:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евронатиск за ревизия на закона за личните данни

Специална работна група ще решава дали да не махне ограничаваща свободата на словото разпоредба
Европейската комисия е била сезирана от неправителствени организации, че българският парламент приема промени в Закона за защита на личните данни, които могат да доведат до силно ограничаване на свободата на словото и на работата на медиите. Въпреки това депутатите приеха преди дни на първо четене изменения в закона с уговорките, че той е от спешните за членството ни в ЕС.

За да тиражират имена, свързани с престъпления, административни нарушения, присъди по наказателни дела и мерки за сигурност, журналистите ще трябва да получат съгласие от компетентните органи. Според случая, това са МВР, прокуратура, съд или др. Това ограничение произтича от скандалния нов член 5а на закона за личните данни.

Според Програма "Достъп до информация" в този му вид чл.5а е противоконституционен, защото въвежда възможност за предварителна цензура върху публикации, която е забранена от основния закон.

Вносителите - правителството и депутатите, обаче твърдят, че текстът е буквален превод от директива на Еврокомисията, с която те били длъжни да се съобразят. "Това е така, но директивата предвижда изключения - когато обработването на личните данни се извършва за целите на журналистическа дейност или на литературно или художествено изразяване", отвръщат от "Достъп до информация". Това не бе отчетено в проекта, подготвен още от предишния кабинет, но отхвърлен при разглеждането в парламентарните комисии на 39-ото НС.

Специална работна група ще се събере още в началото на тази седмица, за да прецизира проекта. Ако и до второ четене скандалният текст не отпадне, може да се стигне до ситуация от Брюксел да изпращат специални указания директивата да се прилага заедно с изключенията за медиите.

"Според мен с този закон не се ограничава правото на медиите както на достъп до информация, така и за изнасяне на информация", обяви пред "Сега" Пламен Ранчев, депутат от Коалиция за България.

"Буквално повторените текстове от директивата на ЕК будят различни тълкувания и може би точно това поражда проблеми. Затова сигурно ще се наложат редакционни корекции. Целта е да има възпиращ ефект, за да не се изнасят неверни и недоказани информации, които биха навредили на даден човек", обясни Ранчев. Като пример той даде опасността да се лепне някому етикет, че е корумпиран, без да има данни за това.



---Аргументи

Според царския депутат Борислав Ралчев не съществува заплаха за свободата на словото, защото се спазва европейската директива. "Аз не съм чул някой в Европа да се е оплакал, че правата на медиите и свободата на словото са застрашени", коментира юристът от НДСВ Борислав Ралчев. Той обаче даде пример как медиите у нас злоупотребяват с личните данни, като припомни случая с публикуваната лична карта на Симеон Сакскобургготски около спора за двойното му гражданство. Той определи случая като "недопустимо нарушение на граждански права, което трябва да бъде санкционирано".
4
567
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
30 Октомври 2005 23:08
За да тиражират имена, свързани с престъпления, административни нарушения, присъди по наказателни дела и мерки за сигурност, журналистите ще трябва да получат съгласие от компетентните органи. Според случая, това са МВР, прокуратура, съд или др. Това ограничение произтича от скандалния нов член 5а на закона за личните данни.
ибаси, едно ни дадоха при демокрацията и след 16 годин и него си земаха
31 Октомври 2005 15:43
Какво в личната карта на царя го е злепоставило, нарушило правата му или му е внавредило? Оповестяването на първите 4 цифри от ЕГН? Че наели е , божем, публична личност? Хората трябва да знаят какъв е, на колко години, с какво се е занимавал, какви са предпочитанията, неуспехите и успехите му, какво е семейството му...
Що за дивотии пак ръсят мазните нагли царедворци като тоя шопар? Плебсът няма право да знае за възвишените особи на синьокръвните?На такъв - сто тояги на голо и забрана да заема изборни и държавни длъжности, както и да се занимава с право в следващите 100 години.
31 Октомври 2005 15:51
Какво се чудиш? И защо си мислиш, че има разлика от бай Тошовото време и съвременната европейска демокрация?
31 Октомври 2005 16:38
Защото има. Бил съм там и знам!На нас ни пробутват тия дивотии, нека пробват да ги пробутатф във Франция или Холандия, да речем - ще ми станат само на царедворци и защитници на личните данни. Ще ги наврат тутакси в миша дупка, кучи г.з, а също и в собственото им място, което слънчето не огрява!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД