:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пари прим

Най-"забавните" корупционни практики в България

От прибиране на пари в носна кърпичка до плащането на несъществуващи екскурзии - геният на нашенците роди всевъзможни начини за незаконно забогатяване
Снимка: "Сега"
Цената на тези детски рисунки не е 15 хил. евро. Но рисунките могат да струват и по-скъпо, ако автор е дете на чиновник.
Корупцията не е измислена в България. Нещо повече. Тя не съществува само у нас и е бич и за бедни, и за богати държави. Има корупционни практики обаче, които са оригинални български. Част от тях са градски легенди, други са просто съмнения, трети са си доказани със заловени хора и установени ситуации.

Всички те са извън схемата на директното даване на пари на ръка и показват колко изобретателен е човек. Ако цялата енергия, с която се измислят оригиналните корупционни схема, беше пренасочена към общественополезен труд, то България отдавна щеше да е цъфнала и вързала.

Един от най-забавните начини, които някога могат да бъдат измислени, са приписани на неизвестен главен архитект на някакъв град. Измислената от него схема била известна на всички, които искали да се доберат до неговия подпис - я за разрешително, я за скица, я за промяна на план. Стената в кабинета му



била окичена с картини на детето му,



което обичало да рисува. Всеки, който е трябвало да получи благоволението му, питал колко струва произволна картина. Следвал отговор от рода на 15 000, 30 000 и т.н. - в зависимост от исканата услуга. Молителят купувал картината и получавал разрешителното. И всички били доволни.

Не по-малко атрактивна е схемата, която се приписва на висше учебно заведение. По-точно - на група студенти и преподаватели. Била създадена фирма за туристически услуги. Студентът, който има да взема лек изпит по неосновна дисциплина, плащал за екскурзия до близка дестинация - примерно Истанбул. Сумата е колкото си е пазарът на туристически услуги. Ако изпитът е по-труден съответно се плаща за по-дълга и атрактивна дестинация - естествено, по-скъпо. Ако пък се взема държавен изпит, то



тогава идват далечните дестинации -



Кариби, Бразилия, Китай и др. Съответно се плаща и по-солено. Естествено, екскурзиите се провалят, но парите остават - никой не си ги търси. Те се разпределят в схемата на съответните лица, които подписват книжките и пишат оценките.

Ако започнат съмнения, то туристическата агенция се закрива и се прави нова.

Подобна и е схемата, за която се твърди, че работи в болниците. Там пък се правят благотворителни организации и най-обикновени пациенти стават дарители, за да могат да минат съответната процедура - било то операция, вливане на витамини и каквото друго може да се сети човек. И дори се издават документи за дарителските актове. Да не говорим как съответните организации се кръщават на органи - бъбрек, черен дроб, далак и какво ли още не. Изобщо тук не става дума за схемите за изпращане от държавна болница в частна клиника.

Сред най-ефектните и трудно доказуеми процедури са тези с имотите, парцелите и колите. Лек пример - даден чиновник има някакъв апартамент, мъничък, за 20 000 евро примерно. Той трябва обаче "законно" да получи съответния подкуп от няколко хиляди лева или евро. Тази сума се калкулира в сделка по покупко-продажба и скромното апартаментче се купува за примерно 50 или дори за 70 000 евро. Така разликата остава за съответния чиновник. По същия начин се процедира с парцел - появява се купувач, който плаща десетки пъти по-скъпо за него. Нали сме в пазарна икономика? Цената се определя от търсенето, нали?

Чиста е схемата, при която



чиновникът, който дава разрешение за строеж,



купува апартамент на безбожно ниска цена в съответната строяща се сграда. Така са решили продавачите, така са направили - върви докажи, че става дума за подкуп.

Покрай случая с бившия шеф на столичната топлофикация стана ясно, че друг "чист" начин за подкупване е "превеждането" на пари по сейфове, със съответните кодове, имена и ключове. Оставя се съответният дар, дава се ключът и всичко е точно.

Сред забавните нови корупционни практики е вземането на пари в носни кърпички. Подобен случай бе разкрит с катаджии, които поискаха пари от закъсал водач, след като установили нередности в документите му. На срещата, която въпросните полицаи определили за издължаване, обаче "отидоха" и хора от Инспектората на МВР, които заснели как се прибират пари в разтворена носна кърпичка, за да не би парите да са белязани.

Сред българските "бисери" са безспорно практиките, при които на чиновник, който не може да докаже доход, му се води банков кредит за купуване на имот. Тук вариантите са два - или наистина има банков кредит за "прикритие", или пък се прави сложна схема, при която такъв просто само се води, че има. Но и в двата случая пред обществеността се показва лице, което е



много бедно и с много голям кредит



Жив да го ожалиш. С тая мижава заплата човек едва връзва двата края.

Някак по-традиционни са подкупите от типа - поемане на обучение на детето, осигуряване на екзотични екскурзии, поемане на лизинга на скъпи коли или пък даване на дебитни карти за харчове.

Сред забавните врътки, трудни за вярване и със сигурност рядко срещани, са тези, при които съответната взятка се състои от вземане от хазарт - от обикновено тото, та чак до



познаване на футболни мачове



Върви обаче кажи на някого с такъв "късмет", че не може да докаже откъде има парите.

В такива случаи, особено на получаване на големи суми, най-важното е да можеш да докажеш произход при проверка. Със сигурност номерът с богатата любовница, с парите назаем от заможен познат вече трудно минават. Защото следват въпроси и към тях - те откъде имат парите.

Друг, не по-малко арогантен, е и корупционният способ "съдружие". При него съответният чиновник, от който зависи дадено лице или неговата работа, директно определя, че за спокойствие трябва да му даде съответен дял от фирма, от бизнес.

В България е известна и схемата на т.нар.



корупционен абонамент,



при който зависимо от разрешителен режим лице трябва да се отчита съответно на чиновник, полицай, митничар, данъчен и каквото още се сетите. И трябва да плаща редовно - всяка седмица или месец. В противен случай следва "наказание".

Поради по-разпространената "малка" подкупност то в България е известна и т.нар. битова, натурална корупция. Тя се наблюдава най-осезаемо, когато даден проверяващ, контролен или лицензиращ орган си тръгва от обекта на контрол я с пилешко, я със свинско, олио, захар, а понякога и с печка, хладилник, телевизор. За България е характерно и назначаването на жената, любовницата или любовника и половината рода на всяко място, където съответното лице има малко повечко власт. Или пък раздаването на поръчки все на свои хора. Което също си е свооебразна битова корупция, която обаче може да кумулира големи обороти за съответното семейство. През последните седмици обаче стана ясно, че тази процедура е характерна и за немалка част от чиновническа Европа - без значение дали е от ЕС или не.

Със сигурност животът и бизнесът предлагат още много и вероятно още по-забавни и фини корупционни методики и процедури. Още по-сигурно е, че с влизането на България в семейството на многото пари те ще стават още по-"смешни". Защото познатите на Запада схеми у нас се трансформират наистина в битови и в силно шуробаджанашки.
Снимка: интернет
Изберете си дестинация. Цените са пазарни - близките пътувания струват по-евтино, далечните по-скъпо. Накрая винаги става едно и също - вие няма да пътувате, но разрешително ще получите...
17
7456
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
26 Октомври 2006 01:07
За простотии, БГто е изобретателен(сравнително, не най най у свето), но за друго не го търси.
26 Октомври 2006 04:51
би било смешно, ако не беше трагично.
26 Октомври 2006 07:20
Жалко. Пълните гушата на дребни душици, издигнати на власт от избрани депутати, президенти, премиери. Така се правят пари. Икономика няма, но богати има...........
26 Октомври 2006 09:18
Това всичко отмина в историята преборено с видеодиск под режисурата на Колю Фасилев, гледан вечер от сички държавни служители семейно пред огнището с молив в ръка и нотбук
26 Октомври 2006 09:44
...сега ми стана ясно защо оназ персийка се качва в космоса...
26 Октомври 2006 09:54
Добра статия. Ама дайте и имена. Не че има някакво значение, но все пак!
26 Октомври 2006 10:08
Задавам като въпрос за домашно : Един голям държавен служител си назначава за шофьор свое момче и веднага го урежда със заплата 750.00лева, с обяснение, че от шофьора му зависел живота. Аз питам има ли тука КОРУПЦИЯ И КАТО КАКВА СЕ КЛАСИФИЦИРА. Имайте в пред вид, че към заплата се дават командировъчни около 300.00 лв. на отделна ведомост, а не със заповед за командировка и около 150.00 лв. за изминат пробег / по 0.475 лв. за 1 километър/. Това е за един месец. Надявам се на отговор.
26 Октомври 2006 10:11

Абе, Федя,
много ти е лесно - дайте и имена. Ами нали това еработа на полицията и прокуратурата? Що не искаш от тях имена? Защо толкова хора искат от вестниците да разследват, обвиняват и да издават присъди. Нещо сбъркано има. Иначе те, вестниците, не че са се разровили. Само повтарят като папагали какзо каазват политиците, кой каква папка извадил. Но все пак - има институции
26 Октомври 2006 10:14
много интересно четиво абе направо наръчник за начинаещия чиновник чакаме продължение
26 Октомври 2006 10:40
Здравейте Форумци!Пиша за първи път провокиран от темата.Искам да споделя какво съм видял.
В СА Свищов, има практика при един професор, към една дисциплина от масово скъсване на студентите няколко явявания подред, след което следва оферта да се абонират ( Нещастните студенти , неуспели да прескочат изпита), за едно списание...Дори се издават и фактури!Става дума за 48 лв.
Не споменавам имена и дисциплина, защото в Свищов се знае, а за останалата част от България, явно няма значение...
26 Октомври 2006 11:09
Пеко, некъде по света и у нас, даже, се говори за "разследваща журналистика". И има разследващи журналисти и у нас, колкото и трудно да е това. Журналистите не съдят, естествено. Журналистите показват НЕДЪЗИТЕ и задава въпроси, при това доста неудобни (ако им стиска). Другото е "Абе чух там някъде нещо се говори, ама нищо не знам".
26 Октомври 2006 11:12
сетих се, че преди 7-8 години имаше един скандал за професор от Варненския университет, който вземаше по 30 марки за 3-ка и за репликата на моя колежка"Що го тормозят добрия човечеч-само 30 марки искал"
26 Октомври 2006 11:36

Федя,
Добре ме светна за разследващата журналистика. Само че ми писна да чета във форумите обръщения към журналистите - що не пишете това, що не пишете онова. Ами не пишат. Това е. Който иска, , сам да си напише. Не четете такива глупости, ни купувайте такива вестници. Къде е разследващата? Нещо подобно има в 168 часа, Капитал, Политика. Първите гледат кой къде се е напил - и това е разследване. Вторите вадят далавери по поръчки на издателите. Третите въртят политически интриги. Айде да не съм толкова лош - все някъде нещо се промъква като разследване. Търсете го.
26 Октомври 2006 12:01
Пеко, чета, каквото искам и пиша, каквото мисля.
Първите гледат кой къде се е напил - и това е разследване.

Това може да е важно за теб, но няма никаква стойност за мен.
И всеки с професията си. Пишат, за да ги четат. А за да ги четат, трябва да пишат така, че да ги четът. Другото е "Работническо дело". " Някои другари не са много добри другари .........."
А проблемите поставяни в статията не са никак маловажни. А и самата статия е добре написана, както вече споменах по-горе.
26 Октомври 2006 12:19
Така сме! Все пак по-модерни корупцонни практики! щото под масата може да дадат белязани банкноти! я хвани един финансов фокусник!
26 Октомври 2006 13:04
Федя,
Добре ме светна за разследващата журналистика. Само че ми писна да чета във форумите обръщения към журналистите - що не пишете това, що не пишете онова. Ами не пишат. Това е. Който иска, , сам да си напише.

За ваша изненада - има такива, които пишат. И не по политическа или икономическа поръчка. Малко са по три причини. Първата е, че такива разследвания обикновено остават "глас в пустиня", защото няма държава и нормална правораздавателна машина. Втората е свързана с първата - разследванията обикновено струват повече и в пари, и в нерви, а "широката публика" до такава степен е зомбирана от псевдоразобличители като гологлавия шоумен или поръчковите писачи, че вече не иска да чете и не отбира дори и от истинските разследвания.
Третата е свързана с първите две. Издатели и въобще собственици на медии често са зависими или направо обвързани с разследваните, които по правило пък са свързани с властта. (Май на туй му викаха "мафия", нали...) Това е пряко следствие от Дзверския монопол, който ВАЦ установи в България и намесата на разни СЕМ-каджии в електронните медии. Но не само от тях.

И все пак има такива разследвания. И то не чак толкова малко, колкото ви се струва.
26 Октомври 2006 13:43
Подкупа , като корупция , това е стара и най стара форма , но тя не изчерпва и не показва какво е корупция.
Написаното е в тип кръчмарски интерпретации , с криминално творчески привкус.
--------------
Основното , за да го има явлението корупцията е на две места , в инструментариума и мащабите.
При инструментариума.От позицията на властта , чрез която се управлява обществото , се продават обществените интереси.
От тази позиция , корупцията си е чисто предателство.Предателство на обществото и народа.
Забавни са формите , при които първо грабиш , а след това фалираш , продаваш и придобиваш , за един пробит долар.
Забавно е как държава като Българие е ТРАНСФОРМИРАЛА собствеността , за една кесия жълтици.
---------
Смисъла на корупцията е в този механизъм.; Добираш се до властта , придобиваш компетентност да управляваш в името на народа , а управляваш против интересите на народа , в името на лични , групови , кастови интереси.
Мащабите при това положение са ясни.Корупцията става явление , когато става обществено опасно.Един милиард до долар , пиклив долар се стопяват.
На едро продаваш интересите на обществото-за да го префасонираш във феодални владения.
При преходни процеси –най съществена е ПЛАНОВАТА КОРУПЦИЯ , създаването на финансово предан елит и олигархия , която да държи реалната власт.
------------
Кръчмарските форми , са само следствие и отражение на мащабната деморализация и корупция

Редактирано от - хунвейбин на 26/10/2006 г/ 13:48:51

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД