:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Нефтохим" обгази Бургас

Общината нареди на учениците да не напускат класните стаи през междучасията
Бургас осъмна вчера обгазен със серен диоксид. На определени места характерната за сярата миризма на развалени яйца бе по-силна от обикновено. Най-засегнат бе квартал Долно Езерово, който се намира съвсем близо до "Нефтохим". Според негови жители сутринта се е дишало трудно от силната концентрация.

В официално обръщение към жителите на Долно Езерово община Бургас ги предупреди незабавно да затворят вратите и прозорците на жилищните и обществените сгради. Школските директори пък бяха инструктирани да не пускат децата от училищата навън дори и в междучасията. Гражданите, работещи на открито, бяха призовани да потърсят затворени помещения и да останат в тях до нормализиране на концентрацията на серен диоксид. Подобни инструкции са излизали от общината и при предишни обгазявания, но за първи път те звучат толкова сериозно. В някои училища направо прекратиха занятия. От централното "Кирил и Методий" в Бургас се обаждаха на родителите на учениците от по-ниските класове да си приберат децата.

Констатираните превишения над пределно допустимата концентрация на сяра във въздуха над Долно Езерово са били от порядъка на 2,4 - 3,6 пъти, съобщи шефът на РИОСВ-Бургас инж. Симеон Симеонов. Той обясни, че задушливата миризма идва от "Нефтохим".

Според екоинспекцията серният облак се е образувал, тъй като от двете основни нефтопреработващи инсталации - АД-4 и "Каталитичен крекинг", са подали голямо количество сероводород за изгаряне към факела. Получило се е значително емисионно натоварване, а западният вятър е отвял миризмата към Бургас и Долно Езерово.

Чувствителни групи от населението към повишената концентрация на газа са децата, възрастните хора, хората с астма, сърдечно-съдови или хронично-белодробни заболявания.

От рафинерията не коментираха обгазяването, като заявиха, че извършват вътрешна проверка. Малко след първите оплаквания обаче ръководството на "Нефтохим" нареди да бъде допълнително натоварена инсталация "Газова сяра", която да поеме серните емисии. Спряна бе инсталация АД-4, а "Каталитичен крекинг" продължи да работи с намалено натоварване.

"Паниката, създадена от РИОСВ и общината, е странна и излишна, тъй като превишения от порядъка на 2-3 пъти над нормите са ниски. В практиката си съм имал превишения 5 и дори 7 пъти над нивата, и то в съвсем близки години, когато всички мълчаха", заяви бившият шеф на Гражданска защита-Бургас Георги Бянов.
5
1298
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
31 Октомври 2005 22:29

26.07.2005
Божидар Божков


....тъкмо в Бургас, където предприятията вече спазват екоизискванията, а от години най-потърпевшият от обгазяване град в страната е Стара Загора.



28.10.2005
Божидар Божков


Австрийски завод призна, че обгазява Бургас
31 Октомври 2005 23:15
фък... като пръдня из гащи... дори и чичката-воайор не е видел нищо с камерата... е, видел е де... ама не пушек...
31 Октомври 2005 23:34
Сефте?!
01 Ноември 2005 07:07
Gold Member ти си голема почитателка на Божков, види се. Обаче да те светна той едва ли си пада по баби, космясали откъм носа.
01 Ноември 2005 17:48
Неграмотните писачи от Сега, явно са отсъствали и от часовете по химия до
6-ти клас (то после и да ходят полза няма). Абе керата! Сярата не мирише и пада бързо на земята. Серния диоксид и триоксид са със остра задушлива миризма но не на развалени яйца, като вашите. На развалени яйца мирише сероводорода, който присъства в суровия петрол (в руския Urals, малко повече), така че не знам дали ставате за мисията си да възпитавате нещо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД