:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Гледна точка

Жълтата гостенка

Проблемът не е, че има жълта преса, а че тя не спазва елементарни етични и законови правила
Емил Спахийски
Със смесени чувства към правосъдието в България изпрати Слави Трифонов миналата седмица. В началото й той успя да осъди на първа инстанция собственика на в. „Папарак" Алекс Стоилов в Пловдив, а съдът постанови обезщетение от общо 80 000 лв. В края на седмицата обаче негов иск срещу друг жълт вестник - "Уикенд" за 42 000 лв., бе отхвърлен от Софийския градски съд, а водещият бе осъден да заплати и разноските по делото. По-интересното в случая е, че за втори път Трифонов губи битка с двамата управители на "Ню медиа груп" (фирмата - издател на "Уикенд") Недялко Недялков (син на поета Недялко Йорданов) и Мартин Радославов. В края на март той бе осъден от двамата за клевета - те се бяха засегнали от изказването му, че жълтата преса е "утайката на обществото".

Без съмнение това не е точка във войната и тя ще продължава с пълна сила още доста време. Издателите на "Папарак" са се свили като плъх, притиснат в ъгъла, и ще търсят изход: ще хапят, ще съскат, но няма да се дадат без бой. Колегите им от "Уикенд" пък са в очевиден съдебен възход и настъпват безмилостно. Поведението и настървението е логично, защото ако изгубят войната, ще изгубят и приходите си.

Малко е тъжно, че Слави Трифонов е сам на този фронт, защото тази битка е важна и за гилдията, и за обществото. В нея обаче нещата трябва да се разграничат - не трябва да се слагат под общ знаменател феноменът "жълта преса" и издателите и журналистите, които я правят, и най-вече начинът, по който я списват.



Жълтата преса не може да бъде противник сама по себе си



Така формулиран, врагът изглежда прекалено абстрактен и практически непобедим. Все едно да стреляш с въздушна пушка по луната. Факт е, че този сегмент от вестникарския пазар е основен генератор на интелектуална кражба, лъжи и клевети. В същото време това е най-бързо разрастващият се дял от печатарския бизнес, което означава, че при всички положения ще оцелее. Нещо повече - той ще продължава да просперира, и то по една-единствена причина - за него има читатели.

Война срещу жълтата преса по принцип означава война срещу вкуса на масовия читател. И ето го казусът - от една страна, съществува бизнес, който има пазарно право да съществува, от друга - същият този бизнес печели, по меко казано, нечестен начин.

Абсолютно безпредметно е да се води война срещу вкусовете, а още повече това да се случва в съдебната зала. Най-малкото, защото в един момент самите читатели ще се обърнат срещу теб. Ние не сме народ-чудо: сред нас има и интелигентни, има и по-елементарни хора; има търсещи, има и лениви; всякакви ги има... В крайна сметка не всеки се интересува от евроинтеграция, фиксинги, фитинги, фитнес, Костов, Волен и Доган. Огромна част от хората се вълнуват от сапунени опери и клюки за известните хора. Жълтите вестници задоволяват техните интереси. Затова този тип преса има право на съществуване. Нещо повече - тя може да бъде и полезна за обществото, нищо, че се занимава в повечето случаи с мръсното бельо на известните хора.

За разлика от сериозните вестници жълтите



не зависят толкова от рекламата,

а от тиража и продажбите



При едно нормално общество те щяха да са контрапункт на сериозната преса. Например - ако един телекомуникационен оператор направи гаф - краде импулси, понижава качеството на услугите, мами, но е рекламодател, повечето сериозни вестници вероятно ще си спестят негативните коментари и разследвания. Това е автоцензура, която има за цел да запази приходите на изданието от рекламни постъпления. Един истински булеварден вестник ще постъпи обратно - ще направи компанията на салата. Същото важи за хора, които проповядват някакви ценности в публичното пространство, но самите те не ги следват; звезди, които бранят каузи, пък самите те работят срещу тях. Например пеят на концерт против дрогата, пък в същото време шмъркат "магистралка" след "магистралка". За нас, които гледаме хората по върховете, е полезно да сме наясно кои са всъщност, защото (най-малкото, за което се сещам) те са пример за нас. Това се нарича прозрачност. Сериозната преса не би се занимавала с подобни неща, но жълтата - да.

От друга страна, същата тази жълта преса у нас съществува чрез кражба на интелектуална собственост и на клевети. Може би поради това в настоящия си вид тя по-скоро би следвало да се нарича кафява, а не жълта. Тя препечатва без позволение статии от други издания, като дори ги доукрасява с лъжи. Тя краде снимки от списанията, които са създадени с много труд и пари.



Тя изопачава факти, лъже, злослови



Тя е болна, мръсна, но съществува в този си вариант, просто защото поведението й се подминава с бездушие от... май от всички. Жълтите вестници са като улични деца, които се прехранват с измама, а тези, които могат да ги превъзпитат, се правят, че не съществуват. Срещу тях няма реална съпротива.

И пак ще подчертаем - проблемът не е, че има жълта преса. Щом има печалба при такива условия - ще има и такива издатели. Няма лошо, стига да е честно. Мърдок, който е шеф на Слави, също издава жълти вестници, при това едни от най-големите в света. Това не е проблем, нали? Проблем в нашата страна е, че правосъдието не е стъпило на тази улица с цялата си тежест.

Целта на подобна война не би следвало да е да се убие жълтата преса (което е невъзможно), а да се сложи ред и законност в нейната дейност. Нека Недялко Недялков, Мартин Радославов и техните другарчета плащат заплати на папараци, да харчат хиляди левове за уникални снимки, да поддържат сериозна редакция като тази на "Сън", "Билд". Нека си наемат най-добрите и скъпи адвокати. Това ще е полезно за всички. Известните политици и звезди ще внимават с кого сядат, къде и как пият. Ще внимават дали се излагат. Естествено че няма да станат библейски герои, но ще са нащрек. Също както и издателите на този тип преса ще бъдат нащрек - кражбите ще намалеят, лъжите ще избледнеят.

Вярно, външно нещата няма да изглеждат по-различно: вероятно заглавията ще са същите - гръмки, даже грозни. Но с ръка на сърцето нека да признаем, че



първите жълти заглавия се родиха в баш сериозната преса



Нали ги помните: "Джако заплоди медсестра", "Нашенец с два члена страда край Босфора", "Силиконовите гърди гърмят в Космоса", "Крава абортира с трактор"... Просто ще има ново преразпределение на заглавията и пазарът ще се саморегулира. За целта обаче жълтата преса трябва да мине през чистилището и да излезе съвсем нова.

Между другото загубата на пари е единственият инструмент, който може да я уплаши и превъзпита. Защо това не се случва? Ами защото от този бизнес не печелят само издателите и идеолозите на жълтата преса, но и уважавани компании. Този бизнес не се заключава само в писането. Следват печатници, разпространители, транспортни фирми, сергии, че дори и общинари. Но тъй като държавата е доста провинциална и кой знае колко звезди няма, няма и кой знае какви събития, жълтата преса набляга на измислиците. Така изглежда този доходен бизнес, а понеже в него има прекалено много пари и прекалено много интереси, битката с клеветниците е трудна.

Затова битката трябва да продължи и то не само в съдебната зала. Слави не получи достатъчно подкрепа, както самият той не е подкрепял почти никого от хората, които дълго преди него водеха войни (старият български синдром всеки да действа поединично и вечно да сме разделени). За да победи, му трябва институция от величината на Съюза на издателите. Само тази организация като изразител на волята на водещите медии има силата да превъзпита манталитета на жълтите издатели и журналисти. Съюзът може да лобира пред институциите и разпространителите за редица промени, които могат да променят статуквото.

Начините да се сложи ред са много - от законови до публични кампании. Представете си какво ще се случи, ако всички вестници и списания си потърсят правата за всички откраднати снимки и текстове, ако Съюзът притисне разпространителите да не продават тези вестници, докато не подпишат етичния кодекс на журналистите или нещо друго. Тогава битката ще бъде много кратка. Което не означава, че за Слави и други звезди като него няма да се пише отново, но поне това, което излиза, ще е истина, и за набавянето на информацията ще са положени усилия.
СНИМКА: ШОУТО НА СЛАВИ
Слави Трифонов и неговият екип започнаха люта битка с жълтата преса.
Снимка: Велислав Николов
На вестникарските сергии стоят един до друг евтини вестници и скъпи списания. Въпросът е докога жълтите ще крадат снимки от луксозните издания.
14
5489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Юни 2006 22:03
Не се засяга в статията един основен проблем - т.нар. "шоу на слави" е не по-малко жълто от вестниците с/у които се "бори". Напр. в "шоуто" години наред наричаха един председател на НС хомосексуалист, а един министър председател беше обиждан ежедневно(и още е) и наричан с какви ли не епитети. И всичко това за добро заплащане.

Та при това положение, да се бори това "шоу" с/у жълтото означава да се бори със себе си. Което е един екзистенциален и филосовски проблем, който няма разрешение.....

12 Юни 2006 22:21
stormleader ми взе думите от устата
12 Юни 2006 22:22
М-да, сега е ред на Лили Иванова да осъди Трифонов.
12 Юни 2006 23:08
Време е вече за жълта преса по отношение на политиците ни. Всъщност аз вече пробвам да я правя, като крадна изказвания от форумите.

_____________________________________
http://www.kaily.dir.bg - ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС
12 Юни 2006 23:59
Преди години във в."Труд" (седмичен) на първа страница с огромни букви имаше изписано едно заглавие, което просто се срамувам да напиша тук. Писанията клеветяха и обиждаха Владимир Димитров Майстора.

Ако човек чете някои от тези, така наречени жълти вестници, колкото и да обича пикантните истории, ще си има едно на ум, че това, което му пълни душата едва ли е вярно. Но... когато вестник, който претендира, че не е папарашки пише небивалици...
13 Юни 2006 00:16
Не разбрах само защо авторът повтаря тезата си 4 пъти. Може би защото повторението е...?
*
По мръсно-жълт от Слави едва ли може да има. Едва ли той е човека, който има моралното право да се бори срещу публичната клевета, като явление.
*
Ако наистина иска да го прави първо да почне от себе си и своето рекламно шоу.
То не бяха махленски поръчкови окарикатурявания и оклеветявания - Жорж Ганчев, Лили Иванова, Къци Вапцаров, Емил Кошлуков, Волен Сидеров и т.н. и т.н. пълна поръчкова безскруполност. Ако някой мафиотски интерес си поръча за пари и майка си е готов да оплюе...
13 Юни 2006 00:38
Целта на подобна война не би следвало да е да се убие жълтата преса (което е невъзможно), а да се сложи ред и законност в нейната дейност.

Което може да се приеме за чиста монета, ако автора е роден след 1990 г. Но поне разбираме от статитията кои са основните читатели на подобна преса - такива като Миле...
13 Юни 2006 01:53
Първите жълти заглавия се родиха от главата на бившия гл. ред. на органа на ЦК на ДКМС в. "Народна младеж", първия порн вестник - от сина на проф. Елка Константинова, първият труп - от Борко Тошев, сега виждаме, че водещ жълт издател е синът на априлския порнограф Недялко Йорданов и т.н. Априлското поколение и неговите издънки са хранителната почва на медийния кич. Трифонов е техен скромен ученик в жълтината (и в чалгата, чиито отци преди него бяха априлците Тодор Колев и Митето Кеворкян).
13 Юни 2006 09:10
Фичка
Априлското поколение беше първия полъх на демокрация по нашите земи. С него се разрастна и корупцията. Няма как тези демократи при новите условия да не се проявят. Старите и новите демократи е това е маята на цялата тази история.
13 Юни 2006 10:09
Първо: самото шоу на Станислав Трифонов е жълто до безобразие.
Второ: наште нещастни папараци са четвърта цедка в сравнение с тия в "развитите демокрации".
Трето: (най-важното!) - недопустимо е хората да спрат да купуват също толкова жълтите парцали на ВАЦ и да си дават парите за други жълти парцали. Защото изданията на ВАЦ имат и друга мисия - да обработват общественото мнение. Как ще го обработват, ако никой не ги купува, само на бТВ не може да се разчита...
Затова - ДВД-та, книжки и обявяване на война на "жълтата преса"
13 Юни 2006 12:42
Симптоматично е - когато някакво шоу или рубрика започва да закъсва, обявява война на жълтата преса. Обикновено западащият проект е от същия десен - жълтевини, клюки, славитрифоновска измъчена клоунада. Това важи и за политически партии, организаци и ординерни гей-дружинки!
13 Юни 2006 12:58
Тъжното е, че точно противното на всеки българин мазно чучело Слави ги осъди. Нима неговото т.н. "шоу" не е жълто от край до край? Какви обиди и квалификации за достойни и не дотам личности.Според мен Слави е срам за българите.
13 Юни 2006 14:59
Нещата прекалено много се смесват. Термининтът "жълт вестник" не носи задължително отрицателен оттенък. Това е крайният израз на една тенденция към комерсиализация на пресата. А самото развитие на пресата е станало в Америка, където този вид вестник се е наричал "пени-преса" - многотиражен, евтин вестник, за широката публика или т.нар. масов вестник. Точно усилията на журналисти от такъв вестник са разкрили например Аферата "Уотъргейт" с президента Никсън. "Жълтото" у нас обаче е продобило съвсем друго измерение, граничещо с порнографията. А порнографията би трябвало да е под достойнстовто на всеки, наричащ се журналист, особено когато се унижава някаква личност. Конституцията на България, чл. 39, (2) съвсем ясно посочва, че "свободата на словото не трябва да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго...".
06 Юли 2007 18:13
Ако леля еди коя си чете жълтата преса-то тя я възприема почти буквално, има интерес на първично ниво.Тогава и гадостите, които чете там са буквални, буквално са възприемани и ако са цинични те си остават само такива-цинични.Но ако професор еди кой си чете жълтата преса-от това следва промяна в мнението ни за професора или в мнението ни за пресата?Професорът в тази ситуация е носител на доста по-многопластови, чувствителни, прецизни и взискателни възприятия.За него може да има жанрова стойност съответния текст, метафорична дори.Ама тя клевети хората-затова не е приказка.В приказката си измисляме Пепеляшка например и говорим за нея каквото си искаме-тя не може да ни осъди все пак...В медията не е Пепеляшка, а Лили Иванова-просто в медията героите са реални герои от обществения живот. Мисля, че след дефинирането на жълтата преса като такава се изключва всеки паралел към достоверността. Просто двете се взаимоизключват-тогава защо се оплакваме, че там лъжат-ми то е ясно.Това за мен са вид социални съвременни /в повечето случаи хумористични/ приказки.
Колкото до Слави-ми не е срам за България-той е България.По рейтинга му си личи. Не искам да кажа, че ми е симпатичен, а че това е нивото на аудиторията и не само- това е и бедният ни ефир-т.е. и нивото на една друга аудитория, която трябва да предлага...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД