-бала... И "демокрация, равен старт "и прочие били такива кухи думи, лъжи и ала-бала също, но нали трябваше и него да проверим!
13 Юни 2006 13:44
От изказванията по темата най-много ми харесаха тези на никове Чичо Фичо и Нели
13 Юни 2006 14:51
bay Ganyo
....Какъв съд, каква присъда, какви 5 лева ?
Затваряли невинни хора, тринтири-минтири.Мене що не дойде да ме напъха некой лош чичко в чувала и да ме замъкне там ?....

Оти си толкова проЗД, че и за терорист не ставаш.
13 Юни 2006 14:59
Heat
не закачай Фичката, че той ей сега ще скокне и ще ти изнесе една лекция по езикознание. Може да ти обясни откъде идва наименованието на Гуантанамо и други такива. Нелката нещо се е заплела и не отговаря.
13 Юни 2006 17:03
Как ли така Всички са НеВиновни???!!!
Явно част от Форумците са действащи следователи, съдии, а може би.....парапсихолози и телепати??!!
13 Юни 2006 17:17
И като пледирате за Правата на Арабите, къде бяхте по времето на Живков и защо не "ходатайствахте" за Правата на Невинните Българи из затворите и за разбитите им семейства! Може би защото СССР никога не нарушаваше правата на Човека!? Човеците по време на "Културното изпростяване" в България сами си нарушаваха правата!!!
Да живее БКП и КПСС! Да живее другаря Брежнев! Ура Другари и Другарки!
То бива, бива носталгия, ама пък чак толкова.....
Гласът на Вашата Съвест Говори!
13 Юни 2006 17:23
Сакскобур, нищо не разказаха братят чехи, оти они играят футбол, янките играят сокер . Нещо като джобен тенис
13 Юни 2006 17:34
В "Чужбина" ни пращат на това място за коментар, но тук има само какойта prepechat. Колко е сложна международната обстановка само редакторите си знаят
Лично си спомням поне 3 пъти, когато Чичо ви Фичо е казвал мнението си за Гуантанамо като грешка на администрацията на САЩ.
Казвал съм вече - затворът Гуантанамо трябва да изчезне от лицето на Земята и на негово място да се появят градини и паркове.
13 Юни 2006 18:01
Абе как така ще затворят Гуантанамо. Ами къде ще турят Махмуд Ахмадинеджад, Ево, Уго, Хамасците? Я що е народ за подслоняване.....
13 Юни 2006 18:05
шпион, и аз това питам - тогава уж не протестирали защото било забранено и опасно. а сега защо защитават този ЧеКистки стил на действие като имат свободата да изкажат неодобрение за него? май политически и идеологически картината от двете страни на бившата желязна завеса не са чак толкова различни колкото ни се внушава.

13 Юни 2006 18:08
.... Тоз на снимката сигурно го карат да му правят клизма............
13 Юни 2006 18:28
Всички реват за Правата на арабите. А къде са Правата на тези 3000 души, които загинаха в кулите в Ню Йорк?
13 Юни 2006 18:29
Напълно е възможно Ахмадинежад да се договори със Запада. Ако ли не, ще последва съдбата на Слобо.
Хамасците ще се задушават в собствен сос. Поради дивотията там, не бих се изненадал от появата на омиротворителни сили.
Уго и Ево са симпатяги. Кой от тия щеше да прави социална революция от типа "антидепресанти против разстройство"?
13 Юни 2006 18:44
Пръдлето да не е загубило ума и дума
13 Юни 2006 19:38
Некой път му иде малък стажо
кат консул, се пак две седмици
само и.д. консул.........
13 Юни 2006 19:49
Айде Фичар, събуди се, че зевзека издъхва да обяснява как е едно и също да умреш щастлив на работното си място, наместо противозаконно и противоамерикански да се самоубиеше в курорта Гуантанамо, където си на пълна издръжка на американският данъкоплатец, като вашата сговорна дружина
13 Юни 2006 21:00
САЩ са велика демокрация, която спазва законите, включително и във време на война. Самоубийството в Гуантанамо е недопустимо. Виж ако бяха борците от А_така щяха да раздадат въженца, вместо да оставят затворниците да се мъчат с дрехи и чаршафи.
13 Юни 2006 21:38
Н-да. Нещо не им расте кокосът на правозащитените. Трудно е да критикуваш The Time. Друго си е да оценяваш чуждестранните инвестиции в Б-я от позициите на историческия материализъм...
13 Юни 2006 22:25
Геврекът
...Всички реват за Правата на арабите. А къде са Правата на тези 3000 души, които загинаха в кулите в Ню Йорк?...
Как къде, у гробищата.
13 Юни 2006 22:44
Всички казват, че Зевзека е помияр. Принуден съм да се солидаризирам с тази квалификация. Дори Фичонелите немаха сурать да се занимават тук с долнопробна пропаганда... Срам, м срам, обаче ам-ам, очевадно
13 Юни 2006 22:44
Гадта си е гад! Ето затова ви убиват. Заслужено.
И така ще бъде.
13 Юни 2006 22:48
надеваме се, че най-после че се тури у ред гуантанамото и че се изземат с прокурорска заповед сите чершафи и други сплани.. тъкова... смоубийствени принедлажности, с които са води неравната борба между лошите и най-добрите от добрите... и ако некой се опита да се самоубие - да бъде застрелян на место.
(големо своеволие е настанало, ей)
13 Юни 2006 22:50
Този процес, бай Стрелча, е двустранен, you know... Едни убиват други, и обратно. И така е as the wheel turns, и не се знае, кога това ще спре, понеже винаги ще има едни да убиват други, и обратно, ако се следва логиката на горния ти постинг. Лека нощ.
13 Юни 2006 23:19
Хубаво, закриват затвора в Гуантанамо, и после какво? Пускат прибраните да си ходят по живо по здраво?
Това може да го иска само някой на когото наистина не му пука. Голяма част от задържаните в базата в Куба са заловени в Афганистан чужденци. Някои от тях не трябва да бъдат пускани и след 10-20 години. Какво да правят с тях? Да ги върнат обратно в Афганистан? Да ги очистят тихомълком?
Няма друг изход освен да свикват с климата в Куба.

В Гуантанамо има и хора които незабавно трябва да бъдат освободени. Те просто са продадени за пари и нямат нищо общо с ал кайда.
13 Юни 2006 23:36
по-тъпи въпроси и бушмена не би измислил, но Оракъла успял.
Застреляйте ги бе, какво ви пука???
(нали не са евреи)
13 Юни 2006 23:41
Е те тва имах предвид. Ми хайде прежали се и отговори, нищо че са тъпи.
13 Юни 2006 23:47
кое си имал предвид??? това, че си тъп?
13 Юни 2006 23:53
Перколясало талибанче, да не са набутали у Гуантанамо некой твой брат'чед та си се закахърил такъв?
13 Юни 2006 23:54
Ми, от какво са боите бе, другарки???
Нали в Афганистан има вече организирана демукрция.... тъкова... исках да кажа установена, а може би да ги пратите в Ирак, там също е установена демурация. В Чили - не, там беше....
13 Юни 2006 23:56
Зевзек,
как си??? а фамилиата?

13 Юни 2006 23:57
Батка, научи се че не е все едно дали си решил да се обадиш тука или в къщи пред телевизора след третата.
Аре аман от дебили които си избиват комплексите или така, за разтуха. Как пък никой не е мераклия да разпуска по тоя начин като ме гледа в очите, а все във форумите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД