:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,742,581
Активни 91
Страници 362
За един ден 1,302,066
Анализ

Защо красива Европа се мръщи?

Съчинение-разсъждение по баснята на премиера Сакскобургготски "Турихме крак във вратата на ЕС"
Провървя им на кандидат-гимназистите тази година. Темата "Магическата сила на красивото и доброто", която им се падна по разказа на Елин Пелин "Ангелинка", не само бе разработвана преди три години и донесе куп шестици на тогавашните кандидати. Тя бе набивана в главите на българския народ неуморно през целия период на управлението на Симеон Сакскобургготски.

Кой не знае, че доброто у нас (властта) се стреми към красивото (Европа)?Последният литературен шедьовър на Симеонот проваления миналата седмица Европейски съвет донесе успокоително предизборно послание до целия електорат. Под работното заглавие "Турихме крак във вратата на ЕС" премиерът и неговата министърка по европейските въпроси Меглена Кунева увериха българите, че каквото и да се е случило в Брюксел, не засяга нашите шансове за присъединяване към ЕС през 2007 г. "След посещението ми в Брюксел вече нямам съмнение, че България ще стане член на Европейския съюз в определения срок през 2007 г. Притеснява ме обаче песимизмът у нас", заяви при посещението си в Монтана вчера премиерът Сакскобургготски.

Властта ни се похвали, че е постъпила мъдро, като е ускорила с два месеца подписването на договора с ЕС, и сега за 25-те няма мърдане - ще трябва да ни вземат, защото Pacta sunt servanda ("Договорите трябва да се спазват" - лат.).

Неприятно е само, че същия принцип на международното право напоследък ни повтарят все повече страни от ЕС. И не крият какво имат наум -България не е готова за членство в ЕСи нищо не ги задължава да я приемат, ако не изпълни критериите. На първо време предлагат да се изчака следващият доклад на Еврокомисията в края на октомври за напредъка на страната, като няма съмнение какво ще пише в него: неефективна съдебна система, престъпност, корупция. Никой не очаква, че в тази област скоро ще настъпят промени - не заради друго, а заради добротата на нашата власт. С каквито и цветове да се е боядисвала през последните 15 години, все е показвала меко сърце към организираната престъпност. Сега се преструва, че схваща посланието на ЕС за реформа на съдебната система като въпрос едва ли не за мястото на следствието, а не за мястото на престъпниците.

В баснята на Симеон посланието "Вътре сме" може да се опише със следния образ: едва смогнахме, но си купихме билет за влака на ЕС и хванахме последния вагон. Сега си седим вътре и чакаме да стане 1 януари 2007 г., за да потеглим. Вярно е, че на гара "Евро-Разпределителна" започнаха някакви маневри, но каквото и да правят, не могат да ни забавят повече от 2008 г. - така пише в договора.

От гледна точка на красавицата Европа обаче нещата изглеждат по-различно.Достатъчен е само един глас против нашето приемане,за да не видим не през 2008 г., а и много след това членство в ЕС. Причината е, че купеният билет не стига за пътуване. Без ратификация той не е валиден. Вагонът може да се окаже откачен. В договора пише, че ратификациите трябва да бъдат направени до 31 декември 2006 г., но някои държави не смятат, че този текст им налага безусловно задължение.

Лидерката на дясната опозиция в Германия Ангела Меркел заяви, че преди да влязат в ЕС, България и Румъния трябва да се справят с корупцията, престъпността и съдебната реформа. "В противен случай няма да са пълноправни членки на 1 януари 2007 г. Ако продължават така, кой им е казал, че автоматично влизат през 2008 г. в съюза?", запита тя. След три месеца госпожата вероятно ще разполага с парламентарно мнозинство. Тогава кой ще я накара да ратифицира договора с България, ако не вярва, че нашето "добро" е за добро и на Европа? Вероятно ще се наложи да се прибегне до магическата сила, над която се трудиха вчера и кандидат-гимназистите.
11
1557
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
21 Юни 2005 00:18
Стига дрънкане на тази тема. България ще бъде приета единствено и само когато се справи с престъпността. Или, България ще бъде интегрирана до толкова, до колкото се справи с престъпността. Ако някой не го е разбрал до сега, едвали ще го разбере някога.
21 Юни 2005 00:27
Какъв Симеон бе невежи!
Крещи от Бузлуджа другаря Терзиев!
Колелото на историята ще го въртиме и през неговия крак до окончателната победа на БКП
21 Юни 2005 05:47
Ние хубаво се готвим да влизаме в Европа, ама в в един момент да не се окаже, че няма къде да влезем..
21 Юни 2005 09:24
"Красивата" Европа е всъщност двуликият Янус на древните римляни. Европейското лицемерие си е нещо толкова ясно и познато, че просто не си и струва усилията да си хабиш мастилото за да го констатираш. Някои неща не са толкова сложни, те са въпрос на политика, въпрос на дипломация. Само че такава България през последните 15 години просто няма. Старият рефлекс да вървим след победителите със свалени гащи (или без такива) и сега си работи в съзнанието на нашите политици. Нещо повече, той дори се представя за успешен! Досущ като тихата дипломация с Либия!
Иначе проблемите които поставят от ЕС не че не са наболели: престъпност сраснала се с властта, бизнеса и съдебната система, корупция на всички нива, и пр. и пр. и пр.
21 Юни 2005 10:05
1. Никоя държава не се е "справила" с организираната престъпност, с изключение на тези, където тя е интегрирана във власта. Така че по тази точка можем да си стоим вовеки извън Европейският Съюз (все пак ЕС не е Европа). Виж - да се справим с липсата на контрол във властите - това може, ама коя власт иска да я контролират ... и наказват ?
2. Самия Европейски Съюз е в криза на идентичноста - което на прост латински означава че Онзи ЕС с който сме подписали може да няма нищо общо с Другия, дето ще дойде.
3. България ще става все по-добре, а ЕС - все по-зле, дори при запазване на съществуващото положение. Така че "приемането" означава формално ограничаване на възможностите за продължаващи отстъпки от страна на ЕС спрямо България. Да, ама кой го разбира от нашите преговарящи ?
21 Юни 2005 10:16
Единствените държави в които с престъпността са се "справили" на 100 процента са тоталитарните, за сметка на всичко останало. При Мусолини и Хитлер, пък и при Тошо, няма организирана престъпност, защото самата власт е организирана престъпност под формата на организиран полицейско-репресивен апарат.
В демокрациите престъпността може единствено да се ограничава. Каква е разликата? При нас мутрите са по улиците в лъскави коли, в Италия - по мазетата и затворите и не смеят да излязат на разходка. Затова в последните няколко години в България започна "европеизация" на подземния свят - мутрите от парадната пост-комунистическа генерация трябва да се изтребят, за да се заменят от едни поумнели мутри с по-кротки маниери.
А пък Симеон е абсолютно прав - това, че Франция и Германия не искат да плащат повече от 1 процент от БВПто си на ЕС няма нищо общо с нашето приемане. Най-много да ни намалят малко субсидирането, но всяко субсидиране е добре дошло.
21 Юни 2005 10:56
А в Европата престъпниците везат гоблени, така ли бе Терзиев?!?Мама му стара писна ми да чета глупости по темата за приемането ни е ЕС.Ма нали и тамошните чиновници трябва да си изкарат хляба.Нали и те трябва да плямпат нещо, като нашите родни де-путати.И с кой ще се заебават?Ами с българите, защото журналисти и политици и пр.пасмина им обръща внимание. Като че в ЕС всичко им е наред!! Идва някой ЕС-дъбуч, дето не знае кой го е избрал и за какво, и почва:престъпност, право, съдебно прозводство, на жените полите са къси, ракията ви е евтина и т.н. България ще я приемат 2007 в ЕС, и валсове ще играят.Хващам бас на шише масктика или водка.
21 Юни 2005 12:50
"В противен случай няма да са пълноправни членки на 1 януари 2007 г. Ако продължават така, кой им е казал, че автоматично влизат през 2008 г. в съюза?"
Че то по тая логика след изборите другата седмица кой е казал че требва да затворим реакторите 3 и 4 в края на 2006!? Народното събрание гласува да бъдат затворени след приемането на България в ЕС, доколкото си спомням!
А в тоя ред на мисли, ако няма приемане и през 2008-ма, какво ни пречи пак да си пуснем 1-ви и 2-ри блокове на АЕЦ!? Разгеле не са демонтирани и са си на мястото!

Редактирано от - katana на 21/6/2005 г/ 12:52:21

21 Юни 2005 13:38
дантета, патриарси и войводи -- както кажете вие, така ще стане.
21 Юни 2005 14:11
А ЕС наистина ли е красивото и дали ще го има 2007 година това красиво или поне в този вид?
21 Юни 2005 18:59
Някога ще сме в ЕС, някога, но не сега и скоро
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД