:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За първи път роми осъдиха просветното министерство

Съдът установи сегрегация в софийско училище. Възможни са още дела
Децата от ромски произход, които посещават 103-о училище в столичния кв. "Филиповци", са подложени на сегрегация и неравностойно отношение и е нарушено правото им на равно и интегрирано образование. Това установи Софийският районен съд след иск на Европейския център за правата на ромите. Искът е срещу образователното министерство, Столична община и училището. Решението на съда не е окончателно и вече е обжалвано от МОН.

Представителите на центъра се похвалиха, че "това е първото дело не само у нас, но и в цяла Европа, в което съдът установява незаконност на сегрегираните ромски училища". Според фондация "Романи бах" в страната има около 100 изцяло ромски училища и съдебното решение щяло да повлияе върху всичките.

Според иска на центъра в 103-о училище ходят само роми и така се създава сегрегация. В закона срещу дискриминацията сегрегацията е определена като принудително разделение заради етническа принадлежност. Обучението се провежда в мизерни условия, критериите за преподаватели са занижени, жалват се пред магистратите от центъра. Те твърдят още, че общината и МОН не упражняват контрол върху училището. Всяко дете и родителите му сами избират в какво училище да учи, възразяват от МОН. Според тях в случая няма принудително разделение. Ниското ниво на образованието на ромчетата пък оправдават със системните им бягства от часове.

Съдът обаче приема, че общината и МОН е трябвало да контролират училището. Според магистратите отделянето на ромските деца в школото е заради това, че като живеят в сегрегиран ромски квартал, те нямат възможност да посещават други училища.

След като магистратите са установили сегрегация, от фондацията могат да се обърнат към комисията за защита от дискриминация или отново към съда. Те могат да задължат МОН, общината или училището да предприемат дадени действия. Институциите могат да бъдат и глобени.



НАМЕРЕНИЯ

МОН отдавна говори за десегрегация, но конкретни действия не се предприемат. Приетата стратегия предвижда до 2009 г. да бъдат закрити всички ромски училища в населени места с повече от едно учебно заведение. За ромски школа в големите градове и за тези в селата се предвижда да се запазят само начални училища, за да не се принуждават децата да пътуват на дълги разстояния. По данни на МОН от 2003 г. близо 70% от ромчетата учат сегрегирано.
37
1136
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
29 Октомври 2005 00:36
Никога няма да видите иск на тия евроцигански организации срещу ЧАСТНО училище. Само в общинските забелязват сегрегацията.
29 Октомври 2005 02:54
Абе тиквеници такива, брат ми едното му дете го беха сложили в един клас с повечето циганьоре и дететето ревеше скански на баща си да го преместят в друг клас, че не се живеело с тия смрадове и било невъзможно да следи уроците.Дете на 12 години при това момиче и е пълна отличничка, не може да бъде расис, фашист, или каквото и да ви доиде в празните глави.То нормалните деца не искат да бъдат сред тех, и кой е виновен за това, за поведението, държането, умствения им багаж и т.н.Та разделянето си идва от тех лично и е недопустимо да се допускат до съд такива искове!!!
29 Октомври 2005 02:56
И да добавя!Знаете ли че в щатите евреите имат училища в които не се допускат други освен еврей.Това какво му се вика?Muther fucker!
29 Октомври 2005 06:43
Kym avtorkata na statiqta:v Bylgariq na romite im vikame cigani, a na segregaciqta-razdelenie.Prestanete da nalagate chujdici!Kolkoto do mangalite-boj, boj i vecheren chas v getata
29 Октомври 2005 08:02
Пълна перверзия...Филибето forever дава акъли, ама не мож да списва на сносен български.А нащо риволвер, а.к.а. magnum, у Хамериката живей, ама и една псувня кат хората не мож да каже.
Да ви имам и българщината, циганета скапани...
29 Октомври 2005 08:24
Неразбираем е гневът ви срещу авторката! Тя добре си е свършила работата и е предала действителността каквато е! Ако ви е яд на цигани и евреи – изливайте си го където щете, но СЕГА си върши работата! И да добавя – оплакванията срещу всякакъв вид дискриминация /вижти първата статия на страницата по-горе!/ и тормоз са ЗАДЪЛЖИТЕЛНА процедура навсякъде по света и тя само показва нивото на цивилизованост на една държава! Но какво ли да говоря за цивилизованост у наше село, дето ксенофобия и неграмотия цвилят в един глас
29 Октомври 2005 09:05
Проблемът според мен е не в държавата, а в родителите, които напълно разбираемо не искат да пращат децата си да учат в училища с цигани. Тях ги интересува не проблема със сегрегацията на ромите, а това децата им да получат добро образование, което в циганската среда е невъзможно.
Единственият начин държавата да реши този проблем е като застави родителите да пращат децата си в циганските училища насила. Това е едно демократично и хуманно решение.
29 Октомври 2005 10:03
1. А бе кой ще си пусне детето да учи с циганите? С черно циганин/нигро?
2. 44магнум, пише се Mother fucker.
29 Октомври 2005 10:07
Децата от младост защо не осъдят общината, че в училищата там учат само деца от младост???
Това ако не е сегрегация, която ще промени живота им, не знам какво е.
29 Октомври 2005 10:19
Много се цивилизовахме много нещо ! Браво ! Сякаш знаете що е то сегрегация и какво не е .Мнения всякакви истина една ! Ще се върнат децата светлинни години назад ако в класа има повече от 3 циганета , защото то на тях домашната среда и култура им е такава че не ги учат на нищо полезно .Пуснете ги бе , даите им каквото искат , все ние сме виновни , че те прахосват , даите и Кърджали на Турция като искат ега им приседне , и все някога ще приключи защото всичко има краи , освен салама , които има 2
29 Октомври 2005 10:35
тъжното в тая работа е, че циганите (и другите малцинства) се научиха по-бързо от българите да ползват демократични механизми за да си прокарват интересите. което говори зле само за българите.
29 Октомври 2005 11:22
Хм, а в Италия наскоро приеха закон, според който децата на имигрантите ще учат в отделни паралелки с усилено изучаване на ителиански до 2 години.
Сегрегацията не винаги е вредна, особено ако децата не знаят добре български. Нищо лошо ако паралелките са отделни и учат по отделни програми с цел до четвърти клас да се изравнят с останалите паралелки. В прогимназията вече паралелките трябва да бъдат смесени и ромските деца няма вече да са толкова безнадеждно изостанали от другите. Aко държавата си е на място ще осигури повече учители за усилено изучаване на български в началното училище. Как искате едно дете, което не говори български да се справи заедно с връстниците си? Затова и ромските деца бързо губят интерес към училището, защото срещат трудности още в началото.
И нещо за правозащитниците - със съдене и осъждане на държавата за сегрегация няма да решите проблемите нито на ромите, нито на обществото. С това само отчитате дейност и прибирате парите от обезщетения без никакъв положителен резултат. Имам чувството, че много от вас тотално са лишени от нещо, наречено здрав разум.
29 Октомври 2005 12:35
Интересна история от Германия. Преди време работих в паузата между семестрите в една фирма. В тази фирма се оказа, че от години работи и една българка от ромски произход. Та тази ромка беше побъркала фирмата от съдебни процеси. Съдеше ги почти всеки месец, защото и били превели 10? по- малко според неините изчисления; или я били слагали да работи на места, на които тя не искала и тн... Когато постъпих на работа, персонал и шефове ме гледаха накриво, след като разбраха, че и аз като оная съм от България.
Та... искам да кажа, че любимото заниманеи на циганите в днешно време е да съдят, независимо кого и къде. Само че в Европа злепоставят Българите и България...
П.П. Първия ден ми се похвали един от персонала, че бил научил изречение на Български, попита ме- Сокерес бе?
29 Октомври 2005 13:13
Проблемът е, че НИСКОТО "домашно възпитание"/ако може да нарече така у циганите?!/ на децата от циганското Малцинство, плюс известната САМОзатвореност на представителите на циганския етнос, плюс НИСКАТА санитарна и битова култура на циганите, плюс родителската НЕзаинтересованост у циганските семейства от образованост на децата им, плюс и т.н., пораждат НЕОБХОДИМОСТ Образователния Процес в смесените /цигани + други/ училища и паралелки да СЛИЗА на нивото на учениците-циганчета и да отделя голяма част от училищния ресурс за тях! Което прави такъв Образователен Процес НИСКОЕФЕКТИВЕН и, поради това, НЕжелан и НЕнужен за родителите на деца от НЕциганските етноси!!! НЕ е редно и НЕ е нормално от ПРЕДВАРИТЕЛНО по-ниското възпитателно, куртурно и предучилищно образователно ниво на част от учениците/в случая, на циганчетата-ученици/ да страдат останалите!!! Представете си, например, разбор на литературно произведение в час по български език и литература, при положение, че част от учениците НЕ говорят и НЕ разбират добре самия български език- в този случай преподавателят ще трябва да полага усилия да запълва езиковите празноти на тази част от учениците, вместо да пълни всички ученици със знания за българската литература!!!
Това НЕ е "сегрегация" на Етнически Принцип, а Право на избор на родителите децата им да получат необходимото им и желано НИВО на образование! Всъщност, не другите сегрегират циганите, а циганите/ и ТУРЦИТЕ, също!/ се САМОсегрегират!!! Ето, дори, турците искат/според партията им ДПС/ да имат-и имат!- новини на турски език по държавната БНТ - което би трябвало да означава, че НЕ разбират добре българския език!!! А да НЕ говориш и да НЕ разбираш добре/ по собствена НЕзаинтересованост!/ ОФИЦИАЛНИЯ език в една държава - това си е, параксаланс, САМОсегрегиране в тази държава!!!
29 Октомври 2005 14:14
В последно време само глупости стават в нашата държава. Едно свястно нещо не съм видял да се направи.
Ако това са мотивите на съда:
Според иска на центъра в 103-о училище ходят само роми и така се създава сегрегация. В закона срещу дискриминацията сегрегацията е определена като принудително разделение заради етническа принадлежност.

Просто нямам думи. Според написаното би следвало да се разбира, че за 103-то училище има голям наплив от ученици, които обаче принудително не се допускат, защото не са роми. Това е принудително разделение заради етническа принадлежност.
Само че това не е вярно! Изобщо не е вярно.
29 Октомври 2005 14:26
А че съдебната ни система за нищо не става е факт неоспорим. Чужденците ни критикуват заради това, обаче и не не знаят истинската картина. А тя е, че съдебната ни система е много много по-зле, отколкото си мислят.
Да отидеш на съд е все едно да играеш на лотария. Изобщо не си сигурен, че даже и да си прав - съда ще го присъди. От съдебната ни система могат да се очакват само невероятни изненади и нищо друго.
Представителите на центъра се похвалиха, че "това е първото дело не само у нас, но и в цяла Европа, в което съдът установява незаконност на сегрегираните ромски училища".

Такова нещо в Европа просто не може да има. У нас обаче всичко може. Само нормални неща не могат да станат.
29 Октомври 2005 14:33
Та да питам съда - Какви санкции са предвидени за тези, които не изпращат децата си на училище(Защото основното образование е задължително), и ако има такива - ефективни ли са, прилагат ли се ... и т.н.
Или това не е тяхна работа? Ами чия е тогава? Нали прокуратурата е към съдебната власт, нали би трябвало най-малкото да се самосезира...
29 Октомври 2005 14:43
Ми да закрият училищата в които учат само роми, та поне да имат оправдание защо не ходят на училище.
Защото няма как да принудят другите деца да ходят в тези училища. Освен ако ромите не променят мисленето си... Което е много много съмнително, да не кажа - невъзможно.
29 Октомври 2005 14:45
Насила ще накарат българите да напускат страната си, за да може да живеят що-годе нормално.
29 Октомври 2005 14:46
Направо съм бесен.
29 Октомври 2005 15:11
Предложение: Съдът да постанови децата на ищците да се запишат в съответното училище, плюс още няколко унгарски олигофрена. Автоматично училището става етнически разнородно и проблемът е решен.
29 Октомври 2005 15:27
Защо сегрегацията по расов признак е престъпление, а сегрегацията по класов признак е идеал?
Не са ли сегрегирани децата на бедните българи, че са принудени да учат в мизерните условия на кварталните училища, защото не ги пускат да учат без пари в частните заедно с децата на богатите?
29 Октомври 2005 15:31
Щото нали знаеш: Беден ли си Дядо Попе в......
29 Октомври 2005 18:22
Защото сами се поставихме в положение да бъдем 54 щат на Америката и да си направим образованието платено. А забравихме , че живеем в Европа, и да проучим в другата , развита и просперираща Европа, защо аджеба образованието им от първи клас до последния курс на университета е БЕЗПЛАТНО ЗА ВСИЧКИ КЛАСИ И ПРИСЛОЙКИ? И защо за всеки е достъпно там “частното училище”?
Абе българи, стига се приемали безропотно компрадорската ви политическа класа, която за пари и с пари, копира най-лошото от УСА и ви държи очите затворени за Европа?



Редактирано от - Ина Тодорова на 29/10/2005 г/ 18:24:14

29 Октомври 2005 18:55
Какво означава циганско училище? Ами я си представете да си заведете детето в гетото на училище - ами те циганите щом видят че е българче и ще го убият с камъни. Кажете ми тогава кой е расист!
Циганите като се разхождат из централната част на града някой бил ли ги е затова, че са цигани?
Някой може ли да си спомни българин да е минал през гетото и да не е излязъл гол и пребит? Колко българи са минали спокойно през циганското гето досега и колко цигани се шляят в центъра да крадат.
А представете си и следния вариант - цигани хващат българин джебчия насред гетото! Така че тази организация Романибах да се замисли над въпроса!
29 Октомври 2005 18:59
сега че ти кажем кво е циганско училище. у мое село каде винаги циганите са били под три семейства сега училището се води циганско. карая с рейсове циганета от целата околия. българчетата ода с раничките на гръбо по цел ден, иначе им ги крадна за минути, обаче по неква програма докарая 6 супер компютъра с последни версии виндоз. требало да са 25, ама другите изчезнали по пато. сега и тия са изчезнали, има само един у кабинето на директоро.
у домашнио, ти да не мислиш у училището
30 Октомври 2005 00:45
Сигането сами че се интергират. То след каде 15-16-наесе години май бъглърето че се интегрираме вече Ма така е - с герои като ДОН ЦЕЦИ у парламенто... Гъзъ към УСА и смело надолу!!
П.С. 99, много яко!
30 Октомври 2005 02:04
Круела, в статията говорят за сегрегиране по училища, а не по паралелки. И в Ню Йорк има двуезични училища (най-вече с китайски и английски или испански и английски). Родителят сам решава дaли да запише детето си в подобно училище или да е в обикновено. Дават се 3 години за изравняване на знанията. Обикновено те стигат за преминаване в нормално училище.

Идеята за двуезични паралелки в някои училища е отлична. Няма значение на какъв език започват да се обучават, най-важно е нещо да влиза в главите им. До 4-ти клас, ако посещават редовно училище, няма да имат проблеми с българския.
*
44, дете на 12 години може да е завършен расист, зависи от възпитанието. В момента тук върви дискусия за 13-годишни близначки (Lamb and Lynx Gaede, групата им се нарича Prussian Blue), които пеят и свирят отлично, от Калифорния. Всяка тяхна песен призовава бялата сила на Америка да се събуди и да превърне гнева си в ярост. Има възхвала на приближени на Хитлер, пеят се химни за силата на "рускосата бестия". С една дума, неонациска болтовня. Мнозина казват, че тези деца са най-ангелското нещо, което са виждали до момента в който не си отворят устата. Твърди се, че майката е тази, която ги мущрова по този начин, член е на неонациска партия, организира им турове по места с публика близка до членовете на ККК.

Да се твърди, че 12 годишно дете не може да бъде расист е наивно. Детето е такова каквото го направи семейната и социалната му среда.
30 Октомври 2005 03:58
Циганите са проблем на всяка цивилизована общност. Единствено ескимосите нямат проблем с тях, защото хем не им дават виза, хем е студено и духа вятър 12 месеца в годината... Циганите просто са проклятието на всяка държава. Сегрегация - много силна дума, просто по-добре е да говорим за изолация и специално отношение към "ромите"... Те могат, но категорично не искат да се "социализират", изпитват удоволстве да дразнят властта /каквато и да е тя/ и да парадират с мръсните си тела и с мръсните си помисли... Та вместо сегрегация, просто ми идва думата "декапитация"....
30 Октомври 2005 10:22
Нели,
От идеята за училища на турски език се отказа дори и Доган. В случая с нашите малцинства това не е добра идея защото основният проблем е невладеенето и лошото владеене на българския език, което впоследствие прави тези деца маргинали в обществото, обричайки ги на безработица или нискоквалифицирана работа. Говорила съм с български турци (от емигрантите), те всички са на такова мнение. Майчин език - да, но първият език трябва да бъде българският.
Продължавам да смятам, че тези деца се нуждаят от специални грижи и училището трябва да им обърне далеч по-голямо внимание. Те трябва да се научат и на разговорен български език. Ако говорим за сегрегация, то тя ще бъде на базата на владеене на езика, а не по етнически признак. Няма проблем децата от други етноси, които са добре с българския да учат в други паралелки. Да не забравяме, че ако България (дай Боже!) постигне стабилен икономически растеж това ще привлече и имигранти от други държави. Тогава ще възникне и проблемът с обучението на техните деца, а ние все още не сме намерили правилната форма за обучение на местните етноси.
30 Октомври 2005 14:22
Круела, не говоря за училища само на турски или само цигански, а двуезични, учи се и на двата езика. Както се учеше в езиковите гимназии - раздаваха ни два комплекта учебници.

С тези деца трябва да се започне отнякъде, трябва да им се говори в началото на езика, който единствено разбират. Знам какво значи, когато не протича никаква комуникация между учител и дете. В българското училище в Ню Йорк има деца от смесени бракове, които знаят само няколко думи български. На такова дете, на 7 години например, е много трудно да му се задържи вниманието, ако се говори на неразбираем за него език. То си намира различни занимания - остри си молива, отива през 5 минути до тоалетната, пъха се под масата - за да минава времето. И всичко това до момента в който не му заговориш на разбирием език и не му дадеш да прави нещо, което зане и може. Миналата седмица, едно такова момченце се справи за броени минути с оцветяване на картинка - всяка част от картината имаше буква и се оцветяваше с различен цвят. То беше щастливо, че ги разпозна и и бързо оцвети, поиска дори да сложим картинката му най-отпред. Децата имат голяма нужда да са поощрявани в усилията си. Да се приема версията, че им е все едно дали са можещи или не е невярна.

И така, в училища с преобладаващи ученици от ромски призход трябва да се раздават два комплекта учебници и да се работи с тях и на двата езика.
30 Октомври 2005 15:36
Нели на вас са ви гръмнали бушоните

България е на 100000000 светлини години от САЩ така, че всичките тези неща, които написахте са невъзможни за прилагане тук-още повече АЗ, като честен и съвестен ДАНАКЪПЛАТЕЦ да се съглася да ми взимат от парите за такова ЧУДО двуезични-триезични УЧИЛИЩА ПАРАЛЕЛКИ или както искаш им викай!НЕ! КАЗАХ

Глупоста е също толкова безграни4на, колкото и мъдроста.
30 Октомври 2005 16:16
Който не иска да дава няколко лева за два комплекта учебници за ромските деца и за учители, които говорят езика им, нека после не се оплаква от огромната престъпност сред това наше малцинство.

Нещо повече, парите за учебници и учители за тях се дават най-вече от европейски програми, а не от парите на данъкоплатеца. Не оправдавайте примитивния си расизъм с кухи доводи за "пари от джоба ми"
30 Октомври 2005 16:30
"Нещо повече, парите за учебници и учители за тях се дават най-вече от европейски програми"-Това да глупости, ако беше така щеще да е направено вече има 1000 ромски организации и щяха да се възползват.Иначе Нели аз не съм виждал и чувал за циганин, който не умее да говори правилно Български език.И ако обичаш не се нерви толкова много не е полезно за здравето.Аз съм в България и така виждам нещата и моето мнение е по-миродавно от твовето най малкото, защото ти си на 10000 км от България.И когато се завърнеш(евентуално) няма да дрънкаш пак тия глупости.Сигурен съм!

Глупоста е също толкова безграни4на, колкото и мъдроста.
30 Октомври 2005 16:37
нелче, на кой точно мангалски че уча децата? преди години на ботев и пирдоп у един склад маса време висея неколку десетки иляди мангалски букварчета - наште ора у факултето изобщо не разбирали що пише вътре, некой ги написал като за щипски цинцари
30 Октомври 2005 16:43
За да разберат какво пише трябва да се научат първо да четат. Ти що не им помогнеш като казваш, че са твои хора?
30 Октомври 2005 16:51
не се прай на улава, един мангал от лом изобщо не мое да разбере друг от кулата. различни са им диалектите, нищо че ни един нема повече от 1600 оригинални мангалски думи - повечето за ебане и плюскане
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД