:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,284,998
Активни 97
Страници 11,583
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

The Final Countdown*

Няма такова чуждо нещастие,

което човек да не може да понесе.

ЛарошфукоНе ми е думата за резултатите в ЦИК след пет дни или за хита на група Europe. Въпреки че са вълнуващи неща.

С неудобство и известна гузност се връщам към омръзнала, неприятна тема. Повечето умни хора, които познавам, смятат, че най-умното е по тази тема да се мълчи.

Самата тема обаче се развива отвъд мълчанието или говоренето за нея, живее свой собствен, неприятен и неприемлив живот.

Склонна е към лоша хронификация от ливански тип - хем нещастия, хем грозни, хем продължително.

Само преди две години много се палех по нея тема - подобно половината свят.Говорим за ИракБях много против войната, окупацията и нашето участие там. И досега е така, но посвикнах - както всички ние, които не сме преки потърпевши. Темата и околотемието й, самите те жив ужас отблизо, вече трупат признаци на ужасен медиен вкус отдалеч. Прекалено често и познато звучи всичко в тази област. Из земите на прочутото Двуречие все нещо избухва, все гине по някой, все някого похищават, все някого освобождават и все не можем да забравим напълно, че и ние сме там - напомнят ни го траурните почести.

Знаете ли точно колко италианци загинаха в Ирак? Българи? Включително не от контингента? Едва ли. По-малко от убитите при ПТП из страната за последните два месеца все пак. Единственото категорично число на жертвите в планетарен мащаб, обкръжено с ореола на свидната загуба, е надхвърлящо 1700. Мярка се най-често, защото става дума за американци. То е, защото във водещата страна на света се отнасят към пресмятането с респект и прецизност; според Йосиф Бродски в основата на западната цивилизация лежи тъкмо броенето.

За иракчаните не знаем, не помним. Изобщо има ли вече нещо такова, или се трупат отделни цифри - шиити, сунити, полицаи, бунтовници?

Отегчавам ви сигурно, извинете.

Действително изглежда досадно: по-досадно от тълпа просяци, която ти пречи да стигнеш навреме за екологична конференция.

Кой ще преброи точно - ту 20, 15, 50... Ту войници, ту кандидат-полицаи,ту жени, ту деца, ту бунтовници...Който и да пресмята, все ще пропусне нещо. Не може да се каже, че ни пука - е, безпокоим се. И съчувстваме, някак мимоходом, като при сбутана в хрониките вест за срутване на миньорска галерия в Чили.

Все пак тези хора в Ирак - първо, не ги познаваме. Второ - са странни. Живеят сред пясъци, тълпят се неистово край разни храмове, и то прекалено често. Със сигурност не слушат Лили Иванова и Ози Озбърн, едва ли знаят какво става с Люк Скайуокър, да не говорим, че не можеш да си поприказваш с тях за Слави Трифонов.

Различни, далечни, малко плашещи люде, изнервящи света с постоянните си взривове и трагедии.

Тия, които привличаха Ноам Чомски за интелектуална патерица на възмутата или Самюъл Хънтингтън - за изящно алиби на парарасизма, гледат отегчено. Изсивя хитрото намигане за двигателя на съвременните имперски активности - нефта, за "Халибъртън" и печалбите, омръзнаха и калпавите бронежилетки...

- Бяхме прави - подчерта президентът Буш. -Америка ще бие и в бъдеще враговете си надалеч,за да не идват тука, в Америка.

В светлината на тези реалности намирам за нужно да се покая. Пресметнах си два терена, на които се очаква моето лично признание в грешка.

Първият е общият терен на глобалната политическа инженерия. На този терен има два варианта. При вариант А моята цивилизация (все пак принадлежа на западната такава), се разправя с новите си врагове - фундаменталисти и терористи, като ги изтребва. В Ирак това става така - лека-полека базата на бунтовниците се стеснява; едни се предават, други са избити, трети бягат по други страни. Живеещите в Ирак сунити, шиити, кюрди и тюрки приемат законите на древногръцката демокрация. И предпочитат да поживеят известно време като нефтопроизводители в един все по-жаден за гориво свят, отколкото да треперят за живота си, докато свързват жички срещу окупатора.

Възможно ли е това? Да. А аз признавам поражението си на първия терен.

При вариант Б в Ирак нищо не приключва. А трае години, да не кажем десетилетия.Бунтовниците никога не свършват,защото се възпроизвеждат непрекъснато в собствените си народи. Базата никога не се стеснява поради лоша доминация в главите - вместо мечтите за кадилаци там се ширят ужасните идеологеми на конфронтацията и религиозния екстремизъм.

То е опасно - може да свърши зле за всички. Или както (май попресилено) каза Хънтингтън в лекцията си в института "Алфред Хаузен": "Ислямската цивилизация продължава да съществува и има много свидетелства за възможността мюсюлманите още веднъж да ръководят света."

Бих предпочел своето поражение пред вариант Б.

Но има и втори терен. На него нямам вариант за каене. На този терен е така - човеците утежняват личните и националните си съдби, когато се намесват във въпросите на живота и смъртта. И колкото са по-напреднали, толкова по утежняват с намесата си. Фактът, че Смъртта жъне невинни хорица в днешен Ирак, отдавна и хич не лежи само връз Саддам и Бин Ладен.

Част от тази тежест, не знам в какви пропорции, понесохме и ние.

Не твърдя, че е непоносимо. Не ни е проблем да се понаведем масово под блестящата мизантропия на Ларошфуко (виж епиграфа).

Твърдя само, че Някой сигурно брои другояче. И ако е почнал нещо предстартово, няма да го чуем, улисани в нашите сметки.

-----

* Последно обратно броене.
31
1763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
21 Юни 2005 00:05
Чувам, че Заркауи взривявал по 30-40 иракчани на ден без да се броят ранените.
21 Юни 2005 00:22
Като стана дума за международното положение считам за свой интернационален дълг, във връзка с последните движения по трудния път към Европа да вниса следния текст:
Два часа в резервуаре
Мне скучно, бес...
А. С. Пушкин

I

Я есть антифашист и антифауст.
Их либе жизнь и обожаю хаос.
Их бин хотеть, геноссе официрен,
дем цайт цум Фауст коротко шпацирен.

*****


Мнението е редактирано поради

- препостване на дълъг текст вместо даване на линк към първоизточника

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 21/6/2005 г/ 10:31:05

21 Юни 2005 00:42
С учудване, граничещо с изумление научавам, че Бойко Ламбовски бил представител на Западната цивилизация. Ако това е вярно, то вариантите са два: 1. Б.Л. принадлежи към нея по рождение и е имигрант в България, а името му е псевдоним и 2. родил се е българин, т.е., принадлежащ към друга една цивилизация, т.н. Източно-православна, а в последствие е преминал към Западната. В този случай нека ни обясни как се преминава от една цивилизация в друга, лесно ли е, боли ли и т.н., че санким и ние да можем да опитаме.
Като гледам, обаче, терзанията, които излага в текста си, ме спохожда подозрение, че той принадлежи всъщност към това, което Тойнби описва като "руски вариант на Православната цивилизация". Да се премине към това състояние не е невъзможно - все пак става дума за една и съща цивилизация или, в краен случай, за неин вариант. Маса българи, начело с Георгий Михайлович са го доказали.
21 Юни 2005 00:55
Г-н Ламбовски следя Вашите статии от дълго време и съм съгласен с Вас, но проблема ни е " рожденной ползать, Папа, он летать не может" - цитат от моя любима руска група ДДТ

21 Юни 2005 01:42
Бойко, напразно се хабиш. Не знам защо, но онези, които свързват жичките, изобщо на докопват "окупатора", ами гърмят на поразия каквото им попадне - кръчми, чаршии, оживени места. Което никак не се връзва с изгонването на омразните янки. Такива работи не остават незабелязани. Виж как ние още помним нашенските червени убийци с атентата в "СВ.Неделя". Та, в Ирак, живеят хора, и те добре виждат кой за какво се бори, не бой се.


На другия терен дето кършиш пръсти, общочовешкия, мога да ти помогна. Заинтересувай се какво става в Судан/Дарфур от 2003 насам и дай да си носим солидарно отговорността и за тамошните стотици хиляди жертви. Ми нема си играем на шикалки, я! Като ще е гарга - рошава да е!21 Юни 2005 04:47
По традиция, поздрави за този автор.

Наскоро срещнах главния редактор на "Никей" в един нощен клуб. Беше с двама приятели и три гейши. Не си казахме много, но в един момент погледите ни се срещнаха и той ми кимна. Такава била традицията, в която бил възпитан. Аз бях твърде пиян (суахили дума за нацуцуркан), за да му върна жеста. Иначе гейшите си ги биваше - крепяха балансирано опашната си кост на ръба на диванчето и си вееха с ветрило. По тези места са останали само 30 хиляди от тези представителки на древната професия.
Все пак, някой чел ли е прословутото писмо на франкмасона Албърт Пайк, в което той подробно описва плана (и сметката) на трите световни войни преди края на времето?
Агитатори твърдят, че първите две са минали точно по график. Третата е на оня макак с аятоласите... По скеджуъл трябва да започне към 2006-2008. Всички иранци, които познавам, са изключително свестни хора.
Срещал съм се със севернокореец, който твърди, че в страната му се живее "истински, по човешки, като хората". Не съм ходил, но звучеше убедително, а и не бива да се вярва само на историята "според СНН".
Срещу 3 хиляди долара човек можел да си направи снимка с Ким Чен Ир, или какъвто беше. 67 % от всички севернокорейци носят името Ким. 86 % от всички южнокорейци носят името Парк. По българското черноморие парковете са рядкост, в София - бъдещи строителни площадки.
В Южна Корея - масови антияпонски протести. Йон Сама се снима в поредна реклама за пластмасови зъби. И т.н.

Бойко, пиши по-често, че иначе разни миндЯнайци ни пълнят главите с еФтината си плява.

Редактирано от - цуцурко на 21/6/2005 г/ 05:15:57

21 Юни 2005 05:20
Да се наричат терористите-главорези "бунтовници" е чиста проба цинизъм. Буш заслужава похвала и уважение за това, че има сила и кураж да се противопостави на злото и да ликвидира един престъпен режим, представляващ заплаха за региона целия свят.
21 Юни 2005 05:27
Любезни друже,

Ти пък кога си бил в Ирак, за да знаеш за кого какво представлява? Ако все пак имаш предвид двамата наши шофьори, то мога да ти посоча конкретен виновник за обезглавяването им. За убитите наши войници. Както и за петте медицински сестри... Тези хора са си в България и понастоящем се борят за парче комат, място в пЪрламента, някой друг имот и яхтица...


Редактирано от - цуцурко на 21/6/2005 г/ 05:51:41

21 Юни 2005 08:19
цуцурко кво му обясняваш на момчето-изпрано му мозъчето та станало само на Stars'n'Stripes
21 Юни 2005 08:32
Успокойте се, бе!
Мир в Ирак ще има само след някакви си 4-5 години - след като борците за човешки права изпомпат нефта.
Тогава ако трябва и Садам ще го пуснат, и тоталитаризъм ще им направят да си трошат иракците главите с него - само и само да има мир, защото демократите обичат мира най-много /след нефта, естествено/.
21 Юни 2005 09:24
САМОБИТЕН
Руският вариант на православната цивилизация е силно повлиян от Българския вариянт на православната цивилизация на 2 пъти. Веднъж чрез христианизирането на руснаците и приемането на кирилицата. И 2-ри път след падането на България под турско и освобождението на Русия от татарите.
Обратно по веремето на Възраждането Българския вариант на православната цивилизация е силно повлиян от Руската православна цивилизация. Накрая е и влиянието на съветската неправославна цивилизация.
Западната цивилизация също е влияела, като една по-напредничева цивилизация в модата (френската), в организацията (главно германската орханизация), но тя не е православна. След 2-та световна война в науката и културата. Така се формира самобитната българска цивилизация, като суперпозиция на исторически дадености, традиции и различни влияния. Така си се формирал и ти де се пишеш САМОБИТЕН.
21 Юни 2005 11:07
Значи жертвите са достатъчно човешки, само когато са на "представители на западната цивилизация"?!
Такъв идиотски расизъм е характерен за неоконсерваторския дискурс на официален Вашингтон, но не и за нормалните хора. Нямало да брои иракските жертви - и ЗАЩО? Защото са жертви на "добрите" убийци - американци, италианци, англичани и българи.
Наглата лъжа, че в Ирак е имало тероризъм преди войната вече не минава дори и пред дебелите американски еснафи, увесили американския флаг пред дървената си барака в Тексас. Дори те не искат децата им да умират, заради петрола на фамилия Буш и техните приятели от Саудитска Арабия.
21 Юни 2005 11:19
интересно.........
21 Юни 2005 11:45
Бойко Ламбовски да ми обясни какво ще рече "последно обратно броене"...
21 Юни 2005 11:49
Абе, нещо мноооо объркана тая статия.

Ламбовски се опитва хем да бъде заедно с демократичната част на човечеството, хем да обича президента Буш. Пък то не се получава.
21 Юни 2005 12:07
Твърдя само, че Някой сигурно брои другояче. И ако е почнал нещо предстартово, няма да го чуем, улисани в нашите сметки.

Защо ли не видях коментар на горното?
Статията е доста смислена, изглежда примирението, което прозира в нея, дразни по-радикалните Форумци. От мене за БЛ.
21 Юни 2005 12:34
борбата срещу тероризма е последната воина която прогресивното човечество води срещу силите на злото. след спечелването и ще настапи всеобщо и пълно разоражаване
21 Юни 2005 14:06
alex dim - чел ли си Портокал с механизъм или да си гледдал филма?
Та знаеш ли защо един героите се казваше Dim?
21 Юни 2005 14:16
Авторът е успял да погледне Ирак от всички гледни точки, освен нашата (българската).
"Какво общо имаме с Ирак" -дето е на 2 часа полет, откъдето сме получили и имаме още да получаваме милиарди дол.
"Не познаваме иракчаните"-десетки хиляди българи са строили 20+ години иракски пътища, летища, заводи и др.
Брато, като нямаш нищо общо и не познаваш, какъв ти е проблема?
21 Юни 2005 15:46
Aбе, Ламбовски, ти в ред ли си.Арабите не са като сърбите.Това твоята главица не го ли разбира.По скоро приличат на виетнамците.Войната ще продължи до окончателното поражение на САЩ.Арабите ще дадат огромни жертви, но какво от това.Важна е победата.Те и виетнамците дадоха 3 милиона убити, но победиха за вечни времена.
Това, не можеш ли да осъзнае твоето мозъче..За арабина човешкия живот не е никаква ценност, защото той вярва, че истинския живот идва след смъртта.
Тъй, че американушките са обречени да претърпят унизително поражение.
А пък аз с удоволствие чета съобщенията за убити американци и си се кефя.
Излиза че аз съм един патриции, а те са едни парии, които си жертват живота за моето спокойно от към терористи бъдеще
21 Юни 2005 16:23
Тц, не си патриций. Обикновен глупак си.
21 Юни 2005 16:45
Здравеите :-)
.
чувам цъкането на няколко каунтдауна. И всички те нямат нищо общо с воината в Ирак. И нито един от тях не е терористичен (свързан с тероризма), но Всеки един от тях може да е фаинъл...
.
21 Юни 2005 16:58
и комуняга
но глупак и комуняга са синоними
21 Юни 2005 17:51
Петролът постави арабите в това жалко положение и арабските страни не направиха нищо са да си помогнат сами. Докато владееха 90% световните петролни пазари те, вместо да се развиват, си живееха нашироко в техните си средновековни замъци, зачулваха жените си и ги трепеха с камъни като кучета ако погледнеха друг мъж. Но иначе идваха тук у нас и чукаха българките по морето за един чорапогащник. В това време другите страни като Израел се развиваха без петрол като разчитаха основно на себе си. Обаче когато арабската кесия взе да се свива, след като бликна петрол в Северно море, Венецуела и другаде по света, социалните им проблеми нарастнаха. Появиха се цели стада безработни шляещи се младежи, които взеха да търсят кой им е виновен за проблемите които имат. Кой друг може да им е виновен освен комшията Израел или още по-добре САЩ, които и без това са виновни на всички лузери по света за всички лузерски проблеми. САЩ и на нас ни бяха виновни през комунистическо за всичко - лошата реколта, скапаната ни икономика, упадъчната музика, късите поли, дългите коси, , лошото време. За абсолютно всичко. Така е сега и с арабчетата. САЩ са им криви за всичко. В безсилието си арабчетата взе да ги избива на тероризъм. Убиха три хиляди невинни американци и решиха, че са победили Америка. Но сега в Ирак те се срещат не с цивилни американци, а с професионални марини, които ги трепят като хлебарки.
21 Юни 2005 18:35
Зевзек,
имаш наистина странно чувство за хумор.
Чудно ми е кои би се смял, на един такъв виц, какъвто ти си написал.
21 Юни 2005 20:04
Кракатау, благодаря за стиховете!
21 Юни 2005 21:46
Верно че можеше и с линк. Аз го внисох по причина че стана дума за арапи, а и Ламбовски твърди че го е чел.
Ейго и линка: C:My DocumentsArchiverodsky_poetry.doc (271K_Page_3_Line39_to_Page_6_Line40
21 Юни 2005 22:09
Руританец да ти обясня аз , щото Ламбовски може да не те светне."Последно обратно броене "ще рече -броене на обратните за последно
21 Юни 2005 22:41
Обратно Броене за Последните*...
*(a след тех - нищо...)
21 Юни 2005 23:14
Бойко, за позицията.
Признат грях не е грях.

За по-любознателните форумци, желаещи да понаучат нещо повечко за механизмите на войната в днешно време горещо препоръчвам книгите на ПиДжей О'Рурк "Мирът убива"(Веселият нов американски империализъм)* (издадена през миналата година) и "Дайте шанс на войната" (Репорт на очевидец за борбата на човечеството срещу тиранията, неправдата и безалкохолната бира)* -издадена през 1993 година
_________________________________________ _________________________
*респективно "Peace kills"(America's Fun New Imperialism) and "Give War a Chance (Eyewitness Accounts of Mankind's Struggle Against Tyranny, Injustice, and Alcohol-Free Beer)
в "Амазон" можете да си ги купите и двете заедно с отстъпка:

Натиснете тук

24 Юни 2005 08:00
it is I, вероятно имаш предвид "Портокал с часовников механизъм". Режимът на Саддам е част от оста на злото и трябваше да бъде унищожен. Америка го прави най-вече заради своята сигурност, но косвено и за нашата. Тя няма да вземе петрола на Ирак, защото дори да го направи, не може да си възстанови само разходите по военните действия.
Жертви сред терористите не могат да се броят - те просто трябва да бъдат ликвидирани.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД