:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нощта на изборите - непривично тиха и скучна

За първи път от 15 г. насам изборната нощ в София премина бързо и скучно, без фанфари, звън на шампанско и стотици желаещи да се отъркат о победителя.

Нощта бе логичен завършек на не дотам интересната кампания в столицата, както и на почти пасивното участие на партиите в акциите на техните кандидати. Политиците видимо блестяха с отсъствието си в изборната нощ. Най-видимо това бе при десните партии. Лидерът на ДСБ Иван Костов не сметна за нужно лично да застане до отлично представилия се, но класирал се едва трети, Светослав Гаврийски. Никой от лидерите на СДС не се появи до останалия на шесто място Минко Герджиков.

Само социолозите се опитаха да внесат драматизъм в обстановката - до последно те не знаеха кой от двамата - Татяна Дончева или Гаврийски, отиват на балотаж. Така окрилиха ДСБ, които се заканиха да броят ръчно и до дупка, и изкривиха усмивките в щаба на левицата. Накрая се оказа, че драмата няма.

Последен в БТА, където бяха разположени щабовете, се появи победителят от първия тур Бойко Борисов. Той влетя с 5-6 души от щаба си, които играеха и ролята на охрана. "Вие не сте криминални! Да дойдат те, че да почнем да си вършим работата!", каза той към скупчилите се около него репортери.

Заради липсата на суетня около кандидатите за първи път брифингите на участниците във вота започнаха навреме.

Водачът в класирането Борисов се държа самоуверено и раздаде оценки не само за кампанията, но и за работата на МВР, за тактиката на НДСВ и т.н. Той посвети победата си на МВР и на цял поменик от началници на спецслужби, включително и на напусналите НСБОП. Борисов се вживя и в ролята на кмет и обяви следващата седмица за загубено време, което му пречи да се залови за работа. Отказа да отговаря на въпросите на БНТ и БНР, които го дискриминирали по време на кампанията. Уволни и Минко Герджиков като заместник-кмет, защото бил "нацвъкал София с билбордове". Накрая нападна НДСВ, но благодари на царя, че се е съобразил с желанието му НДСВ да не се пришива към него. "Показах, че не съм го посрамил и че към този момент в НДСВ няма по-успешна фигура от мен. Не съм го подвел и не е заложил на грешен кон", каза Борисов. След реверанса към царя Борисов отдаде дължимото и на президента: "Първанов е добър президент и нямам амбиции към президентския пост."

Макар че отиват на балотаж, социалистите не изглеждаха особено зарадвани от резултата. Още в нощта на изборите Татяна Дончева и БСП показаха, че няма да жалят генерала следващата седмица. Левите обявиха, че Борисов е изчерпал потенциала си на първия тур и че БСП има сериозен резерв от избиратели. Но не обясниха защо около 80 000 души, гласували за левицата на парламентарния вот, сега не са го сторили.

"Илюзията за спасителите, за юнаците със звезди на челата, които идват и решават проблемите, са вече разсеяни в София", каза шефът на щаба Румен Овчаров. Дончева нападна по-директно Борисов, като отсече, че на балотажа хората ще трябва да изберат "или Антоан Николов, върнал се на бял кон, или силовите структури на София в кметството, или някой, който може да прекъсне тази тенденция". На следващата сутрин тя нарече Борисов "силовак".

За разлика от кандидата на НДСВ Милен Велчев, който оправда загубата си с покачването на цените на парното и на тока, Дончева заяви, че тя е последният човек, който ще се разграничи от кабинета в момент на прилагане на непопулярни мерки.

НДСВ прие тежко резултата от изборите - техният кандидат остана едва четвърти. В кулоарите те се опитваха да проявят чувство за хумор с реплики от типа: удвоихме резултата на Лучано. Въпреки че Борисов отправи нападки към НДСВ, жълтите ще го подкрепят на балотажа. Никой от тях обаче не можа да даде адекватно отговор защо са избрали него пред кандидата на коалиционния партньор Татяна Дончева.

ДСБ и Гаврийски пък обвиниха другите десни партии за провала на десницата в София. Бившият шеф на БНБ не пощади и софиянци заради ниската им избирателна активност. "Очевидно столичани не се заинтересуваха от проблемите, които са важни за тях", заключи горчиво той. И призна, че вероятно ще влезе трайно в политиката.

Големият губещ на тези избори Минко Герджиков обясни своя и на СДС провал с факта, че е влязъл много уморен в кампанията и че всички несправедливо са го обвинили за несполуките на София през последните 10 години. За оставки в СДС не се говори.

А иначе всички напуснаха БТА преди полунощ, обявявайки се, в една или друга степен, за победители. Както винаги досега.
6
725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
30 Октомври 2005 23:18
В началото на кампанията колко приказки се изговориха...а сега слушаме големите оправдания.
30 Октомври 2005 23:23
Снощи на пресконференцията Екатерина Михайлова имаше доста неадекватно поведение, усмихваше се така сякаш Гаврийски е спечелил кметското място без да се стига до балотаж, по мое мнение беше резнала поне 3 големи уискита. .
31 Октомври 2005 09:10
две списателки и пак граматически грешки в статията. за квото плащаш ...
31 Октомври 2005 11:10
Сага всички дето ореваха света колко интелигентни са софиянци, да си посипят главата с пепел! Софиянци имат същия манталитет като бабите от Учин Дол!
31 Октомври 2005 15:39
И заглавието е достатъчно да се прочете, като некролог за "демократите" Този път победителите са само червени, колкото и да го изкарвате третия Маргин десен, той става само за нов десен на политическия ни магазин за платове...Ха Ха...
31 Октомври 2005 19:09
Две интересни определения има тук:
1.Борисов бил "силовак"!
Значи Поразяващата уста е "слабак?! "
А пък на Овчарчето Калитко все червени звезди му се привиждат...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД